Biała kiełbasa w sosie musztardowym to pomysł na śniadanie wielkanocne lub kolację na ciepło, również podczas rodzinnych spotkań. Kiełbaska pieczona w piwie z musztardą, cebulą i majerankiem jest soczysta i smakuje obłędnie. Poznaj przepis na białą kiełbasę w sosie musztardowym.Białą kiełbasę jemy głównie w okresie wielkanocnym, podajemy ją na wiele różnych sposobów: gotowaną, smażoną, pieczoną, a także jako dodatek do barszczu i żurku świątecznego. Biała kiełbasa w sosie musztardowym to pomysł na pieczoną kiełbasę w niecodziennej marynacie z musztardy, piwa i majeranku.Kiełbasa biała przygotowana w ten sposób smakuje doskonale, nie są do niej potrzebne żadne dodatki, do kiełbasy podaję wyłącznie chleb- jest prosto, ale przepysznie. Kiełbaski piekę nie tylko w święta, wszystkim tak smakują, że co jakiś czas robimy z nich kolację na ciepło. Szukasz pomysłu na podanie kiełbasy białej? W tym artykule dowiesz się, jak zrobić kiełbasę pieczoną z ziemniakami. Tu natomiast poznasz przepis na kiełbasę zapieczoną w sosie chrzanowym.
Duszone polędwiczki wieprzowe z żurawiną, jabłkiem, cebulką i suszonym tymiankiem to świetny pomysł na obiad w nieco innym wydaniu. Delikatne mięso wieprzowe w połączeniu z owocami i cebulą nabiera fenomenalnego smaku, jest soczyste i miękkie. Poznaj przepis na duszone polędwiczki wieprzowe.Polędwiczki wieprzowe to zawsze dobry pomysł na pożywne danie dla całej rodziny, przygotujesz je na wiele sposobów i za każdym razem wychodzą pysznie. Polędwiczki duszone z żurawiną, jabłkiem i cebulą są lekkie, soczyste, a owoce nadają im genialnego smaku i urozmaicają całe danie.Suszony tymianek jest bardzo ważnym ziołem, które dodatkowo podkręca smak mięsa i innych składników, danie jest świeże i bardzo aromatyczne, jest idealne. Podczas duszenia mięsa co jakiś czas sprawdzaj poziom wody w garnku, żeby mięso się nie przypaliło, musi się dusić na najmniejszym ogniu.Polędwiczki duszone podaję z pieczonymi ziemniakami, pasują doskonale zarówno do mięsa, jak i potrawki z jabłek i cebulki. Tak przygotowane danie jest tak pyszne, że znika z talerzy błyskawicznie.Jeśli szukasz pomysłu na podanie polędwiczek- tu poznasz przepis na soczyste polędwiczki w sosie kurkowym, wychodzą za każdym razem.
Masz braki w lodówce? Zorientuj się już dzisiaj, gdzie najtaniej zrobisz jutro zakupy. Sprawdź wraz z nami, co znajdziemy od poniedziałku w Lidlu. Być może, rzeczywiście potrzebujesz któryś z produktów oferowanych w tym dyskoncie. Teraz kupisz je w dobrej cenie. Sieć Lidl należy do jednych z najpopularniejszych i najbardziej lubianych na naszym rynku. Często wprowadza do swoich sklepów atrakcyjne oferty promocyjne, z których żal nie skorzystać. Pozwalają bowiem zaoszczędzić, a przy tym oferowane produkty są dobrej jakości.
Zupa gulaszowa z indyka to pomysł na wyśmienite, pożywne danie dla całej rodziny. Zupa z papryk, cukinii, cebuli i pomidorów z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw smakuje rewelacyjnie. Mięso z indyka jest lżejsze od wieprzowiny, dzięki czemu gulasz będzie równie smaczny, ale znacznie zdrowszy. Poznaj przepis na zupę gulaszową z indyka.Zupa gulaszowa z indyka to świetna alternatywa dla tradycyjnego gulaszu gotowanego na wieprzowinie. Zupa jest równie gęsta, bardzo aromatyczna, smaczna i kolorowa, dzięki różnorodności warzyw i innych składników. Gulasz podaj z kromką świeżego pieczywa, tak smakuje fantastycznie.Indyk jest chudym i najzdrowszym mięsem, jakie możemy kupić w sklepach. Indyki hodowlane, w przeciwieństwie do kur, nie mogą być faszerowane antybiotykami i hormonami wzrostu, dzięki czemu mięso jest pozbawione chemii i sztucznych substancji. Mięso indycze nie zawiera również tłuszczu i przerostów, jest chude i mało kaloryczne.Jeśli szukasz pomysłu na dania z indykiem- tu poznasz potrawkę z indyka, z jabłkami i rozmarynem, jest doskonała na obiad. Z indykiem możesz również przygotować wyśmienite gołąbki z kaszą, podaj je z sosem pomidorowym, a zachwycą wszystkich.
Sos chrzanowy do białej kiełbasy na gęstym jogurcie naturalnym to szybki sos, który przygotujesz w dosłownie 2-3 minuty, a efekt zachwyci wszystkich miłośników mięsa. Sos jest gęsty, bardzo aromatyczny, lekko ostry i doskonale łączy się z wieprzowiną. Poznaj szybki przepis na sos chrzanowy do białej kiełbasy.Białą kiełbasę jemy głównie w Wielkanoc, jest świetnym dodatkiem do żurku i barszczu białego. Podana samodzielnie na ciepło smakuje najlepiej w towarzystwie aromatycznego sosu na bazie chrzanu i jogurtu. Kiełbasa biała jest pysznym pomysłem na śniadanie, obiad lub kolację wielkanocną.Biała kiełbasa to mięso mielone z czosnkiem i przyprawami, które świetnie łączą się z ostrym chrzanem, wzmacniając smak całego dania. Jogurt nadaje gęstego, kremowego wykończenia i delikatnie neutralizuje ostrość chrzanu i czosnku z kiełbasy. W tym artykule dowiesz się, jak ugotować białą kiełbasę bez pękania. Jeśli natomiast chcesz usmażyć ją na patelni- tu poznasz prosty i sprawdzony przepis na kiełbasę smażoną z czosnkiem, majerankiem i rozmarynem.
Sos chrzanowy do wędlin to pyszny dodatek do mięs na zimno. Sos chrzanowy pasuje do każdego rodzaju mięsa, podkreśla jego smak i dodaje delikatnej ostrości. Sos przygotuj ze śmietaną, będzie idealny. Poznaj przepis na błyskawiczny sos do wędlin, idealny na Wielkanoc.W Wielkanoc na naszych stołach gości przede wszystkim mięso. Pieczony kurczak, schab, karkówka, wędliny, domowa kiełbasa i pasztet smakują rewelacyjnie w towarzystwie aromatycznego i wyraźnego sosu chrzanowego, który przygotujesz w 2-3 minuty.Od lat podaję sos chrzanowy do mięs, zarówno w święta, jak i do zwykłej kolacji czy posiłku. Jest wiele przepisów na sos chrzanowy, jednak moim zdaniem najsmaczniejszy jest ten z dodatkiem kwaśnej śmietany, która nadaje kremowej konsystencji i łagodzi ostrość.Nie ma smaczniejszego mięsa od schabu pieczonego z morelą lub śliwką suszona, pieczeń jest idealna zarówno na obiad, jak i na zimną płytę, w formie mięsa na kanapkę. Pieczeń z sosem chrzanowym mogłabym jeść codziennie. Jeśli masz ochotę na kiełbasę z chrzanem- tu poznasz przepis na wyśmienitą kiełbasę białą zapiekaną w sosie chrzanowym, jest przepyszna.
Pieczony pasztet wielkanocny z żurawiną z kurczaka, łopatki wieprzowej i wątróbki drobiowej, to pomysł na prostą i przepyszną potrawę świąteczną. Doskonały pasztet to nie tylko mięso- to również odpowiednio dobrane warzywa i przyprawy. Poznaj przepis na pasztet wielkanocny z żurawiną. Zachwyca każdym kęsem. Najsmaczniejszy pasztet przygotujesz, kiedy zrobisz go z kilku rodzajów mięsa, w moim przepisie to łopatka wieprzowa, udka i wątróbki wieprzowe. Mięso gotowane z włoszczyzną, zielem angielskim i liśćmi laurowymi nabiera doskonałego aromatu, jest miękkie i delikatne.Domowy pasztet zawsze mielę dwukrotnie. Przed dodaniem jajka do masy z mięsa i warzyw, doprawiam ją do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Zawsze dolewam również wywar, który powstał po gotowaniu składników, dzięki któremu pasztet po upieczeniu jest wilgotny.Przed pieczeniem kroję słoninę w cienkie paski i wykładam na wierz pasztetu, słonina również zabezpiecza potrawę przed wysuszeniem. Do pasztetu dodaję suszoną żurawinę, która świetnie łączy się z całym daniem. Gotowy, ostudzony już pasztet podaję z konfiturą żurawinową do mięs, która rewelacyjnie smakuje z każdym mięsem.Na Wielkanoc obowiązkowo musi pojawić się również pieczeń- tu poznasz przepis na pieczony schab ze śliwką, smakuje doskonale na ciepło i na zimno, podany z żurawiną i chrzanem.
Jeśli wybieracie się na zakupy spożywcze, poznajcie nową ofertę Biedronki. Sprawdźcie, co czeka na nas od czwartku. Może wśród promocyjnych artykułów, są właśnie te, których potrzebujecie? Z pewnością nowa oferta pozwoli wam zaoszczędzić trochę pieniędzy.Korzystając z promocji oferowanych przez sieci handlowe, można w mniejszym stopniu odczuć skutki ostatnich podwyżek. Niektóre produkty są bowiem dostępne po cenach zbliżonych do tych, które były jeszcze kilka miesięcy temu.
Biała kiełbasa smażona to świetny pomysł na proste i pyszne danie wielkanocne. Przygotujesz je zarówno na śniadanie, jak i obiad lub kolację. Podane z pieczywem lub ziemniakami i sałatką smakują wyśmienicie. Poznaj prosty przepis na tradycyjną potrawę wielkanocną- białą kiełbasę smażoną.Po kiełbasę białą zwykle sięgamy w okresie wielkanocnym, dania z nią przygotowane są bardzo smaczne i o wiele delikatniejsze, niż podane z tradycyjną, ciemną kiełbasą. Biała kiełbasa robiona jest również z wieprzowiny, jednak zawiera dodatkowo czosnek i wiele przypraw, które wzbogacają jej smak.Kiełbasa to pyszny dodatek do żurku i barszczu wielkanocnego, podasz ją również na obiad z ziemniakami i surówką, a także z kromką świeżego pieczywa i sałatką jarzynową, takie połączenia wszystkim smakują, a są wyjątkowo proste do przygotowania.Do kiełbasy smażonej białej przygotuj marynatę z oliwy, majeranku, rozmarynu i soku z cytryny, mięso nabierze wtedy świetnego aromatu. Nie zapomnij również o czosnku i cebulce, które świetnie podkręcają smak całego dania.W Wielkanoc obowiązkową potrawą jest również pasztet- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet z suszoną śliwką, jest doskonale doprawiony i wilgotny, idealny do kanapek.
Sos żurawinowo- chrzanowy do mięsa jest świetnym uzupełnieniem potraw na ciepło, jak i zimnej płyty. Sos świetnie łączy się zarówno z drobiem, jak i wieprzowiną, wzmacniając jej smak i nadając jednocześnie słodkiego i ostrego akcentu. Poznaj przepis na prosty sos żurawinowo- chrzanowy do mięs.Sos żurawinowo- chrzanowy zawsze gości na moim stole w święta i spotkania w większym gronie. Sos jest gęsty, smaczny i naprawdę prosty w przygotowaniu. Do sosu zawsze dodaję odrobinę kwaśnej śmietany, żeby złagodzić smak chrzanu i żeby sos był bardziej aksamitny.Sos doskonale łączy się z pieczonym kurczakiem, pieczenią ze schabu, karkówką, pasztetem i wędlinami. Jest świetnym dodatkiem zarówno do obiadu, jak i do zimnej płyty, uzupełniając smak mięsa i dodając mu ciekawej nuty. Sos doprawiam do smaku sokiem z cytryny i cukrem.Nie tyko żurawina dobrze łączy się z mięsem- tu poznasz przepis na sos śliwkowy, który doskonale uzupełni zarówno główne danie, jak i zimną płytę.
Kofty wieprzowe, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z grilla lub piekarnika, to pomysł na pyszne i niecodzienne danie dla całej rodziny. Mięso mielone z cebulką, czosnkiem i przyprawami ma fenomenalny smak i doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i spotkanie przy grillu. Poznaj przepis na kofty wieprzowe.Jeśli masz ochotę na powiew świeżości w kuchni, przygotuj niezwykłe szaszłyki z mięsa mielonego. Szaszłyki doprawione świeżą kolendrą, imbirem, kminem rzymskim i chili mają doskonały smak i są niezwykle aromatyczne. Do koftów wykorzystaj mięso mielone wieprzowe, najlepiej z łopatki lub szynki. Jeśli nie przepadasz za smakiem kolendry, zamień ją na natkę pietruszki. Nie rezygnuj z ziół- dodają świeżości, lekkości i ciekawego smaku. Odkąd odkryłam kofty wieprzowe, żaden grill z przyjaciółmi nie odbył się bez mięsnych szaszłyków, wszyscy pokochali je od pierwszego kęsa. Do koftów podaję ziemniaki pieczone, lekką sałatkę z pomidorów i obowiązkowo grecki sos tzatziki. Kofty przygotujesz również w piekarniku, też będą pyszne.Jeśli szukasz pomysłu na danie z grilla- tu dowiesz się, jak przyrządzić grillowaną rybę, żeby była pyszna i soczysta.
Flaki wołowe z marchewką, pietruszką i selerem, doprawione majerankiem, gałką muszkatołową i świeżą zieleniną, to wyjątkowa, polska potrawa przygotowywana głównie na święta. Aromatyczny wywar, delikatne mięso i warzywa to danie, którego musisz spróbować. Jak ugotować flaki wołowe?Flaki wołowe kupisz w każdym sklepie mięsnym, nie kupuj mrożonych flaczków, ponieważ danie nie będzie już tak aromatyczne. Przed gotowaniem wywaru zawsze umyj, oczyść i obgotuj flaki, następnie pokrój je na mniejsze części. Tak przygotowane żołądki będą delikatne i najsmaczniejsze.Każde mięso doskonale smakuje w towarzystwie warzyw i ziół, takich jak liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i świeża natka pietruszki, dlatego też nie może zabraknąć ich w naszej zupie. Flaki doprawiam również koncentratem pomidorowym oraz papryką ostrą i słodką. Gotową zupę podaję z kromką świeżego pieczywa.Jeśli masz ochotę na tradycyjną, polską zupę- tu poznasz prosty przepis na wyśmienity żurek z jajkiem i kiełbasą, za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.
Bitki wołowe w sosie własnym to doskonały pomysł na proste danie jednogarnkowe o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Delikatne, miękkie i soczyste mięso w ciemnym sosie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Poznaj przepis na bitki wołowe w sosie własnym na obiad.Bitki wołowe to wyśmienite, pożywne danie, idealne na obiad dla całej rodziny i na wizytę gości, każdy będzie zachwycony smakiem potrawy. Wołowina jest bardzo delikatna i soczysta, a gęsty, aromatyczny sos mięsny jest przysłowiową wisienką na torcie.Bitki podaj z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami. Możesz zrobić również czeskie knedliki, które doskonale łączą się z czerwonym mięsem i sosem. Danie podaj również z ogórkami kiszonymi, tartymi burakami lub czerwoną kapustą, a będzie doskonałe.Wołowina smakuje równie dobrze w aromatycznym sosie grzybowym- tu poznasz przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym.
Szukasz pomysłu na marynatę do wołowiny? W tym artykule poznasz przepis na marynatę do wołowiny po chińsku z warzywami, marynatę wołowiny z grilla z kolendrą smażoną, a także marynatę z musztardą do pieczonej wołowiny na obiad. Poznaj trzy proste przepisy na marynatę do wołowiny, a mięso nabierze doskonałego smaku.Wołowina jest twardym mięsem, które wymaga odpowiedniej marynaty i obróbki, aby stała się delikatna, soczysta i miękka. Marynaty do wołowiny różnią się w zależności od dania, jakie chcesz przygotować. Sposób marynowania mięsa jednak zawsze jest ten sam- wołowina musi poleżeć w przyprawach minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc. Wyjątkiem są dania z woka, gdzie w zupełności wystarczy 30 minut marynowania. W tym artykule poznasz przepisy na 3 świetne marynaty do wołowiny, dzięki którym przygotujesz przepyszną wołowinę z woka z warzywami, podasz pieczeń wołową, a także zrobisz doskonałe, grillowane mięso, które zachwyci wszystkich gości.Wołowina to również wyborne steki i pyszny, aromatyczny rosół- w tym artykule dowiesz się, jak usmażyć idealnego steka z antrykotu. Tu natomiast poznasz przepis na idealny rosół drobiowo- wołowy, innego już nie ugotujesz.
Udziec wołowy to pomysł na długo pieczoną wołowinę w marynacie, jasnym piwie i miodzie. Mięso jest niezwykle aromatyczne, delikatne i soczyste, a podane z pieczarkami podsmażonymi na maśle, świeżą pietruszką i żurawiną smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na niezwykły przepis na udziec wołowy. Jeśli masz ochotę na wyjątkowo smaczną i soczystą wołowinę, koniecznie przygotuj ją według poniższego przepisu. Pieczony przez 4 godziny niskiej temperaturze udziec ma doskonały smak i jest bardzo aromatyczny. Bardzo ważnym elementem pieczenia jest systematyczne obracanie mięsa, żeby równomiernie się upiekło.Udziec zamarynuj dobę przed pieczeniem, dzięki czemu najdzie przyprawami i będzie pięknie pachnieć. Wołowinę podaję z grzybkami podsmażonymi na maśle i konfiturą żurawinową, która świetnie podkreśla smak całego dania. Do wołowiny piekę również ziemniaki pieczone w mundurkach. Jeśli masz ochotę na wołowinę w niecodziennym wydaniu- tu poznasz przepis na wołowinę wellington, czyli tradycyjne, brytyjskie danie świąteczne.
Pasztet wielkanocny ze śliwką to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole. Pasztet z łopatki, drobiu, wątróbek i warzyw rosołowych nie ma sobie równych. Dopraw go cząbrem, majerankiem, tymiankiem i gałką muszkatołową, a zniknie w mgnieniu oka. Poznaj przepis na wilgotny pasztet wielkanocny ze śliwką.Pasztet mięsny jest świetnym pomysłem na Wielkanoc, jest idealny na kanapki i jako dodatek do zimnej płyty. Podany z sosem żurawinowym i chrzanem smakuje wyśmienicie. Pasztet przygotuj z trzech rodzajów mięsa- łopatki wieprzowej, udek drobiowych i wątróbki, wtedy będzie miał najlepszy smak.Ważną rolę w pasztecie ogrywają również warzywa rosołowe i przyprawy. Jeśli chcesz, żeby pasztet wyszedł wilgotny w środku, podczas wyrabiania masy dolej odrobinę wywaru, w którym gotowało się mięso, a na wyłożony do keksówek pasztet poukładaj plastry słoniny. Podczas pieczenia słonina stopi się, a pasztet nigdy nie będzie suchy. Do pasztetu dodaj suszone, namoczone wcześniej śliwki. Owoce doskonale łączą się z mięsno- warzywną potrawką, nadając jej ciekawego smaku. Pasztet po upieczeniu odstaw w suche miejsce, żeby całkowicie ostygł, najsmaczniejszy będzie na drugi dzień po upieczeniu.Na wielkanocnym stole nie może również zabraknąć pieczeni, jest idealna zarówno na obiad, jak i podana na zimno, w formie zimnej płyty. Tu poznasz przepis na soczysty schab pieczony, doskonały na Wielkanoc.
Z pewnością wiele z was kupuje mięso przynajmniej na mały zapas. Wrzuca je do zamrażarki i wyciąga, wtedy, gdy zajdzie taka potrzeba. Jest to wygodne, bo nie trzeba często chodzić do sklepu. Jak jednak najszybciej rozmrozić mięso? Tak by wyglądało, jak świeże, a jednocześnie było bezpieczne dla naszego zdrowia?Zamrażanie jest jedną z najlepszych metod utrwalania żywności. Doskonale sprawdza się też w przypadku mięsa. W zamrażarce może ono poleżeć nawet kilka miesięcy. Wszystko zależy od rodzaju mięsa, a tak naprawdę od tego, ile zawiera tłuszczu. Im bardziej tłuste mięso, tym szybciej psuje się nawet w zamrażarce. Dlatego boczek trzymamy w niej nie dłużej niż miesiąc, kiełbasę do 2 miesięcy, a podroby do 4 miesięcy. Jagnięcina i cielęcina poleży w zamrażarce nawet 9 miesięcy, a wołowina, indyk czy kurczak rok.
Znudził wam się panierowany filet z kurczaka? Dodajcie tartego sera żółtego, a mięsna otoczka nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Przepis jest prosty, a kotlety wychodzą soczyste i chrupiące jednocześnie. Skusicie się? Zdradzaliśmy wam już jak przygotować pyszny kotlet de volaille oraz filety z kurczaka w niezwykłej panierce z jogurtu i krakersów. Tym razem do bułki tartej dodamy porcję tartego sera żółtego. Smak nabierze charakteru, a wasz dom wypełni przyjemny zapach topionego ziołowego sera.
Wołowina teriyaki z brokułem, grzybami mun z woka podana z ryżem to doskonały pomysł na obiad z azjatyckim stylu. Ciemne, soczyste mięso, chrupiące warzywa i aromatyczny, ciemny i gęsty sos oprószony sezamem to absolutny hit. Poznaj przepis na wyśmienitą wołowinę teriyaki. Uwielbiam dania z woka, wszystkie składniki smażone na głębokiej, żeliwnej patelni w bardzo wysokiej temperaturze są chrupiące, soczyste i doskonałe w smaku. Wołowina w ciemnym sosie na bazie teriyaki, sosu sojowego, octu ryżowego jest jedną z lepszych wersji czerwonego mięsa w stylu azjatyckim, jakie jadłam. Wołowinę podaj z ryżem ugotowanym na sypko- tu dowiesz się, jak ugotować idealny ryż.Przed smażeniem dania, przygotuj sobie wszystkie składniki, potrawy z woka smaży się błyskawicznie, produkty musisz mieć więc od ręką. Wołowinę wyjmij z lodówki wcześniej, żeby zagrzała się przed smażeniem, namocz również suszone grzyby mun i zetrzyj na tarce korzeń imbiru. Chili dodawaj do potrawy według uznania.Jeśli masz ochotę na równie orientalny deser- tu poznasz przepis na Mango Sticky Rice, czyli tajski ryż gotowany na mleku kokosowym z mango, jest przepyszny, lekki i sycący.
Lubisz mięsne kulki z sosem? A jak je nazywasz — pulpetami czy klopsami? No właśnie, wiesz, czym się różnią pulpety od klopsów? Odpowiedź zaskakuje, bo to nie jest do końca to samo danie. Ale nie przejmuj się, bo problem z ich odróżnieniem ma wiele osób. Potrawy z mielonego mięsa cieszą się u nas dużym zainteresowaniem. Chętnie je przyrządzamy, bo są proste, szybkie i smaczne. Największą popularnością cieszą się kotlety mielone. Jednak lubimy też pulpety i klopsy. Kojarzą się nam z sosem, którym od razu można polać ziemniaki, kluski czy ryż. Czy jednak rzeczywiście jedne i drugie są tym samym daniem i czy te nazwy możemy stosować wymiennie?
Kapuśniak to świetny pomysł na obiad, zwłaszcza zimą, kiedy dania powinny być mocno rozgrzewające. Na co zwracać uwagę podczas kupowania gotowej kapusty kiszonej do zupy? Jak ugotować perfekcyjny kapuśniak? Jakie mięso do tradycyjnego kapuśniaku?Kapuśniak to tradycyjna, domowa zupa, jest kwaśna i pełna smaku. Do ugotowania perfekcyjnego kapuśniaku potrzebujesz dobrze ukiszonej kapusty i odpowiedniego wywaru mięsno- warzywnego, który jest bazą dla zupy. Bardzo ważne są również odpowiednio dobrane zioła i przyprawy, które wzmocnią smak całej potrawy.Dlaczego kapuśniak jest tak zdrowy? Zupa bardzo mocno rozgrzewa i wzmacnia nasz organizm, jest więc idealna na obiad w chłodne dni, kiedy wracamy zmarznięci do domu lub kiedy pojawiają się pierwsze objawy przeziębienia. Kapuśniak jest mało kaloryczny, a sama kapusta kiszona to prawdziwa bomba witaminowa.Kapusta to przede wszystkim źródło witaminy C i aktywnych przeciwutleniaczy, które oczyszczają nasz organizm z toksyn, opóźniają procesy starzenia i działają przeciwnowotworowo. Zawarte w kiszonce baterie kwasu mlekowego dodatkowo pozytywnie wpływają na cały układ trawienny i odbudowują naturalną florę bakteryjną jelit. Kolejną zdrową zupą na kiszonkach jest ogórkowa- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealną zupę ogórkową, jak u babci.
Zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem kiszonym to wyśmienity pomysł na rodzinny, niedzielny obiad lub większą uroczystość. Roladki wołowe z boczkiem duszone w sosie własnym są idealnie miękkie, soczyste i wyglądają bardzo apetycznie. Poznaj przepis na zrazy wołowe zawijane z cebulką, boczkiem i ogórkiem.Zrazy wołowe to pomysł na wyśmienity, tradycyjny obiad, który w dodatku nie wymaga długiego przygotowywania. Zawinięty w kawałek wołowiny boczek wędzony, ogórek kiszony i cebulka smakują rewelacyjnie i sprawiają, że roladki są w środku soczyste i miękkie. Musztarda natomiast nadaje zrazom świetnego, wyraźnego smaku.Zrazy wołowe po zawinięciu obwiąż mocno nitką, żeby nie rozpadły się podczas smażenia i duszenia. Możesz wykorzystać również wykałaczki, jednak moim zdaniem nitka jest o wiele wygodniejsza do smażenia i obracania roladek.Zrazy podaj z ziemniakami, kluskami śląskimi, kaszą. Danie przygotuj również z burakami ogórkiem kiszonym lub kapustą czerwoną, a roladki błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę. Roladki przygotujesz również z mięsa wieprzowego- tu poznasz przepis na rolady ze schabu ze szparagami, idealne na wiosenny obiad.
Wołowina po azjatycku z makaronem ryżowym to wyśmienite danie z woka, które przygotujesz w kilka minut. Chrupiące warzywa i delikatne mięso w aromatycznym sosie z makaronem, sezamem i szczypiorkiem to jedno z tradycyjnych dań azjatyckiej kuchni. Sprawdź, jak zrobić wołowinę po azjatycku z makaronem ryżowym.Wołowina po azjatycku to jedno z tradycyjnych dań, serwowanych w każdym barze, restauracji i na ulicznych targach w azjatyckich miastach. Wołowina przygotowywana w woku z warzywami i aromatycznymi przyprawami jest delikatna, miękka i jednocześnie chrupiąca, jest idealna.Danie w stylu street food możesz również przygotować samodzielnie, potrzebujesz jedynie woka lub glębokiej, żeliwnej patelni z grubym dnem. Sekretem chrupiących składników dań z woka jest krótki czas smażenia w bardzo wysokiej temperaturze i na małej ilości oleju. Zwykła patelnia przypali nam więc całą potrawę.Wołowina po azjatycku ma złożony smak- danie jest pikantne, słone, z wyczuwalną słodyczą i kwaskowatością, jaką daje sok z limonki, to właśnie łączenie wielu smaków w jednym daniu sprawiło, że dania azjatyckie stały się tak popularne i lubiane na całym świecie.Przygotuj równie pyszny posiłek w azjatyckim stylu- tu poznasz przepis na ekspresowy ryż smażony z dodatkami, jest idealny na lunch i kolację. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić stir- fry z wołowiną i orzechami.
Polędwiczki wieprzowe z kurkami w gęstym, śmietanowym sosie, to pomysł na prosty, jednogarnkowy obiad, który posmakuje każdemu. Polędwiczki duszone z kurkami są pełne smaku, delikatne i soczyste. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe z kurkami, proste i pyszne.Polędwica wieprzowa jest mięsem pozbawionym kości, z lekkimi przerostami tłuszczu, nie wykrawaj ich- są nośnikiem smaku. Wieprzowina świetnie łączy się z klasycznymi ziołami do potraw mięsnych, jak suszony tymianek i majeranek, nie może zabraknąć ich w daniu,Kurki to jedne z lepszych grzybów, są pełne smaku, delikatne, a sos przygotowany na ich bazie jest perfekcyjny. Sezon a grzyby trwa od czerwca do października, warto więc wykorzystać go jak najlepiej i przygotować wiele smacznych dań, w tym jajecznicę z kurkami na śniadanie.Kurki możesz również marynować, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem również zimą i wiosną. Kurki marynowane to pyszny dodatek do sałatek i zimnej płyty- tu poznasz przepis na wyśmienite kurki marynowane.
Czeska zupa czosnkowa z boczkiem i grzankami jest świetnym pomysłem na jesienny i zimowy obiad. Zupa jest nie tylko pożywna i bardzo aromatyczna- wzmacnia również odporność i mocno rozgrzewa. Poznaj prosty przepis na czeską zupę czosnkową z boczkiem.Czeska zupa czosnkowa jest prosta, ale bardzo smaczna i esencjonalna. Zupę ugotujesz z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w domu. Zupa będzie najsmaczniejsza i rozgrzewająca, kiedy ugotujesz ją na domowy bulionie drobiowym.Czosnek od lat wykorzystywany jest jako naturalny antybiotyk. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i wzmacnia odporność. Domowy syrop z czosnku i miodu jest jednym z lepszych sposobów na przeziębienie i grypę. Zupa gotowana na bulionie z czosnkiem jest więc nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Potrawę ugotuj również na boczku wędzonym i podaj z domowymi grzankami i posiekanym koperkiem, w takiej formie smakuje doskonale. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne danie główne- tu poznasz przepis na wyśmienite, czeskie knedliki, podaj je z mięsnym gulaszem.
Marynata do mięsa wołowego jest niezbędna, żeby przygotować wyśmienite, aromatyczne i miękkie mięso. Wołowina jest dość twarda, jednak marynowana w ziołach i przyprawach kruszeje, a po upieczeniu jest doskonale miękka, soczysta i smaczna. Poznaj przepis na klasyczną marynatę do wołowiny.Wołowina głównie kojarzy nam się z tatarem lub stekiem. Marynowana, pieczona wołowina to również doskonały pomysł na pieczeń na obiad dla całej rodziny, jest soczysta i bardzo aromatyczna. Podaj ją z warzywami pieczonymi lub grillowanymi, a wszyscy będą zachwyceni. Do wołowiny równie dobrze pasują ziemniaki opiekane lub kasza. Marynata do mięsa musi być wyraźna. Połączenie miodu, musztardy, oliwy, czosnku, majeranku i kilku innych składników sprawi, że wołowina nabierze doskonałego smaku. Czerwone mięso doskonale komponuje się również z jałowcem, koniecznie dodaj go więc do marynaty.Jeśli masz ochotę na wołowinę w niezwykłym wydaniu- tu poznasz przepis na wołowinę wellington w cieście francuskim, czyli tradycyjną, brytyjską potrawę świąteczną.
Pasztet z królika i wieprzowiny z włoszczyzną jest świetnym pomysłem na zimną płytę, nie tylko na święta. Domowy, pieczony pasztet z dodatkiem aromatycznych ziół, przypraw i warzyw jest wilgotny, miękki i pyszny. Poznaj przepis na wyśmienity pasztet z królika i wieprzowiny.Pasztet jest świetnym dodatkiem do kanapek, jest zdecydowanie lepszy od wędliny, bardziej aromatyczny i soczysty. Jednym z lepszych pasztetów, jakie jadłam, jest właśnie pasztet z tuszy króliczek i wieprzowiny. Mięso królicze jest bardzo delikatne, a połączone z podgardlem i warzywami nabiera rewelacyjnego smaku.Pasztet przygotuj z ugotowanego w warzywach mięsa. Po zmieleniu warzyw, mięsa i dodaniu do masy kajzerek, dopraw całość do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Jeśli pasztet będzie suchy, wlewaj stopniowo wywar, w którym gotowało się mięso i warzywa. Do pasztetu możesz również dodać całe ziarna ziela angielskiego lub pieprzu. Pasztet zrobisz również z mięsa i warzyw z rosołu- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet przepisu Jakuba Kuronia, idealny do kanapek.
Kluski śląskie są klasyka uwielbianą szczególnie przez miłośników polskiej tradycyjnej sztuki kulinarnej. Można bowiem podawać je z najróżniejszymi produktami jak sosy, gulasze, skwarki, smażona cebulka czy zwykłe masło. Poniżej pokazujemy najlepsze połączenia, które z kluskami śląskimi nie mają sobie równych. Kluski śląskie same w sobie nie są niczym wyjątkowym. Ot sprężyste kluski z ciasta ziemniaczanego z charakterystycznym wgłębieniem na środku. Dlatego najwięcej emocji wywołują zwykle dodatki, które dodaje się do klusek. Kluski śląskie stanowią doskonały zamiennik klasycznych makaronów, kasz, ryżu i ziemniaków, jeśli te produkty już się tobie znudziły. Aby cieszyć się z każdego kęsa, umieść je na talerzu wraz z poniższymi propozycjami.