Doskonalsze od kiszonych ogórki po cygańsku przyprawiają o zawrót głowy. Każdy słoik zniknie w kilka chwil
Ogórki po cygańsku są kolejną pyszną propozycją na sezonowy rarytas. Połączenie delikatnego warzywa z aromatycznymi pomidorami, charakterną cebulką i odrobiną octu z jabłek z pewnością skusi niejednego smakosza. Zwłaszcza że przygotowuje się je bardzo szybko. Od razu zróbcie więcej, bo znikają jeszcze szybkiej.
Nie ma nic lepszego niż dobrze doprawione ogórki podane do letniego obiadu. Jeżeli kiszone już wam się znudziły, przyrządźcie specjał po cygańsku. Prosta marynata i dodatki sprawiają, że ogórki nabierają niepowtarzalnego smaku. Skusicie się?
Przepis na smakowite ogórki po cygańsku
Składniki:
6 kg ogórków gruntowych
1 kg cebuli
4 łyżki soli kamiennej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
pół szklanki octu jabłkowego, najlepiej domowego
1 kg koncentratu pomidorowego lub przecieru
Jak zrobić ogórki po cygańsku? Zachwycający rarytas nie wymaga wysiłku, a zachwyca smakiem
Przyrządzanie rarytasu najlepiej zacząć wieczorem. Wtedy myjemy ogórki i kroimy je w cienkie plasterki. Umieszczamy w dużej misce wraz z posiekaną cebulą. Całość zasypujemy solą, po czym nakrywamy naczynie i odstawiamy je na całą noc.
Odlewamy sok, który się pojawił. Do warzyw dodajemy cukier, olej, ocet i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i dostawiamy na 30 minut. Ogórki po cygańsku są już prawie gotowe. Trzeba je już tylko włożyć do słoików i zapasteryzować.
Zakręcone naczynia z przetworem wkładamy do wyłożonego ściereczką garnka i wypełniamy go wodą do połowy wysokości. Gotujemy przez 10 minut od momentu, gdy płyn zawrze. Przetwory studzimy pod przykryciem.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przyrządzenie ogórków. Szczególnie polecamy te kiszone z miodem oraz ogórki po warszawsku z aromatyczną gorczycą i liściem dębu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal
Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę
Dlaczego warto dodać do kawy sok pomarańczowy? Zaskakujący napój podbija internet