Biała kiełbasa pieczona z cebulą w aromatycznym sosie z białego wina, musztardy i miodu, to pomysł na wyśmienity obiad, kolację lub śniadanie, nie tylko w Wielkanoc. Poznaj przepis na soczystą, białą kiełbasę pieczoną z cebulką.Biała kiełbasa to kiełbaska z dodatkiem czosnku i wielu przypraw, dzięki czemu zyskuje fenomenalny smak. Pieczona z cebulą, winem, miodem i musztardą z rozmarynem, majerankiem i tymiankiem jest soczysta, chrupiąca i pełna aromatu. Kiełbasę pieczoną podaj z pieczywem i domowym sosem chrzanowym, podana w ten sposób błyskawicznie zniknie z talerzy. Pieczenie kiełbasy podziel na dwa etapy- najpierw piecz ją pod przykryciem, żeby zmiękła, następnie piecz bez przykrycia, żeby nabrała chrupiącej skórki.Jeśli szukasz pomysłu na kiełbasę białą- tu poznasz przepis na kiełbasę w sosie śmietanowym, jest pyszna i bardzo aromatyczna.
Zapiekanka ziemniaczana należy do grupy potraw, które można wykonać niskim kosztem oraz niewielkim nakładem pracy. Zapiekanka z poniższego przepisu charakteryzuje się wyjątkowym aromatem, czego zasługą jest dodanie jedynie 1 łyżki ziół prowansalskich. Zapach unoszący się z piekarnika sprawi, że domownicy nie będą mogli się doczekać obiadu. Zapiekanka ziemniaczana jest świetnym wyborem dla głodomorów, którzy nie mają zbyt dużo wolnego czasu na gotowanie. Połączenie soczystego mięsa mielonego z pełnymi smaku pieczarkami sprawia, że każdy kęs jest idealny. Radzimy wykorzystać do dzisiejszej zapiekanki ser o mocnym smaku i zapachu. Zwykła gouda, choć idealna do kanapek, może zostać przykryta innymi smakami.
Praktycznie wszyscy od małego jesteśmy uczeni, aby przed obróbką zawsze umyć mięso pod bieżącą wodą. Niestety jest to ogromny błąd i jak podaje portal abczdrowie, w czasie mycia pryskająca woda może przenosić groźne dla człowieka mikroorganizmy - głównie bakterie ze szczepu Campylobacter jejuni. Rozwiewamy więc wątpliwości i zdecydowanie odradzamy mycie mięsa. Mycie mięsa może wydawać się równie naturalne, co płukanie wodą surowych warzyw oraz owoców. Te wymagają takiej praktyki, ponieważ na ich skórce często obecny jest kurz, brud i chemia z hodowli. W przypadku mięsa nie jest to jednak tak oczywiste - nasze mamy uczyły nas, że jest to konieczność. Specjaliści od żywienia odradzają jednak mycie mięsa i tłumaczą, że w taki sposób zwiększa się jedynie zagrożenie dla zdrowia.
Chcecie trochę zaoszczędzić? Sprawdźcie, jakie są ceny mięsa w Biedronce w ten weekend. Gdy je zobaczycie, to nie uwierzycie własnym oczom. Ceny naprawdę zachęcają do zrobienia zakupów, a nawet małych zapasów. Koniecznie wybierzcie się dziś do tego dyskontu. Wiele osób odeszło już od kupowania żywności na większy zapas. We wszystkie produkty bez problemu można bowiem zaopatrzyć się na bieżąco. Jednak w dobie rosnących cen, gdy spotkamy np. mięso w dobrej cenie, warto się zastanowić, czy nie kupić go nieco więcej. Oczywiście, jeśli pozwala na to stan zamrażarki. Sprawdźcie z nami, jakie są ceny mięsa w Biedronce w ten weekend.
W ostatnim czasie GIS wycofał z obrotu partie mięsa, zup i herbat. Z naszego materiału dowiecie się, o jakie konkretnie produkty chodzi. Sprawdźcie uważnie, czy nie macie ich w domu. A jeśli tak, pod żadnym pozorem ich nie jedzcie. Główny Inspektorat Sanitarny na bieżąco przekazuje ostrzeżenia publiczne dotyczące m.in. zanieczyszczeń wykrytych w żywności. Ważne jest, by dotarły one, jak najszybciej i do jak najszerszego grona konsumentów. Dzięki temu bowiem maleje ryzyko ich zjedzenia i wystąpienia groźnych objawów.
Wołowina po wietnamsku z ryżem to wyśmienite, aromatyczne danie dla całej rodziny. Mięso marynowane w orientalnych przyprawach z trawą cytrynową i anyżem, duszona w pomidorach i podana w warzywami, smakuje genialnie. Poznaj przepis na wołowinę po wietnamsku.Wołowinę po wietnamsku charakteryzuje wyjątkowy, złożony smak. Poczujesz świeżą trawę cytrynową, korzenny imbir, czosnek, anyż, wyraźny sos sojowy i rybny. Wołowina marynowana w tych niezwykłych przyprawach będzie przepyszna. Mięso smaż na oleju, następnie duś w pomidorach przez około godzinę, dzięki czemu wołowina będzie soczysta i miękka.Fasolkę, marchewkę i paprykę smaż chwilę w wysokiej temperaturze. Warzywa muszą być chrupiące i pełne smaku i takie właśnie będą po krótkiej obróbce termicznej. Całe danie oprósz solidnie świeżą kolendrą i podaj z ugotowanym wcześniej ryżem.W tym artykule dowiesz się, jak ugotować idealnie sypki ryż, będzie świetny i do wołowiny po wietnamsku i wielu innych dań. Jeśli szukasz pomysłu na obiad w azjatyckim stylu- tu poznasz przepis na wołowinę po chińsku z woka.
Makaron z kurczakiem w sosie porowo- śmietanowym to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Sos z kurczakiem jest bardzo aromatyczny, kremowy, gęsty i świetnie smakuje z ulubionym makaronem. Poznaj przepis na sos z kurczakiem do makaronu.Makaron z kurczakiem to zawsze świetny pomysł na obiad. Wystarczy przygotować sos, a danie będzie pyszne i bardzo sycące. Jednym z moich ulubionych sosów do makaronu jest sos porowo- śmietanowy, jest aksamitny i bardzo kremowy.Do sosu dodaję również serek topiony, który zagęszcza danie i dodatkowo wzbogaca smak. Kurczaka solidnie oprószam przyprawą curry- mieszanka kminu rzymskiego, goździków, chili i wielu innych składników świetnie pasuje do całego dania.Bardzo smacznym sosem jest również wegański sos do makaronu z oliwą, czosnkiem, natką pietruszki i orzechami piniowymi, jest świeży, aromatyczny i lekki.
Gdy słyszysz „mięso mielone", zwyczajowo myślisz „kotlety". Tymczasem z mielonego mięsa można przygotować wiele innych, smacznych, a przede wszystkim lżejstrawnych potraw, niż smażone kotlety. Zobacz, jak zrobić delikatne pulpety w sosie koperkowym. Jesteśmy pewni, że posmakują całej twojej rodzinie. Mielone mięso zwykle kupujemy z przeznaczeniem na kotlety. Jednak, choć są one bardzo smaczne, to też dość ciężkie dla żołądka. Zamiast więc przygotowywać danie z patelni, sięgnij po rondelek lub garnek. Właśnie w nich ugotujesz delikatne pulpety. Co więcej, danie będzie też zawierało lekki sos, którym możesz polać ziemniaki, ryż czy kaszę.
Kofty wołowe, inaczej kebaby lub szaszłyki wołowe, to pomysł na pyszną wołowinę z grilla lub piekarnika. Doskonale doprawione mięso grillowane lub pieczone i podane z aromatycznymi dodatkami jest daniem, które posmakuje wszystkim i stanie się hitem sezonu grillowego. Poznaj przepis na niezwykłe kofty wołowe.Kofty wołowe są bardzo proste w przygotowaniu, a ich smak oczaruje nawet najbardziej wymagających mięsożerców. Miękka, soczysta, delikatna i dobrze doprawiona wołowina rozpływa się w ustach i jest podstawowym daniem na każdym grillu z rodziną i przyjaciółmi.Do koftów podaję grecki sos tzatziki lub gęsty jogurt wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną kolendrą. I jeden i drugi sos jest rewelacyjny do wołowiny z grilla, bardzo podkreśla jej smak. Do każdego mięsa z grilla podaję albo grillowane warzywa, albo lekkie sałatki, np. grecką, czy sałatkę z pomidorów, ogórka i cebulki. Kofty wyjdą równie smaczne, kiedy upieczesz je w piekarniku na ruszcie, pieczone na blaszce mogą się spalić. Jeśli szukasz pomysłu na danie z grilla- tu poznasz przepis na szaszłyki wieprzowe z papryką i cebulą.
Befsztyk wołowy z pieczarkami to pomysł na wykwintny obiad lub kolację, jak z najlepszej restauracji. Soczysta wołowina podana z pieczarkami duszonymi w winie z dodatkiem rozmarynu to prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na befsztyk wołowy z pieczarkami.Befsztyk wołowy z pieczarkami podaj z bagietką, grzanką, pieczywem czosnkowym. Świetnym dodatkiem są również ziemniaki w mundurkach. Do befsztyku z pieczarkami podaj ulubione warzywa, np. fasolkę lub szparagi, a danie będzie idealne. Długość smażenia befsztyku zależy od preferencji, zwykle smaży się go od 3 do 8 minut z każdej strony: 3-5 minut to befsztyk średnio wysmażony, 5-8 minut dobrze wysmażony. Befsztyk smaż na patelni grillowej i na oliwie z oliwek, będzie idealny.Żeby mięso nie było twarde, wyjmij je z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem, żeby dobrze się zagrzało. Nie sól mięsa przed smażeniem, w ten sposób zamkniesz włókna i pory, a mięso będzie twarde i pozbawione smaku, polędwicę solimy zawsze po usmażeniu.Jeśli szukasz pomysłu na wołowinę- tu dowiesz się, jak przyrządzić antrykot wołowy, jest wyśmienity.
Sanepid właśnie ogłosił, że niektóre partie mięsa zakupione w sklepach sieci Lidl stanowią zagrożenie dla zdrowia. Wykryto w nich groźną dla człowieka bakterię Salmonella. Należy powstrzymać się od ich spożycia. Kontrola wołowego mięsa mielonego dystrybuowanego w dyskontach Lidl wykazała obecność przyczyniających się do rozwoju salmonellozy bakterii. Sieć handlowa zdecydowała się na wstrzymanie sprzedaży skażonej partii.
Pomysł na danie z grilla? Szaszłyki wieprzowe z papryką, cebulą i cukinią. Szaszłyki z łopatki wieprzowej i boczku wędzonego w aromatycznej marynacie na bazie oliwy z oliwek i musztardy są soczyste i bardzo smaczne. Sprawdź, jak zrobić szaszłyki wieprzowe.Szaszłyki to jedno z moich ulubionych dań z grilla. Zarówno mięso, jak i warzywa pięknie pachną, wyglądają bardzo apetycznie i są przepyszne. Szaszłyki przygotowuję zawsze kilka godzin przed grillowaniem- wieprzowina i warzywa będą najlepsze, kiedy będą marynować się minimum 2 godziny.Do marynaty zawsze dodaję sok z cytryny, jest niewyczuwalny, jednak bardzo skutecznie rozpulchnia włókna mięsa, dzięki czemu wieprzowina jest soczysta i bardzo delikatna. Do nabijana szaszłyków możesz również wykorzystać pomidorki koktajlowe, pieczarki, kolbę kukurydzy, wszystko zależy od tego, na jakie danie masz ochotę.Grillowane szaszłyki smakują rewelacyjnie podane z sosem tzatziki, pieczywem i lekką sałatką. Moim grillowym hitem jest klasyczna sałatka grecka, która genialnie pasuje również do karkówki, kiełbasy, kurczaka i wielu innych potraw z grilla.Jeśli szukasz pomysłu na danie z grilla- tu poznasz przepis na szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką, są lekkie i pyszne.
Mięso pieczone w rękawie jest jednym ze smaczniejszych pomysłów na obiad. Zamarynowany z dodatkiem octu balsamicznego schab sprawdzi się doskonale zarówno na uroczystym obiedzie jak i jako element kanapek. Aromatyczny płyn nada mięsu kruchości i sprawi, że będzie wyjątkowo soczyste. Sposobów na pieczenie schabu zdradzaliśmy już kilka. Wystarczy wspomnieć schab w mlecznej marynacie czy idealny na kanapki schab pieczony. Tym razem na tapet bierzemy wyjątkowo aromatyczną marynatę z dodatkiem octu balsamicznego. Kwaskowy płyn sprawi, że pieczyste zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Kilka dni temu wszyscy świętowali jeszcze Tłusty Czwartek, lecz to już koniec zajadania się rarytasami - już jutro 2 marca wypada Środa Popielcowa. Wraz z nią zaczyna się trwający 40 dni Wielki Post, więc wiele osób zastanawia się, czy będą mogli jeść przez ten czas mięso. Według zaleceń Kościoła należy powstrzymać się od hucznych zabaw czy spożywania mięsa. Środa Popielcowa jest świętem, które rozpoczyna trwający 40 dni Wielki Post. W tym czasie wszyscy wierzący katolicy powinni, według nauk kościoła, przygotowywać się do świąt wielkanocnych.
Wołowina z warzywami to pomysł na wyśmienitą, mięsną potrawkę, idealną na obiad. Duszona wołowina jest miękka, soczysta, a warzywa, jak fasolka szparagowa, marchewka, pietruszka, ziemniaki, groszek, dodają jej niezwykłego smaku i aromatu. Poznaj przepis na wołowinę z warzywami.Szybkie, jednogarnkowe dania to genialny pomysł na pożywny obiad i w weekend i w tygodniu, kiedy mamy znacznie mniej czasu. Wołowina będzie gotowa po około godzinie duszenia, będzie miękka, soczysta i wyśmienita. Ziemniaki koniecznie podsmaż z marchewką na cebuli i oliwie- będą idealne i znacznie wzbogacą smak dania.Do wołowiny duszonej zawsze dodawaj liście laurowe i ziele angielskie, dzięki którym mięso już w początkowej fazie duszenia zyska świetny smak. Danie dopraw słodką papryką mieloną, ziołami prowansalskimi i oczywiście świeżą natką pietruszki- będzie pysznie.Wołowinę z warzywami zrobisz również w bardziej orientalnym stylu, będzie równie smacznie- tu poznasz przepis na wołowinę po chińsku z brokułem, papryką w gęstym sosie.
Szponder wołowy to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub spotkanie z przyjaciółmi. Mięso czerwone, które zawiera sporą ilość tłuszczu, jest bardzo smaczne i aromatyczne, ponieważ to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku. Sprawdź, czym dokładnie jest szponder i co zrobić z wołowego szpondru.Wołowina w dalszym ciągu jest jednym mięs, które Polacy jedzą naprawdę rzadko, a szkoda. Mięso wołowe kojarzy nam się najczęściej z drogą polędwicą lub t- bonem, jednak inne części są równie smaczne i możemy przygotować z nich wiele wyśmienitych dań.Przykładem niedocenionego mięsa wołowego jest właśnie szponder, który uchodzi za tłuste mięso. Szpoder faktycznie zawiera sporo przerostów, jednak są one niezbędne, żeby przygotować np. pieczeń, czy wyśmienitą zupę. Sprawdź, co dokładnie możesz przygotować z wołowego szpondru.
Utarło się, że do ugotowania pyz trzeba się solidnie przygotować, a sam proces jest długi i męczący. Dla zabieganych całe szczęście istnieje znacznie łatwiejsza opcja. Poniżej prezentujemy przepis na pyzy od babci Jadzi, do którego potrzeba jedynie 3 kluczowych składników. Samo pichcenie zajmuje w takim przypadku maksymalnie godzinę. Pyzy tradycyjnie podaje się w dwóch wariantach: polane gęstym sosem, stworzonym na bazie mięsa bądź grzybów, lub ze skwarkami. Dzisiaj zajmiemy się drugą opcją, ponieważ jest nieporównywalnie szybsza i prostsza. Pamiętaj, żeby do ciasta na pyzy używać ziemniaków z dużą zawartością skrobi. Dlatego w sklepie szukaj kartofli oznaczonych typem kulinarnym C, który jest indykatorem, że w ich miąższu znajduje się najwięcej skrobi.
Szarpana wołowina to wyśmienity dodatek do burgerów, tortilli mięsnej, do sałatek i zapiekanych frytek. Mięso jest bardzo aromatyczne, delikatne, miękkie i soczyste, jest przepyszne. Jak zrobić szarpaną wołowinę?Szarpana wołowina to mięso idealnie miękkie, które bez trudu podzielisz widelcem na mniejsze, szarpane kawałki. Sekretem idealnego mięsa do burgerów, tortilli i wielu innych dań, jest marynata oraz pieczenie w niskiej temperaturze.Wołowina najlepiej smakuje obtoczona w kminie, tymianku, papryce, czosnku, kolendrze i to właśnie te przyprawy i zioła znajdują się w marynacie. Do przypraw zawsze dolej oliwię z oliwek i sok z cytryny. Sok zmiękcza twarde włókna w mięsie, bez niego wołowina nie będzie tak mięciutka.Mięso piecz przez 5 godzin w 120 stopniach C, a wołowina będzie niezwykle soczysta i delikatna. Bardzo ważne jest przykrycie mięsa pokrywą do naczynia żaroodpornego, ponieważ wtedy mięso nie będzie wysuszone. Pokrywę zdejmij na ostatnie pół godziny pieczenia.Z wołowiny przygotujesz wiele pysznych dań- tu poznasz przepis na zrazy wołowe, są miękkie i bardzo soczyste, idealne na obiad.
Bitki wołowe od Ani Starmach to świetny pomysł na rodzinny obiad. Duszona z cebulką i warzywami, miękka wołowina wprost rozpływa się w ustach. Sos do bitek na bazie mięsa, chrzanu i śmietany jest bardzo aromatyczny i doskonale uzupełnia smak wołowiny. Poznaj przepis na bitki wołowe babci od Ani Starmach.Bitki wołowe w sosie własnym z cebulką to jedno z lepszych dań obiadowych z mięsa wołowego, jakie jadłam. Duszone mięso jest idealnie miękkie, soczyste i delikatne, a otulone kremowym sosem z dodatkiem śmietany i chrzanu, nabiera doskonałego smaku- tradycyjne bitki wołowe babcie to danie, którego musisz spróbować.Bitki podaję z puree ziemniaczanym, ziemniakami pieczonymi lub tłuczonymi z koperkiem. Zasze dodaję również świeży akcent w postaci warzyw. Do wołowiny idealne będą buraczki, surówka z czerwonej kapusty lub warzywa blanszowane bądź gotowane na parze. Całość tworzy zestaw, który smakuje każdemu.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienity obiad z mięsa wołowego- tu poznasz przepis na zrazy wołowe z cebulką i ogórkiem, są proste w przygotowaniu i przepyszne.
Marzą wam się przyjemnie soczyste i kruche bitki wieprzowe? Dusząc wcześniej podsmażone mięso na niewielkim ogniu, właśnie taki efekt osiągniecie. Będzie zaskoczeni, jak doskonale smakują. Wieprzowina pieczona czy tradycyjne schabowe nie są jedynymi potrawami, jakie przygotować można z tego mięsa. Tym razem proponujemy wam doskonałe bitki w sosie, które z pewnością przypadną do gustu osobom ceniącym delikatnie soczyste mięsa w aromatycznych sosach. Spróbujecie?
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym z piekarnika to pomysł na prosty i wyśmienity obiad, który przygotujesz w niecałą godzinę. Tak przygotowane polędwiczki sprawdzą się na zwykły obiad, a także na spotkania w większym gronie, święta i ważne uroczystości. Poznaj przepis na wyśmienite polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami.Polędwica wieprzowa jest bardzo delikatnym i soczystym mięsem, które ma uniwersalny smak i dzięki temu przygotujesz ją na wiele różnych sposobów. Polędwica obsmażona na oliwie z suszonych pomidorów, a następnie pieczona jest miękka i przepyszna.Polędwiczki zapiecz w suszonych pomidorach z dodatkiem czosnku i cebulki, które również usmaż wcześniej na oliwie z pomidorów. W ten sposób całe danie nabierze fenomenalnego smaku suszonych warzyw. Pod koniec pieczenia dodaj śmietankę, która ładnie wykończy całe danie, tworząc aksamitny sos.Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami podaj np. z puree z ziemniaków lub ziemniakami opiekanymi. Bardzo smacznym połączeniem są również warzywa grillowane, które również przygotujesz błyskawicznie.Jeśli szukasz pomysłu na polędwiczki wieprzowe- tu poznasz przepis na polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie kurkowym, wszyscy będą zachwyceni.
Biała kiełbasa zwykle kojarzona jest z żurkiem oraz okresem świąt Wielkanocy, jednak warto posmakować jej również bez żadnej okazji. Dlatego dzisiaj pokazujemy, jak zrobić białą kiełbasę w domowym zaciszu. Obłędnego smaku nadaje jej mieszanka aromatycznych przypraw, wśród których najbardziej wyróżnia się kminek. Biała kiełbasa swój proces produkcyjny ma praktycznie identyczny, jak zwykła kiełbasa, z jedną małą różnicą - nie jest wędzona. Dzięki temu wędlina zachowuje swój charakterystyczny, lekko szary kolor. Ludzie, którzy na robieniu kiełbas zjedli zęby, radzą, aby ściśle trzymać się proporcji podawanych w przepisie. Nawet niewielka różnica może spowodować przykry smak, a nawet szybkie zepsucie się mięsa.
Ryby często wskazywane są jako zdrowy element diety. Specjaliści uważają, że warto po nie sięgać nawet dwa razy w tygodniu. Wybierając rybę na obiad, warto sprawdzić, czy dany gatunek będzie dostarczał pożądanych składników odżywczych. Sprawdźcie, które ryby będą najkorzystniejsze dla naszego zdrowia. Dietetycy zalecają jedzenie ryb, gdyż są one źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3, witamin D i B12 oraz żelaza. Zanim jednak udamy się na zakupy, dowiedzmy się co i dlaczego warto kupić. Lepiej bowiem ryby nie zjeść, niż sięgnąć po potencjalnie szkodliwe mięso.
Dzisiejszy Tłusty Czwartek to świetna okazja do spróbowania nowatorskich pączków wypełnionych mięsem mielonym. Wytrawne pączki wyróżniają się chrupiącą skórką i wyjątkowo soczystym nadzieniem, które rozpływa się w ustach. Poniżej prezentujemy recepturę, w której krok po kroku wyjaśniamy, jak je przygotować. Pączki z mięsem mogą z pozoru wydawać się niecodziennym daniem, ponieważ większość z nas jest przyzwyczajona do słodkiej wersji. Wystarczy jednak jeden kęs, aby przekonać się, że ich smak jest wart całej włożonej w nich pracy. Dużą zaletą mięsnych pączków jest możliwość jedzenie ich na zimno, jak i na ciepło. Następnego dnia po ich usmażeniu można wygodnie odgrzać je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.
Polędwiczki wieprzowe w rękawie z cebulką i ziołowej marynacie to pomysł na prosty i wyśmienity obiad dla całej rodziny. Mięso marynowane i pieczone w całości w piekarniku ma doskonały smak, jest miękkie i bardzo soczyste. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w piekarniku.Polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie po pokrojeniu będzie miała doskonałe, soczyste i delikatne mięso. Polędwiczkę zamarynuj w przyprawach kilka godzin przed pieczeniem. Mięso będzie najsmaczniejsze, kiedy zostawisz je w marynacie na całą noc.Cebula smażona razem z mięsem doda polędwicy świetnego aromatu i zabezpieczy ją przed wysuszeniem. Mięso piecz z wyłączonym termoobiegiem około 40 minut. Polędwiczki wieprzowe doskonale smakują z ziemniakami opiekanymi lub puree z dyni. Podaj do obiadu również surówkę lub lekką sałatkę, a stworzysz wyśmienite danie dla całej rodziny.Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad- tu poznasz przepis na polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie grzybowym, każdy smakosz będzie zachwycony.
Lubicie kotlety mielone? A macie ochotę nieco odmienić ich smak? Skorzystajcie z przepisu Karola Okrasy na niezwykłe kotlety mielone z tajnym składnikiem. Wychodzą aromatyczne i soczyste. I z pewnością będziecie zaskoczeni ich delikatnym smakiem. Karol Okrasa jest wielbicielem polskiej kuchni, który lubi testować niezwykłe połączenia i dodatki. Tym razem proponuje dodać do masy na mielone kotlety trochę masła orzechowego. Zaskakujące, prawda? A trzeba przyznać, że gotowe mielone z tym składnikiem smakują naprawdę świetnie. Okrasa proponuje podać tak przygotowane kotlety z pieczonymi szparagami i sosem orzechowym. Jak ten zestaw smakuje, przekonajcie się sami.
Bryzol wołowy to kotlet wołowy mielony, który był hitem w każdym barze i restauracji w czasach PRL-u. Bryzol to kotlet bez namaczanej kajzerki, obtaczany wyłącznie w bułce tartej. Kotlet jest doprawiony czosnkiem, cebulką i suszonym majerankiem. Poznaj przepis na bryzol wołowy, jedno z lepszych dań poprzedniego systemu.Dania PRL-u miały być proste, sycące i smaczne, taki właśnie jest bryzol, czyli kotlet mielony z wołowiny. Doprawiony suszonym majerankiem, cebulą i czosnkiem smakują rewelacyjnie, a przygotujesz je w zaledwie pół godziny.Bryzol podawany był głównie z ziemniakami z zasmażką lub puree, a także pieczarkami smażonymi z cebulą lub prostą surówką z kapusty. Kotlety podaję głównie z ziemniakami i surówką z kapusty i kiszonych ogórków- ten zestaw wychodzi za każdym razem i smakuje wybornie. Bryzol wołowy od tradycyjnego kotleta mielonego z wołowiny różni się tym, że nie dodaje się do niego kajzerki namoczonej w mleku. Kotlet obtacza się również wyłącznie w bułce tartej, nie dodaje się do niego mąki. Bryzol jest dłużej wyrabiany, przez co jest bardziej soczysty od zwykłych kotletów.Jeśli szukasz pomysłu na danie rodem z PRL-u- tu dowiesz się, jak ugotować flaki wołowe, które były niezbędną potrawą każdych świąt, większych uroczystości i rodzinnych spotkań.
Duszone polędwiczki wieprzowe z żurawiną, jabłkiem, cebulką i suszonym tymiankiem to świetny pomysł na obiad w nieco innym wydaniu. Delikatne mięso wieprzowe w połączeniu z owocami i cebulą nabiera fenomenalnego smaku, jest soczyste i miękkie. Poznaj przepis na duszone polędwiczki wieprzowe.Polędwiczki wieprzowe to zawsze dobry pomysł na pożywne danie dla całej rodziny, przygotujesz je na wiele sposobów i za każdym razem wychodzą pysznie. Polędwiczki duszone z żurawiną, jabłkiem i cebulą są lekkie, soczyste, a owoce nadają im genialnego smaku i urozmaicają całe danie.Suszony tymianek jest bardzo ważnym ziołem, które dodatkowo podkręca smak mięsa i innych składników, danie jest świeże i bardzo aromatyczne, jest idealne. Podczas duszenia mięsa co jakiś czas sprawdzaj poziom wody w garnku, żeby mięso się nie przypaliło, musi się dusić na najmniejszym ogniu.Polędwiczki duszone podaję z pieczonymi ziemniakami, pasują doskonale zarówno do mięsa, jak i potrawki z jabłek i cebulki. Tak przygotowane danie jest tak pyszne, że znika z talerzy błyskawicznie.Jeśli szukasz pomysłu na podanie polędwiczek- tu poznasz przepis na soczyste polędwiczki w sosie kurkowym, wychodzą za każdym razem.