Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatne, rozpływające się w ustach kopytka z kaszą manną

Delikatne, rozpływające się w ustach kopytka z kaszą manną

Delikatne kopytka z dodatkiem kaszy manny
canva/revenaif

Kopytka są doskonałą potrawą z mąki i ziemniaków, która cudownie smakuje zarówno przyrządzona prosto z sosem, jak i w towarzystwie kotleta oraz surówki. W nowej wersji dodajemy kaszy manny, która nadaje kluseczkom niezwykłej delikatności. Przekonajcie się sami.

Kasza może być składnikiem wielu smacznych dań np. gołąbków czy warzywnego pasztetu. Drobna pszenna kaszka manna będzie również doskonałym uzupełnieniem masy do kopytek. Kluseczki przyrządzone z jej dodatkiem będą rozpływać się w ustach i na długo pozostaną w waszej pamięci.

Przepis na pyszne kopytka z kaszą manną

Składniki:

  • 450 g ziemniaków

  • 2 płaskie łyżki kaszy manny

  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  • 4 czubate łyżki mąki pszennej

  • 1 jajo

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, a gdy będą chłodne, obieramy. Rozgniatamy je przy pomocy praski i przekładamy do dużej miski.

Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i kaszę. Wbijamy jajo. Wyrabiamy masę i przenosimy ją na czysty, obsypany mąką pszenną blat.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kopytka. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku, aż do wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z ulubionym sosem np. grzybowym.

Wskazówka: zamiast jajka możecie użyć siemienia lnianego. Wystarczy, że jedną łyżkę zmielonych ziaren zalejecie 3 łyżkami wrzątku. Zadziała tak samo, a danie będzie wegańskie i zdrowe.

Tłuczone ziemniaki
Z ziemniaków przyrządzicie wiele pysznych potraw

Źródło zdjęcia: canva/CreativeI

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aleksandraw

Zapraszamy na nasz Instagram