Obłędna zasmażana młoda kapusta ze śmietaną. Idealny wiosenny specjał
Naszą propozycją na dziś jest obłędna zasmażana młoda kapusta ze śmietaną. Ten idealny, wiosenny specjał możesz podać jako dodatek do dań mięsnych lub zjeść ją na lekki obiad. Dodaj pod koniec gotowania kilka łyżek śmietany, a potrawa zyska doskonały smak i konsystencję.
Na straganach i w sklepach pojawiła się już młoda kapusta. Jej widok od razu przywodzi na myśl wiosnę. Także myśl o lekkich, aromatycznych daniach, na widok, których cieknie ślinka.
Co można przygotować z młodej kapusty? Doskonale nadaje się ona na surówki i jako dodatek do zupy, jednak największe wzięcie z pewnością będzie miała kapusta zasmażana. Jest niezwykle delikatna, a smaku doda jej śmietana.
Jak zrobić zasmażaną młodą kapustę ze śmietaną?
Składniki:
mała główka młodej kapusty
1 cebula
olej
1 marchewka
1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
1 listek laurowy
kminek
sól, pieprz
1 łyżka mąki
60 ml śmietanki kremówki
koperek
Przygotowanie kapusty
Kapustę opłucz, przekrój na pół, poszatkuj, wsyp do garnka. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oleju, dodaj do kapusty.
Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do kapusty. Całość podlej bulionem, dodaj listek laurowy, trochę kminku, soli i pieprzu.
Całość wymieszaj, zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przy uchylonej pokrywce, aż kapusta będzie miękka.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp mąkę, lekko ją zrumień, co jakiś czas mieszając. Na patelnię wlej trochę płynu spod kapusty, wymieszaj, dodaj do garnka z kapustą.
Całość gotuj kilka minut, aż sos zagęści się i znikną wszystkie grudki. Do kapusty dodaj śmietankę i posiekany koperek, wymieszaj, dopraw.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na schab pieczony z młodą kapustą, a także na pulpety duszone z młodą kapustą.
Źródło zdjęcia: canva/anmbph
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Fasolka szparagowa bez bułki tartej w wersji fit. Zdrowy i pożywny dodatek do obiadu
Czego unikać przy gotowaniu zupy pomidorowej? 1 błąd popełnia niemal każdy
Źródło: kwestiasmaku