Ozorki wieprzowe dawniej były bardzo chętnie i często jedzone przez wszystkich Polaków, więc jeśli tęsknisz do ich smaku, mamy dla Ciebie prosty i pyszny przepis. W tym wydaniu ozorki podane są z sosem chrzanowym. Każdy wielbiciel tego przysmaku musi pamiętać, aby po dodaniu do sosu chrzanu nie podgrzewać go. Chrzan gorzknieje bowiem podczas podgrzewania. Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym charakteryzują się wyjątkową soczystością i delikatnością. Każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepiej podać je z dużą ilością tłuczonych ziemniaków i ulubioną surówką. Miłośnicy ozorków muszą pamiętać, aby po dodaniu chrzanu do sosu więcej go nie podgrzewać. W wysokiej temperaturze chrzan nabiera silnej goryczy, która psuje smak całego dania.
Wybór mięsa, na którego bazie zostanie ugotowany krupnik, nie jest wcale oczywisty, ponieważ wszystko zależy od efektu, jaki chce się uzyskać. Wieprzowina daje cięższą zupę, z kolei drób pozwala cieszyć się delikatnym krupnikiem. Bardzo ważnym szczegółem jest dodanie do zupy takich produktów jak golonka, skrzydełka czy kurze łapki. Z ich pomocą zupa staje się odpowiednio kleista i zawiesista. Krupnik jest zupą cieszącą się niezmienną popularnością w wielu polskich domach. Jej największą zaletą jest oczywiście wspaniały smak i konsystencja, a dzięki dużej ilości warzyw dodatkowo pełno w niej witamin i minerałów. Największym problemem, z którym spotyka się wiele kucharzy amatorów, jest wybór mięsa do ugotowania krupniku. Dlatego dzisiaj zdecydowaliśmy się zając tym zagadnieniem i wyjaśnić go raz na zawsze.
Resztki po pieczonym kurczaku może nie wyglądają zbyt estetycznie, jednak można wykorzystać je w bardzo smaczny sposób. Dzisiaj pokazujemy jak zrobić soczyste kotlety z resztek kurczaka. Wystarczy oczyścić mięso z kości, pokroić je w kostkę, połączyć z ciastem i usmażyć. Danie jest pyszne, aromatyczne i, co najważniejsze, tanie. Resztki pieczonego kurczaka to nie lada zagwozdka dla niejednego smakosza. Z jednej strony mało kto chce je jeść, z drugiej szkoda pozbyć się zupełnie dobrego mięsa. Dlatego przychodzimy z pomocą i zdradzamy przepis na kotlety, które doskonale je wykorzystują. Jeśli chcesz nadać im wyjątkowego zapachu, dodaj do masy swoje ulubione przyprawy. W tym przypadku dobrze łączy się oregano, słodka papryka, suszony czosnek oraz świeże zioła.
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to pomysł na posty, doskonały obiad, nie tylko na Wielkanoc. Wieprzowina duszona w aromatycznym sosie jest soczysta i idealnie miękka. Danie jest świeże, lekkie, wiosenne i pełne smaku. Poznaj przepis na wyborne polędwiczki w sosie chrzanowym.Polędwica wieprzowa to bardzo delikatne i soczyste mięso, które przygotujesz na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych są polędwiczki w sosie chrzanowym ze śmietaną i szczypiorkiem. Sos gotowany na aromatycznym bulionie jest przepyszny.Do polędwiczek podaj ziemniaki, ryż lub kaszę. Biała kasza gryczana niepalona świetnie pasuje do wszystkich dań mięsnych jednogarnkowych, wzbogaca ich smak i jest bardzo pożywna. Polędwiczki podsmaż najpierw z cebulką, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dzięki czemu wydobędziesz z mięsa najlepszy aromat.Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki i smaczny obiad- tu poznasz przepis na polędwiczki pieczone z jabłkiem i cebulką, palce lizać.
Z pewnością spotkałeś się z widokiem mięsa mielonego, które nabrało nieapetyczny szary kolor. Naturalnie człowiek zastanawia się, czy taki produkt jest zdatny do spożycia. Szarzenie jest efektem utleniania i wskazuje na kontakt mięsa z powietrzem, nie jest jednak niebezpieczne. Więcej o tym procesie wyjaśniamy poniżej. Z mięsa mielonego korzysta się w polskich domach regularnie. Kotlety mielone, gołąbki czy sos do spaghetti bez rozdrobnionego mięsa nie mogłyby powstać, co mocno uderzyłoby w polską kuchnię. Po odłożeniu kupionego mięsa do lodówki i zostawieniu go w niej na kilka godzin czasem jego kolor zmienia się z różowej na szarą. Czy jest się czego obawiać? Niżej wszystkiego się dowiesz.
Polecamy przepis na tani i prosty obiad. Są nim delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Jeden sprytny patent sprawi, że pulpety będą bardzo delikatne i dosłownie rozpłyną się w ustach. Wystarczy, że nie zdecydujemy się na wcześniejsze podsmażenie pulpetów. Podaj je, z czym lubisz — z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Z mięsa mielonego można przygotować nie tylko kotlety, ale też pulpety. Są one delikatniejsze i lżej strawne, głównie dlatego, że nie są smażone. Ten patent sprawia też, że pulpety dosłownie rozpływają się w ustach. Gwarantujemy, że taki obiad pokochają dorośli i dzieci.
Sprawdźcie, co od czwartku czeka na nas w Biedronce. Sieć zdradziła szczegóły nowej oferty. Dyskont znów poszedł na całość i oferuje popularne produkty w bardzo dobrych cenach. Koniecznie przejrzyjcie z nami nową gazetkę Biedronki, a potem wybierzcie się na zakupy. Za chwilę weekend, a za parę tygodni Wielkanoc. Czas więc pomyśleć o zakupach sobotnio-niedzielnych, a także o tych świątecznych. Być może niektóre produkty będziecie mogli kupić z wyprzedzeniem. Warto po nie sięgnąć, zwłaszcza jeśli mają dobrą cenę. Taka okazja może się bowiem szybko nie powtórzyć.
Pamiętasz potrawę ze zdjęcia? Oczywiście jest nią klasyczny, kresowy specjał, czyli cepeliny. Dziś prezentujemy prosty i sprawdzony przepis na cepeliny. Niektórzy już go kompletnie zapomnieli, a szkoda, bo te ziemniaczane kluski są naprawdę pyszne. Dziś zaserwujemy je z dwoma nadzieniami — mięsnym i twarogowym.Cepeliny należą do dość dużej rodziny klusek ziemniaczanych. Podobne do nich w smaku są też pyzy, kartacze i cepeliny. Z ziemniaków można również zrobić knedle, kopytka czy kluski szare. Kluski ziemniaczane są doskonałym pomysłem na niezwykle smaczny, tani obiad. Może przygotujecie je w tym tygodniu?
Chcecie przygotować pyszny obiad za grosze? Proponujemy smaczne i sycące danie dla całej rodziny. Jest nim zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym i ogórkami kiszonymi. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a wszystkie potrzebne składniki znajdziecie w kuchni. Jeden dodatek z pewnością zaskoczy niejednego smakosza, ale doda całości niebywałego smaku. Mowa o ogórkach kiszonych. Co jeszcze będzie nam potrzebne?Dania z piekarnika są nie tylko zdrowe, ale też zwykle łatwe do przygotowania. Zwłaszcza jeśli są nimi zapiekanki. Ich bazę stanowią zazwyczaj produkty bogate w skrobię, a więc ziemniaki, makaron, kasza czy ryż. Dodatkami smakowymi i zwiększającymi wartość odżywczą są przeróżne składniki, które mamy właśnie pod ręką. Często jest to wędlina, żółty ser, ale też warzywa. Do dzisiejszej zapiekanki dodamy kiszone ogórki, które może niektórych trochę zaskoczą, jednak doskonale zaostrzą smak całej potrawy.
Pieczony kurczak bez intensywnej w smaku i chrupiącej skórki nie jest zbytnio lubiany. Jeśli masz problem z uzyskaniem idealnej skórki, skorzystaj z triku szefa kuchni. Polega on na polaniu surowego kurczaka wrzątkiem. Dzięki temu skórka znacznie łatwiej nabiera chrupkości, niżej zamieszczamy dokładną instrukcję. Pieczony kurczak z chrupiącą skórką jest pysznym zwieńczeniem gotowania. Wgryzając się wtedy w mięso, można poczuć silną satysfakcję z dobrze wykonanej pracy i jeszcze lepszych efektów. Trick z wrzątkiem jest szeroko stosowany przez szefów kuchni, którzy w taki sposób otrzymują za każdym razem perfekcyjną skórkę. Wykorzystując produkt, który każdy ma w domu, czyli wrzątek, można praktycznie za bezcen cieszyć się restauracyjną jakością.
Idealnie upieczona karkówka powinna charakteryzować się soczystością oraz delikatnością, które zachwycają przy każdym kęsie. Poniższa receptura na karkówkę pieczoną z cebulą pozwala uzyskać taki efekt. Kluczem do sukcesu jest polanie mięsa olejem i kilkoma kroplami soku z cytryny, co zmiękcza je i marynuje. Karkówka pieczona z cebulą jest pyszną propozycją dla miłośników prawdziwych mięsnych uczt. To także łatwy sposób na sycące danie dla całej rodziny, które nie wymaga zbyt dużo pracy ani czasu. Marynowanie mięsa w soku z cytryny pozwala uzyskać obłędną kruchość i rozpływającą się konsystencję. Kwaśne pH soku zmiękcza mięso, a także gromadzi w jego wnętrzu wilgoć, co dodatkowo poprawia soczystość.
Wędliny są jednym z popularniejszych dodatków do kanapek. Mięsne wyroby dłużej zachowają świeżość, jeśli umieścimy je w pergaminie. Trzymanie ich w folii, w którą spakowane zostały w sklepie, blokuje dostęp powietrza i sprzyja gromadzeniu się wilgoci, przez co szynki szybko pleśnieją. Zakupione wędliny pozostaną dłużej świeże, jeśli zadbamy o odpowiednie warunki ich przechowywania. Nie wystarczy włożenie ich do lodówki po powrocie ze sklepu. Podpowiadamy co zrobić, by w pełni cieszyć się smakiem ulubionych wyrobów i uniknąć wyrzucania.
Jajka faszerowane szynką to pomysł na pyszne śniadanie lub przekąskę. Potrawa sprawdzi się doskonale jako przystawka na wielkanocnym stole, a także podczas większych uroczystości i spotkań rodzinnych. Poznaj przepis na wyśmienite jajka faszerowane szynką.Jeśli szukasz pomysłu na szybką, wiosenną potrawę z chrzanem, jajkami i szynką, to jajka faszerowane są idealną opcją. Potrawę przygotujesz naprawdę błyskawicznie, a efekt zachwyci wszystkich gości. Jajka faszerowane udekoruj świeżymi ziołami, np. koperkiem, będzie świeżo i pysznie.Jajka gotuj 8-10 minut w osolonej wodzie, wtedy jajka będą idealnie ścięte, a skorupki z łatwością odchodzą od białek. Jajka faszerowane świetnie uzupełnią zimną płytę, podaj je jako alternatywa dla sałaki i dodatek do wędlin, serów, pieczonego schabu.Jeśli szukasz pomysłu na jajka faszerowane- tu poznasz przepis na jajka z pieczarkami, pietruszką i majonezem, są przepyszne.
Dzisiaj jest szczególny dzień, o którym wielu Polaków zapomniało - mowa o Międzynarodowym Dniu Bez Mięsa. Jeśli więc chcesz przyczynić się do poprawy życia niezliczonych ilości zwierząt, sięgnij po poniższy przepis. Zrobisz z jego pomocą pyszne wegetariańskie kotlety mielone z kaszy gryczanej. Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa 20 marca ma za zadanie uświadomić ludziom z całego świata warunki, w jakich hodowane i zabijane są zwierzęta. Dodatkowo ma przyczynić się także do rozpropagowania zdrowego trybu życia i diety, opierającej się w większości na warzywach, owocach oraz zbożach. Hasłem przewodnim dnia jest „Zmień swoją dietę – zmień świat!”.Dla tych, którzy zdecydowali się dołożyć swoją cegiełkę do tego ruchu, polecamy wypróbowanie poniższego przepisu na bezmięsne kotlety z kaszy gryczanej. Dodatek pieczarek sprawia, że bardzo wyczuwalny jest w nich mięsny smak umami, z którego słyną grzyby.
Pożywny, prosty, a przy okazji smaczny obiad to idealna propozycja dla dużych rodzin - dlatego niżej prezentujemy przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mielonym mięsem. Charakteru nadaje jej sos złożony ze śmietany i sera. Niski koszt, w połączeniu z łatwością gotowania i obłędnym smakiem, to cechy charakterystyczny poniższego dania. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowo-śmietanowym napełni brzuch każdego głodomora. Już jedna porcja starcza, aby poczuć błogie uczucie sytości i całkowitego spełnienia. Wszystkie składniki potrzebne do zapiekanki kosztują niewiele, więc pomysł ten wpisuje się w ramy budżetowego obiadu. Jeśli chcesz jeszcze bardziej zmniejszyć wydatki, zamień mięso mielone na soczewicę lub inne warzywo strączkowe.
Klops albo też pieczeń rzymska jest popularnym daniem mięsnym podawanym na wielkanocnych stołach. Sekretem soczystości specjału jest dodatek startych na tarce surowych ziemniaków. Koniecznie sprawdźcie ten patent. Klops zazwyczaj przyrządza się z mięsa wołowo-wieprzowego, lecz nie jest to regułą. Z wieprzowej łopatki też wyjdzie smaczny. Niektórzy specjał wzbogacają o ugotowane na twardo jajka. Wersja z ziemniakiem zachwyci tych, którzy cenią sobie soczyste i rozpływające się w ustach mięso. Zioła wydobędą smak wieprzowiny, a czosnek i cebula nadadzą jej charakteru. Przygotujcie to danie na wielkanocne śniadanie, a wasi bliscy będą zachwyceni.
Pogoda za oknem nie pozwala jeszcze na wygodne grillowanie, jednak jeśli tęsknisz za smakiem potraw z rusztu, mamy idealną propozycję. Poniższy przepis pozwala zrobić karkówkę pieczoną w plastrach, która smakuje jak z grilla. Za kruchość i soczystość odpowiada charakterystyczna marynata zrobiona na bazie miodu, musztardy i ketchupu. Karkówka pieczona w plastrach, w porównaniu do klasycznej karkówki pieczonej w całości, ma znacznie intensywniejszy smak. Marynata może w końcu o wiele łatwiej przeniknąć do cieńszych kawałków mięsa. Aby efekt był jak najlepszy, pamiętaj o odpowiednio długim marynowaniu. Optymalnym wyjściem jest pozostawić karkówkę w marynacie przez 24 godziny. Jeśli nie masz tyle czasu, poświęć minimum 3 godziny na marynowanie.
Zbliżająca się wielkimi krokami Wielkanoc sprawia, że wiele osób zaczyna obmyślać co na ten czas ugotować. Niżej prezentujemy bardzo ciekawy pomysł na galaretkę z kurczaka w kształcie jajek. Ich ciekawy wygląd sprawia, że stanowią idealną przekąskę w czasie Wielkanocy. Galaretka z kurczaka w kształcie jajka nie tylko wygląda nad wyraz okazale, lecz także obłędnie dobrze smakuje. Tego typu przekąska wywoła okrzyki zachwytu u osób, które zobaczą ją po raz pierwszy.
Pieczony kurczak skusi niejednego smakosza. Jeśli udka zamarynujemy w delikatnym sosie na bazie coli, wyjdzie przyjemnie pikantny i bardzo soczysty. Wypróbujcie ten szybki sposób na nadanie mięsu niepowtarzalnego smaku. Pieczony kurczak dobrze łączy się z wieloma marynatami. Podpowiadaliśmy już jak przyrządzić go z miodem i papryką, dzięki którym zyskiwał chrupiącą skórkę. Tym razem połączymy ze sobą znany wszystkim napój o słodkim smaku z pikantnym sosem z pomidorów. Efekt pozytywnie zaskoczy nawet największych sceptyków.
Pasztet wielkanocny z jajkiem przygotowany z wieprzowiny, wołowiny i wątróbek wieprzowych z dodatkiem warzyw korzeniowych, to idealny dodatek do zimnej płyty na świątecznym stole. Sprawdź, jak zrobić pasztet wielkanocny z jajkiem.Pasztet wielkanocny z jakiem ugotowanym na twardo wygląda bardzo wiosennie i smakuje rewelacyjnie. Jajka gotuj 8-10 minut, żeby były idealnie ścięte. Pasztet przed pieczeniem wyłóż plastrami słoniny, która zapobiegnie wysuszeniu mięsa. Pasztet wielkanocny jest bardzo wyraźny w smaku. Przygotowany jest z łopatki wieprzowej, udźca wołowego, wątróbek drobiowych i wielu warzyw rosołowych, które dodają niezwykłego aromatu. Do rosołu dodaj również świeży lubczyk, suszony majeranek, kurkumę. Zioła doskonale wzmocnią smak wywaru.Jeśli szukasz pomysłu na pasztet- tu poznasz przepis na wyśmienity pasztet wielkanocny z żurawiną, podaj go z chrzanem i żurawiną do mięs.
Poznajcie przepis babci Ewy na uwielbianą pieczeń rzymską. Ten specjał sprawdzi się nie tylko na uroczysty obiad. Będzie też doskonały na codzienne kanapki. Do jego przygotowania potrzebujesz niemal tych samych składników, co na kotlety mielone. Powstaje z nich jednak smaczny dodatek do pieczywa. Do przygotowania pieczeni rzymskiej niezbędne jest mięso mielone. Możesz wybrać takie mięso, jakie lubisz. Pieczeń z wieprzowiny będzie soczysta i wilgotna, z mięsa drobiowego zaś zachwyci swą delikatnością i lekkostrawnością.
Mięso po rosole jest składnikiem, który wiele osób niestety wyrzuca. Tymczasem dodając do niego odrobinę warzyw i przyprawy jesteśmy w stanie przygotować naprawdę smaczny farsz do pierogów. Koniecznie sprawdźcie jak przygotować taki specjał. Z warzyw i mięsa po rosole często przygotowujemy pasztet czy pastę kanapkową. Składniki te równie dobrze sprawdzą się jako nadzienie do pierogów. W prosty sposób zatem stworzymy samodzielne danie obiadowe z resztek. Spróbujecie?
Nikt nie lubi łykowatego i twardego jak podeszwa mięsa, które dodatkowo jest suche i mdłe. Aby zawsze mieć pewność, że pieczeń czy kotlety będą delikatne, wrzuć mięso do marynaty na bazie czarnej herbaty. Mocny herbaciany napar sprawi, że każdy, nawet najtwardszy kawałek mięsa, będzie miękki i pyszny. Marynowanie mięsa w herbacie nie jest z pewnością dla wielu smakoszy czymś powszechnym - większość z nas marynuje je w przyprawach i oleju. Po wypróbowaniu poniższego pomysłu nie pożałujesz. Jak się okazuje, herbata może zostać wykorzystana nie tylko do zrobienia smacznego naparu, lecz również do sporządzania marynat. Czego można się spodziewać po trzymaniu w takiej zalewie mięsa przez kilka godzin?
Dobrze upieczony schab w całości nie ma sobie równych - jego soczystość i kruchość smakuje praktycznie każdemu. Jeśli chcesz nadać mu jeszcze lepszego smaku i delikatności, upiecz go w majonezie. Mieszanka jajecznego sosu i aromatycznych przypraw sprawia, że każdy kęs jest po prostu idealny. Niektórzy obawiają się pieczenia schabu, gdyż wiele wcześniejszych prób kończyło się katastrofą. Nieumiejętne gotowanie wyciąga z mięsa wszelką wilgoć, przez co pieczeń wychodzi sucha i twarda jak podeszwa. Prostym sposobem uniknięcia takiego rezultatu jest posmarowanie schabu majonezem. Zawarte w nim jajka delikatnie zmiękczają włókna mięsa, a wymieszane z nim przyprawy aromatyzują mięso.
Lodówka jest jednym z najważniejszych urządzeń w kuchni. Jednak, aby spełniała swoją funkcję, jedzenie musi zostać w niej odpowiednio ułożone. Nie wszyscy mają świadomość, że wielu produktów nie wolno umieszczać na drzwiach urządzenia czy na najwyższej półce. Dowiedzcie się jakich błędów w przechowywaniu żywności warto unikać. Lodówka powinna być dobrze zaopatrzona i czysta. O metodach usuwania z niej przykrych zapachów i mycia domowymi środkami już pisaliśmy. Czas na krótki poradnik dotyczący poprawnego ułożenia produktów spożywczych.
Marynata, którą zalewa się mięso, bądź na nie nakłada, ma za zadanie przede wszystkim je zmiękczyć i aromatyzować. Ciekawy efekt można uzyskać, jeśli doda się do niej sodę oczyszczoną. Ten popularny produkt sprawia, że mięso o wiele szybciej kruszeje, a po ugotowaniu lepiej zatrzymuje swoje soki wewnątrz. Marynata do mięsa zwykle charakteryzuje się dużą ilością przypraw, których aromat ma przeniknąć jak najgłębiej do środka. Dzięki temu pieczeń czy kotlety smakują jeszcze intensywniej. Sposobów marynowania mięs jest mnóstwo i najlepiej dostosowywać je do rodzaju mięsa, które mamy zamiar przyrządzić. Jeden składnik może być dla różnych marynat wspólny - mowa oczywiście o sodzie oczyszczonej.
Burger wołowy z sosem czosnkowym to pomysł na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste kotlety wołowe podane w bułce z warzywami, grillowanym serem i aromatycznym sosem rozpływają się w ustach. Poznaj prosty przepis na burger wołowy z sosem czosnkowym.Domowe burgery wołowe to pomysł na pyszny obiad, którego przygotowanie zajmie Ci niecałą godzinę. Najważniejsze jest mięso- soczyste kotlety wołowe z czosnkiem i natką pietruszki są wyśmienite i pasują do wszystkich dodatków.Najsmaczniejsze burgery uzyskasz, kiedy i bułki i ser będziesz smażyć przez chwilę na patelni grillowej. Wysoka temperatura zagrzeje pieczywo i rozpuści ser, dzięki czemu danie będzie naprawdę pyszne.W przepisie znajdziesz propozycję podania, dodatki do burgerów możesz dowolnie modyfikować, dodając np. jajko sadzone, chipsy z boczku i wiele innych produktów. Do burgerów gorąco polecam frytki z batatów z piekarnika.