Smakosze.pl
Wyborny babciny bigos

canva/Dar1930

Babciny przepis na idealny bigos

13 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Bigos jest potrawą, której nie oprze się chyba żaden smakosz. Sposobów na jej przyrządzenie jest kilka. Tym razem sięgamy po babciną recepturę, której sekret oparty jest na prostym triku — odstawieniu dania w chłodne miejsce i ponownym zagotowaniu go. Dzięki temu zabiegowi smak staje się wyrazisty, a sam bigos nabiera nieziemskiego aromatu. Spróbujcie koniecznie.

Podpowiadaliśmy wam już co zrobić, jeśli udało wam się przesolić bigos. Zdradzaliśmy też pyszny przepis na wegańską wersję tej potrawy z pysznymi boczniakami. Tym razem proponujemy wam babciny przepis z dodatkiem suszonych grzybów i zastosowanie patentu, który sprawia, że potrawa wychodzi naprawdę smaczna — ponownego podgrzewania.

Jabłecznik z bakaliami

Zimowy jabłecznik z bakaliami

CZYTAJ DALEJ

Przepis na treściwy babciny bigos

Składniki:

  • 3 kg kapusty kiszonej z marchewką

  • 600 g mięsa wieprzowego np. szynki

  • 500 g chudego surowego boczku

  • 1 laska wędzonej kiełbasy

  • 4 średnie białe cebule

  • 4 śliwki suszone

  • 1 szklanka suszonych grzybów leśnych

  • 6 łyżek oleju rzepakowego

  • 190 g koncentratu pomidorowego

Przyprawy:

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 5 liści laurowych

  • 10 ziaren czarnego pieprzu

  • 1 łyżka słodkiej papryka

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w chłodnej wodzie przez co najmniej pół godziny. Odsączamy je, zachowując wodę. Mięso kroimy w kostkę i gotujemy w posolonej wodzie przez około 40 minut. Wodę z gotowania również pozostawiamy.

Cebule obieramy i siekamy. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju i przekładamy je do miski. Na tej samej patelni szklimy cebulę. Grzyby kroimy w paseczki.

Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, dokładnie odciskamy płyn i rozdrabniamy. Do dużego garnka wrzucamy podsmażoną kiełbasę i boczek, kapustę, cebulę, przyprawy w kawałkach, wodę z moczenia grzybów i przecedzoną przez sito wodę, pozostałą z gotowania mięsa.

Zawartość garnka dokładnie mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 2 godziny. Mieszamy mniej więcej co 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz słodką i ostrą paprykę. Próbujemy bigosu i w razie potrzeby solimy go.

Danie odstawiamy w bardzo chłodne miejsce na 4-5 godzin. Po tym czasie ponownie gotujemy je przez godzinę, mieszając co kwadrans. Czynność tę warto powtórzyć, jeśli mamy czas. Gotowy bigos podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Suszone śliwki są idealne do bigosu

Bigos z dodatkiem suszonych śliwek wychodzi naprawdę smaczny

źródło: canva/poplasen

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Hitowy przepis Strzelczyka na niezapomniane oponki serowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski patent Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia na bazie herbatników

Czytaj więcej >