Jeśli szukasz pomysłu na prosty i pyszny obiad, mamy dobry pomysł. Przygotuj zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulą. Nie ma przy niej dużo pracy, a składniki zapewne masz pod ręką. Podgotuj je tylko, pokrój w plastry, ułóż warstwami i polej prostą mieszanką. Tą potrawą nasyci się cała rodzina i to za grosze. Zapiekanki są dobrym pomysłem na szybkie danie. Wystarczy tylko zestawić kilka składników, polać sosem, zapiec i gotowe. Podstawą zapiekanki są zwykle ziemniaki, ryż, makaron lub kasza. Gdy dodasz do nich trochę warzyw, mięsa czy wędliny powstanie pożywne danie. Jego dopełnieniem będzie sos. Zrobisz go, łącząc śmietanę, jajko i przyprawy.
Jajka sadzone z piekarnika, inaczej cloud egg, czyli jajko chmurka, to doskonały pomysł na śniadanie, obiad lub kolację. Jajka smakują doskonale, a wyglądem przypominają lekką, puszystą chmurkę. Poznaj przepis na jajka sadzone z piekarnika.Jajka sadzone z piekarnika to pomysł na jajka w zupełnie nowej odsłonie. Cloud egg wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej. Jajka przygotowane w ten sposób położysz na kanapkę, podasz z kaszą, ziemniakami, fasolą, ryżem, szparagami. Jajka będą pasować do każdego dodatku.Przepis na jajka sadzone z piekarnika jest przepisem podstawowym, możesz urozmaicić go o tarty parmezan, pokrojoną w kostkę szynkę lub wędzony, podsmażony boczek. Dodatki włóż na piankę białkową w tym samym momencie, co żółtko, aby delikatnie się zapiekły.Jajko chmurka to również świetny pomysł na przekonanie małego niejadka do jedzenia jajek. Jeśli Twoja pociecha nie lubi jajek, podaj mu jajko na chmurce z jego ulubionymi dodatkami. Jeśli szukasz pomysłów na podanie jajek- w tym artykule poznasz 7 ciekawych sposobów na jajka sadzone na pyszne i pożywne śniadanie, obiad i kolację.
Babka wielkanocna czekoladowa to pyszna alternatywa dla tradycyjnej babki piaskowej, jest wilgotna, puszysta, mocno czekoladowa z wyczuwalną pomarańczową nutą. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto na Wielkanoc, czyli babkę wielkanocną czekoladową.Babka czekoladowa to jedno z obowiązkowych ciast wielkanocnych w moim domu. Jest o wiele bardziej puszysta od piaskowej i przede wszystkim mocno czekoladowa i wilgotna. Jest tak smaczna, że gdy ją upiekę, muszę schować całą formę, żeby nikt nie podjadał przed świętami.Z przepisu robię dwie babki, jedną polewam po upieczeniu lukrem, drugą natomiast polewą czekoladową bez masła. Jedno i drugie ciasto jest genialne do kawy po świątecznym, uroczystym obiedzie. Babka czekoladowa jest wilgotna w środku, ponieważ masa zawiera olej i rozpuszczoną czekoladę, ciasto do mało kalorycznych nie należy, jednak nie wyobrażam sobie świąt bez słodkich, smacznych, domowych wypieków.Oprócz babki czekoladowej zawsze piekę również tradycyjne ciasto mazurek- tu poznasz przepis na mazurek z polewą czekoladową i orzechami włoskimi, jest przepyszny.
Masz ochotę na budyń? Ale nie taki z torebki, a prawdziwy, domowy? Zobacz, jak zrobić domowy budyń bez dodatku mąki. Będzie smaczny, pożywny i doskonały również dla bezglutenowców. Ten domowy specjał przygotujesz w mniej niż 15 minut. Jest w sam raz na deser. Budyń z torebki jest prosty do przygotowania. Wystarczy rozmieszać gotowy proszek z mlekiem, wlać do wrzącego mleka i całość zagotować. Jest smaczny, jednak przygotowany z mało naturalnych składników. Jeśli więc chcesz poczęstować rodzinę czymś prostym, ale też zdrowym, przygotuj budyń domowym sposobem. Nie jest to wcale trudne ani pracochłonne. A do budyniu nie musisz dodawać mąki pszennej.
Jeśli lubicie naleśniki, te będą dla was z pewnością pysznym odkryciem. Dziś powiemy wam, jak zrobić naleśniki na drożdżach. Są puszyste, miękkie i bardzo elastyczne. Pachną mlekiem i masłem i doskonale smakują ze słodkimi dodatkami, np. twarożkiem, musem jabłkowym czy dżemem. Klasyczne naleśniki są cienkimi, delikatnymi plackami. Jeśli jednak chcielibyście zwiększyć ich grubość i puszystość, dodajcie do ciasta trochę drożdży. Zobaczycie, że naleśniki będą bardzo miękkie i delikatne, mimo swojej grubości. Będą doskonałe na deser, śniadanie, kolację i przekąskę.
Kopytka są jednymi z najpopularniejszych klusek ziemniaczanych. Zwykle robimy je z ziemniaków, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia. Jeśli chcecie odmienić ich smak, dodajcie do ciasta drobno posiekany, zielony dodatek. Oto jak przygotować obłędne kopytka z czosnkiem niedźwiedzim. Zielenina jest dodatkiem, który podnosi smak i wartość odżywczą każdej potrawy. Zawiera mnóstwo witamin i soli mineralnych, a także innych, wartościowych składników. Ma orzeźwiający zapach i wyraźny smak.Najpopularniejszą zieleniną w naszej kuchni jest natka pietruszki, szczypiorek i koperek. Jednak bez problemu można też kupić aromatyczne zioła. Wśród nich jest niezwykle aromatyczny i zdrowy czosnek niedźwiedzi.
Jajka sadzone to doskonały dodatek do obiadu, kolacji i pożywnych śniadań. W tym artykule poznasz ciekawe sposoby na jajka sadzone, dowiesz się, jak sprawdzić, czy jajka są świeże i ile je smażyć, aby miały ścięte białko i lejące żółtko. Jajka sadzone to pyszny pomysł na danie o każdej porze dnia. Posiłek z dodatkiem jajek sadzonych jest bardzo pożywny, zbilansowany, dostarcza niezbędnego białka i składników odżywczych, które dostarczają nam energii na wiele godzin. Jeśli nie masz pomysłu na jajka sadzone i jesz je głównie z samymi ziemniakami i kefirem (tak też jest pysznie, jednak monotonnie), w tym artykule poznasz 7 ciekawych sposobów na jajka sadzone na śniadanie, obiad i kolację.Jajka sadzone smaż zawsze 3-4 minuty, dzięki czemu będą miały ścięte białko i płynne żółtko, które po przekrojeniu wyleje się na całe danie, dodając mu genialnego smaku. Jajka sadzone 3-4 minuty mają idealną konsystencję i nie są spalone.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić pastę z tuńczyka na trzy sposoby, będzie idealna na śniadanie i kolację. Z jajek przygotujesz wiele smacznych śniadań- tu poznasz najlepsze pomysły na śniadania z jajkiem.
Lodówka jest niewątpliwym centrum kuchni. Właśnie w niej trzymamy bowiem większość najsmaczniejszych produktów spożywczych. A wiecie, jak przechowywać jedzenie w lodówce, żeby dłużej było świeże? Podamy wam zaraz kilka wskazówek, których warto się trzymać. Dzięki temu nic z waszych zakupów się nie zmarnuje i długo zachowa pożądane walory. Jedna z najważniejszych zasad jest stosowanie się do FIFO.Lubimy robić zapasy, bo dzięki nim możemy zaoszczędzić czas. Nie musimy biec do sklepu, za każdym razem, gdy postanowimy coś ugotować czy upiec. Sztuką jest jednak nie przesadzić z ilością kupionej żywności i umiejętne jej przechowywanie. Bo marnowanie i wyrzucanie jedzenia nie jest ani ekologiczne, ani ekonomiczne.
Śniadanie powinno być pożywne i szybkie do zrobienia. Dlatego, tak chętnie sięgamy rano po jajka. Dziś powiemy wam, jak zrobić z nich obłędnie kremową jajecznicę. Sekret tkwi w serku śmietankowym, którego wystarczy dodać kilka łyżeczek w trakcie smażenia. Jajecznica z tym składnikiem będzie delikatna, pyszna, wprost idealna na śniadanie. Warto sięgać po jajka na śniadanie, bo są pożywne, choć niezbyt kaloryczne. Dostarczają mnóstwa składników odżywczych, potrafią być lekkostrawne i bardzo smaczne. Oczywiście dużo zależy od tego, jak je przyrządzimy. Bo oczywiście możemy je ugotować na miękko lub twardo, usmażyć jajka sadzone lub zrobić popularną jajecznicę.Jeśli zaś chodzi o jajecznicę, można ją przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu za każdym razem może smakować zupełnie inaczej. Wszystko zależy od użytych dodatków i stopnia wysmażenia jajek. Dzisiejsza jajecznica zaskoczy was smakiem i kremową konsystencją.
Sałatka jarzynowa tradycyjnie wymaga nieco wysiłku i zainwestowanego czasu, aby przygotować ją od początku do końca. Nie zawsze ma się jednak wolną chwilę, aby zająć się długim gotowaniem - w takiej sytuacji z pomocą przychodzi poniższy przepis. Prezentowana przez nas receptura na ekspresową sałatkę z 5 głównych składników pozwala sporządzić ją w mniej niż 10 minut. Sałatka jarzynowa gości na stołach Polaków podczas każdej uroczystości - święta, urodziny czy wykwintny obiad bez okazji przyzwyczaiły nas do obecności miski z sałatką. Konieczność długiego gotowania warzyw jest jednak stresująca, więc mamy znacznie lepsze rozwiązanie. Dzisiejszy przepis wymaga zarezerwowania jedynie kilku minut na pichcenie, które i tak w większości składa się jedynie z krojenia produktów. Dzięki temu zaoszczędzony czas można przeznaczyć na inne obowiązki.
Czy zastanawialiście się kiedyś, co oznaczają numery, które znajdują się na skorupkach jaj? Okazuje się, że cyfry, które można tam znaleźć, nie są umieszczane przypadkowo. Oznaczają one rodzaj hodowli, z jakiej wyrób pochodzi. Zdradzamy, co się z tym wiąże. Mało kto odmówi sobie zjedzenia jajecznicy czy jaja sadzonego od czasu do czasu. Jakość posiłku zależna będzie od wybranego przez nas jaja. W sklepach możemy spotkać jaja oznakowane cyframi od 0 do 3. Wiemy jakie informacje niosą ze sobą te oznaczenia.
Jajecznica sama w sobie jest sycącą potrawą, dlatego często jest standardowym śniadaniowym wyborem. Jajecznica po chłopsku, czyli z dodatkiem mleka oraz mąki jest znacznie bardziej sycąca i odżywcza. Połączenie mąki oraz mleka sprawia, że całość zachowuje wilgotność i nabiera ciekawej, zbitej konsystencji. Niżej zdradzamy, jak zabrać się za jej przygotowanie. Jajecznica to prawdopodobnie najczęściej przygotowywany z rana posiłek. Jajka wypełnione są większością wartości odżywczych potrzebnych do funkcjonowania, a także charakteryzują się pysznym smakiem. Mało kto jednak wie o istnieniu jajecznicy po chłopsku. Danie charakteryzuje się dużym poziomem wilgotności i delikatną fakturą. Jest to świetny sposób na błyskawiczne gotowanie, gdy ma się pod ręką jedynie podstawowe produkty spożywcze. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego pokrojone warzywa, grzyby lub mięso, co da jeszcze smaczniejszy efekt.
Niekiedy domowe zapasy są uszczuplone, sklepy zamknięte i zwyczajnie nie ma możliwości zrobienia dodatkowych zakupów - w takiej sytuacji idealnie sprawdzą się naleśniki bez jajek. Nie potrzeba do nich wielu produktów, a mimo wszystko wychodzą delikatne i puszyste. Sekretem objętości jest dodanie do ciasta odrobiny gazowanej wody. Naleśniki bez jajek są idealnym przepisem na błyskawiczny obiad z najbardziej podstawowych produktów. Mleko, mąka i woda gazowana w zupełności wystarczają, aby uzyskać wspaniałe efekty. Po połączeniu ze sobą wszystkich składowych pozwól ciastu odpocząć nieco przed smażeniem. Dzięki temu woda nawilży mąkę i naleśniki po usmażeniu staną się elastyczne i wytrzymałe, a zarazem puszyste.
Sernik gotowany z czekoladą i orzechami to doskonały pomysł na sernik w nieco innym wydaniu. Kruche ciasto z gotowaną masą serową śmietankową i polewą z kakao i ajerkoniaku z dodatkiem orzechów smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na pyszny sernik gotowany, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.Sernik gotowany to jeden z lepszych serników, chociaż wyglądem go nie przypomina. Kruche ciasta przełożone masą serową i polewą wyglądają raczej jak ciasto z kremem, jednak sernik zdecydowanie wygrywa smakiem. Przysłowiową wisienką na torcie jest tu również rewelacyjna polewa czekoladowa z nutą likieru jajecznego i orzechami.Na początku przygotuj kruche blaty do przekładania ciasta, blaty upiecz w piekarniku i dobrze ostudź. Masę serową gotuj w większym garnku na małym ogniu, aby się nie przypaliła, przekładaj nią ciasto po ostygnięciu, kiedy zacznie gęstnieć. Całe ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby zarówno masa serowa, jak i polewa czekoladowa idealnie stężały.Z sernikiem konkurować może jedynie szarlotka, przygotuj ją w nieco inny sposób, a będziesz zachwycony z efektu- tu poznasz przepis na boską szarlotkę z bezą według Karola Okrasy.
Jajkami zajadamy się praktycznie non stop - stanowią bazę ciast, deserów, makaronów i wielu innych potraw. Jeśli twoje ulubione sztućce są wykonane ze srebra, lepiej nie jeść nimi jajek. Metal ten w kontakcie z jajkami sprawia, że nabiał nabiera metalicznego posmaku, a na samych sztućcach pojawia się trudny do wyczyszczenia osad. Z jajek można przygotować najróżniejsze potrawy, które w większości nie mają negatywnego wpływu na srebrną zastawę stołową. Problemy zaczynają się, gdy zdecydujemy się na bezpośrednie jedzenie jajek srebrem. Srebrne łyżeczki i widelce prezentują się za każdym razem bardzo okazale na obiadowym stole, dlatego wiele osób chce prezentować je jak najczęściej. Niżej wyjaśniamy, dlaczego lepiej schować je, gdy podane zostaną jajka.
Istnieje przekonanie, że jajko, które ma dwa żółtka, pochodzi od kury, którą faszerowano antybiotykami. Czy jednak jest tak naprawdę? Wyjaśniamy, skąd się biorą tajemnicze jaja, z dodatkowym żółtkiem i czy można je spożywać. Żółtko bogate jest w wiele cennych składników odżywczych m.in. wapń, żelazo, oraz witaminę A czy E, które wpływają na szereg procesów w ludzkim organizmie. Co ciekawe, jest ono również cennym źródłem białka zwierzęcego. W tej części jaja znajdziemy go nawet więcej niż w jasnym fragmencie.
Sałatka z pieczarkami i kukurydzą z kurczakiem, serem żółtym i jajkami to świetny pomysł na szybką sałatkę imprezową, na spotkanie z przyjaciółmi i kolację lub pożywny lunch. Sałatkę dopraw majonezem, gęstym jogurtem naturalnym i posiekanym szczypiorkiem, a każdy będzie prosił o przepis. Sprawdź, jak zrobić sałatkę z pieczarkami i kukurydzą.Sałatka z pieczarkami i kukurydzą to pyszna i bardzo szybka sałatka imprezowa, która posmakuje wszystkim. Duża ilość składników otulona majonezem i jogurtem wychodzi za każdym razem, wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej.Kurczaka i pieczarki przygotuj przed robieniem całej sałatki, aby ostygły po smażeniu. Filety przed smażeniem obtocz w przyprawie gyros, żeby naszły ciekawym smakiem. Kurczak gyros będzie dobrze komponował się z resztą składników. Sałatka z pieczarkami i kukurydzą to również dobra opcja na pożywny lunch do pracy lub kolację dla całej rodziny. Jeśli masz ochotę na równie sycącą sałatkę- tu poznasz przepis na sałatę grecką z kurczakiem, jest świeża i przepyszna.
Rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji z marmoladą i czekoladą to świetny pomysł na słodki podwieczorek lub pyszny deser do kawy i herbaty. Domowe, nadziewane rogaliki z ciasta drożdżowego oprószone cukrem pudrem błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji.Rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji to proste i pyszne domowe słodkości, które sprawią najbliższym wiele radości. Do nadziewania rogalików wybierz ulubioną konfiturę i czekoladę. Najczęściej robię mieszankę rogalików z konfiturą brzoskwiniową, białą i mleczną czekoladą. Wszystkie znikają od razu po upieczeniu.Kruche ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania i wyrobienia, aby było puszyste i podwoiło swoją objętość. Na początku zawsze przygotuj zaczyn drożdżowy i odstaw go, aby drożdże ruszyły. Wyrobione ciasto również odstaw w suche i ciepłe miejsce, ale tym razem na godzinę, żeby ładnie wyrosło.Wszystkie składniki do ciasta muszą mieć temperaturą pokojową, inaczej ciasto nie urośnie. Drożdże rozprowadź w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Wysoka temperatura również zabije delikatne drożdże. Jeśli lubisz korzenne, jesienne smaki- tu poznasz przepis na wyśmienite bułeczki cynamonowe, są idealne do kawy w chłodne, pochmurne dni.
Ciasto czeskie z miodem, powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową z orzechami to wyśmienity, tradycyjny placek, którego musisz spróbować. Ciasto miodowe przełożone jest delikatnym, mlecznym kremem z kaszy manny. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto czeskie z miodem. Ciasto czeskie to doskonałe ciasto, które upieczesz zarówno do kawy, jak i na spotkanie z przyjaciółmi i święta. Miodowe, kruche placki świetnie łączą się z mlecznym, gęstym kremem, czekoladą i orzechami włoskimi. Ciasto przełóż powidłami śliwkowymi- idealnie przełamią słodycz i dodadzą świetnego smaku.Gotowe i przełożone kremem ciasto polej polewą czekoladową bez masła, górę oprósz posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasta możesz upiec również dzień przed robieniem kremu, blaty miodowe będą wtedy bardziej miękkie. Jeśli masz ochotę na miodownik w jesiennej wersji- tu poznasz przepis na ciasto miodowe z dynią, idealne do kawy w chłodne, deszczowe dni.
Jajka w koszulce to jajka gotowane na wodzie bez skorupki. Jajka mają ścięte, zaokrąglone białko i płynne żółtko, wylewające się po przekrojeniu. Jajka w koszulce to doskonały dodatek do wielu dań. Jak zrobić i z czym podawać jajka w koszulce? Jak sprawdzić świeżość jajek?Jajka w koszulce to świetny pomysł na podanie jajek w inny sposób. Jajka w koszulkach są bardzo popularne, ponieważ wyglądają bardzo estetycznie, są pyszne i pasują do naprawdę wielu dań, w tym zwykłych kanapek, urozmaicając śniadania.Aby białko stworzyło zwartą chmurkę otaczającą płynne żółtko, jajko w koszulce wymaga odpowiedniego sposobu gotowania. Technika i zakwaszenie wody sokiem z cytryny lub octem ma tutaj kluczowe znaczenie. Jajka w koszulce nie wyjdą tak, jak powinny, jeśli jajka nie będą świeże. Sprawdź również, jak zrobić idealne jajko sadzone do obiadu, jak smażyć, czym je doprawić i z czym podawać.
Babka cytrynowa siostry Anastazji to szybkie i pyszne ciasto, nie tylko na święta. Lekka, puszysta o wyczuwalnym, cytrynowo- waniliowym aromacie jest tak smaczna, że keksówka znika w ciągu jednego dnia. Poznaj przepis na babkę cytrynową siostry Anastazji.Babka cytrynowa jest jednym z tych ciast, które wychodzą za każdym razem, a ich przygotowanie trwa zaledwie kilkanaście minut. Babka cytrynowa jest wyrośnięta, puszysta i lekka, a dzięki skórce z cytryny - świeża i wyśmienita.Babkę cytrynową polej domowym lukrem lub oprósz cukrem pudrem i udekoruj plastrami cytryny, każda opcja podania będzie smakować doskonale. Babkę upiecz w tradycyjnej formie do keksów. Przed wlaniem ciasta do formy pamiętaj, żeby natłuścić ją masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką, inaczej babka może się przykleić.Jeśli masz ochotę na świeże, lekkie ciasto- tu poznasz przepis na obłędny sernik cytrynowy z polewą cytrynową, jest puszysty i orzeźwiający.
Klasyczny omlet na jajkach jest standardowym wyborem Polaków na szybkie i pożywne śniadanie. Niestety z uwagi na zdrowie, niektórzy nie mogą jeść jajek i pić mleka - wtedy z pomocą przychodzi banan, z którego można przygotować lekki i pyszny omlet. Taki posiłek jest lekkostrawny, niskokaloryczny i szybki, a po podaniu z owocami dodatkowo pięknie wygląda. Omlet bez jajek z pozoru może wydawać się czymś, co zwyczajnie nie jest możliwe. Jajka są w końcu niejakim fundamentem tego dania. Na szczęście w prosty sposób można zastąpić je innym popularnym składnikiem, który jest uwielbiany przez wszystkich. Mowa oczywiście o bananach, które można kupić w każdym sklepie spożywczym. Radzimy użyć owocu o ciemnej skórce, który jest miękki w dotyku - im bardziej dojrzały banan, tym omlet będzie słodszy. Zielony banan może mieć za małą zawartość cukru i omlet wyjdzie niesmaczny.
Szarlotka kojarzy się głównie z długim czasem przygotowania oraz dużą ilością składników. Jeśli nie masz wolnej chwili ani pełnej spiżarni, przetestuj poniższą recepturę na błyskawiczną szarlotkę. Pysznym ciastem będziesz mógł cieszyć się już po kilku chwilach, a faktyczną pracę możesz wykonać w mniej niż 5 minut. Szarlotka w swojej klasycznej formie wymaga wyrobienia kruchego ciasta, na którym układa się jabłkowy mus. Dzisiaj prezentujemy przepis na ciasto bez wyrabiania, które mimo wszystko staje się puszyste i delikatne po upieczeniu. Ogromną zaletą tego ekspresowego wariantu jest brak konieczności prażenia jabłek na patelni, co znacznie przyspiesza proces gotowania. Po włożeniu formy do piekarnika pozostaje jedynie posprzątać po sobie w kuchni.
Szarlotka na kruchym spodzie z bezą według Karola Okrasy to wyśmienity deser dla całej rodziny. Delikatny spód, podsmażone z cynamonem jabłka i słodka, lekka pianka bezowa to doskonałe połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na szarlotkę według Karola Okrasy z bezą, idealne ciasto do kawy w chłodne, pochmurne dni.Szarlotka to pyszne i naprawdę proste ciasto, a przepis Karola Okrasy na ten jabłkowy deser nie ma sobie równych. Kruchy spód, tarte, smażone jabłka i beza to jedno z lepszych ciast, jakie jadłam. Szarlotka ma również wyczuwalną, waniliowo-cynamonową nutę, jest przepyszna.Kruche ciasto schładzam przed wyłożeniem na blachę, następnie mocno dociskam do dna tortownicy i nakłuwam widelcem- w ten sposób ciasto nie wybrzuszy się i nie popęka podczas pieczenia, będzie również idealnie chrupiące i smaczne. Bezę ubijam na sam koniec, kiedy mam już gotowy spód i podsmażone jabłka. Piana z białek jest bardzo delikatna, dlatego też po ubiciu od razu wysmaruj nią ciasto i zapiecz, aby nie opadła. Ciasto zostawiam w piekarniku na 15-20 minut po upieczeniu, jedynie lekko uchylam drzwi, aby szarlotka delikatnie zaczęła się chłodzić, a beza nie popękała.Jeśli masz ochotę na jeszcze bardziej bezowe desery- w tym artykule poznasz przepis na tort cytrynowy z bezą. Klasycznym ciastem z bezą jest oczywiście beza Pavlova, czyli blaty bezowe przekładane bitą śmietaną i owocami, jest doskonała.
Naleśniki często goszczą na naszych stołach. Tradycyjne ciasto warto urozmaicić o twaróg, który sprawi, że nabierze ono przyjemnej konsystencji. Dzięki temu dodatkowi danie będzie nie tylko smacznym, ale też sycącym deserem. Spróbujcie koniecznie. Zdradzaliśmy wam już przepisy na pyszne naleśniki na maślance czy kefirze. Tym razem podpowiadamy jak pyszny specjał przyrządzić z wykorzystaniem białego twarogu. Dodanie go do masy czyni naleśniki niezwykle delikatnymi. Skusicie się?
W czasach PRL-u Polacy nie mieli łatwego dostępu do wielu produktów spożywczych, dlatego dużą popularnością cieszyła się wtedy tak zwana zupa "nic". Jest to słodka gęsta zupa mleczna z jajecznymi kluskami. Poniżej prezentujemy recepturę, dzięki której z łatwością przygotujesz to tradycyjne danie. Kultowe potrawy wywodzące się z PRL-u do dzisiaj wywołują wśród wielu z nas uczucie nostalgii i tęsknoty do dawnych lat. Jednym ze sposobów na częściowy powrót we wspomnieniach jest przygotowanie klasycznej zupy "nic", nazywanej również "zupą pływające wyspy". Tradycyjna wersja składa się z mleka, jajek, cukru oraz wanilii, więc bez żadnych problemów można odtworzyć ją w obecnych czasach. Dla dekoracji polecamy posypać wierzch deseru startą czekoladą oraz mielonym cynamonem.
Smaczna pasta może być doskonałym dodatkiem do świeżego pieczywa. Warto urozmaicić śniadanie, sięgając po delikatną jajeczną kompozycję z dodatkiem suszonych pomidorów. Przyrządzicie ją błyskawicznie, a smak na długo zapadnie wam w pamięć. Spróbujcie koniecznie. Podpowiadaliśmy wam jak przygotować pyszną pastą jajeczną z dodatkiem papryki czy duszonych pieczarek. Teraz na tapet bierzemy inny wyrazisty dodatek, który doskonale podkreśli smak jajek. Suszone pomidory nadadzą paście wyjątkowego aromatu i pięknych akcentów kolorystycznych.
Jajka najczęściej przygotowuje się na śniadanie, kiedy chce się zjeść coś szybkiego, a przy okazji odżywczego. Z uwagi na zawarty w nich niezdrowy cholesterol, nie należy jednak przesadzać z ich ilością. Według ekspertów każdego dnia można zjeść jedno jajko - dzięki temu czerpie się z nich wiele prozdrowotnych substancji, a przy okazji spożycie cholesterolu nie jest zbyt duże. Jajka w naszej diecie stanowią bardzo istotny element, bez którego wiele posiłków i potraw nie miałoby racji bytu. Do niedawna agencje zdrowia z całego świata zalecały, aby w ciągu tygodnia jeść maksymalnie 2-3 jajka. Na przestrzeni ostatnich lat dietetyka poszła mocno naprzód, co przełożyło się na nową wiedzę dotyczącą żywienia. Naukowcy doszli między innymi do wniosku, że zdrowi ludzie mogą skusić się na większą ilość jajek bez ryzyka komplikacji zdrowotnych.