Poznajcie przepis Ewy Wachowicz na aksamitną zupę ogórkową. Potrawa jest sycąca i pełna smaku, choć Wachowicz nie gotuje jej na mięsie. Przesmaża natomiast warzywa i kiszone ogórki na maśle, co wydobywa z nich więcej smaku i nadaje zupie doskonałej konsystencji. Zwykle zupę ogórkową gotujemy na wkładce mięsnej: na udku z indyka, kurczaka lub żeberkach. W ten sposób zyskujemy pełny smak. Ewa Wachowicz zdradziła zaś przepis na bezmięsną zupę ogórkową, która również jest wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna.Wachowicz przygotowuje wywar na ogórkową nieco inaczej. Na początku przesmaża na maśle warzywa z suszonymi ziołami i na nich gotuje bulion, a następnie dodaje przesmażone ogórki kiszone. Do zupy wlewa też wodę po ogórkach. Tak przygotowana zupa ogórkowa smakuje wyśmienicie.Pamiętaj o zachowaniu kolejności podczas gotowania zupy. Jeśli najpierw dodasz ogórki kiszone i wodę po ogórkach, a dopiero później ziemniaki, ziemniaki będą twarde i niesmaczne. Zupę ogórkową dopraw świeżym koperkiem, zabiel śmietaną i od razu podawaj.
Domowe kiszonki należą do jednych z najwartościowszych przetworów na zimę. Są idealnym dodatkiem do obiadu, sałatek, kanapek, a także pyszną przekąską. Wielu z nas zastanawia się jednak, jaką sól najlepiej dodawać do kiszonek, by się udały i wyszły smaczne.O ile dodatki do kiszenia ogórków są jasne, tak sól do kiszonek, jest kwestią sporną. Niektórzy zalewę gotują wyłącznie z solą kamienną niejodowaną, inni wykorzystują sól jodowaną lub inne rodzaje. Okazuje się, że najlepszą solą do kiszonek jest sól kamienna.Sól do kiszonek dodajmy bezpośrednio do gotującej się wody i w ten sposób przygotowujemy zalewę. Mało kto wie również, że woda nie może być chlorowana. Jeśli taka właśnie woda znajduje się w naszych domach, wykorzystajmy wodę filtrowaną lub odstaną, nie bezpośrednio z kranu.Sól do kiszonek to bardzo ważny dodatek, jednak musimy trzymać się określonych proporcji, dzięki którym ogórki będą smakować doskonale. Nie ograniczajmy się również do czosnku, kopru i chrzanu- ogórki kiszone będą jeszcze lepsze, kiedy dodamy do nich kilka innych składników.
Sałatka jarzynowa na stałe zagościła na polskich stołach. Do dobrze znanej i lubianej wersji bazowej warto dodać cebule. Podkręci ona smak sałatki i nada jej nieco ostrości i charakteru. Dla dobrze zbalansowanego smaku całości, postaw jednak na łagodniejsze odmiany tego popularnego warzywa.Podstawą sałatki jarzynowej są ugotowane warzywa korzeniowe w towarzystwie jajek i ogórków kiszonych. Pozostałe dodatki dobiera się wedle własnego gustu. Cebula, dzięki swoim właściwościom smakowym da sałatce nieco pikanterii i świeżości. Jeśli wybierzesz cebulę czerwoną lub szalotkę, będziesz mieć pewność, że sałatka jarzynowa nie wyjdzie przesadnie ostra.
Krysia zdradziła swój patent na najsmaczniejsze ogórki kiszone. Sekretem nie są składniki, a sam proces fermentacji. Krysia po przygotowaniu ogórków odstawia je na około 5 dni w ciepłe miejsce, a następnie pasteryzuje. Tak przygotowane ogórki wychodzą za każdym razem.Ogórki kiszone to świetny dodatek do obiadu, sałatek, kanapek. Przygotujesz z nich wyśmienite pasty, ugotujesz domową zupę ogórkową. Niestety czasem mimo starań ogórki kiszone się psują lub nie smakują tak, jak powinny. Krysia zdradziła, jak robi ogórki, które zawsze są pełne smaku.Zanim zaczniesz przygotowywać ogórki kiszone, pamiętaj, aby dokładnie je umyć, przełożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 2 godziny. To prosty trik na świeże, jędrne i soczyste przetwory. Wybieraj ogórki małe lub średnie, duże ogórki nie nadają się do kiszonek.Bardzo ważne jest również przygotowanie słoików i zakrętek. Pojemniki na przetwory muszą być sterylnie czyste, inaczej zamiast pysznych kiszonek otrzymasz zepsute i spleśniałe ogórki. Słoiki najpierw dokładnie umyj, a następnie sparz wrzącą wodą.
Nie wiecie jaką surówkę przygotować do obiadu? Wybierzcie przyjemnie pikantny rarytas z ogórka. Kilka składników przemieni proste warzywo w prawdziwą ucztę. Spróbujecie koniecznie — miła odmiana od klasyki kuchni polskiej gwarantowana.Surówka z ogórka w stylu azjatyckim odmieni wasze spojrzenie na to warzywo. Sezonowy rarytas łączymy tu z aromatycznym prażonym sezamem i ostrym sosem przygotowanym z typowych dla tej kuchni składników. Smakołyk jest pikantny i aromatyczny — po prostu pyszny.
Sałatka grecka jest sycącą i orzeźwiającą propozycją na letni obiad lub kolację. Proste połączenie kilku świeżych warzyw, sera feta i oliwek z aromatycznym sosem skusi niejednego smakosza. Danie przygotujecie niemalże ekspresowo, a jeszcze szybciej zniknie z talerza. Smakuje obłędnie i jest bardzo zdrowe.Jeśli jeszcze nigdy nie skusiliście się na sałatkę grecką, koniecznie spróbujcie jej tego lata. Lekka i pełna smaku kompozycja świeżych warzyw, delikatnie słonej fety i aromatycznego ziołowego sosu idealnie sprawdza się w gorące dni, gdy nie bardzo ma się ochotę na ciepłe i ciężkie dania.
Domowa zupa ogórkowa to jedna z zup, które można jeść dziennie. Babcia Gramolka do zupy zamiast ziemniaków dodaje ryż. Podsmaża również starte ogórki na maśle, dzięki czemu ogórkowa nabiera fenomenalnego smaku.Zupa ogórkowa z domowych ogórków kiszonych to pomysł na przepyszny, rodzinny obiad. Do zupy ogórkowej zamiast ziemniaków dodaj ryż- zupa będzie jeszcze smaczniejsza, a Ty zaoszczędzisz sporo czasu. Sekretem doskonałej zupy ogórkowej jest odpowiednie przygotowanie ogórków kiszonych. Babcia Gramolka starte ogórki przesmaża na niewielkiej ilości masła. To prosty sposób, dzięki któremu zupa ma jeszcze pełniejszy smak. Zupę po ugotowaniu zabiel śmietaną i oprósz posiekanym koperkiem, a każdy będzie prosił o dokładkę.Do zupy ogórkowej wlej również niewielką ilość wody po kiszonych ogórkach. Woda wzmocni kwaskowaty smak, a całe danie będzie totalnym hitem na Twoim stole. Podstawą zupy jest oczywiście aromatyczny wywar z mięsa i warzyw rosołowych.
Klasyczną mizerię zawsze przygotowujemy z dużą ilością śmietany, jednak możemy również pominąć dość ciężki i kaloryczny składnik i zrobić mizerię bez śmietany przepisu Ewy Wachowicz. Tak przygotowana mizeria podbije serce każdego smakosza.Mizerię bez śmietany charakteryzuje wyraźny, ogórkowo- koperkowy smak. Do ogórków dodajemy odrobinę cukru pudru i soku z cytryny, następnie całość mieszamy z oliwą z oliwek. Lekka sałatka z ogórków jest świetną alternatywą dla tradycyjnej mizerii na śmietanie.Do mizerii bez śmietany możemy dodać również posiekaną cebulkę czerwoną lub szczypiorek, możemy również zamiast pieprzu dodać szczyptę chili, jeśli wolimy pikantne dania. Tak podana mizeria ma rewelacyjny smak i jest doskonałym dodatkiem do obiadu.Mizerię bez śmietany możemy podać praktycznie z każdym daniem. Świetnie łączy się z kotletami schabowymi, mielonymi, filetami z kurczaka czy indyka. Potrawa urozmaica również dania z grilla, pieczone ryby i dania wegetariańskie. Mizeria bez śmietany to również pomysł na szybką i smaczną przekąskę.Przepis na mizerię bez śmietany według Ewy WachowiczSkładniki na 4-5 porcji:2 ogórkipęczek koperkusól, pieprz do smaku2 łyżeczki soku z cytrynyszczypta cukru pudru2-3 łyżki oliwy z oliwek
Ogórki po kozacku to pomysł na świetne przetwory na zimę. Ogórki będą gotowe po około tygodniu i będą doskonałym dodatkiem do obiadu i innych dań, np. z grilla. Charakterne ogórki po kozacku zachwycą każdego smakosza.Ogórki po kozacku w zalewie musztardowej smakują fenomenalnie. Są wyraźne w smaku, lekko pikantne i bardzo soczyste. Ogórki po kozacku z dodatkiem gorczycy, baldachu kopru, czosnku, musztardy to absolutny hit.Do ogórków po kozacku wybierz ogórki mniejsze i średnie. Ogórki przed przygotowaniem dokładnie umyj, następnie przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na dwie godziny, w ten sposób ogórki gruntowe będą jędrne, świeże i zachowają smak na wiele miesięcy.Ogórków po kozacku nie musisz pasteryzować, jednak pamiętaj, aby słoiki i wieczka były wcześniej umyte i wyparzone. Po wlaniu gorącej zalewy musztardowej, odstaw zakręcone słoiki do góry dnem i zaczekaj, aż ostygną. Wieczka w tym czasie wklęsną i dzięki temu przetwory będą bezpieczne przed pleśnią i rozwojem bakterii.
Ogórki kiszone są jednym z najpopularniejszych przetworów, które przygotowujemy na zimę. Są soczyste, kwaśne i bardzo zdrowe. W słoikach zwykle pojawia się mętna zalewa, często również towarzyszy jej biały osad, kożuch i gaz. Dlaczego ogórki kiszone gazują?Ogórki kiszone są przetworami, które obowiązkowo przygotowuję na zimę. Są świetnym dodatkiem do obiadu, smakują rewelacyjnie z daniami mięsnymi i wegetariańskimi, dodajemy je do sałatek i gotujemy domową zupę ogórkową. Wiele osób zastanawia jednak mętna zalewa, biały osad i ulatniający się gaz podczas otwierania słoika.Do przygotowania ogórków kiszonych wykorzystujemy głównie chrzan, koper włoski, gorczycę, zalewę z dodatkiem soli. Bardzo ważne są również inne dodatki, jak liście dębu, wiśni, czy czarnej porzeczki, które nadają ogórkom rewelacyjnego smaku. Nigdy nie zabierajmy się jednak za przygotowywanie ogórków kiszonych, kiedy mają pojawić się burze. Podczas wyładowań atmosferycznych proces fermentacji będzie przebiegał tak gwałtownie, że gaz może rozsadzić słoiki lub ogórki się zepsują.
Wasze ogórki wyrosły duże i nie nadają się do kiszenia? Zróbcie z nich smaczny warzywny sos tzatziki. Aromatyczny i lekko ostry przysmak jest doskonałym dodatkiem do obiadu czy przekąsek. Z pewnością zachwyci nie tylko amatorów mięsnych rarytasów. Musicie spróbować.Spore ogórki po ukiszeniu w całości bardzo często stają się miękkie i mają dziury w środku. Taki produkt nie należy do najsmaczniejszych i zdecydowanie lepiej jest wykorzystać większe warzywa do przygotowania świeżej surówki czy innego chrupiącego dodatku. Smakowite, wywodzące się z kuchni greckiej tzatziki będą idealne.
Mamy dla was idealny dodatek do obiadu. Jest nim przepyszna surówka z ogórka i awokado. Robi się ją szybko i prosto, bo warzywa wystarczy posiekać i wymieszać z sosem. Jesteśmy przekonani, że proponowane, niebanalne połączenie składników zachwyci was smakiem. Surówkę podaje się do obiadu, ale można ją też zjeść na przekąskę. Jest niskokaloryczna, bo składa się z warzyw, ale też bardzo odżywcza, ponieważ dostarcza witamin, soli mineralnych i innych, cennych składników. Dlatego zawsze pamiętajcie o surówce do obiadu. Naszą propozycją na dziś jest surówka z ogórka i awokado. To połączenie nie jest zbyt popularne, ale zapewniamy was, że niezwykle smaczne. Aksamitne awokado doskonale bowiem dopełnia smak orzeźwiającego ogórka. W połączeniu z sosem zielona surówka smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonajcie się o tym sami.
Pomysł na szybką, tanią i pyszną kolację dla całej rodziny? Przygotuj błyskawiczną, wiosenną sałatkę warzywną z dodatkiem kukurydzy, szynki drobiowej i majonezu. Świeże, sezonowe warzywa i sałata lodowa w tej odsłonie smakują wyśmienicie.Sałatki to zawsze świetny pomysł na lekki i smaczny posiłek. Dania możemy przygotowywać z przeróżnymi warzywami, kurczakiem, indykiem, tuńczykiem. Możemy je również doprawić na wiele różnych sposób. Na szczególną uwagę zasługuje lekka, wiosenna sałatka, jest idealna na kolację.Sałatkę przygotujesz błyskawicznie: pokrój warzywa i szynkę drobiową, porwij liście sałaty, dopraw majonezem. Sałatka smakuje rewelacyjnie i każdy będzie prosił o dokładkę. Danie sprawdzi się nie tylko na kolację- podaj ją podczas spotkania z przyjaciółmi, będą zachwyceni wyjątkowym smakiem.Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność sałatki, majonez wymieszaj w proporcji 1:1 z gęstym jogurtem naturalnym. Możesz również przygotować domowy majonez bez dodatku oleju, będzie o wiele lżejszy i mniej kaloryczny, a tak samo smaczny.Szukasz pomysłu na równie szybką i pyszną kolację? Przygotuj zapiekankę z bakłażana z dodatkiem pomidorów, parmezanu i mozzarelli. Danie posmakuje nawet największemu niejadkowi.
Mizeria w greckim stylu będzie świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Ogórek w połączeniu z gęstym, kremowym jogurtem, czosnkiem i koperkiem smakuje wyśmienicie, a jego przyrządzenie jest ekspresowe. Jeśli nie wiecie, co tym razem podać rodzinie — ten przysmak z pewnością przypadnie bliskim do gustu.Tradycyjna mizeria bywa ciężka i potrafi przytłoczyć słodkim smakiem. Lekka grecka wersja z sosem na bazie jogurtu to zupełne przeciwieństwo sztandarowej surówki w kuchni polskiej. Pełna aromatu dzięki dodatkowi koperku i wyrazista za sprawą czosnku i cebulki kompozycja jest warta wypróbowania.
Ogórki krokodylki, czyli znakomite warzywo w pikantnej marynacie z dodatkiem płatków chili spodobają się niejednemu amatorowi letnich przetworów. Smakują lepiej niż małosolne czy kiszone, a przygotowuje się je sprawnie i prosto. Warto spróbować, bo pasują do wielu dań i zachwycają od pierwszego kęsa.Nie ma chyba smaczniejszego letniego rarytasu niż te przyjemnie chrupiące i pikantne ogórki. Krokodylki nie wymagają żmudnych przygotowań. Wystarczy sporządzić prostą zalewę i marynować w niej wcześniej posolone warzywo. Każdy sobie poradzi. Spróbujecie?
Czy wiecie, jak przechowywać ogórki? Większość z nas trzyma je na kuchennym blacie lub w lodówce. Jednak nawet gdy zadbamy o brak wilgoci i odpowiednią temperaturę, sąsiedztwo niektórych warzyw i owoców może sprzyjać szybszemu dojrzewaniu i psuciu się produktu. Wiemy, dlaczego tak się dzieje.Zarówno trzymanie ogórków w lodówce, jak i na blacie ma swoje zalety. Warzywa nie powinny znajdować się w miejscu o bardzo niskiej lub bardzo wysokiej temperaturze przez długi czas. Wybór warunków przechowywania powinien być dokonywany z uwzględnieniem temperatury. Na świeżość ogórków ma jednak wpływ jeszcze jeden inny szczegół.
Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na jeden istotny detal. Jej zdaniem na zalewę do małosolnych najlepiej nadaje się zwykła kranówka bez filtrowania. Przygotowane ogórki są tak dobre, że trzeciego dnia po nastawieniu już ich nie ma. Ogórki małosolne w wielu domach w sezonie są nastawiane regularnie co kilka dni. Dzięki temu codziennie można cieszyć się smakiem lekko kwaśnych i niezbyt słonych ogóreczków. Małosolne doskonale smakują chrupane na przekąskę, podane do obiadu czy dodane do sałatki. Ci, co często nastawiają małosolne, mają swoje doświadczenia i spostrzeżenia. Wiedzą, na co zwrócić uwagę i co do nich dodać, by wyszły idealne. Magda Mołek na małosolne zawsze wybiera małe i twarde ogórki z zaprzyjaźnionej, wiejskiej uprawy. Dodaje do nich sporo czosnku i zalewa je solanką z kranówki i kamiennej soli. Koniecznie przetestujcie jej przepis.
Ogórki po cygańsku są kolejną pyszną propozycją na sezonowy rarytas. Połączenie delikatnego warzywa z aromatycznymi pomidorami, charakterną cebulką i odrobiną octu z jabłek z pewnością skusi niejednego smakosza. Zwłaszcza że przygotowuje się je bardzo szybko. Od razu zróbcie więcej, bo znikają jeszcze szybkiej. Nie ma nic lepszego niż dobrze doprawione ogórki podane do letniego obiadu. Jeżeli kiszone już wam się znudziły, przyrządźcie specjał po cygańsku. Prosta marynata i dodatki sprawiają, że ogórki nabierają niepowtarzalnego smaku. Skusicie się?
Planujecie przygotować przetwory na zimę? Proponujemy nastawić wyborne ogórki w słodko-kwaśnej zalewie. W tych słoikach odkryjecie najlepszy, niezapomniany smak. Wyczujecie w nim nutę papryki, czosnku, kopru i octu, a także bukiet aromatycznych przypraw. Dzięki ich dodatkowi ogórki zyskają charakter i będą niezwykle chrupiące.Przetwory z ogórków należą do jednych z najczęściej robionych. Większość z nas ogórki kisi, niektórzy też konserwują w octowej marynacie. Z ogórków można też przygotować rozmaite sałatki, które zimą będą jak znalazł do obiadu. Dziś proponujemy wam przepis na ogórki w słodko-kwaśnej zalewie. Czyli marynowane, ale nie bardzo ostre, tylko raczej pełne w smaku. A to dzięki dodatkowi warzyw i różnych przypraw. Musicie je wypróbować.
Ogórki ze słoika zjedzone, a co z zalewą? Nigdy nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Jest niezwykle smaczna i wartościowa. Dodaj ją na przykład do gotowanej kaszy, a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania. Poznaj też inne sposoby na wykorzystanie tego naturalnego płynu. Ogórki kiszone są jednym z naszych ulubionych przetworów. Nastawiamy je zwykle w sporych ilościach, bo zimą są jak znalazł do chrupania, na kanapki, do sałatek czy do zupy. Pozostałą po zjedzonych ogórkach kiszonych wodę zazwyczaj wylewamy. A to duży błąd, bo jest ona niezwykle zdrowa i smaczna. Woda po kiszonych ogórkach zawiera naturalne probiotyki. Pojawiają się one w ogórkach i w zalewie po fermentacji mlekowej, która powoduje kiszenie warzyw. Taką wodę można pić, bo dobrze działa na jelita. Zaleca się jednak by na raz nie wypijać jej więcej niż 200 ml, ponieważ mogą wystąpić sensacje żołądkowe. Jednak ma o wiele więcej pożytecznych zastosowań.
Z czego zrobić letnią surówkę? Wybór jest naprawdę duży, dlatego dziś zaskoczymy was surówką z kalafiora. Jest chrupiąca i niezwykła w smaku. Doskonale pasuje do dań z mięsem i jarskich. Ciekawego smaku dodaje jej sok jabłkowy. Ten słodkawy składnik zwiększa soczystość surówki i balansuje jej smak. Kiedy jak kiedy, ale latem nie powinniśmy mieć problemu z surówkami. Dostępność i wybór świeżych warzyw są na tyle duże, że codziennie możemy raczyć rodzinę zupełnie innym przysmakiem. Prostym, chrupiącym, a przede wszystkim zdrowym.Wiemy jednak, że czasami najzwyczajniej brakuje pomysłu. Znowu więc serwujemy mizerię lub pomidory z cebulą. Jednak od czego jesteśmy my? Służymy Wam pomocą i dobrym pomysłem na surówkę z kalafiora. Jest nieoczywista, ale bardzo smaczna i chrupiąca. Powinniście jej spróbować.
Kończą wam się pomysły na przyrządzenie ogórków? Zróbcie je po watykańsku. Prosta, pełna słodyczy marynata idealnie komponuje się z soczystym i delikatnym warzywem, nadając mu wyrazistości. Sekretem niecodziennego smaku rarytasu jest dodatek rodzynek sułtańskich, których słodycz zaskakująco dobrze współgra z klasycznymi przyprawami dodawanymi do kiszonek. Koniecznie spróbujcie — pokochacie ten smak.Słodkie ogórki po watykańsku są kolejną pyszną propozycją na smakowite przetwory z sezonowego rarytasu. Będą idealne do dań z grilla, sałatek czy kanapek. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekty zaskakują i na długo zapadają w pamięć. Skusicie się?
Znacie ogórki po meksykańsku? Pyszna wersja sezonowego warzywa przyrządzana jest z dodatkiem ostrej papryczki i czosnku. Choć jej zrobienie jest nieco czasochłonne, warto się skusić. Marynowany w aromatycznej mieszance przypraw ogórek jest wyśmienity i pełen charakteru. Zbierze mnóstwo zachwytów. Przetwory ze świeżych ogórków można przyrządzać na wiele sposobów. Pikantna marynata z chilli i czosnkiem, jaką dziś wam proponujemy, skusi zwłaszcza amatorów dań w stylu meksykańskim. Tak przygotowane ogórki są aromatyczne i pasują zarówno do obiadu, jak i wyrazistych sałatek. Skusicie się?
A co powiecie na orzeźwiającą mizerię z jogurtem i miętą do obiadu? Nasza surówka z pewnością strąci z podium inne jej wersje. Zachwycicie się lekkością, smakiem i aromatem. Jest nawet szansa, że ten dodatek zdominuje cały posiłek i jako pierwszy zniknie z talerzy. Mizeria kojarzy wam się z banałem i oklepanym smakiem? Czas to zmienić i uczynić z niej nieziemski dodatek. A nie trzeba przy tym się zbytnio męczyć. Wystarczy do pokrojonych ogórków dorzucić trochę listków mięty i innych dodatków, a potem wymieszać całość jogurtem naturalnym. Proste, prawda? A jakie smaczne.
Nastawiasz właśnie ogórki na zimę? A wiesz, jaka woda jest najlepsza na zalewę do kiszonych ogórków? Gorąca czy zimna? Wyjaśniamy i doradzamy, bo szkoda by było, żeby cała twoja praca i wydane pieniądze poszły na marne. A najważniejsze jest, by ogórki wyszły takie, jak trzeba — smaczne i chrupiące. W wielu domach właśnie trwa w najlepsze nastawianie kiszonych ogórków na zimę. Sierpień to doskonała na to pora. Sezon ogórkowy w pełni, można je więc kupić w dobrej cenie. Ogórki nie są już, aż tak wodniste, więc będą trwalsze niż nastawione dużo wcześniej. Początkujące osoby nastawiające ogórki do kiszenia często mają dylemat, czy zalewać je zimną, czy gorącą wodą. Jedne przepisy zalecają bowiem zimną solankę, a drugie gorącą. Pomożemy wam więc dokonać najlepszego wyboru.
Ogórki małosolne to wyśmienity dodatek obiadowy. Każdy przygotowuje je nieco inaczej. Adam Małysz zdradził swój przepis na pikantne ogórki małosolne z dodatkiem papryczki chili, smakują rewelacyjnie. Poznaj prosty przepis Małysza na ogórki małosolne.Niedawno Adam Małysz na swoim profilu na portalu społecznościowym, podał fanom przepis na ogórki małosolne przygotowane w dużym słoju. Były skoczek do ogórków dodaje papryczkę chili, która doskonale podkreśla smak i sprawia, że ogórki są pikantne i bardzo aromatyczne.Przed przygotowaniem ogórków małosolnych przepisu Adama Małysza koniecznie dokładnie umyj i wyparz słoik. Wyparzenie jest niezbędne, aby pozbyć się bakterii i innych drobnoustrojów, które mogłyby zepsuć przetwory. Zakrętka również musi być sterylnie czysta.Bardzo ważne jest także odpowiednie przygotowanie samych ogórków- ogórki gruntowe muszą być małe lub średnie. Przed włożeniem ich do słoika, umyj je, wyszoruj, następnie zalej wodą i odstaw na 3 godziny, dzięki czemu będą świeże, jędrne i bardzo smaczne.
Nastawiasz ogórki na zimę? A może w tym roku przygotujesz fantastyczne ogórki kiszone z miodem? Smakują sto razy lepiej od klasycznych, a wystarczy, że oprócz czosnku, kopru i chrzanu do słoików dołożysz też trochę miodu. Efekt przerośnie twoje oczekiwania, a w następnym roku z pewnością zwiększysz swoją produkcję. Kiszone ogórki są od wielu lat hitem naszych spiżarni. Możemy nie robić na zimę kompotów i dżemów, ale ogórki muszą być. W końcu, gdzie zimą kupimy tak dobre kiszone ogórki, jak domowe? Są nie tylko smaczne, ale bardzo zdrowe, a nawet wartościowsze od surowych ogórków. Dziś proponujemy wam wprowadzenie małej zmiany do tradycyjnej receptury na kiszone ogórki. Do zalewy dodajcie trochę miodu, a otrzymacie pyszne ogórki kiszone z miodem. Jak obawiacie się, czy wyjdą dobre, nastawcie kilka słoików na próbę. Z pewnością się nie zawiedziecie.
Sprawdźcie, jak zrobić ogórki po cygańsku. Przyprawiają o zawrót głowy, a ich smak rozpala zmysły. Po prostu nikt nie może się im oprzeć. Co potrzebujecie do ich przygotowania? Oprócz ogórków przyda się cebula, przecier pomidorowy, miód i kilka składników, które z pewnością macie w kuchennych zapasach. Ogórki są jednymi z najchętniej przerabianymi warzywami na zimę. Zwykle je kisimy, ale też konserwujemy w octowej marynacie. Warto jednak spróbować także innych, ogórkowych przysmaków. My proponujemy dzisiaj ogórki po cygańsku, które zalane są pysznym sosem o słodko-kwaśnym smaku.