Smakosze.pl
kluski śląskie

Canva / arfo

Słoneczne kluski śląskie zachwycają nie tylko kolorem. Przepis jest banalnie prosty

22 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Udostępnij:

Kluski śląskie są serwowane w naszych domach przez cały okrągły rok. Na jesień możemy nieco odświeżyć ten popularny dodatek i przygotować je w nowej odsłonie. Kluski śląskie z puree z dyni mają piękny pomarańczowy kolor i subtelny słodkawy smak. Palce lizać.

Słoneczne kluski śląskie można podawać z tradycyjnym mięsnym sosem, ale będą idealnie pasować też z sosem grzybowym lub śmietanowym. W każdej odsłonie sprawdzą się wyśmienicie, a przy tym ich przygotowanie jest banalnie proste.

kotlet po prowansalsku

Kotlety schabowe po prowansalsku według siostry Anastazji. Wyjątkowe danie na każdą okazja

CZYTAJ DALEJ

Przepis na apetyczne pomarańczowe kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1/2 miąższu z dyni

  • mąka ziemniaczana

  • sól i pieprz do smaku

Jak ugotować dyniowe kluski śląskie

Miąższ z dyni na kluski śląskie pokrój w mniejsze kawałki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz do miękkości. Upieczone warzywo zmiksuj na gładkie puree.

Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przeciśnij je przez praskę. Wymieszaj z musem z dyni, a gotową masę ułóż w garnku i wyrównaj tak, aby stanowiła jednolicie równą powierzchnię.

Z masy na kluski śląskie odmierz 1/4 części i odłóż ją na chwilę na bok. Powstałe miejsce wypełnij jednolicie mąką ziemniaczaną. Potem ponownie dodaj do naczynia odłożone ziemniaki z dynią i wymieszaj wszystko do połączenia składników.

Z powstałej masy na kluski śląskie formuj niewielkie kulki. Następnie spłaszczaj je nieco w dłoniach i dorabiaj po środku charakterystyczną dziurkę. Tak przygotowane kluski śląski wrzucaj partiami do wrzącej osolonej wody i gotuj od momentu wypłynięcia jeszcze przez 2-3 minuty. Kluski śląskie możesz serwować z wyśmienitym sosem kurkowym. Spróbuj koniecznie kolorowych klusek z burakiem.

Canva / Sarsmis

Canva / Sarsmis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >