Wyrazista surówka z ogórków do każdego obiadu. Bije na głowę mizerię
Nie wiecie jaką surówkę przygotować do obiadu? Wybierzcie przyjemnie pikantny rarytas z ogórka. Kilka składników przemieni proste warzywo w prawdziwą ucztę. Spróbujecie koniecznie — miła odmiana od klasyki kuchni polskiej gwarantowana.
Surówka z ogórka w stylu azjatyckim odmieni wasze spojrzenie na to warzywo. Sezonowy rarytas łączymy tu z aromatycznym prażonym sezamem i ostrym sosem przygotowanym z typowych dla tej kuchni składników. Smakołyk jest pikantny i aromatyczny — po prostu pyszny.
Przepis na pikantną surówkę ze świeżego ogórka
Składniki:
pół kilograma świeżych ogórków
5 gałązek szczypiorku
2 płaskie łyżki ziaren sezamu
Składniki na sos:
3-4 łyżki octu ryżowego
1,5 łyżki oleju sezamowego
1,5 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego
1 łyżeczka sosu sriracha lub 1 łyżeczka płatków chili
Jak zrobić smaczną surówkę z ogórka? Nietypowe dodatki nadadzą jej charakteru
Zaczynamy od przygotowania sosu. W misce lub szklance umieszczamy ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier i sos sriracha lub płatki chili. Mieszamy i odstawiamy go na bok. Sezam prażymy na suchej patelni.
Ogórki myjemy i obieramy. Kroimy je w cienkie plasterki i przenosimy do dużej miski. Szczypiorek płuczemy i siekamy. Dodajemy go do warzyw, a następnie całość mieszamy z sosem i posypiemy sezamem. Podajemy od razu po przyrządzeniu. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli korzystacie ze świeżych ogórków szklarniowych, ich obieranie nie jest konieczne. Starannie je umyjcie i pokrójcie - niekoneicznie w plasterki - a też uzyskacie smaczną surówkę.
Po inne pomysły na wyśmienite surówki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzoną recepturę na kultowego colesława w wersji z czerwoną kapustą, a także wyrazistą kompozycję z porem i selerem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ania Starmach zdradziła patent na najsmaczniejszy domowy tarty chrzan. Obowiązkowy dodatek do wędlin
Jak zrobić schabowe z kością? Krótki poradnik, który wszystko wyjaśnia