Jeśli szukacie pomysłu na smaczne i efektowne danie obiadowe, polecamy roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak ten będzie doskonały dla całej rodziny, możecie nim też podjąć gości. Jak zrobić roladki? Sparzcie tylko liście kapusty, zwińcie je w plastry schabu i usmażcie. Ze schabu robicie zwykle kotlety, ale co by nie mówić, danie to jest już nieco oklepane. Jeśli więc chcecie zaskoczyć swoich bliskich, czymś nieoczywistym, przygotujcie roladki. Nie ma przy nich dużo pracy, bo po części robi się je tak jak kotlety. Mięsne roladki są daniem bardzo eleganckim, godnym nawet uroczystego stołu. Możecie je więc zaserwować na przyjęciu komunijnym czy imieninowym. Podajcie do nich np. pieczone ziemniaki i zieloną sałatę.
Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną z aromatycznym sosem pieczarkowym są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Podkarpackie danie jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych gołąbków z ryżem i mięsem mielonym. Poznaj prosty przepis na podkarpackie gołąbki z ziemniakami.Gołąbki to jedno z dań, które mogłabym jeść dziennie, niezależnie od tego, z jakim farszem i jakim sosem są zrobione. Niedawno spróbowałam wersji z Podkarpacia, z farszem z kaszy gryczanej, ziemniaków i podsmażonej na maśle cebuli, jest przepyszna.Jarskie gołąbki koniecznie podaj z sosem pieczarkowym, który przygotujesz w bardzo prosty sposób. Sos ugotuj na bulionie warzywnym- tu poznasz przepis na błyskawiczny wywar z warzyw, czyli bazę do sosu.Przed przygotowaniem gołąbków sparz liście kapusty, aby były bardziej elastyczne i delikatne. Najszybszym sposobem jest włożenie liści do mikrofalówki. Ustaw najwyższą moc urządzenia, po 10 minutach liście będą jędrne i elastyczne.
Naszą propozycją na dziś jest obłędna zasmażana młoda kapusta ze śmietaną. Ten idealny, wiosenny specjał możesz podać jako dodatek do dań mięsnych lub zjeść ją na lekki obiad. Dodaj pod koniec gotowania kilka łyżek śmietany, a potrawa zyska doskonały smak i konsystencję. Na straganach i w sklepach pojawiła się już młoda kapusta. Jej widok od razu przywodzi na myśl wiosnę. Także myśl o lekkich, aromatycznych daniach, na widok, których cieknie ślinka. Co można przygotować z młodej kapusty? Doskonale nadaje się ona na surówki i jako dodatek do zupy, jednak największe wzięcie z pewnością będzie miała kapusta zasmażana. Jest niezwykle delikatna, a smaku doda jej śmietana.
Polecamy wam proste wegetariańskie kotlety z młodej kapusty. Przygotujesz je bez grama mięsa, a wyśmienity sezonowy specjał zachwyci każdego. Wystarczy tylko sięgnąć po główkę popularnego warzywa, posiekać je i połączyć z kilkoma składnikami.Uwielbiamy kotlety — schabowe, mielone, z kurczaka. Mało przy nich pracy, a smak zaskakuje. Można się też nimi najeść, bo są bardzo pożywne. Zwłaszcza jeśli robimy je tak jak zwykle z mięsa. Dziś jednak proponujemy wam nieco lżejsze kotlety warzywne. Do ich przygotowania wykorzystamy młodą, chrupiącą kapustę. Poszatkowaną wymieszamy z kilkoma klasycznymi dodatkami, uformujemy kotlety i je usmażymy. Jesteśmy ciekawi waszych wrażeń smakowych.
Szukacie pomysłu na smaczny obiad? A może przygotujecie gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą? Nasz niezawodny przepis sprawi, że tym razem zrobicie gołąbki prościej niż zwykle. Niezwykły smak uzyskają dzięki dodatkowi kiszonej kapusty. Oprócz niej potrzebujecie jeszcze mielonego mięsa, ryżu, pieczarek i kilku niewyszukanych składników.Gołąbki moglibyśmy jeść co chwila, tylko jest przy nich trochę pracy. Najpierw trzeba sparzyć liście kapusty, potem przygotować farsz, zawinąć go w liście i całość upiec lub ugotować. Jeśli jest to dla was za dużo roboty, proponujemy prostsze gołąbki bez zawijania.
Koniec z tradycyjnym parzeniem kapusty na gołąbki. Przygotuj liście w mikrofalówce, a już nigdy nie wrócisz do tradycyjnej metody. Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Poznaj prosty sposób na idealnie miękkie liście, które zachowują wszystkie wartości odżywcze.Gołąbki zawijane z ryżem, mięsem i sosem pomidorowym to jedno z moich ulubionych dań. Odkąd zaczęłam przygotowywać kapustę w mikrofalówce, cały proces robienia obiadu stał się dużo szybszy, a same liście bardziej chrupiące, jędrne i zdrowsze. Ze względu na to, że proces parzenia kapusty w mikrofalówce odbywa się bez wody, zwróć szczególną uwagę na samo warzywo- liście muszą być zdrowe, a kapusta młoda. Po sparzeniu starej kapusty liście nie będą tak sprężyste i miękkie.Farsz na gołąbki przygotujesz z wielu składników, nie tylko z mięsa i ryżu. Szczególnie polecam również gołąbki z kaszą i grzybami, a także wegetariańskie gołąbki z białą fasolą. Dania są proste, szybkie i tak smaczne, że każdy będzie prosił o dokładkę.
Masz ochotę na coś wiosennego? Przygotuj zasmażaną młodą kapustę. W smaku nie ma sobie równych, bo jest delikatna i kremowa. Jeśli chcesz, by miała przyjemny zapach i nie była gorzkawa, najpierw ją obgotuj, a potem przelej zimną wodą. Zawsze przeprowadź ten zabieg przed gotowaniem młodej kapusty.Jeśli wiosna, to młode warzywa. Nie zawsze wprost z ogródka czy pola, ale jednak świeże i delikatne. Wyróżnia je chrupkość, doskonały smak i duża zawartość cennych składników odżywczych. Jednym z pierwszych młodych warzyw, które można kupić o tej porze roku, jest kapusta. Doskonale nadaje się ona na surówkę, a także do krótkiego duszenia i gotowania. Dziś proponujemy zrobić młodą kapustę zasmażaną. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, ale można ją też zjeść jako samodzielne danie.
Znacie niezwykłe ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem? Są prawdziwym niebem na podniebieniu, a ich przygotowanie nie jest trudne. Surowe ziemniaki trzeba bowiem zetrzeć na tarce, połączyć z mięsem i nadziać farszem liście kapusty. Po upieczeniu smakują wprost wyśmienicie.Czym zwykle nadziewacie gołąbki? Z pewnością najpopularniejszym w Polsce farszem jest połączenie mielonego mięsa i ryżu. Niektórzy też nadziewają je samym mielonym mięsem albo farszem z kaszy i grzybów.
Poznajcie przepis Magdy Gessler na bigos szlachecki. Smak potrawy jak sprzed lat znana restauratorka uzyskuje dzięki dodatkowi miksu mięs. Sprawdźcie jednak też inne tajniki tego niepowtarzalnego bigosu, bo Gessler zna się na gotowaniu, jak mało kto. Bigos to potrawa znana w Polsce od wielu wieków. Jej podstawę stanowi kiszona kapusta, którą nieraz łączy się też z kapustą surową. Ważnym dodatkiem są mięsa i wędliny. Jak zapewnia Magda Gessler, najlepszy smak bigosu zapewnia mieszanka różnych gatunków mięsiwa. Istotne są też przyprawy, grzyby i suszone śliwki. Dzięki temu połączeniu różnych smaków można otrzymać przepyszny bigos, który będzie stanowił konkurencję dla niejednego wymyślnego dania.
Gołąbki są lubianym przez wielu smakoszy sycącym daniem z kapusty. Ich przygotowanie często wiążę się z koniecznością sparzenia warzywa, celem rozdzielenia liści. Tym razem przedstawiamy wam niezawodny sposób, w którym tę niezbyt lubianą czynność będziecie mogli pominąć. Gołąbki przyrządzicie niemalże ekspresowo. Sprawdźcie koniecznie. Gołąbki robi się na wiele różnych sposobów. Niektórzy do farszu dodają grzyby, inni wykorzystują jedynie mięso. W dzisiejszym przepisie zdradzimy, jak usprawnić przyrządzanie ulubionej potrawy. Zrezygnujcie z parzenia kapusty i po prostu podsmażcie ją na patelni, a następnie dodajcie do pozostałych składników. Danie pozostanie smaczne, a nie spędzicie całego dnia w kuchni.
Surówki często goszczą na naszych talerzach. Warto sięgnąć po coś innego niż marchewkę czy buraczki. Wyjątkowa kompozycja smakowa łącząca majonez, musztardę i odrobinę wyrazistej cebulki idealnie pasuje do delikatnego smaku czerwonej kapusty. posmakuje całej rodzinie. Koniecznie spróbujcie. Surówka z czerwonej kapusty jest kolejną po colesławie czy specjale z dodatkiem jabłka odsłona tego niedocenianego w kuchni polskiej warzywa. Wyśmienity sos z wyrazistymi dodatkami doskonale podkreśla subtelny smak fioletowego rarytasu. Skusicie się?
Poznajesz specjał ze zdjęcia? Zgadza się, są nim obłędne kartacze. Jednak tym razem nie z mięsem, a z farszem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów. Są o niebo lepsze od tradycyjnych, więc z pewnością błyskawicznie znikną z talerzy. Dwoma nasyci się nawet dorosły.Kartacze to specjał dobrze znany w północno-wschodniej Polsce, ale lubiany przez wszystkich. Wygląda jak duża, owalna pyza. Szarawy kolor ciasta jest wynikiem tego, że robi się je z połączenia ziemniaków surowych i ugotowanych. Zwykle kartacze nadziewa się mielonym mięsem, ale można też twarogiem, kapustą, grzybami czy ich połączeniem.
Gołąbki lubi wielu smakoszy. Tym razem proponujemy wam bogatą, mięsno-grzybową kompozycję z dodatkiem kaszy gryczanej. Zawinięty w pyszną kapustę włoską farsz będzie idealnie pasował do pysznego sosu pomidorowego. Koniecznie spróbujcie. Jeszcze nie raz do tego przepisu wrócicie.Gołąbki najczęściej przyrządza się z ryżem i mięsem, choć tradycyjnie było to danie jarskie. Tym razem proponujemy wam przygotowanie aromatycznego bogatego w smaki nadzienia z suszonych grzybów, kaszy gryczanej i mielonej wieprzowiny. Przyprawione ziołami składniki doskonale pasują do włoskiej kapusty i delikatnego pomidorowego sosu.
Jak przygotować kaszankę z grilla? Można to zrobić na wiele sposobów. Jednak patent z kapustą kiszoną zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Danie ma wyraźny smak i jest bardzo pożywne. Doskonale smakuje podane z musztardą i chlebem. Koniecznie spróbujcie. Kaszanka ma swoich zwolenników i przeciwników. Ci, co już ją jedli, wiedzą, że trudno odmówić jej smaku. Ten wyrób garmażeryjny, składający się z kaszy, krwi i podrobów ma niepowtarzalny smak i jest bardzo sycący. Popularność kaszanki rośnie w okresie wiosenno-letnim, kiedy często grillujemy. Mało co bowiem, tak dobrze smakuje z grilla, jak właśnie kaszanka. Zwykle grilluje się ją zawiniętą w folię aluminiową, by nie rozpadła się w czasie pieczenia. Wiele osób dodaje do niej cebulę, ale można też kiszoną kapustę. Przetestujcie tę recepturę.
Co podać do obiadu? Może zadowoli was kultowa surówka w chińskim stylu od Ewy Wachowicz? Ta smaczna klasyka nabiera niezwykłego smaku, dzięki oszałamiającemu sosowi, który przyrządza znana producentka. Jesteśmy przekonani, że będzie to prawdziwy hit na waszym stole. Surówki z białej kapusty są tanie, proste i pasują do wielu dań. Niezwykle znana jest sałatka coleslaw, ale popularnością nie ustępuje jej surówka w chińskim stylu. Ta druga zachwyca słodko-kwaśnym smakiem, który zyskuje dzięki prostej zalewie.
Colesław jest jedną z często wybieranych surówek. Warto urozmaicić smak klasyku, dodając do niego suszonej żurawiny. Dzięki niej surówka nabierze lekko słodkiego posmaku, który uzupełni delikatną warzywną kompozycję. Specjał nabierze charakteru i z pewnością spodoba się waszym bliskim. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.Colesław można przyrządzić na wiele sposobów. Proponowaliśmy wam już zarówno klasyczną odsłonę, jak i tę bazującą na smakowitej czerwonej kapuście. Tym razem zachęcamy, by wzbogacić popularną surówkę o suszoną żurawinę. Słodki dodatek doskonale pasuje do tego specjału, przyjemnie podkręcając jego smak. Spróbujecie?
Gołąbki nie muszą być czasochłonnym daniem. Skróć czas przygotowywania zawijanych gołąbków, stosując jednej z trzech sprawdzonych trików na sparzenie liści kapusty. Już po chwili będą idealnie miękkie bez gotowania. Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki?Zawijane gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Aromatyczny farsz, miękkie liście kapusty i gęsty sos pomidorowy lub grzybowy to doskonałe połączenie. Gołąbki smakują wybornie zarówno z mięsem mielonym i ryżem, jak i kaszą, pieczarkami i grzybami suszonymi. Danie podaj z chlebem lub ugotowanymi ziemniakami, wszyscy będą zachwyceni.Sekretem idealnych gołąbków, które błyskawicznie znikną z talerzy, jest właśnie kapusta. Liście muszą być miękkie i elastyczne, dzięki czemu szybko zawiniemy w nie przygotowany wcześniej farsz. Tradycyjne parzenie kapusty zajmuje dość sporo czasu i uwagi, jednak możemy znacznie przyspieszyć ten proces.
Surówka z czerwonej kapusty do obiadu to pomysł na lekką, świeżą, wiosenną i uniwersalny dodatek, który będzie się świetnie komponował z każdym daniem mięsnym i jarskim. Już teraz poznaj przepis na wyśmienitą surówkę, w której główną rolę gra czerwona kapusta.Surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem, cebulką i oliwą to lekkie i pyszne połączenie, dzięki któremu urozmaicisz każdy obiad. Surówka doprawiona również natką pietruszki i sokiem z cytryny ma świeżą nutę, której nie oprze się nawet największy niejadek.Surówkę podaję głównie do wołowiny, kotletów mielonych, schabowych, kopytek, klusek śląskich. Świetnie smakuje również z kotlecikami warzywnymi, plackami ziemniaczanymi ze śmietaną i do wielu innych potraw.Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na zrazy wołowe zawijane z cebulką i ogórkiem, z surówką z czerwonej kapusty i kluskami smakują wyśmienicie.
Bigos kojarzy się z aromatycznym, sycącym daniem, które często gości na naszych stołach zimą. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaskoczyć bliskich tą pyszną potrawą w Wielkanoc. Młoda kapusta jest już dostępna, a przyrządzenie jest niemalże ekspresowe. Spróbujcie koniecznie.Bigos szlachecki czy myśliwski są pysznymi potrawami, po które wielu smakoszy chętnie sięga. Wiosenna wersja specjału, przyrządzana na bazie młodej kapusty z powodzeniem uświetni wielkanocny obiad. Sycące i pełne aromatu danie z dodatkiem kiełbasy wiejskiej przygotujecie w kilkanaście minut. Spróbujecie?
Mamy pomysł na pyszny i wyrazisty dodatek do obiadu. Jest nim fantastyczna surówka z białej kapusty z chrzanem. Zrobisz ją szybko i łatwo. Wystarczy, że warzywa drobno posiekasz i wymieszasz z ostrzejszym sosem. Podejrzewamy, że właśnie ta część obiadu zniknie z talerzy jako pierwsza. Surówka to najzdrowsza część obiadu, która niestety często jest przez nas pomijana. Gdy tylko mamy mało czasu na przyrządzenie posiłku, zwykle rezygnujemy z przyrządzenia surówki. Dlatego ważne jest, by ten dodatek był prosty do zrobienia. Tak właśnie, jak nasza surówka z białej kapusty.
Co dziś ugotować? A może obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym? By przygotować ten idealny jarski obiad, zamiast mięsa i ryżu użyj ziemniaków. Niecodzienne nadzienie zachwyci wszystkich domowników. Do gołąbków możesz podać sos grzybowy — pasuje wyśmienicie.Choć gołąbki nadziewamy zwykle mięsem lub mięsem i ryżem, to jarska wersja również jest bardzo smaczna. Z czego przygotować farsz do jarskich gołąbków? Można go zrobić np. z kaszy jęczmiennej lub gryczanej albo ziemniaków. Doskonałym dodatkiem aromatycznym będą zaś grzyby suszone lub pieczarki, a także podsmażona cebulka.
Poznajcie recepturę na proste i smaczne postne gołąbki z kaszą i grzybami. Prezentujemy przepis krok po kroku, dzięki czemu zrobicie tę potrawę bez większego trudu. Będzie doskonała na przykład na zbliżający się Wielki Piątek, a także na inne okazje, gdy nie będziecie chcieli jeść mięsa. Tradycyjne gołąbki z kapusty nadziewamy zwykle mięsem mielonym i ryżem. Są bardzo smaczne i pożywne. Jednak to samo można powiedzieć o jarskich gołąbkach, takich jak, chociażby nadziewanych kaszą i grzybami. Te składniki doskonale komponują się bowiem z kapustą. Do tych gołąbków warto podać sos grzybowy.
Gołąbki lubi wielu smakoszy. Przygotujcie je z pysznym farszem z grzybów, kaszy i ryżu, a spodoba się nie tylko wegetarianom. Danie doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole i zachwyci was delikatnością sosu z dodatkiem śmietanki. Koniecznie spróbujcie. Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Po pysznych wersjach w sosie pomidorowym i z kapustą włoską czas na bezmięsną odsłonę z kaszą ryżem i grzybami. Budżetowy farsz jest zaskakująco sycący, a sos doskonale komponuje się ze smakiem kapusty. Nie możecie przegapić tego smakołyku.
Wiesz, jak zrobić idealny bigos? Pamiętaj o kluczowych zasadach, o których zapomina większość Polaków. Jedna z nich mówi, że bigos lubi długie gotowanie. Dlatego najlepiej gotować go kilka dni, wzbogacając o kolejne dodatki. Przestrzegaj też pozostałych zasad, a tym razem twój bigos wyjdzie idealny.Bigos to tradycyjna, polska potrawa, która jest obowiązkowym daniem na każdym świątecznym stole. Tak naprawdę smakuje o każdej porze dnia. Jest niezwykle pożywna, ponieważ oprócz kapusty zawiera również dodatek mięsa i wędlin. Każdy z pewnością ma swoją recepturę na bigos, jednak nie u każdego ta potrawa smakuje idealnie. Duże znaczenie mają dodatki i moment ich dorzucenia do bigosu. Jednak ważny jest też czas i sposób gotowania.
Przyzwyczailiśmy się, że gołąbki gotuje się ze zwykłej surowej kapusty, lecz Robert Makłowicz ma na nie inny pomysł. Znany krytyk kulinarny farsz umieszcza w liściach kiszonej kapusty, tworząc zupełnie nową kompozycję smakową. Niżej wyjawiamy przepis, dzięki któremu samodzielnie wykonasz to pyszne danie. Gołąbki w kiszonej kapuście Roberta Makłowicza wzorowane są na sarmie, czyli mięsnym farszu owiniętym kiszonymi liśćmi winogron. Sarma wywodzi się z tradycyjnej tureckiej kuchni. Propozycja Makłowicza pozwala spróbować zupełnie nowego smaku, bez konieczności szukania nieznanych składników. Co więcej, potrawa przygotowywana jest stosunkowo szybko, co jest dużą zaletą.
Gołąbki babci Reginy należą do najbardziej tradycyjnych sposobów przygotowania tej potrawy. Jeśli więc chcesz ponownie spróbować klasycznych gołąbków, sięgnij po poniższy przepis. Prezentujemy w nim krok po kroku przygotowanie najsmaczniejszych gołąbków, które zawsze idealnie wychodzą. Gołąbki według babci Reginy charakteryzują się smakiem, który każdy Polak doskonale zna i uwielbia. Dużą zaletą dania jest łatwa dostępność składników, których niska cena zachęca do gotowania.
Przyrządziliście gołąbki i została wam jeszcze kapusta? Jest wiele potraw, które możecie z niej przygotować. Wyjątkowo smaczna będzie zupa na bazie delikatnego bulionu warzywnego. Lekki specjał jest zdrowy i z pewnością spodoba się tym z was, którzy chcą zadbać o linię. Sprawdźcie też pozostałe nasze propozycje. Gołąbki są jedną z popularniejszych potraw przyrządzanych z kapusty. Co jednak zrobić, gdy warzywa mamy więcej niż farszu, a dorobienie nadzienia nie wchodzi w grę? Możliwości jest naprawdę dużo i wybór zależy w zasadzie jedynie od naszych preferencji. Sprawdźcie jak zagospodarować nadmiar warzywa.
Pierogi lubi wielu smakoszy. Tradycyjny rarytas można podać na wiele równych sposobów. Często przyrządza się je z kapustą i grzybami. Tym razem proponujemy wam roślinną wersję klasyku i nadzianie delikatnego ciasta aromatycznym bigosem. Zaskoczcie domowników nietypowym obiadem, a zachwytom nie będzie końca. Pierogi ruskie czy z kaszą i twarogiem z pewnością już mieliście okazję przetestować. Tym razem proponujemy wam smaczne danie w duchu less waste. Bigos, który pozostał z obiadu, zamkniemy w niezwykle elastycznym, przygotowanym z dodatkiem oliwy cieście, tworząc wyjątkowo smaczny posiłek. Spróbujecie?