Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Grzyby

Grzyby

Grzyby można już zbierać
26.04.2023 09:37 W lasach obsypało “polskimi truflami”. Są warte fortunę

Grzyby zbiera się przede wszystkim jesienią. Jednak kilka gatunków w lasach i parkach pojawia się już w kwietniu. Smardze należą do tej grupy i zdecydowanie warto skusić się na spacer w ich poszukiwaniu. Smakują znakomicie, a są trudnodostępne, co czyni je nie lada rarytasem. 

Kluski na parze
25.04.2023 19:21 Polacy już zapomnieli o kluskach na parze. Z tym dodatkiem smakowały najlepiej

Kluski na parze są znakomitym pomysłem na sycący obiad. Smakowita wersja z dodatkiem grzybów nie jest już bardzo popularna, a potrafi zachwycić smakiem. Musicie spróbować — aromatyczne nadzienie idealnie pasuje do lekkiego ciasta. 

koszyk grzybów leśnych
22.04.2023 18:21 Rośnie w polskich lasach i jest niezwykle cenny. Polacy zupełnie nie znają tego grzyba

Lubicie chodzić na grzyby? Już niedługo w polskich lasach będzie można natknąć się na prawdziwy skarb. Mowa o rzadko spotykanej gąsce sosnowej, której cena na rynku osiąga zawrotne kwoty. Znalezienie jej jest nie lada przeżyciem w karierze każdego grzybiarza.

Grzyby można zbierać w kwietniu
19.04.2023 13:57 Poszedł do lasu i po chwili miał pełen koszyk grzybów. Polacy niesłusznie ich unikają

Grzyby można zbierać także w kwietniu. Jeden z grzybiarzy pokazał, co znalazł w pobliskim mu lesie, do którego wybrał się na początku miesiąca, tuż po opadach deszczu. Mało znany gatunek jest wart bliższej uwagi amatorów leśnych skarbów.

pierwsze grzyby maślaki już w lasach
18.04.2023 16:45 Aż trudno uwierzyć, co upatrzył w leśnym mchu. O tej porze roku to się nie zdarza

Sezon na grzyby kojarzymy z miesiącami jesiennymi. Tymczasem już wczesną wiosną można natknąć się w lasach na rozmaite okazy. Jeden z mieszkańców województwa podkarpackiego znalazł pierwsze w tym roku maślaki. Komentarze pod jego zdjęciem z grzybami pełne były ekscytacji i niedowierzania.

Grzyby dostępne w kwietniu
18.04.2023 11:31 Polacy ruszyli do lasów z koszykami. Uwielbiane grzyby znajdziesz już w kwietniu

Grzyby zaczynają pojawiać się w lasach. Choć najpopularniejsze gatunki znajdziemy tam dopiero w lecie i na jesieni, już w kwietniu podczas spacerów można natknąć się m.in. na smardze. Częściowo chroniony grzyb jest nie lada rarytasem i warto się za nim rozejrzeć.

sezon na uwielbiane grzyby
12.04.2023 18:44 Euforia grzybiarzy, w lasach sypnęło najcenniejszymi grzybami. Lepiej szykuj koszyczek

Sezon na grzyby właśnie się rozpoczął. Choć taka nowina może niektórych zadziwić, na łąkach zaroiło się od prawdziwego skarbu. Amatorzy grzybobrania tłumnie ruszyli na poszukiwanie smardzy. Kto znajdzie je na swojej działce może się uważać za prawdziwego szczęściarza.

najlepszy żurek Magdy Gessler
02.04.2023 14:16 Ten składnik w żurku Magdy Gessler jest obowiązkowy. Nadaje boskiego smaku i aromatu

Magda Gessler po raz kolejny udowodniła, ze jak nikt zna się na gotowaniu. Przyrządziła żurek, do którego żaden inny nie ma startu. Tajemnicą wybornego smaku jej zupy jest dodatek aromatycznych grzybów. Dorzućcie kilka do garnka z zupą i sami przekonajcie się, jak obłędnie to smakuje.

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler
31.03.2023 10:20 Sałatka jarzynowa, jak z dzieciństwa Magdy Gessler. Musi zawierać ten nieoczywisty składnik

Sałatka jarzynowa z pewnością zagości na niejednym wielkanocnym stole. Magda Gessler przyrządza ją tak, jak to robiła jej babcia. Dlatego też nie wyobraża sobie tego specjału bez dodatku marynowanych grzybów. Aromatyczny składnik sprawia, że danie ma jeszcze ciekawszą teksturę. Musicie spróbować. 

kotlety pieczone z serem i pieczarkami
22.03.2023 11:53 Kotlety drwala są lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte. Nawet Okrasa wziąłby przepis

Nie mielone, nie schabowe. Na obiad przygotuj kotlety w zupełnie nowej odsłonie. Wieprzowinę mieloną zapiecz w piekarniku z pieczarkami, cebulą i aromatycznym cheddarem. Każdy będzie prosił o przepis i dokładkę

Bitki w sosie grzybowym
19.03.2023 12:27 Żadne schabowe. Bitki w sosie grzybowym wprost rozpływają się w ustach

Bitki w sosie grzybowym są znakomitym pomysłem na niedzielny obiad dla całej rodziny. Proste w przygotowaniu soczyste danie z mięsa wieprzowego będzie o niebo lepsze niż klasyczne schabowe. Nawet wybredni się nim zachwycą. Musicie spróbować. 

sos tatarski
19.03.2023 08:59 Idealny do jaj i wędlin. Sos tatarski bije na głowę majonez

Szukacie niezwykłego dodatku do gotowanych jaj, zimnych mięs i wędlin? Sięgnijcie po sos tatarski. Robi się go na bazie majonezu, ale wzbogaca kilkoma składnikami, które z pewnością każdy z Was ma pod ręką. Taki sos warto postawić na stole z wielkanocnym śniadaniem, ale jego przygotowanie jest na tyle proste, że można się nim raczyć i na co dzień. 

smażone panierowane pieczarki
07.03.2023 14:19 Obtocz pieczarki chrupiącą panierką. Ta przekąska pobije serce każdego smakosza

Zapomnij o frytkach i chipsach. Mamy sposób na znacznie zdrowszą chrupiącą przekąskę. Obtocz pieczarki w panierce i przemień je w złociste apetyczne kuleczki. Idealnie smakować będą podane z ulubionymi sosami lub zwyczajnie ketchupem.

zupa zaproska na talerzu
06.03.2023 16:04 Przepyszna zupa, o której mało kto słyszał. Zrobisz ją za parę złotych wg przepisu Wachowicz

Polska kuchnia pełna jest pysznych, tradycyjnych przepisów. Niektóre z nich, jak prezentowana przez nas dziś zupa zaproska na przestrzeni lat zostały nieco zapomniane. Na szczęście o tym regionalnym specjale przypomniała restauratorka Ewa Wachowicz. Kilka prostych, ale niezwykle aromatycznych składników gwarantuje doskonały smak potrawy.

wątróbka w śmietanowym sosie
05.03.2023 10:49 Pod koniec smażenia wlej na patelnię 1 szklankę. Wątróbka będzie idealnie soczysta

Wątróbka w sosie śmietanowym z pieczarkami i cebulą jest świetnym pomysłem na sycący i pyszny posiłek dla całej rodziny. Usmażona, a następnie podgotowana ze słodką śmietanką wychodzi miękka i niezwykle soczysta.

miska z sałatką ziemniaczaną
03.03.2023 21:16 Żadna jarzynowa. Sałatka ziemniaczana siostry Anastazji bije ją na głowę

Siostra Anastazja na dobrze zadomowiła się w świadomości Polaków. Tysiące osób odtwarza jej proste, aczkolwiek pomysłowe przepisy. Nie stroni od nieoczywistych połączeń, które trafiają bez pudła w gusta wielu smakoszy. Dziś przedstawiamy jej pomysł na sałatkę ziemniaczaną.

kucharz obiera pieczarki
24.02.2023 11:47 Zapomnij o obieraniu pieczarek. Mistrzowie kuchni mają 100 razy lepszy sposób

Obierasz pieczarki przez ich użyciem? Popełniasz wielki błąd. Przez to niepotrzebne działanie tracisz dużo czasu i energii. Grzyby wystarczy jedynie oczyścić.

sałatka jarzynowa z Leśna Polana
20.02.2023 20:03 Kultowa sałatka Leśna Polana jest idealna na ostatki. Mamy przepis jak za dawnych lat

Zachęcamy do ostatnich kulinarnych rozkoszy przed Wielkim Postem. Niezapomnianych wrażeń smakowych dostarczy przepyszna sałatka jarzynowa. Jej skład wzbogaca mięso z kurczaka oraz marynowane pieczarki. Każdy zapyta o przepis. 

Pieczarki smażone
18.02.2023 22:15 Najgorszy błąd przy smażeniu pieczarek. Przez niego na patelni pojawia się woda

Pieczarki smażone są świetnym dodatkiem do wielu dań. Ich właściwe przyrządzenie potrafi jednak sprawić problem. Jednym z popularniejszych błędów jest zbyt wczesne solenie grzybów, które sprawia, że uwalniają się z nich duże ilości płynu. Podpowiadamy, jaka jest właściwa metoda.

Racuchy z pieczarkami
16.02.2023 18:15 Magdalena robi najlepsze racuchy. Nie uwierzysz co dodaje zamiast jabłek, 1 rada jest kluczowa

Racuchy z pieczarkami stanowią pyszną wytrawną wersję placków, wprost idealną na obiad czy wczesną kolację. Odpowiednie smażenie, podczas którego wyrób tylko raz obracamy, sprawia, że przysmak staje się puszysty i delikatny, a przy tym zachowuje piękny złocisty kolor. Musicie spróbować.

Najlepszy farsz do pieczarek zrobisz z 4 prostych składników. Wszyscy będą prosić o dokładkę
10.02.2023 17:40 Najlepszy farsz do pieczarek zrobisz z 4 prostych składników. Wszyscy będą prosić o dokładkę

Szukasz pomysłu na szybką i pyszną przekąskę? Proponujemy niezwykle smaczne pieczarki faszerowane. Nadzienie do nich zrobisz z 4 prostych składników, a efekt przerośnie najśmielsze oczekiwania. Takie małe danie sprawdzi się nawet na domówce. Przygotuj je wcześniej i wstaw do piekarnika na 15 minut. Pieczarki faszerowane są pyszną przekąską dla całej rodziny, a także dla gości. Możesz podać je również do obiadu, zimnej płyty, sałatki lub potraw z grilla. Pieczarki posmakują każdemu. Są miękkie, pełne smaku i aromatu.Do przygotowania najlepszego nadzienia na pieczarki faszerowane potrzebujesz trzonków z pieczarek, cebuli, bułki tartej i sera żółtego. To podstawowe składniki, dzięki którym całe danie nabierze fantastycznego smaku.Kluczowe są również dodatki do farszu, które podkreślają aromat całej potrawy. Czosnek, natka pietruszki i masło są absolutnie niezbędne, aby wydobyć ze składników nadzienia to, co najlepsze. Poznaj przepis na pieczarki faszerowane. Przygotujesz je błyskawicznie.

Bigos z korzenną nutą Tomasza Strzelczyka
08.02.2023 19:18 Strzelczyk wlewa do bigosu aromatyczny napój. Potrawa bije na głowę inne wersje

Bigos można przygotować na wiele sposobów. Jednak ten z dodatkiem grzańca będzie niezwykle aromatyczny. Proste danie z kapusty kiszonej, mięs i grzybów Tomasz Strzelczyk wzbogaca o pełen przypraw napój, nadając mu wyjątkowego charakteru. Musicie spróbować. Dobrego bigosu nie odmówi żaden smakosz. Zaproponowane przez Tomasza Strzelczyka danie pełne niezwykle aromatycznych przypraw pochodzących z grzańca, z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Jego wykonanie jest proste, a smak wcale nie przytłacza — alkohol zdąży odparować podczas przyrządzania.

Smażenie pieczarek
07.02.2023 19:37 Co zrobić, żeby pieczarki nie ciemniały podczas smażenia? Najlepsze kucharki mają 1 trik

Ciemniejące na patelni pieczarki potrafią skutecznie zepsuć humor kucharza i prezencję samego produktu. Czy można temu zjawisku jakoś zaradzić? Znamy na to skuteczną metodę. Z pomocą przyjdzie niewielka ilość soku z cytryny.Estetyka dań jest niemal tak samo ważna, jak ich walory smakowe. Nic nam po pysznych pieczarkach, jeśli straszą one nieprzyjemną ciemną barwą. Na szczęście kilka prostych wskazówek wystarczy do wzorowego usmażenia tych popularnych grzybów. Od dzis nie będzie to stanowiło dla Ciebie żadnego problemu.

grzyby
02.02.2023 17:04 Poszła zimą do lasu, wróciła z koszykiem grzybów. Zdradziła, gdzie ich szukać

Kto to słyszał iść na grzyby zimą? Dla wielu osób taki pomysł może wydawać się niedorzeczny. Pani Ewa z facebookowego profilu "Leśne Wojaże" ma na ten temat zgoła odmienne zdanie. Wystarczy odrobina wiedzy na temat tego jakich grzybów warto szukać w panujące chłody i gdzie najprościej je znaleźć.Na grzybobranie najchętniej wybieramy się w okresie od września do pierwszych przymrozków. Wtedy właśnie możemy natknąć się na borowiki, podgrzybki czy złociste kurki. Okazuje się, że w zimowe miesiące nasz koszyk możemy zapełnić równie skutecznie. Poznajcie płomienicę zimową, uszaka brzozowego oraz dobrze nam znanego boczniaka ostrygowatego.Pani Ewa Podzieliła się wiedzą na temat jadalnych grzybów zimowych. Zachwala nie tylko ich smak, ale również właściwości zdrowotne. Podpowiada również, gdzie poszczególne gatunki najchętniej występują. Baczne oko przyda się na terenach podmokłych i bagiennych.

Makłowicz przygotował dla Okrasy nietypowy omlet
01.02.2023 09:03 Makłowicz przygotował dla Okrasy nietypowy omlet. Wnętrze zadziwia

Omlet jest jedną z potraw jajecznych, które świetnie sprawdzają się o poranku. Pyszna wersja Roberta Makłowicza, która zaprezentował podczas spotkania z Karolem Okrasą — z pieczarkami, cebulka, natka pietruszki i odrobiną sera — jest aromatyczna i sycąca, a prezentuje się tak pięknie, że nie sposób się oprzeć. Spróbujecie?Śniadania z jajkami bardzo często goszczą na naszych talerzach. Wśród nich omlet nie pojawia się zbyt często, a przynajmniej nie w wersji wytrawnej. Robert Makłowicz w materiale zaprezentowanym na kanale YouTube KuchniaLidla.pl zdradza, że świetne francuskie danie tradycyjnie nie jest słodkie. Pokazuje też znakomity patent na usmażenie rarytasu. Receptura nie jest skomplikowana.

Andrzej Grabowski robi bigos w staropolskim stylu. Zachwyty gwarantowane
30.01.2023 19:47 Andrzej Grabowski robi bigos w staropolskim stylu. Zachwyty gwarantowane

Andrzej Grabowski podzielił się swoim przepisem na bigos staropolski. Sekretem smaku jest duża ilość mięsa, kapusty i aromatycznych dodatków. Aktor podpowiada, że bigos jest najlepszy na drugi i trzeci dzień po ugotowaniu.Andrzej Grabowski bardzo lubi gotować. Niedawno zdradził przepis na jedno z jego ulubionych dań, czyli bigos staropolski z grzybami i suszonymi śliwkami. Danie jest proste w przygotowaniu i zachwyca niepowtarzalnym smakiem.Do przygotowania bigosu potrzebujemy sporej ilości mięsa: kiełbasy, boczku wędzonego i wędlin. Aktor radzi, aby danie gotować z białej i kiszonej kapusty w proporcji 1:1. Do bigosu dodajemy również marchewkę, korzeń pietruszki i jabłka. Doskonały smak uzyskamy dzięki aromatycznym przyprawom i dodatkom, jak suszone śliwki, suszone grzyby, jałowiec, gorczyca i czerwone wino. Wino dolewamy pod sam koniec gotowania i dusimy bigos około 40 minut, dopiero później doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na 2 dni. Wtedy bigos jest najsmaczniejszy.

Tani obiad Tomasza Strzelczyka
21.01.2023 18:11 Tani obiad w 30 minut? Strzelczyk wziął kilka produktów i pokazał swój najlepszy patent

Czy smaczny i tani obiad można przygotować w pół godziny? Okazuje się, że tak. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak z kilku prostych produktów można w krótkim czasie zrobić sycące danie dla całej rodziny. Musicie spróbować — zachwyci od pierwszego kęsa. Tani obiad dla całej rodziny można przygotować sprawnie i bez większego wysiłku. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników — m.in. makaron, pieczarki i śmietankę. Sycące danie z polędwiczką przyrządzone według receptury Tomasza Strzelczyka spodoba się nawet wybrednym.

Doskonały pasztet bez grama mięsa
17.01.2023 22:42 Zapomnij o mięsie. Najlepszy pasztet zrobisz z mieszanki kaszy gryczanej i uwielbianego warzywa

Pasztet nie musi być przyrządzany z mięsa. Przysmak na bazie fasoli, grzybów i kaszy również będzie smaczny i pełen aromatu. Ze świeżym pieczywem idealnie sprawdzi się podczas śniadania czy kolacji. Musicie spróbować. Znakomity pasztet z fasoli, grzybów leśnych i kaszy gryczanej świetnie pasuje do kanapek. Jest kremowy, aromatyczny i niezwykle smaczny dzięki wykorzystaniu suszonych skarbów lasu i odpowiedniej ilości przypraw. Zioła podkreślają wyjątkowość podgrzybków i borowików, a wędzona papryka dodaje znanego z mięsnych przysmaków umami. Mało kto się oprze.