Chrupiąca surówka z kalafiora. Do dań z mięsem i bez
Z czego zrobić letnią surówkę? Wybór jest naprawdę duży, dlatego dziś zaskoczymy was surówką z kalafiora. Jest chrupiąca i niezwykła w smaku. Doskonale pasuje do dań z mięsem i jarskich. Ciekawego smaku dodaje jej sok jabłkowy. Ten słodkawy składnik zwiększa soczystość surówki i balansuje jej smak.
Kiedy jak kiedy, ale latem nie powinniśmy mieć problemu z surówkami. Dostępność i wybór świeżych warzyw są na tyle duże, że codziennie możemy raczyć rodzinę zupełnie innym przysmakiem. Prostym, chrupiącym, a przede wszystkim zdrowym.
Wiemy jednak, że czasami najzwyczajniej brakuje pomysłu. Znowu więc serwujemy mizerię lub pomidory z cebulą. Jednak od czego jesteśmy my? Służymy Wam pomocą i dobrym pomysłem na surówkę z kalafiora. Jest nieoczywista, ale bardzo smaczna i chrupiąca. Powinniście jej spróbować.
Jak zrobić surówkę z kalafiora?
Składniki:
1/2 średniej wielkości kalafiora lub 1 mały
2 ogórki sałatkowe
koperek
ok. 1/2 szklanki soku jabłkowego
sól, pieprz
Przygotowanie chrupiącej surówki z kalafiora
Kalafiora oczyść z liści, opłucz, drobno posiekaj. Wsyp do miski, oprósz solą, dokładnie wymieszaj.
Ogórki umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Koperek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Ogórek i koperek dodaj do kalafiora, wymieszaj.
Surówkę polej sokiem jabłkowym. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Od razu podawaj.
Wskazówka:
Do surówki możesz też dodać odrobinę majonezu wymieszanego ze śmietaną. Powstanie wtedy kremowy sos.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na surówkę z kapustą pekińską, a także na surówkę z pora, marchewki i chrzanu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: olgasmile