Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mięso

Mięso

Maszynka do mięsa może mieć nową funkcję
21.03.2021 01:00 Nietypowe zastosowanie klasycznej maszynki do mięsa

Maszynka do mięsa stanowiła niegdyś nieodłączną część kuchennego wyposażenia. W sklepach mięsnych kupowanie uprzednio zmielonego mięsa mogło zakończyć się zatruciem pokarmowym, dlatego większość naszych mam i babć wolała mielić je osobiście. Jeśli do dzisiaj przechowujesz maszynkę w kuchennych szafkach, masz ogromne szczęście. Każdy fan specyficznych maszynowych ciastek, które mają charakterystyczny kształt, nie będzie musiał chodzić do cukierni - zwykła domowa maszynka pozwoli wykonać je w domowym zaciszu.

Gulasz w najlepszym wydaniu
21.03.2021 01:00 Jak zmiękczyć twarde mięso w gulaszu?

Gulasz świetnie sprawdza się jako danie jedno garnkowe, jeśli nie mamy ochoty na długie i skomplikowane gotowanie. Dużym problemem podczas jedzenia gulaszu może być łykowate mięso, które nie zostało wystarczająco mocno wygotowane. Na szczęście istnieje metoda, która eliminuje ten problem.

Szynka z tęczą - czy można ją jeść?
20.03.2021 01:00 Co oznacza tęczowy odblask na wędlinie?

Szynka pokrojona w cienkie plasterki, do tego spora ilość masła, plasterek sera, pomidor, kromka chleba na zakwasie i kiszony ogórek - takie połączenie składników i smaków stanowi doskonałe śniadanie lub kolację. W końcu kanapki z wieloma składnikami świetnie sprawdzają się jako szybki posiłek. Niestety, niektórzy zauważają na swojej wędlinie pewien niepokojący szczegół. Gdy spojrzy się na pokrojoną w plasterki szynkę, widać na niej specyficzną tęczową poświatę. Wiele osób myśli, że jest to szkodliwa chemia, która wydziela się z mięsa. Nie mamy się jednak czego bać.

Pyszny przepis na gulasz
20.03.2021 01:00 Przepis na aromatyczny gulasz z serc drobiowych

Gulasz kojarzy nam się z typowo zimowym jedzeniem. Gęsty i zawiesisty sos, duża ilość mięsa i rozgrzewające właściwości są tym, czego każdy z nas potrzebuje, gdy za oknem panują niskie temperatury. Poniżej prezentujemy jedną z najtańszych wersji tego dania. Drobiowe serca są podrobem, dlatego ich cena jest wyjątkowo niewielka. Współcześnie ludzie wolą jeść mięso, a podroby kojarzą im się z odpadkami. W sercach znaleźć można jednak mnóstwo wartości odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety.

Tłuczek do mięsa
19.03.2021 01:00 Nieznane zastosowanie drugiej strony tłuczka do mięsa

Tłuczek do mięsa jest wynalazkiem, który mógł odmienić bieg historii kulinariów. Dzięki niemu zmiękczanie mięsa stało się znacznie prostsze i mniej męczące. Pomimo tak wielkiej popularności tego prostego narzędzia, mało kto zna jego alternatywne zastosowanie. Polacy bez wątpienia używają tłuczka do przygotowywania głównie jednego dania - kotletów schabowych. Płaty schabu bez rozbicia są twarde, suche i żylaste, przez co przyjemność z jedzenia praktycznie nie istnieje. Poza kotletami sprawdza się również w innym rodzaju mięsiwa.

Kotlety mielone
19.03.2021 01:00 Puszyste kotlety mielone z chrupiącą skórką, błyskawiczna receptura

Kotlety mielone to danie, które regularnie trafia na stoły Polaków. Nic dziwnego, że jego receptura przez lata uległa wielu modyfikacją. Dlatego dziś przypomnimy idealną recepturę na tradycyjne mielone, które onieśmielają lekkością.

Anna Lewandowska zachęca do zrezygnowania z mięsa
19.03.2021 01:00 Anna Lewandowska namawia do zmiany kulinarnych przyzwyczajeń

Anna Lewandowska nie od dziś propaguje zdrowe odżywianie. Polacy mają tendencję do jadania potraw tłustych, ciężko strawnych i bardzo kalorycznych. Niestety, takie zachowanie prowadzić może do rozwijania się wielu poważnych chorób i uszczerbku na zdrowiu. Głównym efektem takiego żywienia jest otyłość oraz cukrzyca. Obie choroby dewastują ludzki organizm, a w ekstremalnych przypadkach mogą prowadzić nawet do śmierci. Dlatego Lewandowska tak intensywnie walczy o choćby wzięcie udziału w 3-dniowym wyzwaniu.

biała kiełbasa
18.03.2021 01:00 Czy można zjeść jelito białej kiełbasy?

Biała kiełbasa to potrawa, bez której mnóstwo osób wręcz nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych. Receptura na to danie jest często przekazywana z pokolenia na pokolenie. Wokół dania narosło również wiele pytań. Jedno z nich dotyczy tego, czy jelito białej kiełbasy jest jadalne.Czy można zjeść jelito białej kiełbasy?Biała kiełbasa tradycyjnie przygotowywana jest na bazie mięsa wieprzowego, które umieszcza się w naturalnym jelicie wieprzowym. Wkładamy ją do wielkanocnego żurku lub serwujemy ją jako samodzielne danie. Sporo emocji budzi pytanie, czy można zjeść osłonkę białej kiełbasy. Portal Gotujmy.pl, podaje, że, jej spożycie jest możliwe tylko wtedy gdy jest ona naturalne, czyli wykonana ze wspomnianego cienkiego jelita wieprzowego. W innym przypadku powinno się ją koniecznie ściągnąć z kiełbasy. Wiele pytań wzbudza również odpowiednie przygotowanie tej potrawy: co robić, aby mięso nie popękało podczas gotowania?Co robić, aby biała kiełbasa nie popękała podczas gotowania?Aby biała kiełbasa nie popękała w czasie gotowania, należy, zwrócić uwagę na trzy szczegóły. Po pierwsze trzeba ją gotować zawsze na małym ogniu. Dzięki niemu zapobiegniemy wrzenia wody, które jest przyczyną pękania kiełbasy.Po drugie sam proces gotowania kiełbasy powinien przypominać parzenie. Przed jego rozpoczęciem powinniśmy nakłuć mięso w kilku miejscach. Powód? Zapobiegnie to pęknięciu kiełbasy pod wpływem nagromadzonych w niej soków.Pamiętajmy, aby parzyć kiełbasę około 20 do 30 minut od zagotowania wody. Jeśli jest już miękka, to znak, że należy ją już wyjąć z wody! Białą kiełbasę tradycyjnie umieszczamy w wielkanocnym żurku, ale z powodzeniem sprawdzi się w innych, niekoniecznie kojarzących się z Wielkanocą potrawach. Jakie inne dodatki do niej pasują?Jak podkręcić smak białej kiełbasy?Zdaniem szefa kuchni Dominika Moskalenko smak białej kiełbasy idealnie podkreśli jej intensywny wywar. Warto dodać do niej również wyraziste przyprawy m.in. majeranek, tymianek, czosnek i cebulę.Doskonałym dodatkiem do tej potrawy będę również sosy przygotowane m.in.: na bazie musztardy, śmietany lub chrzanu. Doskonałym pomysłem może być również dodatek pieczonego jabłka.Szukasz innych pomysłów na wyborne wielkanocne potrawy? Polecamy między innymi przepis na mazurek siostry Anastazji oraz wyjątkową recepturę Karola Okrasy na sałatkę jarzynową z dodatkiem karmelizowanego jabłka.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Genialne zastosowanie fusów z kawyAromatyczna surówka z poraJakie składniki nie powinny znaleźć się w zupie szczawiowej?źródło: newsy.gotujmy.pl/winairy.pl/ ugotuj.toZapraszamy na nasz Instagramundefined

Święconka - co należy do niej włożyć?
18.03.2021 01:00 Czego nie może zabraknąć w wielkanocnej święconce?

Święconka zanoszona jest do kościoła w Wielką Sobotę. To właśnie wtedy ksiądz skrapia ją wodą święconą przy pomocy kropidła. W wielu rodzinach tradycja przystrajania koszyczka jest bardzo ważna, lecz nie każdy wie, co powinno się w nim znaleźć. Podstawą są bez wątpienia wędliny, jajka oraz baranek cukrowy lub z ciasta. Co jeszcze jest wkładane do koszyczka? Najczęściej zapominanym dodatkiem jest ser - choć jada się go przy stole w Wielkanoc, wyjątkowo rzadko święcony jest w koszyczku.

Zupa pomidorowa Magdy Gessler
18.03.2021 01:00 Pomidorówka z dodatkiem soku pomidorowego

Zupa pomidorowa bez wątpienia stanowi jeden z popularniejszych polskich przepisów. Danie to jest rozgrzewające i sycące, a pyszny smak pomidorów dodatkowo sprawia nam przyjemność, gdy możemy poczuć go w czasie zimnych dni. Sama Magda Gessler mówi, że jest to jej ulubiona zupa. Jej ulubiona receptura, jak zdradza dla czasopisma "Przyjaciółka", jest mocno skomplikowana, a sam proces gotowania zajmuje mnóstwo czasu. Na szczęście Gessler wyjawiła również znacznie prostszą metodę na to danie - wystarczy ugotować je na soku pomidorowym, a z pewnością wyjdzie pysznie.

Czy w Wielki Piątek można jeść mięso?
17.03.2021 01:00 Czy w Wielki Piątek katolicy mogą jeść mięso?

Zbliżają się święta wielkanocne. W tym roku będziemy obchodzić je na początku kwietnia. Niestety, ich obchody mogą być nieco mniej uroczyste niż w poprzednich latach. Wszystko ze względu na panującą obecnie epidemię koronawirusa w Polsce. Chociaż pod znakiem zapytania stają wizyty u bliskich oraz święcenie pokarmów, to w dalszym ciągu nic nie stoi na przeszkodzie, aby kultywować zwyczaje bezpośrednio związane z tym wydarzeniem. W Wielki Piątek katolików obowiązuje post ścisły i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Co oznaczają te pojęcia?Co to jest post ścisły?Według nauki Kościoła Katolickiego post ścisły polega na wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych oraz dodatkowo spożyciu w ciągu dnia dwóch posiłków nie do syta i jednego do syta.Obowiązuje on wszystkie osoby od 18 do 60 roku życia. Co ważne dotyczy on jedynie dwóch dni w roku Środy Popielcowej (o czym pisaliśmy tutaj) oraz właśnie w Wielki Piątek, który poprzedza święta wielkanocne.Sama wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych obowiązuje wszystkich katolików od czternastego roku życia, z wyjątkiem osób chorych i niemających możliwości wyboru odpowiedniego pokarmu (m.in. korzystających z punktów zbiorowego żywienia).Według prawa kanonicznego wszyscy katolicy, którzy nie przestrzegają wyżej wymienionych zasad, czyli np. w Wielki Piątek spożywają pokarmy mięsne, popełniają grzech. Co w takim razie można jeść w ten dzień?Co można jeść w Wielki Piątek?Po jakie potrawy katolik może sięgnąć w Wielki Piątek? Można przygotować wtedy np. rybę lub postawić na nabiał (np. tradycyjne pierogi, naleśniki bądź racuchy). Tego dnia nie powinno się również jeść słodyczy ani słodzić herbaty.Bezwzględnie należy również unikać alkoholu. Kościół uważa, że dzień postu powinien stanowić czas świadomych wyrzeczeń i odmawiania sobie zachcianek.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Prozdrowotne zalety naparu z jabłek i liści laurowychJaki jest najzdrowszy sposób przygotowywania jajek?Co nie powinno znajdować się w diecie osób powyżej 40 roku życia?źródło: Wprost/ Kobieta.onetZapraszamy na nasz Instagramundefined

Kotlety schabowe będą znacznie lepsze
16.03.2021 01:00 Zachwycający patent Kuronia na kotlety schabowe

Kotlety schabowe są doskonałym sposobem na szybki i smaczny obiad. Polacy uwielbiają je od wielu lat, a metoda ich gotowania nie zmieniła się zbytnio na przestrzeni dziesięcioleci. Jeśli jednak chcesz spróbować ich najlepszej wersji, spróbuj wykonać je wedle poniższej receptury. Jakub Kuroń jest synem Macieja Kuronia, znanego kucharza, publicysty oraz prezentera programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Jakub Kuroń poszedł w jego ślady i na swoim blogu kuron.com.pl często prezentuje wiele przepisów i porad, które ułatwiają gotowanie.

Biała kiełbasa - jak ją gotować?
16.03.2021 01:00 Sposób na pyszną białą kiełbasę

Biała kiełbasa zawdzięcza swoją barwę sposobie jej przygotowywania. Najczęściej kiełbasa jest poddawana wędzeniu, dlatego na jej skórce pojawia się brązowy lub czerwony kolor. Biała kiełbasa nie jest wędzona, dlatego zachowuje w pełni naturalny kolor parzonego mięsa. Nie jest ona również tak popularna jak jej wędzona wersja - często podawana jest wraz z białym barszczem, a niektórzy grillują ja latem na ruszcie. Podczas gotowania białej kiełbasy często można spotkać się z problemem pękania jej skórki. Mamy na to rozwiązanie.

Ryby należy myć przed przyrządzeniem?
15.03.2021 01:00 Czy trzeba myć świeże ryby przed przyrządzeniem?

Smakowite ryby można przyrządzić na rozmaite sposoby. Mało kto spodziewałby się, że mycie surowego produktu może przynieść więcej szkody niż pożytku. Każdy, kto często jada ryby, powinien mieć to na uwadze.

Biedronka
15.03.2021 01:00 Aktualne obniżki produktów spożywczych w Biedronce

Biedronka zgodnie z cotygodniową tradycją właśnie zamieściła najnowszą gazetkę promocyjną. Już pierwszy rzut okiem na nią przyprawia o dreszcze radości, znajdziemy w niej niezwykle atrakcyjne ceny uwielbianych przez Polaków produktów. Na szczególne benefity mogą liczyć właściciele karty bądź aplikacji Moja Biedronka. To właśnie ona jest przepustką do najciekawszych ofert i obniżek cen. O fantastycznej ofercie voucherów pisaliśmy w tym artykule, dziś przyjrzymy się najniższym cenom popularnych produktów.

Tatar w bezmięsnej odsłonie
15.03.2021 01:00 Najlepszy przepis na tatara bez mięsa

Tatar uchodzi za kultową potrawę, która często pojawia się na naszych stołach. W tradycyjnej odsłonie składa się ona głównie z mięsa. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go zupełnie inaczej.

Jak zrobić dobry pieczony schab?
14.03.2021 01:00 Przepis na soczysty pieczony schab na Wielkanoc

Schab jest nie tylko mięsem, z którego można przygotowywać kotlety schabowe. Świetnie sprawdza się również w całości jako aromatyczna i soczysta pieczeń. Taki sposób gotowania jest także o wiele prostszy niż smażone kotlety - po włożeniu mięsa do piekarnika, nie trzeba już nic robić. Jeśli nie wiesz jednak w jaki sposób upiec pieczeń tak, aby zachowała sporą soczystość i delikatność - możesz posiłkować się recepturą zaprezentowaną poniżej. Dzięki niej będziesz w stanie zaskoczyć swoją rodzinę pysznym daniem, które jest banalnie proste.

Gołąbki mają suchy farsz? Mamy na to sposób.
14.03.2021 01:00 Co zrobić, gdy farsz na gołąbki jest suchy?

Gołąbki nie są najprostszym daniem w naszej kuchni. Duża ilość czynności i etapów koniecznych do ugotowania gołąbków sprawia, że wielu kucharzy amatorów rezygnuje z całego przedsięwzięcia. Istnieją jednak przepisy, które znacznie upraszczają ten skomplikowany proces. Kolejnym powodem, dla którego niedoświadczeni w kuchni ludzie, nie chcą ich gotować, jest problem suchego i zbitego farszu. Na szczęście wystarczy dodać kilka łyżek pewnego bardzo popularnego dodatku, a mięso znowu będzie delikatne i soczyste.

Jak mrozić kotlety schabowe?
11.03.2021 01:00 Czy można mrozić usmażone kotlety mielone i schabowe?

Kotlety schabowe oraz kotlety mielone są bez wątpliwości najpopularniejszymi daniami mięsnymi, jakie spożywane są przez Polaków na obiad. Od dziesiątek lat przygotowuje się je praktycznie każdego tygodnia, w końcu łatwość w gotowaniu i smak temu sprzyjają. Gospodynie domowe przyzwyczajone są do gotowanie ich w sporej ilości. W czasie obiadu domownicy potrafią zjeść ogromne pokłady kotletów, dlatego domowi kucharze wolą mieć ich odpowiedni zapas. Co zrobić jednak w sytuacji, gdy nie udało się zjeść ich wszystkich?

Biała kiełbasa zachwyci domowników
09.03.2021 01:00 Jak przygotować białą kiełbasę, by nie straciła smaku i koloru?

Biała kiełbasa jest nie lada smakołykiem, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Podczas gotowania łatwo zapomnieć o dodatkach, bez których specjał nie będzie wzbudzał zachwytu.

Dieta po 40. roku życia
08.03.2021 01:00 Produkty, których powinno się unikać po 40. roku życia

Dieta oparta na zdrowych produktach jest ważna w każdym wieku. Jednak po ukończeniu 40. roku życia szczególnie powinniśmy o siebie dbać i unikać potraw, które są szczególnie szkodliwe. Warto zastanowić się nad tym, jaka żywność dominuje w naszym jadłospisie i wykreślić z niego te rzeczy, które mogą przyczynić się do rozwoju chorób lub pogorszyć nasze samopoczucie.

Lidl
03.03.2021 01:00 Doskonały moment na tanie mięso w Lidlu

Lidl nie ustaje w staraniach, by zadowolić wymagających klientów. W ten weekend na miejscu czeka nas wiele przyjemnych niespodzianek. Już od dziś warto zaplanować porządne zakupy, możemy sporo zaoszczędzić.

Gołąbki w przepysznej odsłonie
02.03.2021 01:00 Rodzaje mięs idealnie pasujące do gołąbków

Gołąbki są nie lada specjałem, który często króluje na naszych stołach. Zawiniątka z kapusty przeważnie w swoim wnętrzu skrywają wyśmienity farsz. W zależności od rodzaju wykorzystanego mięsa możemy osiągnąć odmienny rezultat. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Mięso mielone i kwestia mrożenia
28.02.2021 01:00 Najlepszy sposób na rozmrożenie mięsa mielonego

Bez wątpienia mięso mielone odgrywa istotną rolę w kulinariach. Część smakoszy mogłaby zajadać frykasy na jego bazie praktycznie codziennie. Niestety, rozmrażanie mięsa mielonego jest dosyć czasochłonne. Unikniemy tego mankamentu za sprawą jednego triku.

Biedronka ma nową niebywałą ofertę
26.02.2021 01:00 Mięso, sery i warzywa za ułamek ceny w Biedronce

Biedronka jest jednym ze sklepów, który z całych sił próbuje przekonać jak najwięcej klientów, do robienia zakupów w jej sklepach. Głównym sposobem przyciągania nowej klienteli są promocje - pomagają one również w utrzymaniu starych konsumentów. Od wczoraj dostępna jest nowa promocja na wiele produktów, które można kupić za ułamek ich standardowej ceny. Taka okazja nie zdarza się zbyt często, warto więc ją wykorzystać do zrobienia niewielkich zapasów na zbliżający się wielkimi krokami weekend.

Kurczak piecz z dodatkiem masła
26.02.2021 01:00 Kurczak z rozkosznie chrupiącą skórką, prosty przepis

Kurczak należy do mięs, które są wyjątkowo "plastyczne" i uniwersalne, jeśli chodzi o gotowanie. Można przygotować je na setki jak nie tysiące sposobów, a każdy z nich będzie smakował zupełnie inaczej, z całkowicie różną fakturą i uczuciem podczas jedzenia. Mimo wszystko jednym z najczęstszych sposobów przygotowywania tego zwierzęcia do jedzenia, jest najzwyklejsze pieczenie go w całości w piekarniku. Okazuje się, że jeden dodatek zmienia o 180 stopni przyjemność, jaka płynie z jedzenia kurczaka.

Rosół na jakim mięsie?
26.02.2021 01:00 Czy można gotować rosół na mrożonym mięsie?

Rosół to jedna z najważniejszych zup nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Mięsno-warzywny wywar może być bazą dla wielu innych dań i na jego podstawie przygotowuje się różnorakie sosy, gulasze, zupy i inne pyszne potrawy, które bez niego nie byłyby tym samym. Choć mogłoby się wydawać, że wystarczy wrzucić do wody wszystkie składniki, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować przez kilka godzin - prawda jest zupełnie inna. W trakcie całego procesu można popełnić kilka poważnych błędów.

kotlety mielone
25.02.2021 01:00 Na co należy zwracać uwagę przy zakupie mięsa mielonego?

Często zaopatrujemy się w mięso mielone w supermarketach. Zazwyczaj jest ono zapakowane na plastikowych lub styropianowych tackach. To z pozoru praktyczne rozwiązanie może mieć jednak swoje wady. Niestety zauważymy je dopiero na talerzu.Nie warto iść na skrótyKulinarni eksperci nie mają wątpliwości. O wiele lepszym i niestety, przy tym zajmującym więcej czasu, rozwiązaniem jest samodzielne zmielenie mięsa za pomocą odpowiedniej maszynki. Powód? Jak podaje portal kuchnia.wp.pl, dostępne w sklepach zmielone wcześniej mięso może zawierać dodatkowe substancje, które mają za zadanie zapobiec utlenianiu lub przedłużyć jego trwałość.Gdy samodzielnie mielimy mięso, mamy kontrolę nad tym co jemy. Od razu widzimy np. czy jest ono chude, czy tłuste. W dodatku uważa się, że najlepsze mielone pochodzi z mieszanki różnych mięs np. wołowego z dodatkiem wieprzowego i cielęciny.Potrawy z samego mielonego mięsa wołowego mogą być niestety zbite twarde i suche. Dzieje się tak, ponieważ wołowina zawiera wiele składników bogatych w substancje białkowe, które gdy nie są odpowiednio spulchnione tłuszczem, długo pozostają twarde. Najlepiej do mielenia nadaje się: karkówka, szynka wieprzowa łopatka, biodrówka i udziec z indyka.Nie zawsze mamy jednak możliwość, aby poświęcać nasz czas na mielenie mięsa. Nie jesteśmy jednak na straconej pozycji. Przede wszystkim kupując gotowe mięso mielone w supermarkecie, musimy zawsze zwracać uwagę na 2 szczegóły.2 błędy podczas kupowania mięsa mielonegoWiele osób kupując mięso mielone, robi dwa zasadnicze błędy i nie zwraca uwagi na dwa istotne szczegóły: jego kolor oraz jakość. Niestety, skutki takiego zaniedbania mogą odbić się na jakości przygotowanych przez nas potraw.Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak duże znaczenie ma kolor mięsa mielonego. Często wybieramy to, które jest jasne. Niestety popełniamy wtedy spory błąd. Jasny kolor mięsa mielonego oznacza, że zawiera ono więcej tłuszczu. Jeśli chcemy zrobić z niego kotlety, to niestety przeżyjemy rozczarowanie. Do tej potrawy najlepsze będzie mięso, które ma różowo - czerwony kolor.Drugim rzeczą, na którą powinniśmy, zwracać uwagę jest jakość mięsa. Stawiajmy przede wszystkim na to, które pochodzi od zaufanych dostawców i znanych lokalnych producentów. Często ten detal jest gwarancją jego smaku.Zainteresował Cię ten temat? Polecamy nasz artykuł, z którego dowiesz się, jak kotlety mielone przyrządza Anna Lewandowska oraz tekst, z którego dowiesz się jaki patent na to danie ma sama Magda Gessler.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Dlaczego niektóre jajka mają po dwa żółtka?Makłowicz zdradził, jak wykorzystać czerstwe pieczywoZalety herbaty z dziurawcaźródło: kuchnia.wp.pl/przyślij przepisZapraszamy na nasz InstagramundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedZdani