Surówka z młodej kiszonej kapusty, pasuje do każdego obiadu
Surówka z młodej kiszonej kapusty to pomysł na pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań mięsnych i ryb. Surówka o słodko-kwaśnym smaku jest prawdziwą bombą witaminową i doskonale pasuje do obiadu. Sprawdź, jak zrobić surówkę z młodej kiszonej kapusty.
Kiszona, młoda kapusta to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera duże ilości witaminy C, która wzmacnia odporność, uszczelnia żyły, opóźnia procesy starzenia. Kiszona kapusta działa również zbawiennie na nasz układ trawienny, regulując pracę jelit i wzmacniając ich naturalną florę bakteryjną.
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką, cebulką, papryką i jabłkiem jest pysznym dodatkiem do obiadu. Oprósz posiekaną cebulę cukrem, a zyskasz doskonały smak i pozbędziesz się ostrości. Surówka pasuje idealnie do smażonej ryby, kotletów schabowych i wielu innych dań.
Z kiszonej kapusty ugotujesz również wyśmienity bigos- tu poznasz sprawdzony przepis na bigos według Karola Okrasy.
Przepis na surówkę z młodej kapusty
Składniki:
200 g kiszonej kapusty młodej
pół papryki czerwonej
pół małej cebuli czerwonej
jabłko
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżeczka cukru
Jak zrobić surówkę z młodej kiszonej kapusty?
Kapustę odsącz z wody, posiekaj na mniejsze kawałki, przełóż do miski. Cebulę posiekaj, przełóż na talerzyk, posyp cukrem i odstaw na chwilę. Marchew i jabłko zetrzyj na tarce, pokrój w drobną kostkę paprykę.
Wszystkie składniki dodaj do posiekanej kapusty, oprósz posiekanym szczypiorkiem i wymieszaj.