Kapusta kiszona jest najlepszym przysmakiem kuchni polskiej. Niestety również i ona, pomimo kiszenia, może się zepsuć. Dlatego dowiedz się, jak poznać, że kiszona kapusta jest zepsuta, a unikniesz przykrych konsekwencji żołądkowych.
Grzyby można przechowywać na wiele sposób. Żaden z nich nie gwarantuje jednak zachowania smaku, a przede wszystkim świeżości, jak patent, który poznasz w dalszej części. Wypróbuj go, a grzybami będziesz cieszyć się przez cały rok.
Łupiny z cebuli traktujesz jako odpadek? To błąd. Okazuje się, że obierki, które najczęściej trafiają do śmieci, mają sporo cennych dla zdrowia właściwości. Koniecznie dowiedz się, jak o tej porze roku wykorzystać łupiny z cebuli, a już nigdy ich nie wyrzucisz.
Mole spożywcze zaatakowały twoją kuchnię? Zapomnij o drogich środkach na te szkodniki i poznaj domowy sposób na mole, z którym pozbędziesz się ich raz-dwa. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.
Odtykanie zlewu jeszcze nigdy nie było tak łatwe. Poznaj domowy, a przede wszystkim łatwy sposób, a zaoszczędzisz nie tylko nerwy i czas, ale też pieniądze na drogiego fachowca. Niezbędny okaże się jeden składnik spożywczy, który na pewno masz w swojej kuchni. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak odetkać zapchany odpływ zlewu.
Chyba trudno dziwić się niedoświadczonym grzybiarzom, że pomijają ten leśny przysmak. W końcu widok dojrzałego czernidłaka potrafi naprawdę odstraszać, a młody jest z wyglądu bardzo niepozorny. Ma jednak duże walory smakowe.
Kluski kładzione, zwane też lanymi, to najłatwiejszy dodatek do zup i wielu innych potraw, jaki można sobie wymyślić. Proste ciasto przygotowujemy w kilku ruchach, a ugotowane są doskonałą bazą obiadu i nie tylko.
Jeszcze nie jest za późno, by w ten weekend przygotować naprawdę tanio pyszny sernik do niedzielnego obiadu. Warto też pomyśleć o zapasach produktów do ciast. W Lidlu to możliwe jeszcze w sobotę.
Transport ryb z Ekwadoru został zatrzymany na polskiej granicy. Chodzi o tuńczyka w puszce, na którego wjazd nie zgodziła się Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Spożywczych w Krakowie. Ilość zatrzymanych ryb może szokować, a powód też daje do myślenia.
Między sezonem grzybobrań a czasem przygotowywania grzybowych potraw mija kilka-kilkanaście tygodni. Jak przez ten czas przechowywać zbiory, by cieszyć się nimi w święta? Trzeba dobrze zabezpieczyć je przed pleśnią i szkodnikami.
Prosta domowa mieszanina z nieoczekiwanych składników może okazać się dobrym sposobem na powszechny problem. Wystarczy połączyć kilka składników. Należą do nich skorupki jajek i cola. Nie uwierzysz, jakie to proste
Majonez zwykle trafia do sałatki jarzynowej i innych smakołyków. Nie cieszy się dobrą reputacją i traktowany jest jako produkt niezdrowy. Nie do końca tak jest, bo może być wartościowy dla naszego zdrowia, ale pod pewnymi warunkami.
Prosty sposób na czyszczenie deski do krojenia zdejmuje nam z barków trudny obowiązek. Wystarczy cytryna, która sprawdzi się tu lepiej niż płyn do zmywania, nie mówiąc już o bardziej inwazyjnej chemii.
Amanita muscaria, czyli muchomor czerwony, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych rosnących w Polsce grzybów. Choć jest niejadalny, istnieją osoby, które nie przyjmują tego faktu do wiadomości. To nie pierwsza i nie ostatnia szkodliwa moda.
Według najnowszego internetowego trendu folia aluminiowa ochroni twój dom lub mieszkanie. Choć patent wydaje się zaskakujący, według opinii wielu internautów ma być skuteczny w odstraszaniu potencjalnych włamywaczy. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi.
Zbieranie grzybów w tym sezonie jest ulubionym zajęciem Polaków. Do lasów, na poszukiwania, wybierają się całe rodziny, ale nie mają pojęcia, jak zbierać grzyby. Poznaj patent doświadczonych grzybiarzy, a do domu wrócisz z koszykiem pełnym zbiorów.
Masz myszy w domu? Zapomnij o niehumanitarnych pułapach i nieskutecznych trutkach. Istnieją skuteczniejsze domowe sposoby na myszy, z którymi raz-dwa pozbędziesz się szkodników. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je odstraszyć.
Grzyby w tym roku obrodziły jak nigdy. Przekonał się o tym grzybiarz z Podhala, który swoim odkryciem podzielił się na łamach Tygodnika Podhalańskiego. Inni grzybiarze wyrazili swoje opinie w komentarzach i o dziwo, nie wszyscy podzielają entuzjazm znalazcy. Powód może zaskakiwać.
Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych przekąsek, a także dodatków do deserów i dań. Niestety, aby ich spróbować, należy je rozłupać, a to czynność niezwykle żmudna i wymagając użycia sporej siły. Na szczęście istnieje łatwiejszy sposób.
Z prądu korzystamy na co dzień. Płacimy za niego coraz więcej. Rachunki za prąd bywają wysokie. Dlatego od razu pojawia się pytanie. Jakie urządzenie jest największym pożeraczem prądu? Odpowiedź może dziwić.
Zbieranie grzybów to prawdziwa przyjemność. Potem leśne okazy trafiają do naszej kuchni i często do suszenia. Jak suszyć grzyby, by nie pokryły się pleśnią? Podpowiadamy w naszym artykule.
Borowiki to grzyby, które są prawdziwym rarytasem dla grzybiarzy i kucharzy. Jak znaleźć borowiki? Okazuje się, że nie trzeba patrzeć tylko w ziemię. Warto zwrócić uwagę też na coś zupełnie innego.
Jedzenie smakuje najlepiej wtedy, kiedy jem je idealnie czystymi i wypolerowanymi sztućcami. Osiągnięcie takiego efektu nie jest skomplikowane. Niżej zdradzam mój sposób na perfekcyjnie lśniące sztućce.
Przyprawy poprawiają smak dań, ale wykazują też dobroczynne działanie dla naszego zdrowia. Dlatego tak chętnie dodaję cząber do fasolki po bretońsku. Podkręcają smak dania i dobrze wpływają na organizm.
Parówki na śniadanie nie są dla mnie niczym nowym. Choć zdaje sobie sprawę, że nie jest to najzdrowszy wybór, uwielbiam je za prostotę przygotowania i delikatny smak. Okazuje się jednak, że całe życie gotowałem je w najgorszy możliwy sposób. Przez to zamieniały się w truciznę.
Czy pomimo drogich środków chemicznych twoja zmywarka nie domywa naczyń? Jest na to sposób. Wystarczy, że przygotujesz domowy środek, który raz-dwa poradzi sobie nawet z najtrudniejszymi zabrudzeniami. Poznaj patent, a już nigdy nie sięgniesz po drogą chemię z drogerii. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Rosół lubi jeść wielu z nas i czasem pojawia się pytanie. Czy rosół gotować pod przykryciem, czy bez? Przykrycie garnka jest bardzo istotne, ale tylko do pewnego momentu. Poniżej wyjaśniamy szczegóły.
Nowy zestaw w McDonald's zawsze cieszy się zainteresowaniem młodszych konsumentów. Teraz produktowi, który promuje idolka najmłodszego pokolenia Bambi, postanowiła przyjrzeć się Katarzyna Bosacka. Teraz ostrzega rodziców.