Jak zrobić idealny wielkanocny bigos? Pamiętaj o kluczowych zasadach
Wiesz, jak zrobić idealny bigos? Pamiętaj o kluczowych zasadach, o których zapomina większość Polaków. Jedna z nich mówi, że bigos lubi długie gotowanie. Dlatego najlepiej gotować go kilka dni, wzbogacając o kolejne dodatki. Przestrzegaj też pozostałych zasad, a tym razem twój bigos wyjdzie idealny.
Bigos to tradycyjna, polska potrawa, która jest obowiązkowym daniem na każdym świątecznym stole. Tak naprawdę smakuje o każdej porze dnia. Jest niezwykle pożywna, ponieważ oprócz kapusty zawiera również dodatek mięsa i wędlin.
Każdy z pewnością ma swoją recepturę na bigos, jednak nie u każdego ta potrawa smakuje idealnie. Duże znaczenie mają dodatki i moment ich dorzucenia do bigosu. Jednak ważny jest też czas i sposób gotowania.
Jak zrobić idealny bigos?
Kluczowa zasada gotowania bigosu mówi o tym, że potrawę tę trzeba gotować kilka dni. Dzięki temu jej składniki dobrze poprzenikają się i będą odpowiednio miękkie. Odparuje też nadmiar wody, dzięki czemu bigos stanie się esencjonalny i pełen smaku.
Gotowanie bigosu należy rozpocząć od ugotowania do miękkości dwóch rodzajów kapusty — kiszonej i świeżej. Tego dnia dodajemy też do niej podsmażoną na tłuszczu cebulę, a także suszone grzyby, boczek i ewentualnie suszone owoce. Kapustę gotujemy z tymi dodatkami kilka godzin.
Drugiego dnia dodajemy do kapusty mięso. Wcześniej warto je pokroić na kawałki i podsmażyć na smalcu. Do bigosu dorzucamy też przyprawy, np. listek laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, jagody jałowca. Całość gotujemy kilka godzin na niedużym ogniu.
Trzeciego dnia pozostaje nam dodać kiełbasę. Ją również można wcześniej pokroić w kostkę lub plasterki i zrumienić na tłuszczu. Bigos należy doprawić pieprzem i gotować znów kilka godzin.
Od czego jeszcze zależy smak bigosu?
Smak bigosu zależy oczywiście od dobrej jakości składników. Kapusta kiszona powinna być smaczna i naturalna, bez octowych nut. Jeśli jest mocno kwaśna, można ją opłukać. Smak bigosu złagodzi dodatek białej, świeżej kapusty. Można jej dodać trochę, a nawet tyle, co kapusty kiszonej. Wszystko zależy od tego, czy lubisz mniej, czy bardziej wyrazisty bigos.
Ważnym dodatkiem do bigosu jest też tłuszcz. To on jest nośnikiem smaku i nie oszukujmy się, bez niego ta potrawa nie będzie smaczna. Tłuszczu dostarczy oczywiście boczek i mięso wieprzowe. Jeśli zaś chcesz przygotować zdrowszą wersję bigosu, możesz użyć chudszego mięsa, ale podsmażyć je na sporej ilości oleju.
Obowiązkowym dodatkiem jest cebula. Użyjcie najlepiej dwóch. Posiekajcie je i podsmażcie na tłuszczu. Doda przyjemnego, słodkawego smaku. Doskonałymi dodatkami do bigosu są też suszone grzyby leśne, a także wędzona śliwka.
Jeśli zaś chodzi o przyprawy, najlepszymi dodatkami do bigosu są listki laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, jagody jałowca, cząber i pieprz. Smak bigosu można też podbić czerwonym winem lub odrobiną żubrówki.
W naszym serwisie znajdziesz przepis na bigos po góralsku, a także na bigos staropolski Magdy Gessler.
Źródło zdjęcia: canva/feri1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad
Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy
Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy
Źródło: smazymy