Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Mizeria

Mizeria

mizeria
25.03.2022 22:52 Mizeria - ponadczasowy przepis na klasyczny dodatek do obiadu

Wydaje się, że mizeria jest jedną z najprostszych sałatek – do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilka składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ten klasyczny dodatek urozmaicić rzodkiewką, sałatą czy szczypiorkiem. Sama mizeria jest nie tylko przepyszna, ale i zdrowa – ogórek zawiera między innymi witaminy C, A i K oraz cenne makro- i mikroelementy, takie jak potas czy fosfor.Do sporządzenia mizerii możemy wykorzystać zarówno ogórki gruntowe, jak i szklarniowe. Te pierwsze świetnie nadadzą się do sałatki przygotowywanej w sezonie, ale druga opcja także będzie przepyszna. Poniżej podajemy najprostszy i najszybszy sposób na przyrządzenie tej pysznej sałatki, która idealnie pasuje do dań mięsnych i rybnych.

Mizeria z rzodkiewki i jogurtu
05.03.2022 01:00 Dietetyczna mizeria z rzodkiewek i jogurtu. Ogórek jest całkowicie zbędny

Klasyczna mizeria z ogórków i śmietany jest pysznym dodatkiem do obiadu, jednak jej kaloryczność jest ogromną wadą. Znacznie zdrowszą i lżejszą wersję można przygotować przy pomocy rzodkiewek oraz jogurtu naturalnego. Dodanie do nich świeżo siekanego szczypiorku podbija smak i intensyfikuje go. Raz próbując nasz mizerii, na zawsze zrezygnujesz z ogórków.Mizeria z rzodkiewek i jogurtu charakteryzuje się wyjątkowo silnym smakiem i aromatem, co przy niskiej zawartości kalorii jest rzadko spotykane. Taki efekt osiąga się poprzez wsypanie świeżego szczypiorku. Ważnym aspektem poniższej mizerii, jest niesolenie rzodkiewki przed zalaniem sosem. Sól wyciąga z niej wodę, przez co plasterki stają się miękkie i przestają chrupać. Warto też podać ją od razu po połączeniu wszystkich produktów, żeby nie wyszła rozwodniona.

mizeria
26.01.2022 01:00 Dlaczego do mizerii warto dodać ocet?

Mizeria jest jednym z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Najsmaczniejsza jest z ogórków gruntowych, ale dobrze też smakuje ze szklarniowych, dostępnych przez cały rok. Jej przygotowanie nie jest trudne, warto jednak wiedzieć, dlaczego do mizerii warto dodać ocet. W sumie wystarczy go dodać odrobinę, a sałatka zyska na wyrazistości.Mizeria, czyli ogórki w śmietanie albo coraz częściej w jogurcie naturalnym jest pomysłem na prosty dodatek do obiadu. Ogórki wystarczy pokroić w cienkie plasterki, doprawić i wymieszać ze śmietaną lub w wersji mniej kalorycznej — z jogurtem naturalnym.

mizeria
25.12.2021 01:00 Zaskakująca mizeria z jogurtem greckim i serem

Mizeria jest jednym z najsmaczniejszych i najłatwiejszych do zrobienia dodatków obiadowych. Doskonale pasuje do dań mięsnych i z drobiu, zwłaszcza jeśli podajemy je z ziemniakami. Dziś prezentujemy wam przepis na zaskakującą mizerię z jogurtem greckim i serem. Możecie zaserwować ją nawet do dzisiejszego obiadu.Klasyczna wersja mizerii to cienkie plasterki świeżego ogórka wymieszane ze śmietaną. Doprawia się je solą, pieprzem i cukrem, niektórzy też zakwaszają ogórki octem. Jednak ze smakiem świeżych ogórków doskonale komponuje się też rzodkiewka, szczypiorek, koperek czy dymka. My wzbogacimy tę sałatkę także serem.

rozdrabnianie ogórków
09.11.2021 01:00 Genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z cukrem pudrem

Jeśli potrzebujecie szybko przygotować dodatek do obiadu, przychodzimy wam z pomocą. Proponujemy orzeźwiającą mizerię, która pasuje do dań mięsnych i z drobiu. Poznajcie genialny patent Kuronia na doskonałą mizerię z dodatkiem cukru pudru, a już nigdy nie zrobicie jej inaczej. Najszybszą mizerię zrobisz, mieszając pokrojone ogórki z solą, pieprzem i śmietaną. Możesz też do niej dodać posiekany koperek lub szczypiorek. Jakub Kuroń doprawia zaś śmietanę cukrem pudrem. Dzięki temu mizeria ma pełniejszy smak, a śmietana staje się jakby bardziej kremowa.

Mizeria
30.10.2021 02:00 Najgorszy błąd, który niszczy smak mizerii

Mizeria jest naczelnym dodatkiem podawanym w polskich domach do najróżniejszych dań mięsnych, dlatego tak wielu Polaków uwielbia jej smak. Aby uniknąć rozwodnienia śmietany i zniszczenia smaku sałatki, ogórki trzeba solić przed zalaniem nabiałem. Sól wyciąga z nich wodę, przez co całość zaczyna być nieprzyjemnie wodnista i wydaje się niedoprawiona. Niżej pokazujemy, jak przygotować najlepszą mizerię. Ogórki można przyrządzić na setki sposobów, dlatego są tak popularne na całym świecie. W Polsce poza kiszeniem i marynowaniem ich w zalewie octowej najczęściej miesza się je ze śmietaną i podaje w formie mizerii. Sałatka ta wydaje się banalnie prosta, składa się w końcu jedynie z najbardziej podstawowych produktów, które nie wymagają zbyt wiele pracy. Wystarczy jednak jeden błąd, który popełniany jest przez wielu amatorów gotowania, żeby całkowicie zniszczyć przyjemność płynącą z jej jedzenia.

Projekt bez tytułu - 2021-08-17T171032.282
17.08.2021 02:00 Cudowna mizeria na zimę do słoików z przepisu niezawodnej siostry Anastazji

Lato rozpieszcza wszystkich smakoszy ogromem sezonowych owoców i warzyw. Warto wykorzystać ten czas również na przygotowanie przetworów, które umilą nam długie jesienne i zimowe dni. Jednym z nich jest mizeria do słoików z przepisu słynnej siostry Anastazji.Siostra Anastazja podbiła serca Polaków. Słynna zakonnica dzieli się swoimi przepisami, które zaskakują nie tylko łatwością wykonania, ale przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem. Wiele z nich znajdziecie również na naszej stronie. Jakiś czas temu podawaliśmy, jak słynna siostra przygotowuje racuchy oraz gołąbki. Teraz kolej na następną hitową recepturę - mizerię w słoikach na zimę. Jak ją zrobić?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Przepis na mizerię na zimę siostry AnastazjiMizeria kojarzy się nam przede wszystkim z letnim dodatkiem do obiadu. Surówka doskonale komponuje się z młodymi ziemniakami i klasycznymi kotletami. Siostra Anastazja poszła jednak o krok dalej i zaproponowała mizerię w formie sałatki do słoików na zimę. Hit? Mało powiedziane!Składniki mizerii na zimę:kilogram ogórków2 cebule2-3 ząbki czosnkupęczek koperku1/4 szklanki octu1/2 łyżki cukrusól i pieprzSposób wykonania:Poszatkuj ogórki, posól i odstaw na około pół godziny. Po tym czasie dodaj do warzyw posiekany koperek, pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet oraz cukier.Dobrze wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. A następnie przełóż je do słoików i pasteryzuj przez 20 minut. Sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania lub samodzielnie - jako przekąska. Smacznego!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jak zrobić sok z kiszonych buraków?Lepszy niż cukinia i ogórki - przepyszny marynowany bakłażanNajłatwiejsze, cudowne ciasto drożdżowe bez wyrabianiaźródło: lubieesscZapraszamy na nasz Instagram

Klasyczna mizeria
21.07.2021 02:00 Przepis na tradycyjną mizerią uwielbianą przez Polaków

Mizeria jest jednym z najlepszych dodatków obiadowych. Nie bez powodu z miłą chęcią zajada ją tylu smakoszy. Istnieje wiele receptur na ogórki w tej odsłonie. Niektórzy dodają do mizerii ocet. Jednak my wykorzystamy sok z cytryny. Specjał wyjdzie perfekcyjnie.Pyszna mizeria niejednokrotnie przyprawiała nas o autentyczny zachwyt. Dodatek jest bardzo prosty w przygotowaniu i nawet smakosze bez większego doświadczenia powinni sobie z nim poradzić. Efekt zachwyci domowników.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Mizeria w niecodziennym wydaniu
15.07.2021 02:00 Niezwykły przepis na mizerię po tajsku

Mizeria jest jednym z najbardziej klasycznych dodatków obiadowych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby ją zajadać właściwie nieustannie. Czasami warto postawić na nieco innowacji. Mizeria w tajskiej odsłonie z pewnością zachwyci domowników.Smakowita mizeria niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Dziś sięgniemy po niecodzienny przepis na specjał z ogórków. Tajska mizeria zachwyca niepowtarzalnymi walorami smakowymi.

Kopia Bez tytułu (2)
17.06.2021 02:00 Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Mizerię można przygotować na wiele sposobów. Coraz popularniejsze stają się różne warianty tej letniej surówki przygotowywane wedle przepisów z dalekich zakątków świata. Jednak jej podstawą zawsze jest świeży ogórek, którego wielu z nas obiera, lub pozostawia w skórce. Okazuje się, że ta druga wersja jest znacznie zdrowsza. Mizeria święci tryumfy zwłaszcza latem, gdy warzywa są świeże, a wysokie temperatury sprawiają, że decydujemy się na spożywanie pokarmów, które nas delikatnie orzeźwią. Soczyste i chrupiące ogórki, które zwierają spore ilości wody, wydają się więc idealne na tę porę roku. Mizeria jest więc wyborem oczywistym, jednak jej przygotowanie nie jest już tak jednoznaczne - opcji mamy sporo. Nie tak dawno, w jednym z naszych artykułów wspominaliśmy o mizerii po węgiersku, która zdobywa coraz większą popularność. Jednak nie tylko ta opcja jest wakacyjnym hitem. Wielbiciele tej surówki oraz częściej decydują się na kulinarne eksperymenty i zamiast tradycyjnej wersji, szukają innych alternatyw, czego przykładem może być również mizeria po szwedzku.Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

Mizeria z cebulą
02.06.2021 02:00 Węgierska wersja mizerii

Wydawać by się mogło, że mizeria nie stanowi dla Polaków żadnego wyzwania, w końcu przygotowujemy ją jako dodatek do obiadu praktycznie codziennie. Kotlety schabowe, mielone czy najbardziej wykwintne pieczenie nie są dopełnione, jeśli obok nich nie pyszni się mizeria.Jeśli jesteś przyzwyczajony do zwykłej polskiej mizerii, poniższy przepis może otworzyć ci oczy. Receptura pochodzi z Węgier, dlatego nie może zabraknąć w niej papryki w proszku. Gdy raz jej spróbujesz, już nigdy nie powrócisz do zwykłej mizerii.

Mizeria
22.05.2021 02:00 Obłędna szwedzka wersja mizerii

Mizeria to prawdopodobnie najprostsza surówka podawana do obiadu. Choć sposób jej przygotowania różni się w zależni od domu i regionu Polski, szkielet przepisu zawsze jest taki sam i zawiera soczyste i chrupiące ogórki oraz gęstą śmietanę. Mizeria jest tak naprawdę bardzo popularnym dodatkiem na całym świecie - co widać chociażby po jej szwedzkiej wersji. Szwedzi preferują bardziej intensywne w smaku potrawy, dlatego też sama mizeria zawiera składniki, które mocno czuć na języku.

  • 1
  • 2