Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki

Ogórki

ogórki na zimę
30.05.2022 18:00 Jedyne w swoim rodzaju ogórki po chińsku na zimę. Nic lepszego nie zjecie

Planujecie już, jakie przetwory zrobicie w tym roku? Polecamy jedyne w swoim rodzaju ogórki po chińsku na zimę. Zapewniamy, że nic lepszego nie zjecie, bo te ogórki są chrupiące, pełne aromatu, z przyjemną, ostrawą nutą. Będą doskonałe do obiadu, na przekąskę i kanapki. Nie robimy już tyle przetworów na zimę, co kiedyś. W sklepach bowiem przez cały rok dostępnych jest wiele produktów. Poza tym warzywa i owoce mają dość wysokie ceny, by je przetwarzać. Jednak zawsze warto przygotować kilka słoiczków ulubionych przysmaków. Będą pod ręką, gdy najdzie nas ochota na coś pysznego.Do jednych z najbardziej lubianych przetworów należą te ogórkowe. Ogórki kisimy, marynujemy i robimy z nich różne sałatki na zimę. Stanowią one doskonały dodatek do dań obiadowych, a także do sałatek i przekąsek. Dlatego dziś proponujemy właśnie ogórki, tylko w chińskiej wersji.

Lekko orientalna wersja mizerii
29.05.2022 21:56 Lekko orientalna wersja mizerii. Sekretem smaku uwielbiane zioło

Mizeria jest popularną surówką ze świeżych ogórków, którą zazwyczaj podaje się ze śmietaną lub jogurtem. Tym razem proponujemy uzupełnić dobrze znaną klasykę o kilka posiekanych listków świeżej mięty. Orzeźwiający smak i nieziemski aromat dodatku o orientalnych korzeniach z pewnością wam się spodoba. Mizerię można przygotować zarówno w wersji kremowej — z odrobiną cukru pudru — jak i bogatej — z innymi warzywami. Wschodni wariant specjału, czyli libańskie kyar bi laban, zakłada zastosowanie jogurtu i świeżej mięty. Dodatki te sprawiają, że ogórki nabierają lekkości i przyjemnego aromatu. Spróbujecie?

Pyszne ogórki po królewsku na zimę z dodatkiem miodu
29.05.2022 17:42 Pyszne ogórki po królewsku na zimę z dodatkiem miodu

Ogórki królewskie są pyszną słodko-kwaśną odsłoną lekkiego i orzeźwiającego warzywa. Zalewa z czterech składników — miodu, cukru, octu i wody — pozwoli wam stworzyć niezapomniany w smaku specjał, którym raczyć się będziecie mogli aż do zimy. Przygotowanie jest bardzo proste. Z naszymi wskazówkami na pewno sobie poradzicie. Ogórki gruntowane są smacznym warzywem, które można poddać kiszeniu lub zamarynować. Prosta kompozycja z wody, octu spirytusowego, cukru i miodu pozwoli wam przemienić delikatne w smaku warzywo w wyrazisty rarytas, któremu nikt się nie oprze. Spróbujecie?

Kiedy można dodać ogórki kiszone do zupy ogórkowej? Czas ma znaczenie
29.05.2022 13:19 Kiedy można dodać ogórki kiszone do zupy ogórkowej? Czas ma znaczenie

Zupa ogórkowa to pomysł na proste i pyszne danie dla całej rodziny. Pamiętaj jednak o jednej, bardzo ważnej zasadzie- ogórki dodawaj do zupy na samym końcu, kiedy ziemniaki będą już miękkie. W przeciwnym razie ogórkowa stanie się do niczego. Kiedy dodać ogórki kiszone do zupy ogórkowej? Poznaj prosty przepis na najlepszą ogórkową.Zupa ogórkowa gotowana na udku z kurczaka z dużą ilością warzyw nie ma sobie równych. Jest kwaśna, pożywna, lekka i bardzo aromatyczna. Zupa z kiszonych ogórków to jedna z moich ulubionych zup. Uwielbiam ją za jej wyraźny smak i prozdrowotne właściwości.Ogórki kiszone dodawaj do zupy na samym końcu. Nigdy nie dodawaj ich przed lub w trakcie gotowania ziemniaków. Kiszonki sprawią, że ziemniaki się nie ugotują i będą twarde. Do zupy dodaj również wodę po ogórkach. Ten dodatek znacznie poprawi smak i aromat całej potrawy, będzie przepyszna.Zupa ogórkowa gotowana na wywarze mięso- warzywnym jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i wzmacniająca. Dodatek kiszonek nie tylko sprawia, że danie jest pyszne, ale i jeszcze zdrowsze. Ogórki regulują pracę całego układu pokarmowego i trawiennego, głównie jelit, a także skutecznie oczyszczają organizm z toksyn.Lato to idealna pora na przygotowanie domowych kiszonek- tu poznasz przepis siostry Anastazji na ogórki kiszone, będą idealnie chrupiące, soczyste i smaczne, a także zachowają świeżość przez wiele miesięcy.

Zachwycające ogórki po kaszubsku
27.05.2022 14:59 Zachwycające ogórki po kaszubsku. Zdradzamy niezawodną recepturę

Ogórki konserwowe i kiszone są świetnymi dodatkami do obiadu. Marynując warzywo z papryką i cebulą, uzyskacie niezwykle aromatyczną wersję kaszubską, która spodoba się wielu amatorom tego typu specjałów. Przygotowanie jest niezwykle proste, a dzięki pasteryzacji smakiem rarytasu będziecie mogli cieszyć się bardzo długo. Spróbujecie? Ogórki po kaszubsku są kolejną — po krokodylkach i wersji po kozacku — odsłoną smacznego i zdrowego rarytasu. Dodatek papryki i delikatnej białej cebuli sprawia, że warzywo nabiera charakteru i aromatu. Warto spróbować — to miła odmiana od klasyki. Skusicie się?

siostra Anastazja, ogórki konserwowe
26.05.2022 10:46 Wyśmienite ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji

Chrupiące i wyraziste w smaku. Takie są właśnie ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji. Wyśmienite korniszony można jeść na przekąskę, a także dodawać do sałatek i innych potraw. Dzięki dodatkowi curry nabierają złocistej barwy i niezwykłego aromatu. Po ogórki konserwowe sięgają wielbiciele ostrzejszych smaków. Do przetworów tych dodaje się bowiem ocet, który nadaje im wyrazistości i charakterystycznej woni. Oczywiście dodatek octu może być większy lub mniejszy, a smak ogórków łagodniejszy lub ostrzejszy. Ogórki konserwowe według przepisu siostry Anastazji mają doskonale wyważone smaki. Kwaśność octu jest bowiem dobrze zbalansowana cukrem. A ciekawej nuty smakowej dodaje też przyprawa curry.

Jak zrobić oryginalną sałatkę grecką?
25.05.2022 19:21 Jak zrobić oryginalną sałatkę grecką?

Sałatka grecka jest pyszną warzywną kompozycją dodatkiem sera feta. Idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja czy smaczny wczesny obiad. Oryginalnie potrawa nie zawiera sałaty. Mimo to jest orzeźwiająca, co zawdzięcza sporej zawartości ogórka. Zielone warzywo doskonale komponuje się z czarnymi oliwkami, czerwoną cebulę i drobnymi pomidorkami. Koniecznie spróbujecie. Sałatka grecka jest kolejnym — po kultowym gyrosie czy sałatce szwagra — specjałem, który dobrze sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i imprezowa przekąska. W oryginale warzywna kompozycja bazuje na świeżym ogórku, który podaje się w towarzystwie fety, czarnych oliwek, pomidorów i czerwonej cebuli. My przygotujemy ją z sosem na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Będzie pysznie.

mizeria
25.05.2022 17:33 Zachwycająca mizeria bez śmietany. Zastąpisz ją kultowym sosem

Czy wiesz, że nie musisz dodawać śmietany do mizerii? Możesz ją zastąpić kultowym sosem. Poznaj przepis na zachwycającą mizerię bez śmietany. Będzie przepyszna i lżejsza dla żołądka. Doskonale uzupełni danie obiadowe zawierające mięso, drób albo rybę. Mizeria to jeden z polskich klasyków. Jest prosta do zrobienia, więc często podajemy ją do obiadu. Wystarczy tylko pokroić ogórki w cienkie plasterki, doprawić je solą i pieprzem i wymieszać ze śmietaną. Coraz więcej osób zastępuje śmietanę jogurtem naturalnym, bo ten jest chudszy. Jednak połączenie ogórków ze śmietaną nie służy każdemu żołądkowi. Niektórzy po zjedzeniu mizerii odczuwają dyskomfort. Jeśli ty też tak masz albo po prostu chcesz spróbować mizerii w nowej wersji, przygotuj ją bez dodatku śmietany, a z pysznym sosem.

Prosty sposób na obfite zbiory ogórków. Pomoże domowa mieszanka
25.05.2022 11:12 Prosty sposób na obfite zbiory ogórków. Pomoże domowa mieszanka

Koniec z gotowymi, drogimi odżywkami do ogórków, które są pełne chemii. Przygotuj domową mieszankę do podlewania grządek, a warzywa urosną w błyskawicznym tempie i będą odporne na choroby. Odżywkę przygotujesz za grosze. Poznaj prosty sposób na obfite zbiory ogórków.Domowa mieszanka z drożdży do podlewania ogórków przynosi wiele zalet. Przede wszystkim warzywa rosną i dojrzewają szybciej i są zdrowe, odporne na choroby i bardzo smaczne. Ziemia po takim nawozie jest również mocno odżywiona i bogata w makro i mikroelementy.Aby zoptymalizować wzrost ogórków, najpierw podlej je letnią wodą, a dopiero później przygotowaną mieszanką. Ziemia musi być mokra, inaczej domowa odżywka do ogórków będzie nieskuteczna.Pamiętaj, że przygotowaną odżywką możesz podlać ogórki maksymalnie 2-3 razy w sezonie, wyłącznie w ciepłe dni. Niska temperatura skutecznie zabije dobroczynny wpływ drożdży na warzywa. Dowiedz się również, jak uprawiać pomidory, aby szybciej rosły. Warzywa z własnego ogródka są o wiele smaczniejsze niż kupione w sklepie i przede wszystkim nie są pryskane chemią.

kiszone ogórki
24.05.2022 18:54 Największe błędy podczas kiszenia ogórków. Przez nie wychodzą m.in puste w środku

W sklepach można już kupić pierwsze ogórki gruntowe. W sumie gruntowe są tylko z nazwy, ale można nastawić pierwsze małosolne. Poznajcie największe błędy podczas kiszenia ogórków. Przez nie wychodzą m.in puste w środku. Gdy zgłębicie tajniki tych przetworów, już nigdy was nie zawiodą. Kiszone ogórki należą do jednych z naszych ulubionych przetworów. Zjadamy je na przekąskę, na kanapkach, w sałatkach i do obiadu. Udane potrafią naprawdę doskonale smakować. Są też bardzo zdrowe, bo zawierają bakterie probiotyczne korzystne dla naszego organizmu. Jednak nie zawsze kiszeniaki wychodzą takie, jakbyśmy sobie tego życzyli. Nieraz są puste w środku, czasem zbyt miękkie, niechrupiące. Sprawdźcie, co wpływa na niepowodzenia i spróbujcie ich uniknąć.

Ogórki w zalewie
22.05.2022 11:54 Charakterne, lekko pikantne ogórki krokodylki. Przebój wśród przetworów

Ogórki mogą być zarówno smacznym dodatkiem do dań, jak i świetną przekąską. Pełne charakteru, pikantne krokodylki przypadną do gustu amatorom ostrzejszych smaków. Przygotowanie jest czasochłonne, ale efekt jest wart starań. Marynata z octu, oleju, cukru i chilli sprawia, że ogórki przyjemnie rozgrzewają, a jednocześnie pozostają chrupiące. Ogórki najczęściej wykorzystujemy do przyrządzenia tradycyjnej mizerii czy ukiszenia i zrobienia z nich dobrze znanej wielu smakoszom kwaśnej zupy. Tymczasem warzywo będzie doskonale smakowało również wtedy, gdy spędzi trochę czasu w pełnej charakteru marynacie z dodatkiem papryki chilli. Spróbujecie?

Projekt bez tytułu (2)
21.05.2022 12:05 Orzeźwiająca surówka z ogórków według Strzelczyka. Od razu strąci z podium mizerię

Przepisy Tomasza Strzelczyka od dłuższego czasu cieszą się ogromną popularnością wśród Polaków. Proste, tanie i smaczne dania sprawiają, że ciężko przejść wokół nich obojętnie. W sezonie letnim smakoszy szczególnie ucieszy znakomita orzeźwiająca surówka z ogórków. W wielu domach może nawet strącić z podium uwielbianą mizerię.Lato jest okresem, w którym możemy wręcz "przebierać" w sezonowych owocach i warzywach. Warto wykorzystać ten czas nie tylko robiąc przetwory na zimę, ale również ciesząc się sezonowymi "darami natury" na naszych talerzach. Tradycyjnie uważa się, że doskonałym dodatkiem do klasycznego letniego obiadu jest mizeria, jednak czasem warto postawić na surówkę z ogórków w nieco innym wydaniu. Przepis Tomasza Strzelczyka z pewnością zaskoczy niejednego smakosza!

Inna niż wszystkie mizeria po kaszubsku
20.05.2022 13:59 Inna niż wszystkie mizeria po kaszubsku. Nie ma lepszej letniej surówki

Mizeria jest wyśmienitą surówką z ogórka, która pasuje do lekkiego obiadu. Wersja kaszubska, w której warzywo łączy się z wyrazistym słodko-kwaśnym sosem będzie przyjemnym urozmaiceniem klasyki. Doskonale sprawdzi się w cieplejsze dni, gdy szukamy orzeźwienia. Spróbujcie koniecznie. Mizeria jest prostą i smacznym obiadowym dodatkiem, który zna każdy smakosz. Tradycyjnie przyrządza się ją ze śmietaną, którą niektórzy chętnie zastępują lżejszym nabiałem np. maślanką lub jogurtem naturalnym. Kaszubska wersja słodko-kwaśna będzie idealna do dań z grilla, ale nie tylko. Smak sosu będzie pasował niemalże do każdego mięsa, a nawet do lekko słodkich warzywnych kotletów czy placków. Jeśli znudziła wam się klasyczna odsłona ogórków — wypróbujcie ją. Przyjemnie was zaskoczy.

sklep Biedronka
19.05.2022 10:36 Co od czwartku czeka na nas w Biedronce? Nowa oferta robi wrażenie

Sprawdźcie, co od czwartku czeka na nas w Biedronce. Nowa oferta tego dyskontu robi wrażenie, bo można w nim kupić wiele popularnych produktów spożywczych po naprawdę dobrej cenie. Jeśli aktualne promocje pokrywają się z waszym zapotrzebowaniem, wybierzcie się jeszcze dziś do Biedronki, bo nigdzie nie zrobicie zakupów tak tanio. Polska kuchnia to w dużej mierze dania mięsne. Jednak wiosną mamy ochotę na nieco lżejsze posiłki bazujące na warzywach i rybach. I te wszystkie grupy produktów znajdziecie od dziś w Biedronce po atrakcyjnych cenach. Zamiast przepłacać, lepiej wybrać się do najbliższego dyskontu tej sieci.

Ogórki w zalewie gyros
18.05.2022 18:21 Obłędne ogórki w zalewie gyros. Nie ma bardziej aromatycznego przetworu

Ogórki w zalewie gyros z papryką, marchewką i cebulką są świetnym dodatkiem do dań obiadowych i kanapek na ciepło. Warzywa konserwowane w zalewie z octu, cukru i aromatycznej przyprawy rozpływają się w ustach. Poznaj obłędne ogórki w zalewie gyros.Przetwory z ogórków są idealną opcją na jesień i zimę. Niezależnie od tego, z jakimi dodatkami je przygotujesz, zawsze będą soczyste i doskonałe. Ogórki w octowej zalewie z przyprawą gyros i innymi warzywami są genialne i naprawdę musisz ich spróbować.Ogórki do słoików wymagają odpowiedniego przygotowania. Koniecznie namocz je na 2 godziny w zimnej wodzie, dzięki czemu zachowają chrupkość i soczystość. Ogórki z innymi warzywami i zalewą muszą stać w suchym i chłodnym pomieszczeniu przez około 10 godzin.Po tym czasie puszczą dużo sok i będą idealnym dodatkiem do dań obiadowych, hamburgerów i kanapek na ciepło. Ogórki koniecznie pasteryzuj po włożeniu do słoików, dzięki czemu zachowają smak i świeżość do następnego sezonu.Szukasz pomysłu na przetwory z ogórków? Przygotuj również ogórki w curry w słoiku. Ogórki z dodatkiem czerwonej papryki i aromatycznej przyprawy smakują wyśmienicie.

Czy można zjeść ogórki kiszone z białym nalotem? Łatwo o ogromny błąd
17.05.2022 21:17 Czy można zjeść ogórki kiszone z białym nalotem? Łatwo o ogromny błąd

Czy można zjeść ogórki kiszone z białym nalotem? Czy gazujące ogórki są szkodliwe? Wiele pytań tego typu pojawia się na forach kulinarnych. Dowiedz się, co oznacza biały nalot na ogórkach, dlaczego ogórki mętnieją i często gazują w słoiku, a także jakich ogórków kiszonych nie powinniśmy jeść.Ogórki kiszone to chyba najlepsze przetwory, jakie robimy na zimę. Kwaśne, chrupiące, soczyste, są idealnym dodatkiem do wielu dań obiadowych, sałatek, zimnej płyty. Kromka chleba z pasztetem lub smalcem z pokrojonym kiszonym ogórkiem to rewelacyjne połączenie.Z ogórków ugotujemy również pyszną zupę ogórkową. Smak kiszonek doskonale łączy się z każdym rodzajem mięsa, moim ulubionym połączeniem są kotlety mielone, duszona wołowina, żeberka wieprzowe. Delikatne, soczyste mięso doskonale smakuje w towarzystwie kwaśnych i równie soczystych przetworów.Ogórki kiszone smak zyskują w procesie fermentacji. Czasem pojawia się w nich mętna woda, biały nalot, gazowanie po otwarciu, a czasem ogórki rozpadają się w rękach i brzydko pachną. Sprawdź, co powinno nas zaniepokoić.

Niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany
17.05.2022 17:37 Niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany

Mizeria bez śmietany to doskonały dodatek do obiadu, a także lekka, zdrowa i pyszna przekąska. Wiosenna sałatka z ogórków z dodatkiem czosnku, miodu i innych aromatycznych przypraw to absolutny hit. Poznaj niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany.Mizeria bez śmietany to nowość w mojej kuchni, jednak bardzo szybko się do niej przekonałam. Sałatka jest lżejsza i rewelacyjnie łączy się z każdym daniem mięsnym, wegetariańskim i rybami. Mizeria dzięki odrobinie octu i miodu ma doskonały smak, którego koniecznie musisz spróbować.Mizerię bez śmietany możesz zrobić na dwa sposoby: w wersji z pieprzem mielonym i posiekanym koperkiem, lub posiekaną papryczką chili i świeżą kolendrą. Lekka, ogórkowa sałatka w każdej wersji smakuje wyśmienicie. Danie ma słodko- pikantny smak i rozpływa się w ustach.Jeśli nie przepadasz za smakiem świeżej kolendry, możesz zastąpić ją również koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Każda zielenina świetnie łączy się z orzeźwiającym ogórkiem i wszystkimi dodatkami.Przygotuj również pełną smaku mizerię po węgiersku z cebulą i mieloną papryką, jest perfekcyjna.

Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka
16.05.2022 13:07 Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka. Wychodzą idealnie za każdym razem

Ogórki małosolne mają wielu amatorów. Ich przygotowanie zazwyczaj jest dość czasochłonne. Kiszenie na sucho pozwoli jednak przyrządzić je niemalże ekspresowo. Wystarczy wymieszać ze sobą składniki i zamknąć je w foliowym woreczku. Resztę wykona za nas upływający czas. Wypróbujecie prosty patent i cieszcie się ulubionym smakiem. Przygotowanie ogórków małosolnych w tradycyjny sposób trwa kilka dni. Podobny w smaku rarytas można zrobić, nie korzystając z zalewy. Łącząc ogórki z dodatkami w woreczku, już po dobie cieszyć się będziemy przyjemnym i chrupiącym warzywem o dobrze nam znanym aromacie. Sprawdźcie koniecznie tę metodę.

Ogórki małosolne
10.05.2022 21:17 Wyborna surówka z ogórków małosolnych i cebulki. Cudowny smak wiosny

Surówka z ogórków małosolnych i cebulki to pomysł na błyskawiczny dodatek do obiadu i kolacji. Surówka świetnie łączy się z każdym rodzajem mięsa i daniami wegetariańskimi, doskonale smakuje również z pieczywem. Poznaj przepis na wyborną surówkę z ogórków małosolnych i cebulki.Ogórki małosolne są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Przygotowuje się je w taki sam sposób, jak kiszone, jednak z mniejszą ilością soli, a są gotowe już po 3 dniach. Ogórki mają rewelacyjny smak, są delikatne i chrupiące, a najlepsze są właśnie takie przygotowane samodzielnie w domu.Ogórki sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Przygotuj z nich surówkę o wyraźnym smaku, która będzie absolutnym hitem. Cebulka i szczypiorek nadają mocnego akcentu, jeśli jednak wolisz łagodniejszy smak, dodaj do surówki szczyptę cukru.Jeśli chcesz przygotować pyszne ogórki do surówki- tu dowiesz się, jak zrobić zalewę do ogórków małosolnych, wychodzą za każdym razem.

Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Wszystko przez błąd
10.05.2022 16:43 Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Wszystko przez błąd

Nawet najlepszej jakości ogórki po ukiszeniu mogą być puste w środku i mało soczyste. Dowiesz się, dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku. Wystarczy jedno niedopatrzenie. Dlaczego ogórki psują się podczas kiszenia?Lato to idealna pora na przygotowywanie przetworów na zimę. Jednym z najsmaczniejszych i najbardziej uniwersalnych są ogórki kiszone. Warzywa są świetnym dodatkiem do sałatek, zimnej płyty. Smakują rewelacyjnie z kromką chleba i smalcem, przygotujemy z nich także wiele pysznych dań, w tym zupę ogórkową na żeberkach.Do kiszenia ogórków niezbędne są również dodatki, jak czosnek, chrzan, koper, liście wiśni i kilka innych przypraw, które sprawiają, że warzywa nabierają doskonałego smaku. Niekiedy jednak po ukiszeniu okazuje się, że warzywa są puste w środku, suche, gorzkie lub zupełnie zepsute.Szukasz sprawdzonego przepisu na ogórki kiszone? W tym artykule poznasz niezawodny przepis z 1895 roku, ogórki będą perfekcyjne.

siostra Anastazja, ogórki kiszone
09.05.2022 18:23 Idealne ogórki kiszone według siostry Anastazji. Już wiadomo, co jest tajemnicą ich smaku

Jeśli myślicie już o pierwszych przetworach, mamy dla was sprawdzony przepis siostry Anastazji na kiszone ogórki. Wychodzą idealne — chrupiące i w sam raz kwaśne. Wiadomo już, że tajemnicą ich smaku jest odpowiednia zalewa. Istotna też jest jej temperatura. Kiszone ogórki to obok kiszonej kapusty najpopularniejsza kiszonka. Przetwory te urzekają swym orzeźwiającym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Jeśli chodzi o ogórki, jest ona nawet wyższa niż świeżych warzyw. Kiszone ogórki zawierają bowiem sporo witaminy C, a także cenne bakterie probiotyczne. Idealne ogórki kiszone powinny być jędrne i chrupiące. I dokładnie takie wychodzą z przepisu siostry Anastazji. W czym tkwi ich tajemnica? Siostra zalewa ogórki solanką, czyli mieszanką wody i soli. Ważne jest też jednak to, że płyn ten jest gorący.

mizeria
09.05.2022 16:53 Zachwycająca mizeria po włosku. Zapomnisz o innych surówkach

Co dziś podać do obiadu? A może zachwycającą mizerię po włosku? Zrób ją raz, a zapomnisz o innych surówkach. Jest prosta do zrobienia, a zachwyca smakiem. Miesza się w niej bowiem świeżość ogórka, ostrość cebuli, aromat czosnku i kwaśność octu. Tak przyrządzona mizeria będzie doskonałym dodatkiem do dań z mięs, drobiu i ryb. Mizeria jest jednym z najprostszych dodatków do obiadu. Kojarzy się z wiosną i latem, lekkością i orzeźwiającym smakiem. W sumie można ją robić przez cały rok, bo świeże ogórki są cały czas w sprzedaży. Jednak najsmaczniejsza będzie, gdy zrobimy ją z ogórków gruntowych.Włoska mizeria różni się nieco od polskiej. Jej podstawą są ogórki, ale dodaje się też do niej cebulę i czosnek, a także ocet, majonez i kilka przypraw. Dzięki temu ma wyraźniejszy smak.

Ogórki małosolne
08.05.2022 18:25 Babciny patent na ogórki małosolne bez wody i zalewy

Ogórki małosolne są wyjątkowo zdrowym rarytasem, po który z chęcią sięga wielu amatorów dobrego jedzenia. Najczęściej przygotowuje się je z dodatkiem zalewy bogatej w aromatyczne przyprawy. A gdyby tak pominąć w niej wodę? Okazuje się, że ten śmiały pomysł nie tylko nie jest absurdalny, ale tez dobrze znają go nasze babcie, które nie raz takie ogórki przyrządzały. Ogórki małosolne przygotować można według różnych receptur. Zdradzaliśmy wam już m.in. niezawodne patenty, które pomogą osiągnąć przyjemnie chrupiące ogórki — wprost idealne do przyrządzenia surówki. Tym razem na tapet bierzemy babciną metodę pomijającą wykorzystanie płynów. Aromatyczny specjał też się uda.

Mizeria
08.05.2022 12:40 Kiedy dodawać sól do mizerii? Wielu smakoszy popełnia poważny błąd

Mizeria jest wyśmienitą surówką ze świeżych ogórków, która pasuje do każdego obiadu. Jeden błąd jednak wystarczy, by zamiast smakowitych chrupiących warzyw w delikatnym sosie uzyskać wodnisty twór kompletnie pozbawiony smaku. Gdy dodamy sól przed połączeniem ogórków ze śmietaną, unikniemy uzyskania pozbawionej smaku wodnistej surówki. Koniecznie przygotujcie rarytas w ten sposób — będziecie zachwyceni jego konsystencją i teksturą. Mizerię można przygotować na wiele sposobów. Nieważne jednak czy wsypiemy cukier puder do sosu, czy też postawimy na przepis z dodatkowymi warzywami — jeśli sól trafi do surówki zbyt późno, nawet najlepsza receptura zawiedzie. Pod wpływem tej przyprawy bowiem ogórki puszczają soki, które należy wcześniej usunąć. Wiemy jak to zrobić.

Ogórki i pomidory
08.05.2022 09:15 Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Rozwiewamy wątpliwości

Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Wielu Polaków woli ich razem nie zestawiać. Czy jednak ich obawy są słuszne? Czy rzeczywiście sałatka z pomidorem i ogórkiem przyniesie nam więcej strat niż zysków? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości na ten temat.Pomidor i ogórek należą do jednych z najpopularniejszych warzyw. Cenimy ich orzeźwiający smak i przyjemny aromat. Często kładziemy ich plasterki na kanapki, ale też lubimy je dodawać do sałatek. Połączenie to nie tylko świetnie smakuje, ale też wygląda bardzo apetycznie. Niestety niektórzy sugerują, że zestawienie ogórka z pomidorem w jednej potrawie nie jest najlepszym pomysłem. Sałatka z ich dodatkiem doskonale smakuje, jednak nie jest podobno tak wartościowa, jak mogłaby być. Czy rzeczywiście tak jest?

Co zrobić, żeby ogórki małosolne były chrupkie?
07.05.2022 21:10 Co zrobić, żeby ogórki małosolne były chrupkie? Bezcenne rady Kuronia

Ogórki małosolne są wyjątkowym rarytasem, po który z chęcią sięga wielu smakoszy. Kucharz Jakub Kuroń zdradził kilka wskazówek, dzięki którym ich przyrządzenie zawsze zakończy się sukcesem, a wyrób będzie chrupiący i pełen smaku. Jednym z nich jest wykorzystanie soli niejodowanej. Sprawdźcie, co jeszcze będzie pomocne. Ogórki małosolne są świetnym dodatkiem do surówek, sałatek czy kanapek. W przeciwieństwie do kiszonych — które proponowaliśmy wam wykorzystać zarówno do pasty kanapkowej, jak i wybornej i prostej zupy z koperkiem — mają charakterystyczny, choć nieco mniej wyrazisty smak i są bardziej chrupiące. Z patentami Jakuba Kuronia zachwycą każdego amatora tego smakołyku.

Od której strony należy obierać ogórka? Pora rozwiać wszelkie wątpliwości
07.05.2022 13:49 Od której strony należy obierać ogórka? Pora rozwiać wszelkie wątpliwości

Od której strony należy obierać ogórka? To pytanie często pojawia się na forach kulinarnych, pora rozwiać wszystkie wątpliwości. W ciemniejszej końcówce ogórka znajdują się gorzkie substancje, które łatwo rozprowadzimy po całym warzywie, jeśli będziemy obierać je nieumiejętnie. Dowiesz się, jak prawidłowo obierać ogórka.Ogórki szklarniowe, gruntowe to doskonały dodatek do obiadów, sałatek, surówek i wielu innych dań. Dodany do twarogu i podany z kromką świeżego pieczywa to idealne śniadanie. Z ogórków przygotujesz również mizerię i wiele wyśmienitych przetworów, między innymi ogórki kiszone lub ogórki w zalewie curry.Warzywo jest bardzo orzeźwiające i smaczne, jednak często pojawia się również nieprzyjemna goryczka. Substancja jest naturalnym systemem obronnym warzyw, jednak skutecznie może zepsuć smak całego dania. Wystarczy jednak odpowiednio obrać ogórka, aby gorzki smak się nie pojawił.

mizeria
06.05.2022 18:34 Zachwycająca szwedzka wersja mizerii. Gratka dla całej rodziny

Co podać do obiadu? Doskonałym pomysłem będzie zachwycająca szwedzka wersja mizerii. Tym się różni od polskiej surówki, że często ma dodatek cebuli i cukru. Doskonale pasuje do wiosennych dań podanych z młodymi ziemniakami. Taka pyszna gratka dla całej rodziny.Mizeria jest prostym dodatkiem do obiadu. Wystarczy obrać ogórki, pokroić je w cienkie plasterki, doprawić i wymieszać ze śmietaną. Ta surówka zachwyca lekkością i orzeźwiającym smakiem. Warto ją podać do mięsnych dań serwowanych z młodymi ziemniakami. Świetnie bowiem podbija ich smak. Podobny dodatek znany jest też w Szwecji. Dodaje się jednak do niego również cebulę, a także koperek, cukier i trochę octu. Dzięki temu ma nieco wyraźniejszy smak, ale jest równie orzeźwiająca.