Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek
Kopytka są prawdziwym smakiem z dzieciństwa - wielu z nas zajadało się nimi na okrągło i bez umiaru. Klasycznie podane kluski są pyszne, jednak udoskonalenie ich, o chociażby truskawki czy szpinak, z pewnością znajdzie swoich amatorów. Niezależnie czy preferujesz jeść je na słodko, czy na słono, z pewnością znajdziesz coś dla siebie.
Kopytka w tradycyjnej wersji podaje się polane roztopionym masłem i skarmelizowaną cebulką - takie połączenie sprawdza się już od wielu lat. Dla tych, którym znudziło się takie danie, mamy doskonałe pomysły na urozmaicenie posiłku. Wystarczy podać je z nowymi dodatkami, a smak i jakość kopytek zmieni się nie do poznania.
Dla wolących słodkie smaki zalecamy skorzystanie z truskawek. Po zmiksowaniu na mus można polać nim gorące kluski. Pysznie smakują również z sosem grzybowym, lub duszonym szpinakiem. Ograniczeniem jest jedynie twoja wyobraźnia.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.
Przepis na klasyczne kopytka
Składniki:
jeden kg ziemniaków
dwa jajka
300 gramów mąki pszennej
trzy łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki soli
Zacznij od umycia ziemniaków i obrania ich ze skórki. Wrzuć do garnka z mocno osoloną wodą i ugotuj do całkowitej miękkości. Odstaw je następnie na bok i poczekaj, aż będą zupełnie wystudzone.
Chłodne kartofle przepuść przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mięsa. Wrzuć je do miski, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także dwa jajka. Dopraw ciasto solą i zacznij je wyrabiać przy pomocy dłoni.
Gdy składniki połączą się, odrywaj fragmenty masy i formuj z nich wałki. Odcinaj kluski o długości około trzech centymetrów. Podsyp je mąką pszenną. Wrzucaj je do osolonej, wrzącej wody i gotuj przez 1 minutę od wypłynięcia.
Gdy zdecydujesz się na mus z truskawek lub innych owoców, dodaj do niego odrobinę miodu lub cukru. Naturalnie owoce nie są, aż tak słodkie, więc odrobina posłodzenia zwiększy przyjemność z jedzenia. Możesz wlać także śmietanę, aby otrzymać gładszą konsystencję. Smacznego.
Źródło: Screen z filmu na kanale Anka Gotuje na YouTube Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: olgasmile.com; przepisy.pl