Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki bez zawijania w sosie koperkowym

Gołąbki bez zawijania w sosie koperkowym

Gołąbki z kapustą pekińską bez zawijania
canva/fired1991

Gołąbki są wyjątkowo smacznym, choć czasochłonnym daniem kuchni polskiej. Aby ułatwić sobie ich przygotowanie, można pominąć etap zawijania i sięgnąć po siekaną kapustę pekińską. Wyjdzie smacznie, a czas spędzony w kuchni zredukujecie do niezbędnego minimum. Spróbujcie koniecznie.

Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy podają je w sosie pomidorowym, inni do ich przygotowania używają kapusty włoskiej. Dla tych z was, którzy nie lubią zawijania i obgotowywania warzywa mamy przepis, z którym danie zrobicie wyjątkowo szybko i niemalże bez wysiłku. Wykorzystamy posiekaną kapustę pekińską i aromatyczny koperek. Będzie naprawdę pysznie.

Przepis na wyjątkowe gołąbki z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

  • pół małej główki kapusty pekińskiej

  • 1 szklanka suchego ryżu

  • pół szklanki kaszy manny

  • 2 jaja

  • 1 średnia cebula

  • pół szklanki bułki tartej

  • 1 litr wody + pół szklanki do sosu

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • pęczek koperku

  • 200 g śmietany 12%

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie masy do gołąbków:

Kapustę szatkujemy, uprzednio wycinając twarde fragmenty. Wrzucamy ją do miski wraz z mięsem mielonym, ryżem, kaszą manną i bułka tartą. Cebulę obieramy i siekamy.

Dodajemy ją do pozostałych składników. Wbijamy jaja i wsypujemy przyprawy. Mięsną masę wyrabiamy dłonią, aż wszystko się połączy. Formujemy podłużne kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej.

Gotowanie potrawy:

Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i obsmażamy przygotowane kotlety — chcemy, aby miały złocisty kolor z każdej strony. W międzyczasie myjemy i siekamy koperek. Do garnka wlewamy wodę i przekładamy podsmażone mięso.

Dusimy przed godzinę na wolnym ogniu. Następnie dodajemy koperek. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy pół szklanki zimnej wody. Mieszankę hartujemy, dodając do niej trochę gorącego sosu z garnka.

Dokładnie łączymy składniki i ostrożnie wlewamy do dania — nie chcemy, by powstały grudki. Danie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego.

Kapusta pekińska
Kapusta pekińska sprawdzi się idealnie w gołąbkach bez zawijania

Źródło zdjęcia: canva/Gam1983

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram