Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gotuję i dodaję do gyrosa. Kultowa sałatka jest jeszcze smaczniejsza
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.12.2024 06:00

Gotuję i dodaję do gyrosa. Kultowa sałatka jest jeszcze smaczniejsza

sałatka gyros
Fot. Shutterstock/Tatiana Vorona

Oto sposób na podkręcenie popularnej na naszych stołach sałatki. Z tym makaronem staje się ona pełniejsza w smaku. Nabiera też nowej, nieco bardziej wilgotnej struktury.

Sałatka gyros z makaronem

Orientalnie przyprawione mięso zadomowiło się w naszej kuchni na dwa sposoby. Pierwszy z nich to bodaj najczęściej wybierany przez Polaków fast food, zwany kebabem. Druga – to dania przygotowywane w domu z użyciem mieszanek ziół typu gyros.

Co ciekawe, we własnych kuchniach bardzo często sięgamy po przepis daleki od oryginału. Przyrządzamy więc sałatkę gyros, sięgając po rozmaite składniki, z których nie wszystkie mają orientalne pochodzenie. Tak jest w wypadku wariantu sałatki gyros z makaronem orzo.

makaron orzo
fot. Canva
Wsyp do kawy 2 zapomniane przyprawy. Metabolizm natychmiast przyśpieszy

Sałatka z orzo i mięsem

Orzo to powszechny w sklepach, ale wciąż niezbyt rozpowszechniony w naszej kuchni produkt. Nazywany jest makaronem ryżowym, ale to niepoprawna nazwa. Orzo jest makaronem pszennym o kawałkach w kształcie ryżu, przez co świetnie odnajduje się w sałatkach. Nie należy mylić go z makaronem wytworzonym z kleikiem ryżowym – zwłaszcza jeśli przestrzegamy diety bezglutenowej.

Składniki

  • 300 g mięsa (np. z piersi lub udek kurczaka)
  • 150 g makaronu orzo
  • 1 papryka
  • 1 ogórek długi
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 50 ml jogurtu
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • Sól, pieprz, masło klarowane do smażenia

Gyros z warzywami

Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy w misce przyprawą gyros. Odstawiamy na co najmniej 30 minut, by mięso przeszło smakami przypraw. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż będzie lekko rumiane, a następnie przenosimy do miseczki wyłożonej ręcznikiem papierowym.

Ogórka i paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce. Dodajemy jogurt (można też użyć majonezu), przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na co najmniej 15 minut do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na ciasto z kefiru i kaszy manny i pierogi po gruzińsku, czyli chinkali.

sałatka z orzo
fot. Canva