Surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Przepis krok po kroku
Surówka z czerwonej kapusty do obiadu to pomysł na lekką, świeżą, wiosenną i uniwersalny dodatek, który będzie się świetnie komponował z każdym daniem mięsnym i jarskim. Już teraz poznaj przepis na wyśmienitą surówkę, w której główną rolę gra czerwona kapusta.
Surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem, cebulką i oliwą to lekkie i pyszne połączenie, dzięki któremu urozmaicisz każdy obiad. Surówka doprawiona również natką pietruszki i sokiem z cytryny ma świeżą nutę, której nie oprze się nawet największy niejadek.
Surówkę podaję głównie do wołowiny, kotletów mielonych, schabowych, kopytek, klusek śląskich. Świetnie smakuje również z kotlecikami warzywnymi, plackami ziemniaczanymi ze śmietaną i do wielu innych potraw.
Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na zrazy wołowe zawijane z cebulką i ogórkiem, z surówką z czerwonej kapusty i kluskami smakują wyśmienicie.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty do obiadu
Składniki na 3-4 porcje:
pół główki małej kapusty czerwonej
mała cebula czerwona
małe jabłko
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka cukru
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty do obiadu?
Poszatkuj kapustę, posiekaj drobno cebulę, posyp ją cukrem i odstaw na chwilę. Jabłko obierz, zetrzyj a tarce i skrop sokiem z cytryny.
Źródło zdjęcia: canva/Tolgataz Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski, wymieszaj, wlej oliwę, oprósz posiekaną zieleniną i dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówkę podaj od razu, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Mamy cudowny patent
Prosty przepis na rosół na białej kiełbasie. Idealne danie na Poniedziałek Wielkanocny
Obłędna pasta z kiełbasy do chleba. Idealny pomysł na wykorzystanie świątecznych resztek