Smakosze.pl
Ogórki po watykańsku zachwycą każdego

canva/cavanimages

Chrupiące i słodkie ogórki po watykańsku zachwycą każdego. Przepis jest hitem

12 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kończą wam się pomysły na przyrządzenie ogórków? Zróbcie je po watykańsku. Prosta, pełna słodyczy marynata idealnie komponuje się z soczystym i delikatnym warzywem, nadając mu wyrazistości. Sekretem niecodziennego smaku rarytasu jest dodatek rodzynek sułtańskich, których słodycz zaskakująco dobrze współgra z klasycznymi przyprawami dodawanymi do kiszonek. Koniecznie spróbujcie — pokochacie ten smak.

Słodkie ogórki po watykańsku są kolejną pyszną propozycją na smakowite przetwory z sezonowego rarytasu. Będą idealne do dań z grilla, sałatek czy kanapek. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekty zaskakują i na długo zapadają w pamięć. Skusicie się?

Najprostsza kiszona cukinia w plastrach na zimę. Idealny zamiennik dla kiszonych ogórków

Cukinia na zimę, która smakuje jak borowiki. Nie ma bardziej zaskakującego przetworu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne ogórki po watykańsku

Przetwory najlepiej przygotować w niezbyt dużych słoikach o pojemności około 400 g. Taka porcja będzie w sam raz na jeden posiłek.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków

  • 3/4 szklanki wody

  • 1 szklanka octu

  • 500 g cukru

  • 1 spora łyżka soli

Dodatkowo do każdego słoika dodajemy:

  • 15 rodzynek sułtańskich

  • 8 ziaren czarnego pieprzu

  • 1 ząbek czosnku

  • pół łyżeczki nasion kopru

Jak zrobić smakowite ogórki po watykańsku? Z instrukcją krok po kroku na pewno się uda.

Zaczynamy od dokładnego umycie ogórków. Następnie kroimy je na ćwiartki i przenosimy do dużej miski. Posypujemy solą i pozostawiamy na 2 godziny, by puściły sok. Zlewamy go i przenosimy warzywa do słoików.

Do każdego naczynia dodajemy też przyprawy oraz rodzynki. W garnku zagotowujemy wodę z octem i cukrem. Mieszankę wlewamy do ogórków i zamykamy je.

Pasteryzujemy je, przez 10 minut podgrzewając w garnku wypełnionym wodą do połowy wysokości słoików. Studzimy i umieszczamy w spiżarce.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przetwory z ogórków. Szczególnie polecamy receptury na smakowitą wersję z miodem i pomidorami. Być może skuszą was też ostre ogórki po meksykańsku.

Ogórki po watykańsku są wyśmienite

canva/Alliance Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >