Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Kapusta

Kapusta

Wigilia będzie droga
20.12.2021 01:00 Smutne wieści o cenach świątecznej kapusty

Nie ma świąt bez dań z kapustą czy barszczu. Prognozy dotyczące cen tych produktów nie są niestety optymistyczne. Już obserwujemy ich wzrost, a to nie koniec. Producenci, licząc na dalsze wzrosty, wstrzymują sprzedaż. Drożeje masło, coraz więcej płacimy też za kawę. Do stawki produktów zaliczających spory wzrost kosztu nabycia dołączają polskie warzywa, które są teraz średnio droższe o 18,2% w stosunku do minionego roku. Największą podwyżkę odnotowały kapusta, ziemniaki i buraki.

Surówka z czerwonej kapusty surowej
20.12.2021 01:00 Surówka z surowej czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty surowej to pomysł na wyjątkowo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Surówka to prawdziwa bomba witaminowa, a przygotujesz ją w zaledwie kilka minut. Poznaj przepis na pyszną surówkę z czerwonej kapusty surowej, idealną do pyz z mięsem i innych potraw. Kapusta czerwona jest bardzo zdrową kapustą, zawiera duże ilości witamin, w tym witaminę C, witaminy z grupy B, które wzmacniają naszą odporność i cały układ nerwowy. Kapusta czerwona to również źródło antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym, opóźniającym starzenie i antynowotworowym.Surówkę z kapusty czerwonej przygotujesz błyskawicznie, jest świetnie doprawiona, smaczna i doskonale łączy się z wieloma daniami mięsnymi, rybami i daniami wegetariańskimi. Ugotuj na obiad pyzy z mięsem z surówką z czerwonej kapusty, a danie będzie Twoim kulinarnym hitem.Jeśli szukasz pomysłu na kolejną surówkę na bazie kapusty- tu poznasz przepis na wyśmienitą surówkę z kapusty pekińskiej, idealną do obiadu.

Projekt bez tytułu - 2021-12-20T214125.087
20.12.2021 01:00 Jaka surówka najlepiej pasuje do ryby?

Chcecie podać rybę, ale nie wiecie, z czym będzie smakowała najlepiej? Przychodzimy z pomocą z naszym poradnikiem na temat surówek. Wiemy, które warzywne kompozycje podkreślą delikatny smak rybiego mięsa, nie przytłaczając go. Sprawdźcie nasze propozycje koniecznie. Surówki od zawsze gościły na naszych stołach jako zdrowe i smaczne dodatki do schabowych czy kotletów mielonych. Przyrządza się je szybko, a nierzadko doskonale podkreślają smak podanych z nimi mięs. Sprawdzają się też oczywiście przy kompozycjach z zamiennikami czy roślinnymi pulpetami z gotowanych strączków.

Kapusta z grochem
19.12.2021 01:00 Dlaczego podajemy na Wigilię kapustę?

Potrawy wigilijne nie są dziełem przypadku. Wiele z nich podawanych jest ze względu na symboliczny wymiar. Tradycyjną kolację wigilijną często uświetniają dania z kapusty. Dowiedzcie się, jaka jest jej symbolika i skuście się na te specjały. Z kapusty zazwyczaj przyrządzamy bigos. Na świątecznym stole ląduje ona jednak o wiele częściej w towarzystwie grochu, stanowiąc proste, a przy tym sycące danie. Równie popularne jest dodawanie jej do farszu pierogowego. Zastanawialiście się kiedyś może dlaczego?

lepienie uszek
19.12.2021 01:00 Boskie, nieziemsko oryginalne uszka z kapustą i żurawiną

Jeśli chcesz nieco odmienić smak wigilijnych potraw, mamy dobry pomysł. Możesz na przykład wprowadzić małą zmianę w farszu do uszek. Tym razem zamiast z grzybami, zrób uszka z kapustą i żurawiną. Wyjdą boskie, nieziemsko oryginalne i po prostu pyszne. Wigilijne uszka zawsze mają postny farsz. Zazwyczaj nadziewa się je farszem z grzybów leśnych lub pieczarek, czasami z kapusty i grzybów. Jeśli jednak macie już przesyt grzybowych smaków, wykorzystajcie inny dodatek. Postawcie na suszoną żurawinę, która w towarzystwie kiszonej kapusty smakuje doskonale.

Gotowanie pierogów to sztuka
18.12.2021 01:00 Jak gotować mrożone pierogi, żeby się nie rozpadły?

Chcecie zjeść zamrożone wcześniej pierogi? Ugotowanie ich nie będzie trudne, jeśli będziecie trzymać się pewnych zasad. Sprawdźcie, co należy zrobić, by danie zachwyciło smakiem i wyglądem. Poradnik dotyczący mrożenia lepionych wyrobów już wam prezentowaliśmy. Czas teraz na garść porad dotyczących ich odgrzewania. Jeżeli zrobiliście dobre, elastyczne ciasto, nic was nie powinno zaskoczyć.

Gołąbki świąteczne
18.12.2021 01:00 Świąteczne gołąbki z ryżem i grzybami

Gołąbki zwykle kojarzą się z mielonym mięsem wieprzowym wymieszanym z ryżem, zawiniętymi w liście kapusty. Świąteczna wersja nie zawiera oczywiście grama mięsa - zamiast niego do farszu dodaje się suszone grzyby. Dzięki nim danie nabiera intensywnego i wielowymiarowego smaku. Dzisiaj pokazujemy, jak wykonać je krok po kroku. Gołąbki świąteczne z oczywistych względów nie mają w sobie żadnego mięsa, jednak bez smaku umami całe danie nie może się udać. Na szczęście w suszonych grzybach umami jest bardzo skoncentrowane, więc nie trzeba się obawiać, że gołąbki będą mdłe lub niesmaczne. Ich przygotowanie nie różni się praktycznie niczym od klasycznej wersji, choć sos wcale nie jest pomidorowy. Jego bazą jest kwaśna śmietana, która doskonale transportuje smaki oraz nawilża gołąbki. Półmisek na wigilijnym stole z taką zawartością przykuje uwagę każdego smakosza.

Surówka zimowa
18.12.2021 01:00 Wyjątkowa surówka zimowa z białej kapusty

Surówki są istotnym elementem obiadowego dania w wielu domach. Warto skusić się na zimową wersję kapusty z marchewką. W chłodne dni sięgnijmy po dostępne warzywa i owoce, czyli po szklarniowego ogórka i jabłko. Surówka będzie tak smaczna, ze z pewnością powtórzycie jej przygotowanie. Klasyczne surówki takie jak colesław mogą się znudzić. Warto odświeżyć klasykę, czyli kapuścianą surówkę z dodatkiem marchewki, dodając do niej ogórka i jabłek. Kompozycja jest lekka i orzeźwiająca, a przy tym dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami obiadu.

Cykoria
15.12.2021 01:00 Dlaczego warto jadać cykorię zimą?

Cykoria nie jest zbytnio popularnym warzywem w Polsce, lecz warto się nad nią pochylić choć na chwilę - ma bowiem ogromną ilość pozytywnych i korzystnych właściwości. W smaku jest orzeźwiająca i lekko gorzka, świetnie sprawdza się na kanapkach czy w sałatkach. Jednym z najczęściej kupowanych produktów z cykorii jest proszek, który sprawdza się jako zamiennik kawy. Cykoria przez wiele wieków była zapomnianym warzywem. W starożytności znali ją Arabowie oraz Żydzi. W Europie pojawiła się szeroko dopiero w XIX wieku, kiedy zaczęła być uprawiana przez Belgów - to oni odpowiadają za jej rozpropagowanie. Cykoria jest typowo zimowym warzywem, dostępnym w sklepach pomiędzy listopadem a kwietniem. Jej charakterystyczny wygląd wynika ze sposobu uprawy. Hoduje się ją bez dostępu do światła, a liście związuje się sznurkiem.

Kapusta pekińska
14.12.2021 01:00 Perfekcyjna na zimę surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy

Surówka z kapusty pekińskiej nie wymaga zbyt wielkiej pracy, a efekt zawsze wychodzi doskonały. Jej sekretem jest odrobina pomarańczy, która nadaje całości niezwykłej soczystości oraz lekkiej kwaśności. Niewielka ilość składników pozwala cieszyć się z surówki każdego dnia. Poniżej pokazujemy jak przygotować ją krok po kroku. Surówka z kapusty pekińskiej idealnie pasuje do klasycznego obiadu z pieczenią czy kotletami schabowymi. Pikantność i intensywność smaku nadawana jest przez pora, który pokrojone w niewielkie kawałki oddaje całą swoją esencję. Jeśli chcesz jeszcze mocniejszego smaku, zamień jogurt naturalny na majonez. Pamiętaj jednak, że majonez jest bardzo kalorycznym sosem - wystarczy kilka łyżek, aby szybko poczuć ciężkość na żołądku.

Projekt bez tytułu - 2021-12-14T212938.288
14.12.2021 01:00 Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie spowodowała wzdęć?

Wigilijny bigos kojarzy wam się z przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego? Dodajcie do kapusty kminku, a zapomnicie o tym problemie. Przyprawa nada daniu cudownego aromatu i sprawi, że jedzenie będzie przyjemnością. Kapusta jest składnikiem wielu tradycyjnych dań świątecznych takich jak pierogi czy kulebiak. Część z nas po jej spożyciu doświadcza jednak nieprzyjemnych reakcji organizmu. Warto wprowadzić pewne modyfikacje w przygotowaniu potraw zawierających kapustę, by zminimalizować ryzyko kłopotów.

Projekt bez tytułu - 2021-12-13T114807.823
13.12.2021 01:00 Jak przygotować tradycyjną kapustę z grzybami?

Na wigilijnym stole stawiamy postne potrawy przygotowane z darów pól, lasów i wód. Nie może wtedy zabraknąć kapusty z grzybami. Dziś powiemy wam, jak przygotować tradycyjną kapustę z grzybami. Co do niej dodać i jak ją przyprawić, by smakowała wyśmienicie. Kapusta z grzybami potrafi doskonale smakować, choć zawiera w zasadzie samą kiszoną kapustę, leśne grzyby i trochę przypraw. Ważne są jednak ich proporcje, sposób i czas gotowania. Zobacz, na co zwrócić uwagę, by to danie smakowało jak nigdy dotąd.

gołąbki
13.12.2021 01:00 Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami

Jeśli chcesz pysznie zaskoczyć najbliższych, przygotuj wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami. Gołąbki są jedynym z ulubionych dań naszej kuchni, a te z bezmięsnym farszem doskonale sprawdzą się w czasie wieczerzy. Z pewnością przyciągną wszystkich swoim aromatem i ciekawością, co kryją w środku.Najpopularniejszą wersją gołąbków z kapusty są te nadziewane mielonym mięsem i ryżem. Jednak pomysłów na farsze do gołąbków jest co najmniej kilka. Niektórzy w liście kapusty kładą nadzienie z gotowanym ziemniaków, inni z kaszy czy samego mięsa. Wigilijne gołąbki powinny być postne, a żeby były aromatyczne, warto dodać do nich leśne grzyby.

Bigos Roberta Makłowicza
12.12.2021 01:00 Staropolski bigos według przepisu Roberta Makłowicza

Bigos staropolski jest najlepszym wydaniem bigosu, ponieważ skumulowane są w nim ogromne ilości smaków. Robert Makłowicz podczas swoich podróży zaprezentował przepis na to esencjonalne danie. Prosta receptura, podstawowe składniki i łatwość przygotowania sprawiają, że bigos staropolski może ugotować praktycznie każdy. Jednym z kluczowych dodatków są kwaśne jabłka.Bigos staropolski wyróżnia się przede wszystkim wieloma rodzajami pieczonych mięs, wędzonymi wędlinami oraz użyciem czerwonego wina. Wino sprawia, że bigos nie tylko ma piękny i głęboki kolor - jego smak komponuje się z mięsem i kiszoną kapustą, dzięki czemu całość ma bardzo kompleksowy aromat. Bigos najlepiej smakuje nie od razu po przygotowaniu, lecz po jakimś czasie, gdy wszystkie produkty przeszły swoimi smakami. Obecnie wygodnie jest wystawić garnek na balkon, żeby nie zajmować miejsca w lodówce. Na zewnątrz jest w końcu na tyle chłodno, że istnieje mała szansa zepsucia się jedzenia. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, przechowuj go w lodówce.

Łazanki z mięsem
12.12.2021 01:00 Świąteczne łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki są kultowym świątecznym daniem, które znajduje się na liście klasycznych 12 wigilijnych potraw. Przygotowanie łazanek jest wyjątkowo łatwe, potrzeba jedynie odrobiny wolnego czasu. Poniżej zdradzamy cały przepis, dzięki któremu przygotowanie ich będzie proste i przyjemne, a w kuchni unosić się będzie wspaniały zapach. Największym mankamentem łazanek jest konieczność zrobienia makaronu od podstaw, dlatego, aby tego uniknąć, warto kupić gotowy w sklepie. Można znaleźć dobre marki o wysokiej jakości, które posmakują każdemu fanowi tej potrawy. Sama kapusta i grzyby, w porównaniu do makaronu, to naprawdę niewielki ułamek pracy, który wykonać można w maksymalnie godzinę. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by już dzisiaj zrobić sobie łazanki, a na święta sporządzić świeżą porcję.

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
10.12.2021 01:00 Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną - perfekcyjna zimowa przekąska

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną to pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Delikatne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku placki z kapustą z marchewką i kminkiem smakują wybornie i dodatkowo wzmacniają nasz organizm i dodają energii. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną.Do przygotowania placków wykorzystaj zeszłoroczne ziemniaki, najlepiej typu B lub C, czyli typu mącznego, ponieważ zawierają mniej wody, dzięki czemu placki będą miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i nie rozpadną się podczas smażenia. Przykładowymi ziemniakami mącznymi są: Irys, Sante, Orlik.Kapustę kiszoną dokładnie odciśnij z wody i drobno posiekaj, aby dobrze połączyła się z masą ziemniaczaną. Do kapusty zawsze dodaję startą marchewkę i kminek, aby dodatkowo podbić jej smak. Ze względu na dużą zawartość wody w kapuście, do ziemniaków dodaję również mąkę ziemniaczaną, aby masa była zwarta.Kapusta kiszona działa zbawiennie na cały nasz organizm. Wzmacnia naszą odporność, dodaje energii, działa detoksykująco i przyspiesza regenerację flory bakteryjnej jelit po antybiotykoterapii. Kapusta jest jednak dość ciężka, jeśli natomiast dodasz do niej kminek, unikniesz wzdęć i innych problemów trawiennych.Przygotuj również doskonały i zdrowy dodatek do kotletów schabowych- tu poznasz przepis na zasmażaną kapustę kiszoną z kminkiem.

Ewa Wachowicz, kapusta z grochem
10.12.2021 01:00 Kapusta z grochem z zasmażką. Przepis Ewy Wachowicz

Kapusta z grochem należy do kanonu potraw wigilijnych. Jeśli nie wiesz, jak ją przygotować, podajemy przepis Ewy Wachowicz na kapustę z grochem z zasmażką. Podsmażona cebulka oraz mąka, sprawiają, że danie zyskuje głęboki smak. Twojej rodzinie trudno będzie mu się oprzeć.Kapusta z grochem lub jak kto woli, groch z kapustą, w wielu domach jest obowiązkowym daniem wigilijnym. Jednak to postne danie, jest na tyle smaczne i proste w przygotowaniu, że można je gotować nie tylko od święta.

Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty
08.12.2021 01:00 Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Zazwyczaj do obiadu podajemy buraczki, marchewkę czy białą kapustę. O istnieniu czerwonej odmiany tego ostatniego warzywa często zapominamy. Warto włączyć je do swojego jadłospisu w postaci pysznej surówki z dodatkiem czosnku. Zimowy przysmak obiadowy zachwyci każdego smakosza. Kapusta czerwona zawiera znaczne ilości witaminy A i C, a przy tym obfituje w żelazo i potas. Z tego warzywa przygotujemy znacznie więcej potraw niż tylko tradycyjny dodatek śląski — kapustę modrą. Najłatwiej będzie wykorzystać ją w surówce. Dodajcie czosnek ocet oraz olej i doprawcie. Ten przyjemny smak i chrupkość spodobają się każdemu.

Kapusta z grochem i grzybami
07.12.2021 01:00 Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Znacie z pewnością kapustę z grzybami, a także kapustę z grochem. A czy przygotowywaliście już kapustę z grochem i grzybami? Podajemy wam prosty przepis na to wigilijne i nie tylko wigilijne danie. Przekonacie się, że te trzy składniki dobrze ze sobą harmonizują, dając potrawę o doskonałym smaku. Kiszona kapusta jest podstawą tego dania, dlatego to właśnie jej trzeba użyć najwięcej. Gęstości i ciekawego smaku dodaje potrawie groch. Suszone, leśne grzyby stanowią zaś o jej niebywałym aromacie, dodają też potrawie ciemniejszej barwy.

Gołąbki bez ryżu i sosu pomidorowego
06.12.2021 01:00 Przepis z 1917 roku na gołąbki bez ryżu

W sosie pomidorowym i z ryżem? Gołąbki nie zawsze były tak przyrządzane. Ponad 100-letni przepis na tę potrawę nie tylko pomija ziarnisty dodatek, ale też zawiera charakterystyczną dla kotletów mielonych kombinację jajka i namoczonej w mleku bułki. Nie dodajemy w nim też przecieru pomidorowego, dzięki czemu smak kapusty i mięsa wybrzmiewa w pełni. Dajcie się skusić wiekowej metodzie, a być może nie wrócicie już do znanego sposobu podawania tej potrawy. W wielu domach sos pomidorowy w gołąbkach zawsze występuje — niezależnie od tego, czy potrawa jest pieczona, czy też nie. A gdyby tak z niego zrezygnować i kapuściane rolady poddusić na patelni? Masa mięsna z dodatkiem bułki będzie zwarta, a dzięki prostym trikom zawijasy nie rozpadną się. Spróbujcie i odkryjcie prawdziwie tradycyjne gołąbki.

Paszteciki Tomasza Strzelczyka
05.12.2021 01:00 Paszteciki z kapustą i grzybami według Tomasz Strzelczyka

Paszteciki z kapustą i grzybami zazwyczaj przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale poszedł o krok dalej i postanowił farsz zawijać w tak zwane "ciasto topione". Jest to rodzaj ciasta, które wyrasta w misce z wodą. Jego przepis prezentowany przez nas nie ma sobie równych i doskonale smakuje z czerwonym barszczem podczas Świąt. Paszteciki z kapustą i grzybami są klasyką, którą można kupić w praktycznie każdej piekarni. Warto przy tym pamiętać, że zrobione własnoręcznie będą znacznie smaczniejsze, a także doskonale wiadomo, co zostało do nich dodane. Tak eliminuje się obecność niechcianych dodatków, jak konserwanty czy wzmacniacze smaku. Paszteciki Tomasza Strzelczyka różnią się od tradycyjnej wersji jedynie ciastem. Strzelczyk wkłada je do zimnej wody, co ułatwia określenie dokładnego momentu wyrośnięcia ciasta - to po prostu wypływa na powierzchnie i unosi się na niej, gdy jest gotowe.

Kapusta kiszona z grzybami i ziemniakami
05.12.2021 01:00 Kapusta z grzybami według przepisu siostry Anastazji

Kapustę z grzybami tradycyjnie podaje się z makaronem w formie łazanek lub z grochem. Siostra Anastazja zastępuje go ziemniakami. Choć połączenie to wydać się może niecodzienne, smak tego dania z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Wypróbujcie tę pyszną recepturę. Kiszona kapusta uświetni wiele dań kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć tradycyjne wigilijne łazanki czy kultowy kapuśniak, który doskonale sprawdza się jako rozgrzewający obiad. Siostra Anastazja kiszoną miesza z ziemniakami i grzybami, uzyskując tym samym sycące danie, którego z pewnością warto spróbować.

gołąbki
04.12.2021 01:00 Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem

Gołąbki na wigilijnym stole? Czemu nie, jeśli nie zawierają mięsa i mają dodatek pożądanych tego dnia grzybów. Oto przepis na pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem. Są delikatne, choć bardzo pożywne. Możesz przygotować je 1-2 dni wcześniej.Gołąbki z kapusty są pyszne, niezależnie od tego czym je się nadzieje. Kapusta wraz z bulionem, w którym gotują się gołąbki, dodaje bowiem całości doskonałego smaku. A gołąbki z ryżem i pieczarkami wychodzą bardzo aromatyczne.

stół wigilijny
04.12.2021 01:00 Jakie potrawy podaje się na Wigilię?

Już niedługo czeka nas najważniejsza kolacja w roku — wieczerza wigilijna. Jest to niezwykle uroczysty dzień, do którego przygotowujemy się od dłuższego czasu. Z dużą pieczołowitością przyrządzamy też tradycyjne dania. A wiesz, jakie potrawy podaje się na Wigilię? Niektórzy mają problem z wymienieniem 12 dań, a o jednym notorycznie zapominają.Jak mówi tradycja, jaka jest Wigilia, taki i cały nadchodzący rok. Dlatego w większości domów dbamy o to, by ten dzień był najpiękniejszym w roku. Ważnym jego punktem jest kolacja wigilijna. Na nakrytym białym obrusem stole powinno znaleźć się 12 potraw. Dlaczego tyle? Ta liczba nawiązuje do 12 apostołów, a także do 12 miesięcy w roku.

Surówka z kapusty i ogórka
04.12.2021 01:00 Najprostsza surówka z kapusty i ogórka. Pokochasz jej smak

Najprostsze dania często okazują się najsmaczniejsze. Tak jest również w przypadku tej surówki. Łączymy ze sobą jedynie dwa warzywa — białą kapustę i ogórka — lecz duet ten zaskakuje niebanalnym smakiem podkreślonym smakiem soli, pieprzu i świeżego koperku. Prościej się nie da, a mimo to urzeka. Spróbujcie koniecznie. Chrupiąca kapusta i orzeźwiający ogórek z pewnością skradną serca wielu smakoszy. Spośród wielu surówek, które możemy podać do mielonych czy kotleta schabowego, to połączenie wyróżnia kontrast.Delikatność szklarniowego ogórka spotyka się tutaj z chrupiącą i słodką kapustą. Całość przyjemnie dopełnia aromatyczny koperek. Sięgnijcie po tę surówkę przy najbliższym obiedzie, a będziecie się zastanawiali kto jeszcze podaje do niego colesław.

Wigilijna kolacja
03.12.2021 01:00 Jakie potrawy świąteczne warto przygotować z wyprzedzeniem?

Przygotowanie świątecznych potraw potrafi pochłonąć mnóstwo czasu i energii. Aby nie siadać do wigilijnej kolacji zmęczonym, warto przyrządzanie tradycyjnych specjałów podzielić na etapy i zacząć wcześniej. Dzięki takiemu podejściu ze wszystkim zdążymy i będziemy mieli siłę do świętowania. Sprawdźcie jakie dania możecie przyrządzić z wyprzedzeniem i zacznijcie już teraz. Pierwszym elementem dobrze zaplanowanego wigilijnego gotowania są zakupy. Wybierzcie się na nie już w ten weekend i zaopatrzcie się w produkty potrzebne do zrobienia potraw, które wymagają więcej czasu, by zachwycić smakiem podczas świątecznej kolacji.

Surówka z młodej kapusty z koperkiem
03.12.2021 01:00 Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Surówka z młodej kapusty z koperkiem to uniwersalna sałatka obiadowa. Jest lekka, pożywna, bardzo aromatyczna i przygotujesz ją w zaledwie kilka chwil. Surówka jest świetnym dodatkiem do każdego obiadu, niezależnie od rodzaju mięsa, czy też ryb. Poznaj przepis na surówkę z młodej kapusty z koperkiem.Kapusta, szczególnie młoda, jest bogactwem wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak witamina C,K,A, żelazo, potas i wiele innych. Kapusta to również niezwykle cenne przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia i chronią między innymi przed nowotworami. Surówka z młodej kapusty z koperkiem jest uniwersalną surówką do każdego obiadu. Doskonale smakuje zarówno z mięsem, rybami, jak i daniami wegetariańskimi, np. kotletami z kalafiora. Surówka jest lekka, orzeźwiająca i niezwykle aromatyczna. Surówkę przygotujesz w kilka minut, a efekt zachwyci wszystkich domowników.Jeśli szukasz pomysłu na prosty, ale pyszny obiad- tu poznasz prosty i sprawdzony przepis na najlepsze kotlety schabowe, które również z surówką z kapusty z koperkiem smakują fenomenalnie.

Bigos w garnku z chlebem
03.12.2021 01:00 Jak uratować przypalony i zbyt słony bigos? Mamy najlepsze sposoby

Bez bigosu dla wielu z nas nie ma świąt. Przyrządzenie tego dania wymaga cierpliwości, a sekretem jego smaku jest powolne gotowanie i odpowiednio dobrane składniki. Czasami, mimo starań, potrawa przypala się, wychodzi za słona lub zbyt kwaśna. Są sposoby, by te potknięcia naprawić. Nawet najlepszym kucharzom zdarza się chwila nieuwagi. Dodajemy wtedy zbyt dużo soli, wrzucamy za kwaśną kapustę czy podgrzewamy potrawę na ogniu tak mocnym, że się przypala. W takich sytuacjach pomocne będą sprawdzone triki, które są w stanie wyprowadzić smak dania na prostą.