Gołąbki są wyjątkowo smacznym, choć czasochłonnym daniem kuchni polskiej. Aby ułatwić sobie ich przygotowanie, można pominąć etap zawijania i sięgnąć po siekaną kapustę pekińską. Wyjdzie smacznie, a czas spędzony w kuchni zredukujecie do niezbędnego minimum. Spróbujcie koniecznie.Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy podają je w sosie pomidorowym, inni do ich przygotowania używają kapusty włoskiej. Dla tych z was, którzy nie lubią zawijania i obgotowywania warzywa mamy przepis, z którym danie zrobicie wyjątkowo szybko i niemalże bez wysiłku. Wykorzystamy posiekaną kapustę pekińską i aromatyczny koperek. Będzie naprawdę pysznie.
Kapusta pekińska jest u nas łatwo dostępna, jednak w małym stopniu wykorzystywana. Zwykle robimy z niej surówkę, czasami gołąbki. Jeśli jednak masz ochotę na orientalny przysmak, przygotuj smakowitą kiszoną kapustę pekińską a'la Kimchi. W tym celu skorzystaj z niezwykłego przepisu Jakuba Kuronia.Kiszonki są bardzo zdrowe i warto po nie sięgać przez cały rok. Jednak szczególnie dużą popularnością cieszą się zimą. Wtedy nie tylko świetnie smakują, ale też skutecznie podnoszą naszą odporność i zwalczają przeziębienia. Jak się okazuje, kiszone warzywa są znane nie tylko w Polsce. Kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej i jest to zwykle kiszona kapusta pekińska, rzadziej rzepa. Dzięki dodatkowi papryczki chilli kimchi charakteryzuje się kwaśno-pikantnym smakiem. Jak ją przygotować zdradzi wam dziś Jakub Kuroń.
Jeśli po świętach został wam bigos lub kapusta z grochem nie zwlekajcie, tylko utrwalcie te potrawy, póki są świeże. Obie doskonale nadają się do mrożenia, bo po rozmrożeniu i odgrzaniu, smakują jak dopiero co przygotowane. Podpowiemy wam, jak powinno się mrozić bigos i kapustę z grochem. Mało kto zdaje sobie sprawę, że specjałów nie powinno się przechowywać dłużej niż 6 miesięcy.Bigos gotujemy zwykle w większych ilościach. Tę potrawę lubią niemal wszyscy, nie może jej więc zabraknąć. Jednak w świątecznej obfitości łatwo przeliczyć się z możliwościami naszych żołądków. Nawet najsmaczniejszy bigos może się też zwyczajnie przejeść. Podobnie jest też z wigilijną kapustą z grochem. Na szczęście mamy dla was dobrą wiadomość. Te potrawy lubią przemrożenie, więc doskonale nadają się do zamrożenia. Jeśli więc zostało wam po świętach trochę bigosu czy kapusty z grochem, nie wyrzucajcie ich, tylko zamroźcie. Będą jak znalazł, gdy najdzie was ochota na kapuściane smaki.
Jeśli macie ochotę na niezwykłe, pyszne danie bez grama mięsa, dobrze trafiliście. Właśnie przygotowaliśmy dla was przepis na gołąbki po lwowsku. Farsz do nich robi się z ziemniaków i cebuli i właśnie dzięki niemu gołąbki smakują wyśmienicie. Przekonajcie się o tym sami. Największą popularnością cieszą się u nas gołąbki nadziewane mięsem i ryżem. Jednak wersji farszu do gołąbków jest wiele. Można je nadziewać np. samym mięsem, mięsem i kaszą, kaszą i grzybami, ryżem i pieczarkami albo właśnie ziemniakami. Farsz ziemniaczany robi się na Kresach. I choć jest to tanie danie, składające się z prostych składników, to jednak pozytywnie zaskakuje smakiem. Jeśli więc macie ochotę na jarski obiad, zapraszamy.
Każdy pełnoprawny obiad musi składać się nie tylko z głównej potrawy, lecz również dodatków, jak ziemniaki i surówka. Surówka prezentowana poniżej idealnie sprawdza się do zimowych dań, ponieważ pełna jest soczystych i chrupiących warzyw, które mają mnóstwo witamin. Dzięki temu organizm będzie gotowy na największe mrozy. Surówka zimowa jest typowo sezonową propozycją, którą najczęściej można spotkać w towarzystwie ciężkich mięs, sosów i potraw mącznych. Niewielka ilość składników pozwala cieszyć się z surówki każdego dnia. Poniżej pokazujemy jak przygotować ją krok po kroku.Sosem jest klasyczna oliwa z sokiem z cytryny, lecz jeśli chcesz cieszyć się mocniejszym smakiem, dodaj do niego odrobinę musztardy. Jej ostrość oraz kwaśność jeszcze bardziej podkręci smak wszystkich warzyw.
W polskich stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia króluje 12 tradycyjnych potraw - dla urozmaicenia menu polecamy przygotować wigilijne gołąbki. Zamiast mięsa w ich farszu znajdują się ziemniaki oraz grzyby i nie są zapiekane w sosie pomidorowym, lecz śmietanowym. Takie gołąbki mają delikatną strukturę, a przy okazji intensywny smak. Klasycznie gołąbki sporządza się z mielonego mięsa wieprzowego, jednak tradycja wigilijnego postu zobowiązuje nas, do zrezygnowania z tego luksusu. Ziemniaczany farsz spisuje się mimo to wzorowo i z pewnością nikt nie będzie tęsknił do innych gołąbków. Aby potrawa miała intensywny smak, pamiętaj o odpowiednim podsmażeniu cebuli. Rób to na niewielkim ogniu tak, aby cebula ładnie się skarmelizowała, lecz nie przypaliła. Spalone warzywo ma bardzo gorzki smak, który zrujnuje gołąbki.
Dziś podamy wam przepis na świąteczne pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami. Są łagodniejsze w smaku niż te, z dodatkiem kiszonej kapusty, co niektórym może się bardzo posmakować. Jesteśmy pewni, że gdy spróbujecie tego farszu raz, będziecie do niego wracać. Na Wigilię zwykle przygotowujemy pierogi z farszem zawierającym grzyby. Nieraz są to po prostu pieczarki, ale zwykle nadzienie z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych. Jeśli jednak dla kogoś to połączenie jest zbyt mocne w smaku, namawiamy do zastąpienia kiszonej kapusty słodką. Charakter pierogów będzie podobny, jednak smak o wiele delikatniejszy.
Śląska kapusta z grzybami to pomysł na wyjątkowo smaczną potrawę wigilijną. Śląska kapusta przygotowana jest z suszonych i mrożonych grzybów, dzięki czemu ma bardzo wyraźny smak i aromat. Poznaj niezwykle prosty przepis na śląską kapustę z grzybami wigilijną.Śląskie potrawy słyną z prostych, lecz wyjątkowo smacznych dań, również tych świątecznych i wigilijnych. Do przygotowania śląskiej kapusty potrzebujesz kilku podstawowych składników i niecałej godziny poświęconej na gotowanie. Kapusta po śląsku gotowana jest wyłącznie z kiszonej kapusty, jednak z dwóch rodzajów grzybów, które wzmacniają jej smak. Dzień przed gotowaniem kapusty po śląsku namocz grzyby suszone w zimnej wodzie, grzyby mrożone natomiast włóż do miski i wstaw do lodówki, aby delikatnie się rozmrażały, nie rozmrażaj grzybów w mikrofalówce, ponieważ stracą smak.Na Wigilię przygotuj również gołąbki wigilijne, bardzo popularne na Śląsku jako jedno z głównych dań postnych podczas uroczystej kolacji.
Szukasz pomysłu na wyjątkową potrawę wigilijną? Przygotuj postny bigos z suszonymi grzybami i śliwkami, a wszyscy goście będą zachwyceni. Jaki doprawić bigos? Jak ugotować dobry bigos wigilijny?Bigos kojarzy nam się głównie z mięsnym daniem, który przygotowujemy na Boże Narodzenie lub Wielkanoc. Postny bigos wigilijny jest jednak równie smaczny i aromatyczny dzięki suszonym grzybom, śliwkom i wielu innym przyprawom. Bezmięsny bigos będzie pyszną potrawą podczas uroczystej kolacji wigilijnej. Dzień przed gotowaniem bigosu koniecznie namocz w zimnej wodzie suszone grzyby, aby zmiękły. Nie wylewaj również wody po moczeniu suszu, ponieważ jest bardzo aromatyczna i wykorzystasz ją do gotowania kapusty. Bigos ugotuj z białej i kiszonej kapusty i dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i jałowcem. Nie zapomnij również o wytrawnym winie, które doda aromatu. Na Wigilię przygotuj również wyborne kotlety rybne, które posmakują nawet najmłodszym członkom rodziny.
Największą trudnością w przyrządzaniu gołąbków jest dobre sparzenie kapusty. Czynność ta wymaga nieco wprawy i czasu. Znamy trik, który pomoże przygotować ją dosłownie w kilka chwil. Wykorzystajcie piekarnik i cieszcie się pysznymi gołąbkami. Zapomnijcie o klasycznym sposobie na sparzenie kapusty do gołąbków. Szukanie odpowiednio dużego garnka i poparzenia już dłużej nie będą waszym udziałem. Głąba wytnijcie jak zwykle i postępujcie zgodnie z naszymi wskazówkami, a kapuściane liście odejdą z łatwością.
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjna potrawa wigilijna, która musi znaleźć się na świątecznym stole. Delikatne, miękkie ciasto i aromatyczny farsz z kapusty i suszonych grzybów wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na pierogi wigilijne z kapustą i grzybami.Domowe pierogi wigilijne są o wiele lepsze niż kupione, gotowe produkty garmażeryjne. Sekretem najlepszych pierogów jest ciasto, które odpowiednio przygotowane i rozwałkowane jest cienkie, delikatne i rozpływa się w ustach. Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych. Przygotowane z farszem z kiszonej kapusty i leśnych grzybów suszonych smakują rewelacyjnie. Kapustę koniecznie ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, grzyby natomiast namocz w wodzie kilka godzin robieniem farszu.Pierogi możesz podać prosto z wody, oprószyć szczypiorkiem, polać cebulką zeszkloną na większej ilości masła. Pieczone pierogi smakują równie doskonale, tu poznasz przepis na pieczone pierogi z kapustą i grzybami od Karola Okrasy.
Kremowa i gęsta kapusta z grochem i grzybami jest kolejnym wigilijnym przepisem, bez którego Święta w wielu domach nie są udane. Babcia Marysia Tomasza Strzelczyka zdradziła swoją własną recepturę na tę pyszną potrawę. Na kanale YouTube Tomasza Strzelczyka babcia Marysia wyjawiła wszystkie tajniki, które zna, aby kapusta z grochem była idealna. Kapusta z grochem i grzybami jest wyjątkowo starym daniem, które w polskiej świątecznej kuchni zajmuje swoje miejsce od bardzo dawna. Aby całość smakowała każdemu biesiadnikowi i posiadała odpowiedni smak, należy zastosować jeden trik, o którym opowiedziała babcia Marysia. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest bardzo intensywne doprawienie przyprawami - bez nich kapusta i groch mogą mieć nijaki i mdły aromat. Pamiętaj więc o wrzuceniu do nich liści laurowych, kminku oraz ziela angielskiego, gdyż to one nadają najlepszy smak.
Szukasz pomysłu na wyśmienitą potrawę wigilijną, którą zachwycisz najbliższych i wszystkich gości? Gołąbki wigilijne z farszem z grzybów leśnych i aromatycznym sosem będą hitem na świątecznym stole. Poznaj przepis na pyszne gołąbki wigilijne.Gołąbki to już tradycyjne, polskie danie, które w różnych regionach kraju przygotowywane jest na różne sposoby. Gołąbki wigilijne jednak to podstawowa i uniwersalna potrawa uwielbiana przez wszystkich. Przygotuj proste gołąbki pieczone z niezwykłym farszem.Farsz do wigilijnych gołąbków przygotowany z grzybów leśnych, ryżu, cebuli i natki pietruszki jest prostym, ale bardzo aromatycznym i wyraźnym w smaku farszem, gołąbki zawijane w obgotowanej wcześniej kapuście i pieczone są delikatne i wprost rozpływają się w ustach.Na Wigilię przygotuj również proste, ale wyjątkowo smaczne paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem z suszonych grzybów i kapusty.
Kapusta z grochem to tradycyjna potrawa wigilijna, która jest pysznym dodatkiem do ryb i ziemniaków. Poznaj przepis na wyśmienitą i lekką kapustę wigilijną z grochem, suszonymi grzybami, kminkiem i majerankiem. Kapusta z grochem uchodzi za smaczną, ale dość ciężką potrawę wigilijną. Jeśli jednak odpowiednio przygotujesz groch z kapustą, danie będzie jeszcze smaczniejsze, a groch nie spowoduje wzdęć i uczucia ciężkości.Grzyby suszone i groch namocz na całą noc, dzięki temu grzyby będą miękkie i aromatyczne. Groch natomiast moczony w wodzie, kminku i majeranku po ugotowaniu będzie lekki i pozbawiony wzdymających związków. Kapustę podsmaż najpierw z grzybami suszonymi i przyprawami, dopiero później dodaj ugotowany groch i całość gotuj na wolnym ogniu z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Tak przygotowana kapusta z grochem jest przepyszna i z pewnością zachwyci swoim smakiem i lekkością wszystkich gości. Na wigilijnym stole nie może również zabraknąć tradycyjnego karpia. Tu poznasz przepis na karpia wigilijnego od Roberta Makłowicza.
Paszteciki wigilijne to świetna alternatywa dla tradycyjnych uszek. Wyrośnięte ciasto drożdżowe smakuje doskonale z kminkiem i farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na wyśmienite paszteciki wigilijne. Dzień przed przygotowaniem pasztecików namocz grzyby suszone w wodzie, wodę z grzybów zostaw do gotowania kapusty kiszonej do farszu, która nabierze doskonałego smaku i aromatu. Kapustę gotuj na wolnym ogniu, aby się nie przypaliła.Paszteciki przygotuj z ciasta drożdżowego. Pamiętaj, aby wszystkie składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej, zimne lub za gorące produkty zabiją drożdże, a ciasto nie urośnie. Wyrabianie ciasta podziel na dwa etapy, aby powstała duża kula, którą następnie rozwałkujesz i podzielisz na grube paski, w których zawiniesz farsz.Przed pieczeniem pasztecików wysmaruj je roztrzepanym jajkiem i oprósz je solidnie kminkiem, który świetnie podkreśla smak kapusty, grzybów suszonych i ciasta drożdżowego. Paszteciki wigilijne świetnie smakują podane z barszczykiem czerwonym na zakwasie.
Kapusta z grzybami suszonymi to pomysł na wyśmienitą potrawę wigilijną, idealną do smażonych ryb. Danie jest proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Poznaj przepis na wyśmienitą wigilijną kapustę z grzybami.Do przygotowania kapusty wigilijnej z grzybami potrzebujesz kilku prostych składników. Kapusta podsmażona i duszna z cebulką i grzybami suszonymi jest bardzo wyraźna w smaku, aromatyczna i jest genialnym dodatkiem do wigilijnych dań głównych, np. do smażonego karpia.Grzyby suszone namocz w zimnej wodzie i odstaw na całą noc, a najlepiej na 12-15 godzin, aby zmiękły. Nie wylewaj wody z namaczania, ugotuj w niej kapustę, a będzie jeszcze smaczniejsza. Do kapusty dodaj również cebulkę i dopraw solą i pieprzem.Kapusta kiszona smakuje równie dobrze, kiedy dodasz do niej groch. Tu poznasz przepis na kapustę z białym grochem, idealną na Wigilię.
Bigos wigilijny z grzybami to pomysł na bezmięsny bigos z kiszonej kapusty, suszonymi grzybami, śliwkami, miodem i rozmarynem. Bigos wigilijny jest doskonały w smaku, jest wyraźny, aromatyczny i posmakuje wszystkim gościom podczas kolacji wigilijnej. Poznaj przepis na bigos wigilijny z grzybami.Bigos wigilijny przygotuj dzień przed Wigilią, ponieważ jego gotowanie podzielone jest na dwa etapy. W dniu uroczystej, świątecznej kolacji ponownie podgotuj cały bigos, aby uwolnić cały smak i aromat. Bigos wigilijny przygotuj wyłącznie z kapusty kiszonej.Przed gotowaniem namocz i podgotuj suszone grzyby, aby zmiękły. Nigdy nie wylewaj wody po namaczaniu, będzie idealna jako wywar do gotowania kapusty i całego bigosu. Do dania koniecznie dodaj miód, rozmaryn i suszone śliwki, a odkryjesz jego wyjątkowy smak.Na wigilijnym stole nie może zabraknąć również pierogów z kapustą i grzybami. Tu poznasz przepis na pieczone pierogi z doskonałą, chrupiącą skórką.
Surówka z młodej kapusty to świetny dodatek do obiadu. Doskonale łączy się zarówno z mięsem, jak i rybami i daniami wegetariańskimi, nadając całej potrawie świeżości i lekkości. Poznaj prosty przepis na surówkę z młodej kapusty do obiadu. Młoda kapusta, czyli biała kapusta, ale z wczesnych odmian, dostępna jest od maja do sierpnia. Młoda kapusta ma wyjątkowy smak, jest delikatna, słodka i rewelacyjnie łączy się z każdym daniem. Kapusta młoda, podobnie jak nowalijki, czyli wczesne, wiosenne warzywa, zawiera ogromne ilości witamin, minerałów i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia ciężkich schorzeń, w tym chorób nowotworowych, warto więc włączyć ja do diety. Surówka z młodej kapusty z majonezem jest doskonale doprawiona, świeża i niemal doskonała do pyz z mięsem, kopytek, polędwiczek wieprzowych, kotletów mielonych i wielu innych dań. Surówka równie dobrze sprawdzi się do przygotowania domowych burgerów.
Bigos na święta rzecz obowiązkowa. Choć na stole pojawiają się pomysłowe, zaskakujące dania i tak bigos znika pierwszy. Trudno go nie lubić. Jest pożywny, pełen smaku i wyrazu. Na smak tej potrawy wpływa dobór podstawowych składników i przypraw. Zobacz, czym przyprawiać bigos, by był wyborny.Podstawowymi składnikami bigosu jest kiszona kapusta i mięso. Niektórzy dodają też świeżą kapustę dla złagodzenia smaku kiszonej. Pożądany jest dodatek wędzonki, np. boczku, kiełbasy. Warto też dorzucić trochę suszonych grzybów leśnych, które nadadzą potrawie niebywałego aromatu. Nie mniej istotne są też przyprawy. Wpływają one na smak tego dania, a także na jego strawność.
Surówka z czerwonej kapusty surowej to pomysł na wyjątkowo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Surówka to prawdziwa bomba witaminowa, a przygotujesz ją w zaledwie kilka minut. Poznaj przepis na pyszną surówkę z czerwonej kapusty surowej, idealną do pyz z mięsem i innych potraw. Kapusta czerwona jest bardzo zdrową kapustą, zawiera duże ilości witamin, w tym witaminę C, witaminy z grupy B, które wzmacniają naszą odporność i cały układ nerwowy. Kapusta czerwona to również źródło antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym, opóźniającym starzenie i antynowotworowym.Surówkę z kapusty czerwonej przygotujesz błyskawicznie, jest świetnie doprawiona, smaczna i doskonale łączy się z wieloma daniami mięsnymi, rybami i daniami wegetariańskimi. Ugotuj na obiad pyzy z mięsem z surówką z czerwonej kapusty, a danie będzie Twoim kulinarnym hitem.Jeśli szukasz pomysłu na kolejną surówkę na bazie kapusty- tu poznasz przepis na wyśmienitą surówkę z kapusty pekińskiej, idealną do obiadu.
Chcecie podać rybę, ale nie wiecie, z czym będzie smakowała najlepiej? Przychodzimy z pomocą z naszym poradnikiem na temat surówek. Wiemy, które warzywne kompozycje podkreślą delikatny smak rybiego mięsa, nie przytłaczając go. Sprawdźcie nasze propozycje koniecznie. Surówki od zawsze gościły na naszych stołach jako zdrowe i smaczne dodatki do schabowych czy kotletów mielonych. Przyrządza się je szybko, a nierzadko doskonale podkreślają smak podanych z nimi mięs. Sprawdzają się też oczywiście przy kompozycjach z zamiennikami czy roślinnymi pulpetami z gotowanych strączków.
Bigos często gości na świątecznych stołach. Tradycyjnie danie to przygotowuje się z mięsem, lecz w wersji roślinnej smakuje równie dobrze. Do kapusty dodajemy boczniaków, pysznych i dobrze zastępujących wiele mięsnych produktów grzybów, które z pewnością pokochacie w tym daniu. Tradycyjny bigos — np. staropolski czy szlachecki — choć pyszny, na wigilii zagościć nie może, bo nie jest postny. Nie każdy też będzie chciał jeść potrawy mięsne. Rozwiązaniem w tej sytuacji jest przyrządzenie wegańskiego bigosu. Danie będzie pełne smaku i tekstur. W przepisie inspirowanym recepturą Jadłonomii wykorzystujemy mnóstwo aromatycznych przypraw i aż dwa rodzaje kapusty. Koniecznie spróbujcie, a pokochacie tę wersję znanej potrawy kuchni polskiej.
Nie ma świąt bez dań z kapustą czy barszczu. Prognozy dotyczące cen tych produktów nie są niestety optymistyczne. Już obserwujemy ich wzrost, a to nie koniec. Producenci, licząc na dalsze wzrosty, wstrzymują sprzedaż. Drożeje masło, coraz więcej płacimy też za kawę. Do stawki produktów zaliczających spory wzrost kosztu nabycia dołączają polskie warzywa, które są teraz średnio droższe o 18,2% w stosunku do minionego roku. Największą podwyżkę odnotowały kapusta, ziemniaki i buraki.
Potrawy wigilijne nie są dziełem przypadku. Wiele z nich podawanych jest ze względu na symboliczny wymiar. Tradycyjną kolację wigilijną często uświetniają dania z kapusty. Dowiedzcie się, jaka jest jej symbolika i skuście się na te specjały. Z kapusty zazwyczaj przyrządzamy bigos. Na świątecznym stole ląduje ona jednak o wiele częściej w towarzystwie grochu, stanowiąc proste, a przy tym sycące danie. Równie popularne jest dodawanie jej do farszu pierogowego. Zastanawialiście się kiedyś może dlaczego?
Jeśli chcesz nieco odmienić smak wigilijnych potraw, mamy dobry pomysł. Możesz na przykład wprowadzić małą zmianę w farszu do uszek. Tym razem zamiast z grzybami, zrób uszka z kapustą i żurawiną. Wyjdą boskie, nieziemsko oryginalne i po prostu pyszne. Wigilijne uszka zawsze mają postny farsz. Zazwyczaj nadziewa się je farszem z grzybów leśnych lub pieczarek, czasami z kapusty i grzybów. Jeśli jednak macie już przesyt grzybowych smaków, wykorzystajcie inny dodatek. Postawcie na suszoną żurawinę, która w towarzystwie kiszonej kapusty smakuje doskonale.
Chcecie zjeść zamrożone wcześniej pierogi? Ugotowanie ich nie będzie trudne, jeśli będziecie trzymać się pewnych zasad. Sprawdźcie, co należy zrobić, by danie zachwyciło smakiem i wyglądem. Poradnik dotyczący mrożenia lepionych wyrobów już wam prezentowaliśmy. Czas teraz na garść porad dotyczących ich odgrzewania. Jeżeli zrobiliście dobre, elastyczne ciasto, nic was nie powinno zaskoczyć.
Gołąbki zwykle kojarzą się z mielonym mięsem wieprzowym wymieszanym z ryżem, zawiniętymi w liście kapusty. Świąteczna wersja nie zawiera oczywiście grama mięsa - zamiast niego do farszu dodaje się suszone grzyby. Dzięki nim danie nabiera intensywnego i wielowymiarowego smaku. Dzisiaj pokazujemy, jak wykonać je krok po kroku. Gołąbki świąteczne z oczywistych względów nie mają w sobie żadnego mięsa, jednak bez smaku umami całe danie nie może się udać. Na szczęście w suszonych grzybach umami jest bardzo skoncentrowane, więc nie trzeba się obawiać, że gołąbki będą mdłe lub niesmaczne. Ich przygotowanie nie różni się praktycznie niczym od klasycznej wersji, choć sos wcale nie jest pomidorowy. Jego bazą jest kwaśna śmietana, która doskonale transportuje smaki oraz nawilża gołąbki. Półmisek na wigilijnym stole z taką zawartością przykuje uwagę każdego smakosza.
Surówki są istotnym elementem obiadowego dania w wielu domach. Warto skusić się na zimową wersję kapusty z marchewką. W chłodne dni sięgnijmy po dostępne warzywa i owoce, czyli po szklarniowego ogórka i jabłko. Surówka będzie tak smaczna, ze z pewnością powtórzycie jej przygotowanie. Klasyczne surówki takie jak colesław mogą się znudzić. Warto odświeżyć klasykę, czyli kapuścianą surówkę z dodatkiem marchewki, dodając do niej ogórka i jabłek. Kompozycja jest lekka i orzeźwiająca, a przy tym dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami obiadu.