Smakosze.pl
mizeria z miętą

canva/zia_shusha

Orzeźwiająca mizeria z jogurtem i miętą. Surówka strąci z podium inne wersje dania

10 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

A co powiecie na orzeźwiającą mizerię z jogurtem i miętą do obiadu? Nasza surówka z pewnością strąci z podium inne jej wersje. Zachwycicie się lekkością, smakiem i aromatem. Jest nawet szansa, że ten dodatek zdominuje cały posiłek i jako pierwszy zniknie z talerzy.

Mizeria kojarzy wam się z banałem i oklepanym smakiem? Czas to zmienić i uczynić z niej nieziemski dodatek. A nie trzeba przy tym się zbytnio męczyć. Wystarczy do pokrojonych ogórków dorzucić trochę listków mięty i innych dodatków, a potem wymieszać całość jogurtem naturalnym. Proste, prawda? A jakie smaczne.

Ewa Wachowicz, szaszłyki z grilla

Wachowicz zaskakuje szaszłykami z grilla. Obędzie się bez krojenia mięsa

CZYTAJ DALEJ

Przepis na niezwykłą mizerię z miętą i jogurtem

Składniki:

  • 4-5 ogórków gruntowych lub 2 ogórki sałatkowe

  • 1/2 małej, czerwonej cebuli

  • kawałek małej papryczki chilli

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka miodu

  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki

  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego

  • sól, pieprz

  • kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie orzeźwiającej mizerii

Ogórki umyj, osusz, jeśli mają grubszą skórkę, obierz je. Pokrój je w cienkie plasterki, umieść w salaterce.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, dodaj do ogórków. Dorzuć też drobno posiekaną papryczkę chilli, wymieszaj warzywa.

W kubku wymieszaj jogurt naturalny z oliwą, miodem, sokiem z cytryny i octem. Sosem polej ogórki, wymieszaj.

Mizerię dopraw do smaku solą i pieprzem. Listki mięty opłucz, osusz, posiekaj, dodaj do mizerii, wymieszaj.

Wskazówka:

Tak przygotowana mizeria jest doskonałym dodatkiem do mięs z grilla, a także do mięs duszonych i pieczonych.

W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na mizerię. Sprawdź, jak zrobić mizerię po śląsku, a także, w jaki sposób przygotować mizerię z ogórkami małosolnymi.

mięta

canva/Anna Subbotina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >