Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.04.2022 17:45

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Przepis krok po kroku

Surówka z czerwonej kapusty
canva/yummypic

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu to pomysł na lekką, świeżą, wiosenną i uniwersalny dodatek, który będzie się świetnie komponował z każdym daniem mięsnym i jarskim. Już teraz poznaj przepis na wyśmienitą surówkę, w której główną rolę gra czerwona kapusta.

Surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem, cebulką i oliwą to lekkie i pyszne połączenie, dzięki któremu urozmaicisz każdy obiad. Surówka doprawiona również natką pietruszki i sokiem z cytryny ma świeżą nutę, której nie oprze się nawet największy niejadek.

Surówkę podaję głównie do wołowiny, kotletów mielonych, schabowych, kopytek, klusek śląskich. Świetnie smakuje również z kotlecikami warzywnymi, plackami ziemniaczanymi ze śmietaną i do wielu innych potraw.

Jeśli szukasz pomysłu na obiad- tu poznasz przepis na zrazy wołowe zawijane z cebulką i ogórkiem, z surówką z czerwonej kapusty i kluskami smakują wyśmienicie.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty do obiadu

Składniki na 3-4 porcje:

  • pół główki małej kapusty czerwonej

  • mała cebula czerwona

  • małe jabłko

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • łyżeczka cukru

  • łyżeczka soku z cytryny

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty do obiadu?

Poszatkuj kapustę, posiekaj drobno cebulę, posyp ją cukrem i odstaw na chwilę. Jabłko obierz, zetrzyj a tarce i skrop sokiem z cytryny.

Szatkowanie kapusty

Źródło zdjęcia: canva/Tolgataz Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski, wymieszaj, wlej oliwę, oprósz posiekaną zieleniną i dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówkę podaj od razu, smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy