Chcesz skrócić czas duszenia mięsa? Sięgnij po 1 popularny produkt spożywczy
Dusisz lub gotujesz mięso na obiad? W prosty sposób możesz skrócić czas jego przyrządzania. Wystarczy, że dodasz do potrawy odrobinę sody oczyszczonej. Produkt ten zmiękczy twarde włókna wieprzowiny i wołowiny, a przy tym nie będzie wyczuwalny w daniu. Ten prosty trik wykorzystują najlepsi kucharze.
Mięso duszone w sosie własnym, z cebulą lub warzywami jest zawsze wyśmienitym pomysłem na obiad. Gulasz jest pysznym, ale czasochłonnym daniem. Wieprzowina i wołowina potrzebują kilku godzin, żeby były miękkie i soczyste. Czas gotowania możesz jednak skrócić, wykorzystując sprawdzony sposób.
Nigdy nie dolewaj zimnej wody podczas duszenia mięsa. Woda musi być wrząca. W ten sposób nie zatrzymasz procesu gotowania, a mięso będzie idealnie miękkie i soczyste. Zimna woda dodana do potrawy sprawi, że wołowina i wieprzowina mogą stać się twarde.
Jeśli chcesz upiec mięso, dobrym pomysłem jest marynata z dodatkiem musztardy. Ocet zawarty w musztardzie zmiękcza twarde włókna mięsa, a karkówka, schab, łopatka i inne dania pieczone będą soczyste i pełne smaku.
Dodaj sodę oczyszczoną do mięsa. Będzie soczyste i gotowe o wiele szybciej
Soda oczyszczona skraca czas duszenia mięsa. Twarda wołowina i wieprzowina stają się soczyste i delikatne. Jak dodać sodę? Do gotującego się mięsa na gulasz, wystarczy wsypać pół łyżeczki sody i dusić na wolnym ogniu.
Sodą możesz również natrzeć kawałki wołowiny lub wieprzowiny przeznaczone do pieczenia. Tak przygotowane mięso wstaw na kilka godzin do lodówki, a potem opłucz je, osusz i przystąp do dalszego przyrządzania. Soda zmiękczy twarde włókna, a mięso będzie bardzo soczyste, miękkie i gotowe niemal błyskawicznie.
Jak jeszcze można skrócić czas duszenia mięsa?
Do gotującego się mięsa na gulasz, wlej łyżkę czystej wódki. Alkohol działa bezpośrednio na włókna wołowiny i wieprzowiny, które dosłownie zaczynają się rozpadać. Mięso finalnie będzie miękkie, soczyste i gotowe o wiele szybciej. Alkohol nie jest wyczuwalny w daniu i całkowicie wyparowuje podczas obróbki termicznej.
Do mięsa możesz dodać również kilka kawałków świeżego ananasa, papai, kiwi lub otrzymany z nich sok. Enzymy zawarte w tych owocach błyskawicznie zmiękczają twarde włókna mięsa. Dobrym sposobem jest też dosypanie sporej szczypty, a nawet łyżeczki cukru. Najlepiej zrobić to na początku przyrządzania mięsa. Babciny trik również pomoże zaoszczędzić czas i energię.
Dlaczego podczas smażenia cebuli warto dodać cukier? Poznaj również najszybszy sposób na sparzenie liści kapusty na gołąbki. Zapomnij o gotowaniu, studzeniu i suszeniu. Liście będą gotowe o wiele szybciej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Żadna jarzynowa. Teraz wszyscy jedzą imprezową sałatkę z modnym dodatkiem
Zamiast śmietany dodaj do zupy pomidorowej gęsty dodatek. Wyjdzie bosko kremowa
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama