Zupa pomidorowa według Karola Okrasy to pomysł na pyszną i lekką zupę z pomidorów pieczonych z makaronem. Pieczone warzywa uwalniają jeszcze większy smak i aromat, dzięki czemu całe danie jest obłędnie smaczne. Poznaj przepis na najsmaczniejszą zupę pomidorową według Karola Okrasy. Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów, dodatkiem świeżej bazylii, oliwą, świeżo mielonym pieprzem jest najsmaczniejszą zupą pomidorową jaką jadłam. Jest lekka, świeża, słodka, czyli taka, jaka pomidorowa być powinna. Do zupy wykorzystaj dojrzałe pomidory malinowe.Zupę zblenduj, aby była bardziej gęsta i podaj ją z makaronem rosołowym, świderkami lub muszelkami. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole drobiowym. Gotowana na kostce rosołowej nie będzie już tak smaczna. Liście bazylii wykorzystaj do dekoracji, 3-4 posiekaj i dodaj pod koniec gotowania zupy. Karol Okrasa słynie z przygotowywania tradycyjnych dań w nowej odsłonie. Jeśli szukasz inspiracji na pyszny obiad dla całej rodziny- tu poznasz przepis na pieczoną gęś w aksamitnym sosie porzeczkowym.
Macie ochotę na proste, pyszne danie jak za dawnych lat? Przygotujcie domowy makaron według przepisu siostry Anastazji. Będzie smakował o niebo lepiej od kupnego. A żeby zamienić go w danie, wystarczy polać śmietaną lub lekkim, mięsnym sosem. Taki makaron możecie też podać do rosołu. Czasy, gdy makaron do rosołu robiło się własnoręcznie, w większości domów odeszły w niepamięć. Teraz mamy bowiem w sklepach do wyboru przeróżne rodzaje gotowych klusek. To oczywiście ujęło nam pracy, ale makaronowi też niestety smaku. Bowiem żaden kupny makaron nie zrówna się smakiem z tym zrobionym w domu.Niektórzy do krojenia makaronu wykorzystują specjalne maszynki, w których można ustawić szerokość krojonych klusek. Jednak bez problemu krajankę czy wstążki pokroisz też przy pomocy noża.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami to pomysł na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca, doskonale sprawdzi się więc w chłodniejsze dni. Poznaj przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów z łazankami.Zupa grzybowa gotowana na włoszczyźnie jest wyjątkowo smaczną zupą. Zupa nie jest gotowana na mięsie, nie jest zabielana, nie zawiera zasmażki, możesz ją więc jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Zupa jest lekkostrawna i bardzo rozgrzewa, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i grypę.Przed gotowaniem namocz suszone grzyby w zimnej wodzie i odstaw na 2 godziny, dopiero później pokrój na mniejsze kawałki. Nie wylewaj wody po namaczaniu, jest równie aromatyczna, dlatego też wlej ją do wywaru, aby podbić jego smak. Z suszonych grzybów ugotujesz nie tylko zupę, przygotuj również pierogi z farszem z suszonych grzybów i soczewicy, a staną się hitem w Twoim domu.
Gdy jest zimno, nie ma jak rosół. Doskonale rozgrzeje i wybornie smakuje. Dziś proponujemy ugotować korzenny rosół na pierwszy dzień zimy. Dzięki trzem nieoczywistym przyprawom zupa ta będzie rozgrzewająca i aromatyczna jak nigdy. Z pewnością przekonacie się do tych dodatków.Rosół kojarzy się wszystkim z dwoma przyprawami — z pieprzem i solą. Niektórzy dodają też do niego listek laurowy, lubczyk, imbir czy kurkumę. Rosół pachnący podobnie jak piernik na pozór może nie zachęca, ale jak spróbujecie, to zmienicie zdanie. Dzięki dodatkowi anyżu gwiazdkowego, cynamonu i kardamonu zyska nieoczywistą nutę smakową, ale też wyjątkowo zimowy charakter. Stanie się też jeszcze skuteczniejszym antidotum na przeziębienie.
Kluski z makiem to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Przygotuj kutię z domowymi kluseczkami, makiem, bakaliami, miodem, a danie będzie hitem na świątecznym stole. Poznaj prosty przepis na wigilijne kluski z makiem.Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna przygotowywana z obtłuczonej pszenicy z makiem i bakaliami. Coraz częściej jednak ziarna zastępowane są domowymi kluseczkami, które równie dobrze smakują z niezwykle aromatycznym makiem z olejkiem migdałowym, skórką pomarańczową i bakaliami. Suchy mak koniecznie podgotuj w mleku i zmiel dwukrotnie, dzięki czemu będzie miękki, delikatny i wydobędziesz z niego cały smak. Możesz ugotować mak w wodzie, jednak moim zdaniem mleko dodatkowo wzmacnia aromat i sprawia, że mak jest jeszcze delikatniejszy. Na świątecznym stole nie może zabraknąć również tradycyjnego makowca. Tu poznasz przepis na makowiec zawijany, idealny na Boże Narodzenie.
Zupa grzybowa na święta z grzybów leśnych to pomysł na wyjątkową potrawę wigilijną. Zupa gotowana na świeżych i suszonych grzybach z dodatkiem warzyw rosołowych, makaronem i ziemniakami jest niezwykle esencjonalna i smaczna. Poznaj przepis na zupę grzybową na święta dla całej rodziny.Na Wigilię przygotowujemy barszcz czerwony z uszkami lub właśnie grzybową bez wkładki mięsnej. Zupa grzybowa z kilku rodzajów grzybów leśnych i suszonych ma jeszcze bardziej wyraźny smak niż danie przygotowane wyłącznie z grzybów suszonych, a jej zapach rozniesie się po całym domu już podczas gotowania. Przed przygotowaniem zupy dokładnie oczyść świeże grzyby, suszone natomiast namocz w gorącej wodzie, aby szybciej zmiękły. Wodę z grzybów wlej do zupy, aby podbić jej smak. Zupę pod koniec gotowania zabiel kwaśną śmietaną i oprósz natką pietruszki. Z grzybów leśnych ugotujesz równie pyszny barszcz grzybowy z uszkami, który zachwyci całą rodzinę przy świątecznym stole.
Świąteczny deser nie zawsze oznacza ciasto. W wielu domach serwuje się również słodki makaron z dodatkiem masy makowej. To pyszne danie zachwyci nie tylko dzieci. Najlepiej smakuje wtedy, gdy kluseczki przygotowujemy samodzielnie. Spróbujcie koniecznie. Przepisów na tradycyjne świąteczne wypieki na naszej stronie nie brakuje. Zdradzaliśmy już jak przygotować pyszny makowiec oraz wspaniale delikatną szarlotkę korzenną. Tym razem na tapet bierzemy kluski z makiem, które nie tylko fantastycznie smakują, ale też są wyjątkowo szybkie w przygotowaniu.
Zupa warzywna z makaronem to pomysł na szybki i sycący obiad lub kolację na ciepło. Zupa z kalafiorem, fasolką szparagową, porem, marchewką, szpinakiem jest lekka, ale bardzo pożywna i aromatyczna i z pewnością posmakuje nawet największemu niejadkowi. Poznaj przepis na zupę warzywną z makaronem.Zupa warzywna ma bogaty, warzywny smak doprawiony koperkiem i suszonym tymiankiem. Jest wyraźna, aromatyczna i sycącą, idealna na ciepły posiłek zimową porą. Zupa, dzięki bogactwu warzyw, jest również zdrową zupą, która dostarcza niezbędnych składników odżywczych i energii na resztę dnia.Aby wydobyć jak najwięcej smaku, wszystkie warzywa obsmaż na oliwie, dopiero później zalej wodą. Zupa warzywna jest bardzo prosta w przygotowaniu, jednak jej gotowanie musisz podzielić na kilka etapów, aby była najlepsza, jaką jadłeś.Szukasz pomysłu na tradycyjną zupę w nowej odsłonie? Przygotuj wyśmienitą zupę krem z dyni z mlekiem kokosowym, a odkryjesz jej nowy, orientalny smak i rozgrzewające właściwości.
Idealny na chłody, rozgrzewa przy przeziębieniach i uświetnia uroczysty obiad. Rosół, bo o nim mowa, stanowi też nierzadko podstawę innych zup. Można go z powodzeniem przyrządzić bez dodatku mięsa. Kilka łyżek sosu sojowego i grzybów sprawi, że smak zachwyci nawet mięsożerców. Spróbujcie koniecznie.Rozgrzewająca miska rosołu z ostrymi przyprawami czy z kurkumą — choć pyszne — nie mogą się równać kompozycji, którą dziś wam proponujemy. Bezmięsny rosół może być punktem wyjścia do przygotowania zachwycających smakiem i wyglądem zup, nawet azjatyckich ramenów. Podany z makaronem będzie równie pyszny. A przy tym zdrowy i lekki.
Zupa ogonowa z makaronem jest niezwykle pożywną i esencjonalną zupą, idealną na obiad w chłodne, zimowe dni. Zupa gotowana na wywarze wołowym z mięsem, warzywami i bogactwem przypraw zachwyci wszystkich domowników i błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na zupę ogonową z makaronem.Zupa ogonowa jest tradycyjną zupą, którą doskonale pamiętamy z dzieciństwa. Zupa jest aromatyczna, mięsna i doskonale doprawiona. Zupę ogonową ugotuj na bulionie wołowym, przygotowanym najlepiej kilka godzin wcześniej. Możesz wykorzystać również rosół wołowy z poprzedniego dnia. Zupa ogonowa jest zupą, której gotowanie musisz rozłożyć na dwa dni. Wołowe ogony i aromatyczny bulion z warzywami smakuje najlepiej, kiedy dasz mu czas. Zupę dokończ na drugi dzień, dodając koncentrat, przyprawy i makaron. Zupę koniecznie oprósz posiekaną natką pietruszki.Wołowina to nie tylko doskonała zupa i rosół. To również wiele innych, pysznych dań. Przygotuj również steka wołowego z pieprzem, idealnego na pożywny obiad.
Łazanki są kultowym świątecznym daniem, które znajduje się na liście klasycznych 12 wigilijnych potraw. Przygotowanie łazanek jest wyjątkowo łatwe, potrzeba jedynie odrobiny wolnego czasu. Poniżej zdradzamy cały przepis, dzięki któremu przygotowanie ich będzie proste i przyjemne, a w kuchni unosić się będzie wspaniały zapach. Największym mankamentem łazanek jest konieczność zrobienia makaronu od podstaw, dlatego, aby tego uniknąć, warto kupić gotowy w sklepie. Można znaleźć dobre marki o wysokiej jakości, które posmakują każdemu fanowi tej potrawy. Sama kapusta i grzyby, w porównaniu do makaronu, to naprawdę niewielki ułamek pracy, który wykonać można w maksymalnie godzinę. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by już dzisiaj zrobić sobie łazanki, a na święta sporządzić świeżą porcję.
Grzybowa jest aromatyczną zupą, jadaną przez część z nas podczas świąt zamiast barszczu. Swój głęboki smak zawdzięcza nie tylko suszonym borowikom, ale też dużej ilości warzyw, które budują jej bazę. Przyrządźcie ja z zasmażką i podajcie z makaronem, a będzie wyborna i sycąca. Radziliśmy już jak zrobić tradycyjny barszcz i uszka do niego. Teraz przychodzimy ze sprawdzoną recepturą na pyszną domową grzybową, idealną na wigilijną kolację. Jeśli zasuszyliście wcześniej grzyby, niewiele wam brakuje, by wyczarować to pyszne danie. Spokojnie — z zakupionymi w sklepie borowikami też się uda.
Zupa neapolitańska to doskonały pomysł na pożywny i szybki obiad dla całej rodziny. Aromatyczny bulion z podsmażonymi i gotowanymi warzywami i mięsem posmakuje nawet największemu niejadkowi. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę w włoskim stylu, czyli zupę neapolitańską z kurczakiem.Zupa neapolitańska to aromatyczna i sycącą zupa gotowana na bulionie, dzięki czemu ma doskonały, wyraźny smak. Do zupy przygotuj zacierkę z jajek i śmietany, będzie gęstsza i pyszna. Zupę przygotujesz dosłownie w pół godziny, jest więc pomysłem na błyskawiczny posiłek.Zupę neapolitańską przygotuj na bulionie drobiowym lub rosole, który został z poprzedniego dnia. Zupa jest bardzo aromatyczna, sycąca, a zatrzepana jajkami i śmietanką smakuje wprost rewelacyjnie. Do zupy dodaj drobny makaron, np. świderki, kokardki lub muszelki i ugotuj je w wywarze.Na rosole przygotujesz również pyszny krem- tu poznasz przepis na aromatyczną, gęstą zupę czosnkową, idealną na zimowe i mroźne dni.
Rosół staropolski jest najbardziej klasycznym sposobem przygotowania tej zupy, który pozwala uzyskać aromatyczny i esencjonalny wywar. Tomasz Strzelczyk zaprezentował na swoim kanale YouTube własną wersję tradycyjnego bulionu. Niżej prezentujemy krok po kroku, jak ją wykonać. Z pewnością mało kto będzie się mógł powstrzymać i zjeść jedynie jeden talerz. Rosół staropolski wyróżnia się idealną złocistą barwą, gęstą konsystencją, a także intensywnym aromatem, który wyczuwa się w całym mieszkaniu podczas gotowania. Kluczem do uzyskania dobrego bulionu jest użycie składników najlepszej jakości, a także kilku rodzajów mięs. Tomasz Strzelczyk w swojej wersji używa tylko dwóch mięs - całej kury oraz wołowiny. Czerwone mięso wydobędzie z siebie ostrzejszy smak, a kura stanie się bazą całej zupy. Nie można również zapomnieć o opaleniu cebuli nad palnikiem. Przypalone warzywo to kolejny waży element, bez którego rosół nie będzie miał odpowiedniego koloru.
Lekka, pożywna, aromatyczna, taka właśnie jest zupa kalafiora bez mięsa z kalarepą, marchewką, pietruszką i makaronem. Do zupy dodaj serek topiony śmietankowy, a na nowo odkryjesz jej fenomenalny smak. Poznaj przepis na pyszną i lekką zupę kalafiorową bez mięsa.Zupa kalafiorowa bez mięsa to pomysł na szybki i sycący obiad dla całej rodziny, nawet w najbardziej zabiegany dzień. Zupę przygotujesz błyskawicznie, a jej smak skradnie serca nawet największym niejadkom. Do ugotowania dania potrzebujesz również bardzo prostych składników.Zupy nie zabielaj śmietaną, zastąp ją śmietankowym serkiem topionym, dzięki czemu będzie kremowa i nabierze wyjątkowego smaku. Do zupy dodaj również kalarepę, która nada daniu delikatnego, słodkawego i lekko orzechowego aromatu. Zupę ugotuj z makaronem typu muszelki lub świderki.Jeśli szukasz pomysłu na pyszną zupę bez mięsa- tu poznasz przepis na włoską zupę jarzynową, idealną na rodzinny obiad.
Prawdziwe spaghetti bolognese to pomysł na aromatyczny, sycący makaron jak z włoskiej restauracji. Duszone w passacie pomidorowej warzywa i mięso smakują, podlane czerwonym, wytrawnym winem tworzą doskonały, wyraźny sos do makaronu. Poznaj przepis na prawdziwe spaghetti bolognese.Sekretem doskonałego spaghetti bolognese jest sos. Wszystkie składniki muszą być smażone, następnie duszone przez minimum godzinę, aby były miękkie i uwolniły cały swój smak i aromat. Sos boloński podlej delikatnie czerwonym winem wytrawnym, aby danie zyskało ciepłą, winną nutę. Sos bolognese wykorzystasz również do przygotowania obłędnej, włoskiej lasagne.Produkty z pomidorów, takie jak przecier czy passata zwykle mają lekko cierpki posmak. Szybko się go pozbędziesz, jeśli dodasz do sosu pół łyżeczki białego cukru. Makaron do spaghetti ugotuj al dente. Przegotowane nitki nie wyglądają estetycznie i tracą swoje walory smakowe. Całe danie koniecznie oprósz startym parmezanem.Szukasz pomysłu na pyszne, włoskie danie dla całej rodziny? Przygotuj domową pizzę. Tu poznasz przepis na oryginalną pizzę Caprese z pomidorami i włoską mozzarellą.
Zapiekanka makaronowa najczęściej jest wybierana jako sposób na szybkie i proste danie, które nasyci całą rodzinę. Połączenie makaronu penne, kiełbasy, sera oraz warzyw jest nie tylko smaczne - na talerzu zapiekanka prezentuje się nad wyraz okazale. Przygotowanie dania nie wymaga od gotującego praktycznie żadnej pracy, większość wykonuje i tak piekarnik. Zapiekanka makaronowa może przyjąć wiele form. Tak naprawdę jej skład zależy jedynie od preferencji, a więc można dodawać do niej najróżniejsze składniki. Poniższa propozycja jest klasyczna, jeśli jednak w lodówce zalegają ci jakieś warzywa czy mięsa, bez przeszkód możesz je wrzucić do potrawy. Aby smak zapiekanki był wystarczająco intensywny, warto część produktów przesmażyć na patelni przed pieczeniem. Cebula oraz mięso dodawane do makaronu powinny mieć lekko skarmelizowaną skórkę, która pogłębi aromaty i zwiększy przyjemność podczas jedzenia.
Rosół z dodatkiem imbiru i kurkumy doskonale rozgrzewa w chłodne wieczory. Klasyczna zupa dzięki dodatkowi dwóch, charakterystycznych dla kuchni azjatyckich przypraw nabiera wyjątkowego aromatu. Zaopatrzcie się w nie przy najbliższej okazji i przekonajcie się sami, jak pysznie smakuje rosół w tej odsłonie. Sposobów na rosół jest tyle, ilu znajdzie się kucharzy. Jedni przygotowują go z dodatkiem wołowiny, inni wybierają równie pyszną wersję bezmięsną. Imbir i kurkuma zamienią tę zupę w bogatą i przyjemnie dogrzewającą kompozycję, pozwalającą w przyjemny sposób wzmocnić odporność. Dajcie się skusić, a zakochacie się w tym smaku.
Szukasz pomysłu na obiad jak z włoskiej restauracji? Przygotuj domowy sos do spaghetti bolognese z mięsa wołowego, pomidorów i marchewki. Sos jest bardzo aromatyczny, smaczny i bardzo pożywny. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować sos do spaghetti bolognese, czyli włoskiego makaronu z mięsem. Sos do spaghetti bolognese ma wyraźny, pomidorowy smak, a dzięki marchewce także lekko słodki. Mięsny sos boloński jest bardzo pożywnym sosem z wyczuwalną nutą bazylii i oregano. Makaron z sosem możesz dodatkowo oprószyć parmezanem i ozdobić świeżą bazylią, aby poczuć się jak w słonecznej Italii.Do sosu wykorzystaj mięso mielone wołowe, ponieważ jest delikatniejsze od mięsa wieprzowego i ma mocniejszy smak i aromat. Dodając cukier do sosu pozbędziesz się cierpkiego smaku przecieru i pomidorów z puszki.Jeśli szukasz pomysłu na włoskie danie- tu poznasz przepis na spaghetti carbonarę z boczkiem i aromatycznym serem pecorino.
Orientalna zupa tajska z mlekiem kokosowym i imbirem jest świetnym pomysłem na obiad jak najlepszej, tajskiej restauracji. Delikatny kurczak z warzywami otulony bulionem, mlekiem kokosowym i bogatym smakiem orientalnych przypraw sprawi, że zakochasz się w niej od pierwszego kęsa. Poznaj przepis na zupę tajską z mlekiem kokosowym i imbirem.Kuchnia tajska słynie z łączenia kilku smaków w jednym daniu i bogatej gamy ziół i przypraw, które nadają potrawom wyjątkowego, tak charakterystycznego dla regionu smaku. Liście kaffiru, limonka, imbir, chili i wiele innych egzotycznych składników sprawiają, że kuchnia tajska jest jedną z najlepszych kuchni na świecie.Aromatyczna, rozgrzewająca, orzeźwiająca, przepyszna. Tymi słowami mogę opisać zupę tajską z kurczakiem, makaronem ryżowym i imbirem. Zupa jest słodka, kwaśna, pikantna, a dzięki paście curry posiada również lekką goryczkę. Tak złożony smak sprawia, że danie jest w ścisłej czołówce moich ulubionych dań. Poznaj kuchnię tajską. Przygotuj aromatyczną zupę z krewetkami oraz kurczaka z ryżem w słodkim sosie mango.
Łazanki nie bez powodu są klasycznym daniem kuchni polskiej - delikatny makaron z kiszoną kapustą, kiełbasą i pieczarkami wpisują się w gusta Polaków. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste, choć wymaga odrobiny czasu. Problem ten można wyeliminować, kupując gotowy makaron. Poniżej zdradzamy najlepszy przepis, dzięki któremu podasz do stołu potrawę wywołującą zachwyty u każdego. Łazanki pojawiły się na terenie naszego kraju za czasów Bony Sforzy w XVI wieku. Nazwa potrawy wzięła się od włoskiej lasagne, a skład został odpowiednio zmieniony do naszych warunków, dlatego znaleźć w nim można kiszoną kapustę, kiełbasę, boczek czy grzyby. Łazanki to także doskonała opcja na sycące i rozgrzewające jedzenie, które jest tak potrzebne w okresie jesienno-zimowym. Pokaźna porcja łazanek na talerzu może odmienić nawet najgorszy dzień w coś lepszego.
Zupa jest doskonałym daniem na chłodne dni. Dobrze syci i rozgrzewa. Ale jakoś tak dziwnie się składa, że zwykle wiosną ważymy więcej niż jesienią. Oczywiście mniej się ruszamy niż latem, mamy też większą ochotę na pożywniejsze potrawy. Wśród nich są też zupy, które w chłodniejszych miesiącach zwykle gotujemy bardziej treściwe. A wiesz czego lepiej nie dodawać do rozgrzewających zup? Nawet jeśli nie jesteś właśnie na diecie odchudzającej, możesz zwracać uwagę na kaloryczność potraw. Zwłaszcza teraz, jesienią i zimą, kiedy mniej się ruszasz niż w cieplejszych miesiącach. Nadmiar kalorii odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, ale też źle wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.
Zupa azjatycka to świetny pomysł na orientalny obiad, pożywny lunch lub kolację. Aromatyczny bulion z orientalnymi warzywami, jajkiem, kiełkami fasoli mung i makaronem ryżowym smakuje jak z najlepszej, azjatyckiej restauracji. Ramen smakuje doskonale, kiedy oprószysz go posiekaną, świeżą kolendrą. Poznaj przepis na prostą i aromatyczną zupę azjatycką.Ramen to zupa gotowana na mocnym wywarze mięsnym lub warzywnym, podana z jajkiem, makaronem ryżowym, warzywami i orientalnymi kiełkami. Zupa jest bardzo wyraźna w smaku, aromatyczna, a także niezwykle sycąca i rozgrzewająca. Ramen możesz przygotować również z kawałkami drobiu lub wołowiny.Zupę azjatycką ugotuj na wywarze mięsnym, najlepiej wołowym, przygotowanym dzień wcześniej. Możesz również wykorzystać rosół, który został z poprzedniego obiadu. Zupę azjatycką ugotujesz w niecałe pół godziny, a jej smak i aromat sprawią, że będziesz często do niej wracał. Jeśli jesteś miłośnikiem orientalnej, aromatycznej kuchni- tu poznasz przepis na makaron ryżowy z wołowiną, czyli danie stir-fry z woka.
Dla wielu osób makaron jest dodatkiem do obiadu, który można najszybciej i najłatwiej przygotować. I jest to prawda, choć łatwo też go zepsuć na przykład gotując kluski zbyt krótko lub długo. Ważne jest też, kiedy i ile dodawać soli podczas gotowania makaronu. W naszym materiale znajdziecie też inne, cenne wskazówki dotyczące przygotowania makaronu. Odpowiednio ugotowany makaron jest na tyle smaczny, że może stanowić podstawę dania. Doskonale wiedzą o tym Włosi, którzy zwykle serwują go z małą ilością prostych sosów. Choć z pozoru, żeby ugotować makaron, wystarczy wsypać go do gorącej wody, to jednak istotne jest kilka szczegółów.
Już niedługo Wigilia, czas więc zaplanować menu. Jeśli chodzi o zupy, na wieczerzy zwykle podaje się zupę grzybową lub barszcz czerwony. A może w tym roku przygotujecie zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler? Znamy jego recepturę i można się spodziewać, że będzie smakował obłędnie.Przygotowując wigilijne potrawy, korzystamy z darów pól, jezior i lasów. Z całą pewnością na stole nie powinno zabraknąć leśnych grzybów. Dodają potrawom niepowtarzalnego aromatu, a i dom pachnie dzięki nim bardzo odświętnie. Magda Gessler na prawdziwkach i podgrzybkach gotuje grzybowy barszcz. Lubi barszcz czysty, który podaje z łazankami i bitą śmietaną. Z pewnością warto wypróbować jej recepturę, bo kto jak kto, ale znana restauratorka zna się na rzeczy. Prezentujemy przepis pochodzący z kanału Magdy Gessler na YouTube.
Rosół jest ulubioną zupą wielu smakoszy. W sezonie jesienno-zimowym warto zdecydować się na jego rozgrzewającą wersję wykonaną z przepisu babci Tereski. Jej sekretem jest dodatek papryczki chilli, która przyjemnie podkręca delikatny smak dania z kury. Jedząc je, poczujecie przyjemne ciepło. Spróbujcie koniecznie. Niezawodne przepisy na pyszne rosoły gościły u nad wielokrotnie. Wystarczy wspomnieć wyjątkową recepturę Ewy Wachowicz czy patent Magdy Gessler na to danie. Tym razem mamy dla was przepis bardziej swojski, przygotowany przez domową szefową kuchni — babcię Tereskę. Jej wersja rosołu jest bardzo aromatyczna i przyjemnie pikantna — wszystko za sprawą papryczki chilli. Spróbujcie, a zagości w waszych domach częściej.
Rosół w codziennym wydaniu nie wyróżnia się zbytnio niczym wyjątkowym - inaczej jest w przypadku wersji Kuronia, który gotuje go na kaczce. Dzięki zastosowaniu mięsa z kaczki wywar jest esencjonalny i bardzo aromatyczny. Wystarczy jeden talerz, aby na nowo rozpalić miłość do rosołu wśród osób, którym ta zupa już się znudziła. Rosół z kaczki, jak wspomina sam Kuroń na swojej stronie, jest najlepszą potrawą na jesienne smutki, które wywołane są przykrą i nieprzyjemną pogodą. Duża ilość tłuszczu w kaczce pomaga uzyskać rozgrzewający efekt w zupie. Pamiętaj, aby gotować zupę na najmniejszym ogniu tak, aby całość jedynie delikatnie "mrugała". Warto wrzucić do garnka także jedną lub dwie opalone cebule, co wpłynie na osiągnięcie bardziej złocistej i wyrazistszej barwy. Duży wpływ na klarowność ma także ciągłe wyławianie szumowin, które wypłukują się z gotowanego mięsa.
Z pewnością każdemu zdarzyło się choć raz zjeść makaron lub ryż z dnia poprzedniego, kiedy nie został on do końca spożyty. Niestety okazuje się, że taka praktyka może być niebezpieczna - szczególnie, jeśli produkt cały czas przebywał w temperaturze pokojowej. Wtedy namnażają się w nim B.cereus, które są niebezpieczne dla zdrowia. Jeśli gotujesz makaron lub ryż do obiadu, zawsze warto dokładnie odmierzyć ich ilość. Nie warto dopuścić do sytuacji, gdy po posiłku zostaje ich nadmiar, gdyż ani ty, ani reszta domowników nie byliście w stanie go dojeść. W momencie, gdy jednak zostało ich stosunkowo dużo, naturalnym odruchem jest pozostawienie ich na następny dzień. Dzięki temu nie marnuje się żadna żywność, a nasz domowy budżet nie jest niepotrzebnie uszczuplany. Trzeba wtedy zachować jednak ogromną ostrożność.