Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z młodej kiszonej kapusty, pasuje do każdego obiadu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:45

Surówka z młodej kiszonej kapusty, pasuje do każdego obiadu

Surówka z młodej kiszonej kapusty
canva/papkin

Surówka z młodej kiszonej kapusty to pomysł na pyszny i zdrowy dodatek do wielu dań mięsnych i ryb. Surówka o słodko-kwaśnym smaku jest prawdziwą bombą witaminową i doskonale pasuje do obiadu. Sprawdź, jak zrobić surówkę z młodej kiszonej kapusty.

Kiszona, młoda kapusta to jedno z najzdrowszych warzyw. Zawiera duże ilości witaminy C, która wzmacnia odporność, uszczelnia żyły, opóźnia procesy starzenia. Kiszona kapusta działa również zbawiennie na nasz układ trawienny, regulując pracę jelit i wzmacniając ich naturalną florę bakteryjną.

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką, cebulką, papryką i jabłkiem jest pysznym dodatkiem do obiadu. Oprósz posiekaną cebulę cukrem, a zyskasz doskonały smak i pozbędziesz się ostrości. Surówka pasuje idealnie do smażonej ryby, kotletów schabowych i wielu innych dań.

Z kiszonej kapusty ugotujesz również wyśmienity bigos- tu poznasz sprawdzony przepis na bigos według Karola Okrasy.

Przepis na surówkę z młodej kapusty

Składniki:

  • 200 g kiszonej kapusty młodej

  • pół papryki czerwonej

  • pół małej cebuli czerwonej

  • jabłko

  • łyżka posiekanego szczypiorku

  • łyżeczka cukru

Jak zrobić surówkę z młodej kiszonej kapusty?

Kapustę odsącz z wody, posiekaj na mniejsze kawałki, przełóż do miski. Cebulę posiekaj, przełóż na talerzyk, posyp cukrem i odstaw na chwilę. Marchew i jabłko zetrzyj na tarce, pokrój w drobną kostkę paprykę.

Kiszona kapusta

Wszystkie składniki dodaj do posiekanej kapusty, oprósz posiekanym szczypiorkiem i wymieszaj.