Chrupiące i słodkie ogórki po watykańsku zachwycą każdego. Przepis jest hitem
Kończą wam się pomysły na przyrządzenie ogórków? Zróbcie je po watykańsku. Prosta, pełna słodyczy marynata idealnie komponuje się z soczystym i delikatnym warzywem, nadając mu wyrazistości. Sekretem niecodziennego smaku rarytasu jest dodatek rodzynek sułtańskich, których słodycz zaskakująco dobrze współgra z klasycznymi przyprawami dodawanymi do kiszonek. Koniecznie spróbujcie — pokochacie ten smak.
Słodkie ogórki po watykańsku są kolejną pyszną propozycją na smakowite przetwory z sezonowego rarytasu. Będą idealne do dań z grilla, sałatek czy kanapek. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekty zaskakują i na długo zapadają w pamięć. Skusicie się?
Przepis na wyborne ogórki po watykańsku
Przetwory najlepiej przygotować w niezbyt dużych słoikach o pojemności około 400 g. Taka porcja będzie w sam raz na jeden posiłek.
Składniki:
2,5 kg ogórków
3/4 szklanki wody
1 szklanka octu
500 g cukru
1 spora łyżka soli
Dodatkowo do każdego słoika dodajemy:
15 rodzynek sułtańskich
8 ziaren czarnego pieprzu
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki nasion kopru
Jak zrobić smakowite ogórki po watykańsku? Z instrukcją krok po kroku na pewno się uda.
Zaczynamy od dokładnego umycie ogórków. Następnie kroimy je na ćwiartki i przenosimy do dużej miski. Posypujemy solą i pozostawiamy na 2 godziny, by puściły sok. Zlewamy go i przenosimy warzywa do słoików.
Do każdego naczynia dodajemy też przyprawy oraz rodzynki. W garnku zagotowujemy wodę z octem i cukrem. Mieszankę wlewamy do ogórków i zamykamy je.
Pasteryzujemy je, przez 10 minut podgrzewając w garnku wypełnionym wodą do połowy wysokości słoików. Studzimy i umieszczamy w spiżarce.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przetwory z ogórków. Szczególnie polecamy receptury na smakowitą wersję z miodem i pomidorami. Być może skuszą was też ostre ogórki po meksykańsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: