Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Słoneczne kluski śląskie zachwycają nie tylko kolorem. Przepis jest banalnie prosty
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 22.09.2022 22:45

Słoneczne kluski śląskie zachwycają nie tylko kolorem. Przepis jest banalnie prosty

kluski śląskie
Canva / arfo

Kluski śląskie są serwowane w naszych domach przez cały okrągły rok. Na jesień możemy nieco odświeżyć ten popularny dodatek i przygotować je w nowej odsłonie. Kluski śląskie z puree z dyni mają piękny pomarańczowy kolor i subtelny słodkawy smak. Palce lizać.

Słoneczne kluski śląskie można podawać z tradycyjnym mięsnym sosem, ale będą idealnie pasować też z sosem grzybowym lub śmietanowym. W każdej odsłonie sprawdzą się wyśmienicie, a przy tym ich przygotowanie jest banalnie proste.

Przepis na apetyczne pomarańczowe kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1/2 miąższu z dyni

  • mąka ziemniaczana

  • sól i pieprz do smaku

Jak ugotować dyniowe kluski śląskie

Miąższ z dyni na kluski śląskie pokrój w mniejsze kawałki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz do miękkości. Upieczone warzywo zmiksuj na gładkie puree.

Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przeciśnij je przez praskę. Wymieszaj z musem z dyni, a gotową masę ułóż w garnku i wyrównaj tak, aby stanowiła jednolicie równą powierzchnię.

Z masy na kluski śląskie odmierz 1/4 części i odłóż ją na chwilę na bok. Powstałe miejsce wypełnij jednolicie mąką ziemniaczaną. Potem ponownie dodaj do naczynia odłożone ziemniaki z dynią i wymieszaj wszystko do połączenia składników.

Z powstałej masy na kluski śląskie formuj niewielkie kulki. Następnie spłaszczaj je nieco w dłoniach i dorabiaj po środku charakterystyczną dziurkę. Tak przygotowane kluski śląski wrzucaj partiami do wrzącej osolonej wody i gotuj od momentu wypłynięcia jeszcze przez 2-3 minuty. Kluski śląskie możesz serwować z wyśmienitym sosem kurkowym. Spróbuj koniecznie kolorowych klusek z burakiem.

Canva / Sarsmis
Canva / Sarsmis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: