Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mięso

Mięso

Żeberka wyjdą idealnie
31.03.2021 02:00 Jak upiec żeberka, żeby mięso odchodziło od kości?

Nie da się ukryć, że żeberka są wyjątkowym smakołykiem. Wyborne danie niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Kilka prostych sztuczek sprawi, że żeberka wyjdą znacznie lepiej. Każdy powinien o nich pamiętać.

Przepyszny mięsny specjał
31.03.2021 02:00 Przepis na faszerowany boczek według Tomasza Strzelczyka

Boczek często gości na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego wyrobu mięsnego. Okazuje się, że wyborny boczek może być jeszcze lepszy. Wystarczy przygotować go w odpowiedni sposób. Tym razem spowije on przepyszny farsz.

Wątróbka z kurczaka
30.03.2021 02:00 Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała na patelni?

Odpowiednio wysmażona wątróbka jest pysznym produktem, który podczas jedzenia wręcz rozpływa się w ustach. Aby to osiągnąć, trzeba jednak znać dobrą technikę, która pozwoli ugotować ją tak, aby ta była w środku soczysta. Mało kto mimo wszystko wie co zrobić, aby po włożeniu na patelnie nie pryskała gorącymi kropelkami. Pryskanie spowodowane jest niewielką ilością wody, jaka znajduje się na powierzchni wątróbki. Wilgoć ta może sączyć się z samego podrobu, może być także dostarczona podczas płukania pod kranem. Jeśli chcesz rozwiązać ten problem, dokładnie osusz wątróbkę przed posypaniem mąką.

Podatek na mięso możliwy?
30.03.2021 02:00 Czy wejdzie w życie podatek od mięsa?

Produkcja mięsa nie jest neutralna dla środowiska. Wielu ekspertów wskazuje, że hodowla zwierząt odpowiada za ok. 18 procent gazów cieplarnianych, jakie generuje nasza cywilizacja. Najgorsza pod względem ekologicznym, jest produkcja wołowiny. Mimo wszystko Polacy uwielbiają jeść mięso - duża część Polaków nie wyobraża sobie, że w ciągu dnia nie zjedzą przynajmniej jednego posiłku z mięsem. Czy czeka nas kolejna podwyżka cen, spowodowana wprowadzeniem zupełnie nowego podatku od mięsa?

Kotlety schabowe będą znacznie lepsze
30.03.2021 02:00 Przepis na kotlet schabowy w majonezie

Schab jest jednym z najcięższych w obróbce mięs. Niska zawartość tłuszczu międzymięśniowego sprawia, że po usmażeniu kotlet może być suchy, żylasty i twardy jak podeszwa. Dlatego podczas gotowania należy odpowiednio się z nim obchodzić. Doskonałym sposobem wprowadzenia odrobiny soczystości, jest posmarowanie surowego jeszcze mięsa odrobina majonezu. Poza uzyskaniem delikatnego mięsa majonez pozwala zwiększyć chrupkość panierki. Dzięki temu każdy kęs będzie wyjątkowo satysfakcjonujący i pyszny.

pieczeń
29.03.2021 02:00 Jak przedłużyć świeżość pieczeni?

Pieczeń jest obowiązkowym punktem świątecznego obiadu. Każda gospodyni ma na niego swój własny wyjątkowy sposób. Często przyrządza się duże ilości mięsa, aby każdy domownik mógł się nim delektować. Niestety, nadmiar wielkanocnych smakołyków może sprawić, że po świętach zostaniemy ze sporą ilością pieczeni. Jeśli ją odpowiednio przechowamy, to spokojnie będziemy mogli wykorzystać za kilka dni.Jak przedłużyć świeżość pieczeni?Jeśli zostanie nam kawałek pieczeni, to musimy ją koniecznie odpowiednio zabezpieczyć przed włożeniem do lodówki. Najlepiej owinąć ją w folię aluminiową lub włożyć do dużego plastikowego pojemnika. Tak zabezpieczone mięso może leżeć w lodówce nawet cztery dni. Możemy również z powodzeniem zamrozić pieczone mięso i po prostu wykorzystać je za jakiś czas. Jak to poprawnie zrobić? Poniżej tłumaczymy krok po kroku, w jaki sposób poprawnie wykonać tę czynność.Jak zamrozić pieczeń?Na początek musimy podzielić mięso na mniejsze porcje i przełożyć do specjalnych plastikowych woreczków. Najlepiej naklejmy na nie karteczkę z nazwą mięsa, podpisem oraz datą. Tak, aby dokładnie wiedzieć, co się w nim znajduje.Duszone mięsa powinniśmy przełożyć do specjalnych pojemników, a następnie zalać je sosem. Należy pamiętać o tym, że powinno się je zamrażać w poziomie. Powód? Mamy wtedy pewność, że sos się nie wyleje.Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób przygotować soczystą pieczeń. Z pewnością pomocne będą w tym sprytne tricki, które przedstawiamy poniżej.Sposób na soczystą pieczeńAby cieszyć się pyszną pieczenią, musimy postawić na wysokiej jakości świeże mięso. Powinno pochodzić ono od sprawdzonego producenta. W przeciwnym razie możemy trafić na niemal "naszpikowany" chemią produkt, którego nie uratują żadne nawet najbardziej wymyślne sposoby.Ważne jest również, aby sięgnąć po niezbyt chude mięso. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i gwarancją soczystości naszej pieczeni. Wcześniej powinniśmy je odpowiednio zamarynować. Dzięki temu mięso stanie się kruche, aromatyczne i wilgotne.Polecamy również szybki przepis na schab pieczony w rękawie.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Czego nie może zabraknąć w zupie szczawiowej?Czy targowiska mogą być zamknięte?Jak zachować czystość piekarnika?undefinedźródło: kobiece inspiracje/rodzice.pl/wp.Zapraszamy na nasz Instagram

Biała kiełbasa
29.03.2021 02:00 Na co zwrócić uwagę kupując białą kiełbasę?

Historia białej kiełbasy rozpoczyna się w XVII wieku - wtedy też zaczęła pojawiać się na stołach najmożniejszych Polaków. Z kolei w książkach kucharskich jej obecność notowana jest na początek XX wieku, kiedy wielu przedstawicieli klasy robotniczej mogło sobie pozwolić na większą ilość mięsa. Wtedy też kiełbasa była przygotowywana najczęściej własnoręcznie, z własnej trzody chlewnej. Dzięki temu można było mieć pewność, że jakość surowców jest na najwyższym poziomie. Niestety, dzisiaj niewiele ludzi może pozwolić sobie na taki luksus, więc kupują ją w sklepach spożywczych.

Koszyczek wielkanocny
28.03.2021 01:00 Co powinno znaleźć się w święconce?

Święconka jest tradycją, która wyewoluowała z obyczaju święcenia całego wielkanocnego pokarmu. Włodarze przywozili cały pokarm w Wielką Sobotę furmankami do kościołów, aby w nich kapłan mógł je poświęcić. Z powodu wygody zdecydowano się jednak, że całość zostanie zmniejszona do symbolicznego koszyczka. Od tego czasu co roku katolicy udają się do swoich kościołów całymi rodzinami, aby poświęcić pokarmy, które będą spożywane następnego dnia. Nikt nie zapomina o włożeniu do święconki jajek czy wędlin - są jednak produkty, o których mało kto by pomyślał.

Mięso zostanie objęte podatkiem?
27.03.2021 01:00 Pojawił się pomysł na podatek od mięsa

Mięso z pewnością nie należy do najzdrowszych produktów spożywczych. Znajduje się ono niemal na samym końcu piramidy żywienia. Chów przemysłowy odbija się również negatywnie na środowisku. Jednak mało kto spodziewałby się, że pojawi się pomysł na jego dodatkowe opodatkowanie.

Czego w polskiej kuchni nie lubią cudzoziemcy?
27.03.2021 01:00 Jakich polskich potraw nie cierpią obcokrajowcy?

Nasza kuchnia obfituje w potrawy, które nawet dla Polaków zdarzają się być zbyt trudne do przełknięcia. Tak jest, chociażby z wątróbką z cebulką, która choć wyjątkowo zdrowa, zdaje się być koszmarem dla wielu niejadków. Turyści zza granicy mogą mieć z nią jeszcze więcej kłopotów. Ktoś, kto jest zupełnie nieprzyzwyczajony do danych smaków i aromatów, może nigdy ich nie polubić. Gusta tworzą się w bardzo młodym wieku i ciężko je, będąc w pełni dojrzałą osobą, zmienić na tyle, by ze smakiem zjeść znienawidzone przez siebie dania.

Jak upiec najlepszego kurczaka?
27.03.2021 01:00 Sprytny sposób na chrupiącą skórkę kurczaka

Kurczak jest wspaniałym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Niska zawartość tłuszczu i bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka sprawiają, że dietetycy zachęcają do większego spożycia mięsa drobiowego. Jeśli najbardziej smakuje ci kurczak pieczony, poniżej pokazujemy co zrobić, aby był jeszcze smaczniejszy.Uzyskanie chrupiącej skórki i soczystego wnętrza jest celem, do którego dąży każdy kucharz, piekąc kurczaka. Dlatego tak ważna jest odpowiednia glazura i czas gotowania - glazura nada chrupkości, a idealnie wyliczony czas pieczenia sprawi, że całość wyjdzie bardzo delikatna i soczysta.

Schab pieczony
26.03.2021 01:00 Babciny patent na soczysty pieczony schab

Pomimo ogromnej popularności w naszym kraju, schab jest stosunkowo problematycznym mięsem. Niska zawartość tłuszczu sprawia, że po ugotowaniu istnieje ryzyko suchego mięsa, z którego większość płynów zwyczajnie wyparowało. Babciny patent przeciwdziała temu. Metoda ta jest banalnie prosta i wymaga jedynie podstawowych umiejętności kulinarnych. Potrzeba będzie dużej ilości wrzątku oraz oczywiście schabu przeznaczonego na pieczeń. Blanszowanie w gorącej wodzie sprawi, że pory na zewnątrz kawałka mięsa zamkną się i nie wypuszczą żadnych soków.

Kotlety mielone nigdy nie były lepsze
26.03.2021 01:00 Soczyste kotlety mielone według przepisu Kuronia

Kotlety mielone są daniem, który każdy z nas uwielbia i często smakuje. Mięsna masa z dodatkami, najczęściej panierowana i smażona lub pieczona - podaje się je najczęściej z ziemniakami i surówką lub sałatką. Taka kompozycja sprawia, że ślinka sama cieknie. Jeśli od lat przygotowujesz je wedle swojego własnego przepisu, daj szansę wersji Kuronia. Jego zmysł kulinarny pozwala stworzyć z tej polskiej klasyki coś niesamowitego - wnętrze jest soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca i nadająca całości przyjemnej faktury.

Mięso w Wielki Piątek
25.03.2021 01:00 Czy w Wielki Piątek można jeść mięso?

Polacy uwielbiają jeść mięso do tego stopnia, że często spożywane jest podczas każdego posiłku. Na śniadanie wybieramy kanapki z szynką, obiad to nieodzowne kotlety, a na kolację często zajadamy się jajecznicą na boczku. Bez wątpienia pałamy wielką miłością do tego produktu. Z tego też powodu wiele ludzi martwi się Wielkim Piątkiem - nie każdy wszak wie, czy tego dnia obowiązuje post, a jeśli tak, to jaki dokładnie. Jeśli należysz do grupy osób, które bez mięsa nie mogą wyobrazić sobie żadnego posiłku, lepiej miej się na baczności.

Nóżki w galarecie
25.03.2021 01:00 Przepis na kultowe zimne nóżki

Nóżki w galarecie przeważnie kojarzą się z czasami PRL-u. Właśnie wtedy potrawa zyskała ogromną popularność, która sprawiła, że nawet dzisiaj nietrudno znaleźć wielbicieli tego specjału. Podczas przygotowań warto pamiętać o istotnym szczególe.

Wątróbka z cebulką
25.03.2021 01:00 Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była sucha?

Wątróbka zawiera w sobie ogromne ilości substancji odżywczych, które ciężko znaleźć w innych produktach spożywczych z taką intensywnością. Dlatego często zaleca się ją rekonwalescentom czy anemikom, aby w krótkim czasie uzupełnili swoje niedobory. Niestety, sztuka odpowiedniego wysmażenia wątróbki nie jest wcale prosta. Jako jeden z podrobów, wątróbka jest wyjątkowo delikatna, a najmniejszy błąd podczas gotowania może sprawić, że wyjdzie bardzo sucha i twarda niczym gumowa podeszwa. Wiemy jednak co zrobić, aby uniknąć takiej wpadki.

Kotlety schabowe będą znacznie lepsze
24.03.2021 01:00 Nowa wersja kotletów schabowych

Schab jest mięsem, które przed obróbką termiczną należy odpowiednio przygotować - inaczej ryzykujemy suche mięso, które w czasie jedzenia nie będzie sprawiało żadnej przyjemności. Poniższa receptura na kotlety schabowe pozwala uzyskać zupełnie nowy poziom kulinarnego wtajemniczenia. Sekretem jest marynata majonezowa, która składa się również z jajka, soku z cytryny i kilku innych dodatków smakowych. Enzymy zawarte w żółtku zmiękczają mięso, dzięki czemu podczas jedzenia kotlety są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach.

Zmrożone mięso
23.03.2021 01:00 Jak rozmrozić mięso w 5 minut?

W rozmrażaniu mięsa najważniejsze jest nasze bezpieczeństwo. Po rozmrożeniu powinniśmy mięso poddać jak najszybciej obróbce cieplej, aby nie rozwinęły się w nim chorobotwórcze bakterie. Raz rozmrożonego mięsa nie powinniśmy po raz kolejny zamrażać. Jeśli jednak mamy już gotową potrawę z niego przygotowaną, to ona już może wylądować w zamrażalniku. Nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań.

Maszynka do mięsa może mieć nową funkcję
21.03.2021 01:00 Nietypowe zastosowanie klasycznej maszynki do mięsa

Maszynka do mięsa stanowiła niegdyś nieodłączną część kuchennego wyposażenia. W sklepach mięsnych kupowanie uprzednio zmielonego mięsa mogło zakończyć się zatruciem pokarmowym, dlatego większość naszych mam i babć wolała mielić je osobiście. Jeśli do dzisiaj przechowujesz maszynkę w kuchennych szafkach, masz ogromne szczęście. Każdy fan specyficznych maszynowych ciastek, które mają charakterystyczny kształt, nie będzie musiał chodzić do cukierni - zwykła domowa maszynka pozwoli wykonać je w domowym zaciszu.

Gulasz w najlepszym wydaniu
21.03.2021 01:00 Jak zmiękczyć twarde mięso w gulaszu?

Gulasz świetnie sprawdza się jako danie jedno garnkowe, jeśli nie mamy ochoty na długie i skomplikowane gotowanie. Dużym problemem podczas jedzenia gulaszu może być łykowate mięso, które nie zostało wystarczająco mocno wygotowane. Na szczęście istnieje metoda, która eliminuje ten problem.

Dieta dla osób po 50 roku życia
21.03.2021 01:00 Dieta po 50 roku życia, co warto do niej dołączyć?

Zdrowa i zbilansowana dieta nie jest wcale tak trudna do osiągnięcia, niezależnie od wieku, płci czy trybu życia jakie się prowadzi. Praktycznie każdy, przy odrobinie wysiłku i samozaparcia, może ułożyć plan żywienia, który doskonale spełni większość jego potrzeb. Niestety wiele osób, które przekroczyły 50 rok życia, nie do końca zdają sobie sprawę, w jak dużym stopniu żywienie wpływa nie tylko na zdrowie, lecz także na samopoczucie. Jednym z najlepszych produktów, który ma ogromny wpływ na ludzki organizm, jest mleko - nabiał powinien znaleźć się w diecie każdego po pięćdziesiątce.

Pyszny przepis na gulasz
20.03.2021 01:00 Przepis na aromatyczny gulasz z serc drobiowych

Gulasz kojarzy nam się z typowo zimowym jedzeniem. Gęsty i zawiesisty sos, duża ilość mięsa i rozgrzewające właściwości są tym, czego każdy z nas potrzebuje, gdy za oknem panują niskie temperatury. Poniżej prezentujemy jedną z najtańszych wersji tego dania. Drobiowe serca są podrobem, dlatego ich cena jest wyjątkowo niewielka. Współcześnie ludzie wolą jeść mięso, a podroby kojarzą im się z odpadkami. W sercach znaleźć można jednak mnóstwo wartości odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety.

Szynka z tęczą - czy można ją jeść?
20.03.2021 01:00 Co oznacza tęczowy odblask na wędlinie?

Szynka pokrojona w cienkie plasterki, do tego spora ilość masła, plasterek sera, pomidor, kromka chleba na zakwasie i kiszony ogórek - takie połączenie składników i smaków stanowi doskonałe śniadanie lub kolację. W końcu kanapki z wieloma składnikami świetnie sprawdzają się jako szybki posiłek. Niestety, niektórzy zauważają na swojej wędlinie pewien niepokojący szczegół. Gdy spojrzy się na pokrojoną w plasterki szynkę, widać na niej specyficzną tęczową poświatę. Wiele osób myśli, że jest to szkodliwa chemia, która wydziela się z mięsa. Nie mamy się jednak czego bać.

Tłuczek do mięsa
19.03.2021 01:00 Nieznane zastosowanie drugiej strony tłuczka do mięsa

Tłuczek do mięsa jest wynalazkiem, który mógł odmienić bieg historii kulinariów. Dzięki niemu zmiękczanie mięsa stało się znacznie prostsze i mniej męczące. Pomimo tak wielkiej popularności tego prostego narzędzia, mało kto zna jego alternatywne zastosowanie. Polacy bez wątpienia używają tłuczka do przygotowywania głównie jednego dania - kotletów schabowych. Płaty schabu bez rozbicia są twarde, suche i żylaste, przez co przyjemność z jedzenia praktycznie nie istnieje. Poza kotletami sprawdza się również w innym rodzaju mięsiwa.

Anna Lewandowska zachęca do zrezygnowania z mięsa
19.03.2021 01:00 Anna Lewandowska namawia do zmiany kulinarnych przyzwyczajeń

Anna Lewandowska nie od dziś propaguje zdrowe odżywianie. Polacy mają tendencję do jadania potraw tłustych, ciężko strawnych i bardzo kalorycznych. Niestety, takie zachowanie prowadzić może do rozwijania się wielu poważnych chorób i uszczerbku na zdrowiu. Głównym efektem takiego żywienia jest otyłość oraz cukrzyca. Obie choroby dewastują ludzki organizm, a w ekstremalnych przypadkach mogą prowadzić nawet do śmierci. Dlatego Lewandowska tak intensywnie walczy o choćby wzięcie udziału w 3-dniowym wyzwaniu.

Kotlety mielone
19.03.2021 01:00 Puszyste kotlety mielone z chrupiącą skórką, błyskawiczna receptura

Kotlety mielone to danie, które regularnie trafia na stoły Polaków. Nic dziwnego, że jego receptura przez lata uległa wielu modyfikacją. Dlatego dziś przypomnimy idealną recepturę na tradycyjne mielone, które onieśmielają lekkością.

Zupa pomidorowa Magdy Gessler
18.03.2021 01:00 Pomidorówka z dodatkiem soku pomidorowego

Zupa pomidorowa bez wątpienia stanowi jeden z popularniejszych polskich przepisów. Danie to jest rozgrzewające i sycące, a pyszny smak pomidorów dodatkowo sprawia nam przyjemność, gdy możemy poczuć go w czasie zimnych dni. Sama Magda Gessler mówi, że jest to jej ulubiona zupa. Jej ulubiona receptura, jak zdradza dla czasopisma "Przyjaciółka", jest mocno skomplikowana, a sam proces gotowania zajmuje mnóstwo czasu. Na szczęście Gessler wyjawiła również znacznie prostszą metodę na to danie - wystarczy ugotować je na soku pomidorowym, a z pewnością wyjdzie pysznie.

Święconka - co należy do niej włożyć?
18.03.2021 01:00 Czego nie może zabraknąć w wielkanocnej święconce?

Święconka zanoszona jest do kościoła w Wielką Sobotę. To właśnie wtedy ksiądz skrapia ją wodą święconą przy pomocy kropidła. W wielu rodzinach tradycja przystrajania koszyczka jest bardzo ważna, lecz nie każdy wie, co powinno się w nim znaleźć. Podstawą są bez wątpienia wędliny, jajka oraz baranek cukrowy lub z ciasta. Co jeszcze jest wkładane do koszyczka? Najczęściej zapominanym dodatkiem jest ser - choć jada się go przy stole w Wielkanoc, wyjątkowo rzadko święcony jest w koszyczku.