Kapuśniak z młodej kapusty to pyszna zupa spotykana od lat na polskich stołach. Wielu z nas kojarzy ją z obiadów gotowanych przez nasze mamy i babcie. Dziś przedstawiamy przepis na domowy, tradycyjny kapuśniak ze zdrowych warzyw z dodatkiem podsmażanego boczku.Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Nic w tym dziwnego – jest zdrowa, tania, łatwo dostępna i bardzo smaczna. To także bogate źródło wielu witamin i mikroelementów.
Tradycyjna wersja to kapusta podawana z grochem, jednak w wielu częściach Polski możemy spotkać się, że na stole ląduje kapusta, groch oraz grzyby, najczęściej pieczarki. Niektóre modyfikacje, swoim bogactwem zaczynają przypominać bigos! My jednak chcielibyśmy zaprezentować Wam podstawową wersję tej potrawy, a swoich ulubionych dodatków, możecie używać do woli. Najważniejsza jest jednak solidna baza, a przepisem właśnie na taki kulinarny fundament podzieliła się Ewa Wachowicz.
Tradycja pieczenia pasztecików z kapustą i grzybami w Polsce sięga lat 50. XX wieku. Wyrabiano je często z wykorzystaniem własnoręcznie ukiszonej kapusty i suszonych grzybów zbieranych przez cały rok. Do tej pory najczęściej zajadamy się nimi w okresie świątecznym – wielu ludzi nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tego dania, podanego najlepiej obok pysznego czerwonego barszczu.
Paszteciki można nadziewać praktycznie każdym farszem. Najpopularniejsze się te z kapustą i grzybami, ale równie dużą popularnością cieszą się paszteciki mięsne, nadziewane mieszanką wołowiny i wieprzowiny oraz z serem i pieczarkami. Oprócz tego można spotkać również farsz wykonany ze szpinaku i sera białego lub farsz typowo pierogowy. Tradycja i historia pasztecika są bardzo mocno związane ze Szczecinem. To właśnie tam powstał pierwszy bar produkujący na masową skalę i sprzedający smakowite paszteciki.
Współcześnie wiele tradycyjnych i staropolskich dań odchodzi w zapomnienie, gdyż – nie oszukujmy się – często są po prostu niezbyt zdrowe i ciężkie. Jednak z pewnością nie można im odmówić tego, że kryją w sobie niesamowitą kaskadę smaków i aromatów. Są także przyrządzane z lokalnych produktów, co ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o ich jakość i przystępność. Warto od czasu do czasu wrócić do naszych kulinarnych korzeni i spróbować potraw, które z zapałem pałaszowali nasi przodkowie.
Gołąbki, to jedna z najbardziej znanych i lubiany potraw tradycyjnych. Jednak czy tak naprawdę są w 100% naszą tradycja kulinarną? Zagłębiając się w historię tego dania można zauważyć, że jego odpowiedniki znajdziemy w Niemczech, Rosji, Ukrainie, Litwie, a nawet w Szwecji i Stanach Zjednoczonych.Zazwyczaj składają się z mięsa mielonego oraz ryżu, które są zawinięte w duże liście białej kapusty .Może odszukać także warianty z grzybami bądź kaszą. Na Kresach bardzo popularna potrawą są gołąbki pieczone i zawijane w liście kapusty kiszonej. Jest to jedna z tamtejszych potraw wigilijnych. W Rumunii i na Półwyspie Bałkańskim również istnieje taka potrawa, jednak tutaj, gołąbki są zawijane w liście winogrona. Nic dziwnego, że gołąbki zawojowały tak wiele krajów – są potrawą prostą, jednak bardzo smaczną, a do tego treściwą. Kochają je smakosze w każdej szerokości geograficznej. Mimo, że pomysł zawinięcia mięsnego farszu w liście kapusty wydaje się szalony, to jednak od wielu, wielu lat się sprawdza.
Zupa ta jest bardzo często mylona z podhalańska kwaśnicą, jednak te dwie potrawy delikatnie się od siebie różnią. Kwaśnica również jest gotowana na kiszonej kapuście i jej soku, jednak mięsem które powinno zostać użyte jest baranina. Podaje się ja jako klarowny wywar, mogą się w niej znajdować tylko żeberka baranie i najwyżej ziemniaki. Podstawowa różnica polega na tym, że nie dodaje się do niej innych warzyw, a potrawa jest bardzo mocno kwaśna i dość tłusta. Natomiast kapuśniak jest łagodniejszy w smaku. Również korzysta z dobrodziejstw kiszonej kapusty, jednak świetnie odnajduje się w towarzystwie innych warzyw takich jak marchewka i seler. Kapuśniak jest w pewnym sensie łagodniejsza wersją kwaśnicy.
Bigos, czyli co i skąd?Bigos to staropolska potrawa składająca się głównie z szarpanego mięsa oraz kapusty. Kiedyś podawany był bez kapusty, głównie były w nim różnego rodzaju mięsa i ryby, a także raki, następnie zaczęto dodawać do potrawy kapustę, a kolejno zostało już tylko szarpane mięso i kapusta kiszona - bez ryb i raków. Bigos to nie tylko polska potrawa, jada się go również na Białorusi i Litwie. Obecnie istnieje wiele odmian bigosu, gdzie kapustę zamienia się na cukinie, a także z opcją dla wegetarian, czyli bigos bęz mięsa.
Najtrafniej opisała to Daria Ładocha w „Nowoczesnej kuchni polskiej”: - Mam bardzo wiele wspomnień z dzieciństwa związanych z miejscem, które teoretycznie każdy ma w swoim domu. Tym miejscem jest kuchnia. Pamiętam długie godziny spędzone na taborecie, gdy lepiłam pierogi, zawijałam gołąbki, patrzyłam, jak wolno gotował się rosół na ogniu. W miejscu tym królowała moja babcia. Dosłownie była szefową tego całego magicznego bałaganu. Wtedy była to moja codzienność - każdego dnia gotowałyśmy wspólnie obiad. Dziś są to najpiękniejsze wspomnienia, do których bardzo często wracam - pisze Daria Ładocha. I tak jest, przecież najpiękniejsze wspomnienia zapamiętujemy najlepiej. Tym bardziej, gdy wspaniale pachną i smakują.Młoda kapusta z łazankami i boczkiem jest też daniem trudnym. Nie w sensie wykonania, ale po prostu istnienia we współczesnym świecie. Coraz mniej jest potraw „w stylu” Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Tradycyjnych, prostych, zakorzenionych w kulturze i obyczajach. Można odnieść niekiedy wrażenie, że tego typu potrawy przypominają króliki wyciągane z magików podczas występu. Z czego same króliki zmieniają się w coś innego.Łazanki? Tradycyjne łazanki są passe. Chcemy łazanki, to trzeba zrobić je - owszem - z kapustą kiszoną, ale również z pomidorkami cherry i grzybami shiitake. I mają być bezglutenowe, a sól to tylko koszerna lub himalajska. A najlepiej bez soli i cukru. - Wystrzegam się soli. Zresztą to wszystko jest zgodne z obowiązującymi ostatnio trendami w żywieniu. Odchodzimy od soli, odchodzimy do cukru. To są te dwie rzeczy wyrzucone poza piramidę żywienia. Ta kuchnia się zmienia, zmieniają się czasy. Zmieniają się tez nawyki żywieniowe, bo muszą - mówił Karol Okrasa podczas przyrządzania kurczaka w sosie teriyaki. Co "muszą"? Nic nie "muszą".A my uwielbiamy tradycyjną polską kuchnię i zapamiętane z dzieciństwa smaki. Własnoręcznie zagniecione łazanki to danie, które przyrządzamy nie tylko na święta. I nie zmienią tego nawet grzyby shiitake, sól koszerna, ksylitol, a nawet tofu i ser gorgonzola.
Czerwona kapusta stanowi idealny dodatek do obiadu - jest pyszna, soczysta i pełna wartości odżywczych. Aby nabrała jeszcze lepszego smaku, wrzuć do niej starte na tarce jabłko. Słodycz owocu wspaniale będzie kontrastować z wytrawnością reszty składników. Niżej wyjawiamy przepis krok po kroku. Kapusta czerwona z jabłkiem, przez wielu nazywana po prostu modrą kapustą, jest klasyką śląskiej kuchni. Pysznie pasuje do najróżniejszych mięsnych obiadów, w których mięso zanurzone jest w gęstym sosie. Dodatek jabłka przełamuje słoność i kwaśność kapusty, dzięki czemu jedzenie jej jest jeszcze przyjemniejsze. Przygotowanie całości jest banalne i szybkie, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać kapustę do najbliższego obiadu.
Gołąbki są tak często przez nas gotowane w taki sam sposób, że łatwo można poczuć znużenie. Aby urozmaicić sobie to danie, polecamy wykonać je wedle poniższej receptury. Gołąbki z serem feta i kaszą jęczmienną są idealne w każdym kęsie, a mnogość przypraw nadaje im wyjątkowego aromatu. Gołąbki z serem feta i kaszą jęczmienną są niecodzienną propozycją, która przypadnie do gustu poszukiwaczom nowych smaków. Mało kto miał bowiem szansę spróbować tak ciekawie smakującej wersji.
Farbowanie jajek na Wielkanoc wywołuje same pozytywne emocje i jest momentem, w którym można przyjemnie spędzić czas ze swoimi dziećmi. Zamiast barwić je sklepową chemią, warto wybrać naturalne metody. Jedna z nich polega na wygotowaniu poszatkowanej czerwonej kapusty i wymoczeniu jajek w pozostałej wodzie. W taki sposób jajka uzyskają piękną, niebieską barwę. Farbowanie jajek na Wielkanoc naturalnymi i domowymi metodami jest wyjątkowo proste, a przy okazji można w taki sposób spożytkować odpadki, takie jak łupiny po cebuli. Barwienie pisanek można przeprowadzić dwojako - gotować jajka razem ze składnikami barwiącymi lub wymoczyć je w wygotowanym roztworze. Wybór należy do Ciebie.
Wiecie, jak zrobić obłędnie soczysty farsz do gołąbków? To proste — wystarczy do ryżu i mięsa dodać wyjątkowy składnik. Nie tylko zwiększy on soczystość farszu, ale też poprawi jego smak i aromat. Od dzisiaj serwowane przez ciebie gołąbki, będą po prostu przepyszne.Gołąbki z kapusty są niezwykle smacznym, lubianym daniem. Choć na pozór ich przygotowanie wydaje się pracochłonne, tak naprawdę wystarczy rozłożyć sobie pracę na etapy. Na przykład jednego dnia sparzyć kapustę i przygotować farsz, drugiego zawinąć gołąbki i je upiec lub ugotować.Niektórzy mają jednak problem z przygotowaniem odpowiednio soczystego farszu. Problem pojawia się zwłaszcza przy gołąbkach pieczonych. Podpowiemy wam, że do mięsa i ryżu warto dodać podsmażone pieczarki. Smażymy je krótko, tak by tylko podkreślić ich aromat i smak. Po dodaniu do farszu oddadzą mu resztę pysznego soku.
Kapusta zazwyczaj wykorzystywana jest do przyrządzenia gołąbków. Potrawa ta wymaga rozdzielenia liści warzywa. Jeśli posiadamy mikrofalówkę, czynność tą wykonamy niemalże ekspresowo. Sprawdźcie ten doskonały patent. Kapustę lubi wielu smakoszy. Mało kto bowiem oprze się zjedzeniu smacznego bigosu, surówki colesław czy wspomnianych już gołąbków. Przyrządzanie faszerowanej ulubionymi dodatkami wersji kapusty będzie o niebo prostsze i bezpieczniejsze, gdy wykorzystamy do tego celu mikrofalówkę.
Surówka z kapusty pekińskiej jest częstym dodatkiem do typowego obiadu, dlatego warto nieco odmienić jej smak. W tym celu polecamy dodać do niej ostrego i wyrazistego w smaku pora. Takie połączenie, wraz z sosem na bazie śmietany i majonezu, tworzą pyszną surówkę, o wyjątkowej chrupkości. Kapusta pekińska posiada mnóstwo witamin i minerałów, które pozwalają zachować zdrowie i dobrą odporność. Dlatego surówka na jej bazie jest obecnie szczególnie cenna, kiedy powoli rozpoczyna się sezon na zwiększone zachorowania. Dużym atutem poniższej receptury jest niski koszt oraz duża prostota przygotowania. Kapusta pekińska i por są tanimi warzywami, a ich obróbka polega w przypadku tego przepisu jedynie na poszatkowaniu ich.
Poznajcie zapomniany sposób naszych babć na pyszne gołąbki. W roli głównej potłuczone talerze. Do czego babcie ich używały? Dowiecie się z naszego przepisu. A swoją drogą, dziś też możecie skorzystać z tego pomysłu. Obędziecie się wtedy bez drogiego sprzętu.Gołąbki z liści kapusty najlepiej smakują, gdy są nagotowane lub odpowiednio długo pieczone. Wtedy bowiem kapusta robi się miękka, a jej smak doskonale przenika smakiem farszu i odwrotnie. Tu jednak łatwo o przypalenie, dlatego dobrze jest ugotować gołąbki na parze.
Ach te gołąbki, kto za nimi nie przepada? Dziś zdradzimy wam najlepszy, kultowy przepis na gołąbki według Magdy Gessler. Gdy je przygotujecie, przekonacie się, że jest to pełnia smaku na talerzu. W tych gołąbkach znajdziecie nie tylko mięso i ryż, ale też niezwykły dodatek.Gołąbki są jednym z tych dań, które chętnie zjemy o każdej porze roku. To połączenie kapusty, mięsa i ryżu nie tylko świetnie smakuje, ale też doskonale syci. Gdy dodamy do niego odpowiednie przyprawy, a całość ugotujemy lub zapieczemy w bulionie, powstanie pełne smaku danie.
Idealna zapiekanka ziemniaczana powinna charakteryzować się intensywnym smakiem i zdolnością napełnienia żołądka na wiele godzin. Poniższy przepis pozwala wykonać taki posiłek. Ugotowane i pokrojone w grube plastry ziemniaki, w połączeniu z kapustą i śmietanowym sosem, nie mają sobie równych. Zapiekanka z ziemniakami i kapustą stanowi jeden z najprostszych przepisów na tego typu potrawy. Jej dużą zaletą jest wyjątkowo niska cena, a także prostota - po włożeniu naczynia żaroodpornego do piekarnika można o nim na chwilę zapomnieć. W sezonie warto pokusić się o zamianę zwykłej kapusty na młodą. Dzięki temu zapiekanka staje się delikatniejsza w smaku i lepiej pasuje do wiosennego klimatu.
Co zrobić na obiad? Może delikatne gołąbki według przepisu Anny Lewandowskiej? Możecie je jeść bez wyrzutów sumienia, bo zawierają delikatne, chude mięso, a poza tym moc warzyw. Pracę przy gołąbkach warto sobie rozłożyć na dwa dni. Jednego dnia sparzyć liście kapusty i zrobić farsz, drugiego uformować gołąbki i je upiec lub ugotować. Gołąbki są niezwykle smacznym daniem. Nic dziwnego, wszak łączą w sobie kilka składników, które doskonale ze sobą harmonizują. Zwykle farsz do gołąbków robi się z mielonej wieprzowiny i ryżu. Jednak Anna Lewandowska stawia na mięso z indyka, a zamiast ryżu dodaje warzywa. Zresztą sami zobaczcie.
Dla wielu gołąbki z ryżem i mięsem są niezastąpione, lecz czasem warto dać szansę nowym smakom. Dzisiaj pokazujemy przepis na gołąbki, w których nie ma mięsa, a zamiast niego postawiono na kaszę gryczaną i ziemniaki. Wywodząca się z Mazur receptura zachwyca także pysznym śmietanowym sosem, którym polewa się gotowe danie. Gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną mogą ucieszyć szczególnie ludzi, którzy nie przepadają za intensywnie mięsnym i pomidorowym smakiem klasycznej wersji. W tym wydaniu ich nie uświadczysz. Jeśli nie jesz mięsa, zmodyfikuj nieco poniższą listę i wykreśl z niej smalec. Zamiast smalcu wykorzystaj zwykły olej roślinny lub masło. W przypadku bulionu użyj gotowanego na warzywach i grzybach.
Główne danie podane do obiadu bez surówki jest dla znacznej części smakoszy czymś niewyobrażalnym - chrupiący i świeży dodatek jest zwyczajnie obowiązkowy. Jeśli uważasz podobnie, przetestuj poniższą surówkę z czerwonej kapusty. Łącząc ją, między innymi, z dwoma łyżkami chrzanu, stworzysz coś obłędnie smacznego. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem chrzanu pasuje do wielu obiadów, choć najbardziej zalecamy podać ją do dań mięsnych. Soczysta, a zarazem lekko pikantna kapusta świetnie podkreśla smak kotletów czy pieczeni. Najlepszy efekt uzyskasz, korzystając z własnoręcznie utartego chrzanu. Świeże korzenie można znaleźć z reguły na targowiskach i straganach. Jeśli nie masz do nich dostępu, dobrze spisuje się również ekologiczny chrzan tarty w słoikach.
Choć typowo pyzy przyrządza się z farszem mięsnym, równie smaczne są z kapustą i grzybami. Jeśli chcesz mieć pewność, że przepis, z którego będziesz korzystać podczas ich przygotowania, jest dobry, sprawdź poniższą propozycję. Dzięki niej z łatwością zrobisz pyzy o oszałamiającym smaku. Pyzy z kapustą i grzybami są klasyką, za którą większość Polaków wręcz szaleje. Trudno też im się dziwić, wszak konsystencja i smakowity farsz są po prosty zbyt dobre. Co prawda nie są tak popularne, jak te z mięsem, lecz wystarczy znać dobry przepis, aby wszystkich niedowiarków do nich przekonać. Pamiętaj, aby farsz doprawić dużą ilością czarnego pieprzu, gdyż powinien być pikantny.
Bigos jest naszą najpopularniejszą potrawą narodową. A wiecie, jaki jest najgorszy błąd podczas przygotowania bigosu? Przez niego danie wychodzi niesmaczne. Koniecznie dowiedz się, czego unikać, by ta potrawa była pyszna i aromatyczna.Podstawą bigosu jest kiszona kapusta i mięso. Niektórzy dodają też świeżą kapustę, suszone grzyby, a także bakalie. Przygotowanie tej potrawy jest dosyć proste, bo do garnka wrzuca się kolejno poszczególne składniki. Jednak kolejność i moment ich wrzucenia, ma wpływ na smak bigosu.
Wątróbka jest rarytasem, który ma wielu zwolenników. Podana z kapustą kiszoną smakuje naprawdę wyśmienicie. Jeśli przyrządzicie ją w piekarniku, wyjdzie tak soczysta, jak nigdy wcześniej. Spróbujecie? Przyrządzenie dobrej wątróbki wymaga starannego podążania za przepisem. Łatwo bowiem o błędy, które sprawią, że wyjdzie sucha i niesmaczna. Podpowiadaliśmy już, w czym można ją wymoczyć, by wyszła delikatna i soczysta. Tym razem proponujemy wam zapieczenie podrobów wraz z kiszoną kapustą. Będą wyśmienite.
Pieczona kapusta jest łatwym w przygotowaniu i smacznym pomysłem na nietypowy dodatek do obiadu. Wystarczy posmarować warzywo aromatyczną oliwą i upiec. Czosnek niedźwiedzi sprawdzi się tu doskonale. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Z białej kapusty przyrządzicie coś więcej niż tylko surówkę z marchewką czy tradycyjny bigos. To wyjątkowo zdrowe warzywo będzie smakowało doskonale w zdecydowanie prostszej odsłonie — zapieczone z dodatkiem aromatycznej oliwy z suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Skusicie się?