Rozglądając się po dziale owocowo-warzywnym możesz zauważyć produkty bez opakowania, zafoliowane i w siatkowych torebkach. Niektóre opakowania wynikają z tego, że produkt ma być sprzedany zbiorczo. A wiesz, dlaczego ogórki pakowane są w folię? Powód może cię zaskoczyć.W ostatnich latach rośnie świadomość faktu, że musimy dbać o środowisko na każdym kroku. Również robiąc zakupy spożywcze, możemy dokonywać lepszych i gorszych zakupów. Czasami wiążą się one z wyższymi cenami, jednak nie zawsze.
Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, dodajesz do kanapki plasterki pomidora i ogórka? To błąd. By zapewnić sobie składniki odżywcze zawarte w tych warzywach, należy spożywać je osobno. W ogórku bowiem zawarta jest substancja, która niweluje dobroczynne właściwości pomidora. Zarówno z ogórków, jak i pomidorów przygotować można wiele smacznych dań. Kiszone po koreańsku ogórki czy zapiekane w sosie pomidorowym gołąbki to tylko dwa przykłady dań, które zachwycą was swoim smakiem, a w których warzywa te zjecie osobno, czerpiąc z nich maksimum korzyści.
Sałatka jarzynowa gości na wielu polskich stołach przy okazji świąt. Już niedługo po raz kolejny będziemy szukać wyjątkowej receptury, która pomoże nam zachwycić gości tym specjałem. Sięgnijmy po sprawdzony przepis naszych babć, które do sosu dodawały śmietany. Dzięki temu dodatkowi danie nabiera wspaniale aksamitnej konsystencji.Z gotowanych warzyw przyrządzicie wiele wyśmienitych dań m.in. krokiety, takie jak proponuje Robert Makłowicz czy smaczny warzywny pasztet. Można też sięgnąć po recepturę na tradycyjną sałatkę jarzynową. Dodajcie do sosu śmietany, a smak dania będzie głębszy. Koniecznie sprawdźcie, jak wyjątkową konsystencję pozwala uzyskać taki dodatek.
Surówka do obiadu rzecz obowiązkowa. Jeśli nie macie pomysłu, jaką przygotować, mamy dla was propozycję. Przygotujcie surówkę z kapusty pekińskiej. Podamy wam kultowy przepis z lat 90-tych, dzięki któremu ten dodatek podbije podniebienia waszych bliskich. Kapusta pekińska zagościła w naszych sklepach na dobre w latach 90-tych. Razem z dużym napływem Wietnamczyków, którzy w swoich barach surówkę z tej kapusty serwowali do wszystkich dań. Posmakowała nam na tyle, że zaczęliśmy ją też chętnie przyrządzać w domach. Dziś warto wrócić do tego przysmaku.
Kiszone ogórki są zazwyczaj traktowane jako dodatek do kanapek czy głównego dania, jednak można je wynieść na jeszcze wyższy poziom. Stanowią bowiem doskonałą bazę do prostej, a zarazem pysznej surówki o wyjątkowo wyrazistym smaku. Kiszeniaki należy połączyć z cebulą, jabłkiem i kilkoma innymi składnikami, aby cieszyć się wspaniałą surówką. Ogórki kiszone są wypełnione wyjątkowo zdrowymi mikroelementami, takimi jak najróżniejsze minerały, witaminę C oraz innymi substancjami. Dużo pozytywnego wpływu ma kwas mlekowy poprawiający trawienie oraz błonnik usprawniający pracę jelit. Surówka z kiszonych ogórków ma bardzo silny kwaśny smak, dlatego często dodaje się do niej słodki element - tym razem jest to jabłko. Warto wybrać jak najsłodszą sztukę, która przełamie kwaśność ogórków i nada całości ciekawej świeżości oraz odrobinę innej faktury.
Przetwory i mrożonki na zimę są doskonałym pomysłem na zatrzymanie świeżości i doskonałego smaku warzyw, który najlepszy jest w sezonie. Zwykle mrozimy dynię, marchewkę, groszek, kalafiora, a także zioła, jak koperek i pietruszka. Czy możemy też mrozić ogórki?Mrożenie ogórków to dość kontrowersyjny temat kulinarny. Wiele osób nie zaleca mrożenia tych delikatnych warzyw, ponieważ tracą one swoją chrupkość i jędrność. Nie wszystkie odmiany ogórków faktycznie nadają się do obróbki, ponieważ tracą swój smak, soczystość i jędrność.Ogórki są warzywem, które najlepiej smakuje późnym latem, jako dodatek do kanapek, sałatek, mizerii, sosów i wielu innych, smacznych dań. Z ogórków przygotujesz między innymi doskonały chłodnik oraz aromatyczną zupę ogórkową na żeberkach.Z ogórków gruntowych przygotujesz również doskonałe ogórki kiszone. W tym artykule dowiesz się, jak kisić ogórki, aby były twarde i jędrne.
Sałatki są obowiązkowym elementem każdej imprezy. Jeśli są przy tym szybkie w przygotowaniu, stanowią idealny punkt w menu każdego spotkania towarzyskiego. Sycąca kompozycja warzywna z dodatkiem tortellini — drobnego, podobnego do uszek włoskiego makaronu — zachwyci waszych gości. Spróbujcie jej koniecznie. Polecaliśmy wam już inne sałatki idealne jako przekąska. Wystarczy wspomnieć o buraczkowej kompozycji ze śledziem czy o lekkiej sałatce ziemniaczanej bez majonezu. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo smaczną i zbalansowaną sałatkę z włoskim twistem w postaci dodatku tortellini. W zależności od tego, jakie nadzienie makaronu wybierzecie, uzyskacie inny efekt. Zachęcamy do eksperymentów.
Sałatka jarzynowa często gości na naszych stołach. Jest daniem smacznym i prostym w przygotowaniu. Nie jest niestety przy tym obojętna dla naszego zdrowia. Możemy jednak zrezygnować z podawania jej z jajem i majonezem. Wtedy będzie nie tylko zdrowsza, ale też wegańska. Będziemy więc mogli poczęstować nią wszystkim gościom, niezależnie od ich wyborów żywieniowych. Wariantów sałatki jarzynowej jest tyle, ilu jest jej autorów. Prezentowaliśmy wam już przepisy na to danie z dodatkiem śledzia czy marynowanych pieczarek. Tym razem proponujemy, by sałatkę nieco odchudzić i wykonać ją jedynie przy użyciu produktów pochodzenia roślinnego. Gwarantujemy, że w tej wersji również będzie pyszna. Przekonajcie się sami.
Ziemniaki sprawdzają się idealnie jako dodatek do zupy. Zazwyczaj wrzucamy je do gotującego się wywaru i pozwalamy im zmięknąć podczas gotowania potrawy. W przypadku zup kwaśnych, takich jak ogórkowa, postępowanie powinno być inne. Jeśli bowiem będziemy gotować ziemniaki wraz z ogórkami, znacząco stracą na smaku i pozostaną twarde.Zdradzaliśmy wam już wiele sprawdzonych receptur na zupę ogórkową. Wśród nich były patenty znanych kucharzy Jakuba Kuronia i Ewy Wachowicz. Dziś podpowiemy co zrobić, by ziemniaki w zupie ogórkowej nam smakowały. Kluczowy jest moment dodania ich do dania.
Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską jest świetną sałatką zarówno na pyszną kolację, jak i na imprezę i spotkanie w większym gronie. Warstwowa sałatka wygląda bardzo apetycznie, jest świeża i bardzo sycąca. Całość doprawiona jest domowym sosem czosnkowym, palce lizać. Poznaj przepis na wyśmienitą sałatkę gyros z kurczakiem i kapustą pekińską.Sałatka gyros inspirowana jest tradycyjnym gyrosem z kurczakiem. Smażone w aromatycznej przyprawie mięso ma doskonały, intensywny smak i świetnie łączy się z ogórkami konserwowymi, kukurydzą i świeżymi pomidorkami, kapustą, cebulką. Przyprawa gyros jest mieszanką ziół, takich jak: czosnek, majeranek, papryka mielona, gorczyca i wiele innych, które rewelacyjnie łączą się zarówno z kurczakiem, jak i delikatną jagnięciną. Sałatkę gyros przygotuj warstwowo, w dużej, szklanej misce. Jest kolorowa, bardzo aromatyczna i świeża, dzięki czemu sprawdzi się na każdą okazję. Sałatka jest bardzo sycąca i świetnie smakuje podana z bagietką lub pieczywem czosnkowym. Przed podaniem włóż sałatkę do lodówki, aby była mocno schłodzona.Jeśli szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę z kurczakiem-tu znajdziesz przepis na szybką sałatkę z makaronem ryżowym, ananasem i curry. Orientalna przyprawa nadaje sałatce wyjątkowego smaku, którego musisz spróbować.
Idąc do supermarketu, zapłacimy dziś dużo więcej za te same zakupy, niż rok temu, a nawet kilka miesięcy temu. Niestety wszystko gwałtownie drożeje. Po podwyżkach oleju, nabiału i mięsa, wysokie ceny można też zauważyć, kupując warzywa. Niestety, prognozy nie są dobre — jest drogo, a będzie jeszcze drożej.Wzrost cen paliw, energii i gazu, ma niewątpliwy wpływ na ceny wszystkich produktów. Z tego powodu, od kilku miesięcy obserwujemy gwałtowne podwyżki m.in. produktów spożywczych. Wzrost cen coraz bardziej można też zauważyć na sklepowych działach warzywnych. Niestety z dnia na dzień musimy coraz mocniej trzymać się za kieszenie.
Zupa ogórkowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Istnieje wiele przepisów na kultowy specjał. Niestety, czasami bardzo łatwo o niepozorny błąd, który kompletnie rujnuje zupę. Mowa o zbyt wczesnym dodawaniu ogórków kiszonych. Jednak na tym nie koniec ewentualnych niedociągnięć. Już teraz przekonaj się jak zrobić perfekcyjną zupę ogórkową.Nie da się ukryć, że zupa ogórkowa zalicza się do klasycznych potraw, charakterystycznych dla naszej rodzimej kuchni. Już sama obecność ogórków kiszonych jest tego doskonałym potwierdzeniem. Podczas przygotowań koniecznie pamiętaj o kluczowej zasadzie.
Sałatka z mortadeli jest prostą, tanią i szybką sałatką na lunch, kolację, spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka jest mocno ziemniaczana z wyczuwalną nutą mięsa i ogórków. Całość doprawiona jest aromatycznym sosem czosnkowym. Sprawdź, jak przygotować prostą i szybką sałatkę z mortadeli.Mortadela jest rodzajem włoskiej, parzonej kiełbasy. Dobrej jakości mortadela ma wyraźny smak i jest dobrze doprawiona i lekko pikantna. Mortadela jest niezwykle popularnym mięsem, dostępnym w niemal każdym sklepie. Mortadela smakuje świetnie zarówno jako dodatek do sałatek, jak i makaronów i w formie plastrów położonych prosto na kanapkę.Sałatka ziemniaczana z mortadelą jest bardzo pożywna i smaczna. Domowe ogórki konserwowe doskonale komponują się z całością, a cebulka i sos czosnkowy wzmacniają jej walory smakowe. Sos do sałatki przygotuj chwilę wcześniej, aby odpowiednio składniki dobrze się połączyły. Ziemniaki możesz przygotować na dwa sposoby: możesz je ugotować w mundurkach i obrać skórę po ugotowaniu, albo ugotować je tradycyjnie.Jeśli szukasz pomysłu na szybką sałatkę z mięsem-tu znajdziesz prosty przepis na doskonałą w smaku sałatkę z ryżem i szynką z delikatnym sosem majonezowym.
Sałatka z ryżem i szynką jest świetnym pomysłem na rodzinną sałatkę. Sałatka jest bardzo pożywna i smaczna, a koperek i ogórki konserwowe dodają jej wyraźnego aromatu. Sałatka jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i zrobisz ją ze składników, które z pewnością masz w domu. Poznaj przepis na wyśmienitą sałatkę z ryżem i szynką.Sałatka z ryżem i szynką jest błyskawiczną sałatką na każdą okazję. Sałatkę doprawiam wyłącznie solą i pieprzem, ponieważ zarówno cebulka, jak i ogórki konserwowe i koperek doskonale ją uzupełniają. Wszystkie składniki mieszam z majonezem, który ładnie scala sałatkę i dodatkowo podnosi jej walory smakowe.Do przygotowania sałatki wykorzystaj ryż basmati lub jaśminowy, ponieważ ziarna nie posklejają się podczas gotowania i chłodzenia i będą wyglądać bardzo estetycznie. W sałatce nie może zabraknąć ogórków konserwowych, ponieważ wzmacniają jej smak. Ogórki świetnie komponują się z delikatnym ryżem, kukurydzą i innym składnikami, dodając całości wyraźnego charakteru. Jeśli szukasz pomysłu na szybką i zdrową sałatkę-tu znajdziesz przepis na doskonałą sałatkę brokułową z prażonym słonecznikiem. Palce lizać.
Tradycyjnie sałatka ziemniaczana przyrządzana jest z dodatkiem sporej ilości majonezu i cebuli. W wersjach lżejszych majonez zastępowany jest przez jogurt. Tym razem proponujemy wam, by pójść o krok dalej. Dodajcie do niej prosty sos z oliwy, octu i przypraw. W tym wariancie będzie odpowiednia dla każdego, gdyż nie zawiera ani glutenu, ani składników pochodzenia zwierzęcego. Idealnie sprawdzi się więc wtedy, gdy danie mamy podać dużej liczbie gości. Ta prosta w przygotowaniu sałatka zachwyci smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Świetnie smakuje zarówno z grillowanym mięsem, jak i z pieczoną rybą w panierce. Możecie też podać ją do schabowego marynowanego w jogurcie. W każdej formie będzie wyśmienita.
Mizeria jest naczelnym dodatkiem podawanym w polskich domach do najróżniejszych dań mięsnych, dlatego tak wielu Polaków uwielbia jej smak. Aby uniknąć rozwodnienia śmietany i zniszczenia smaku sałatki, ogórki trzeba solić przed zalaniem nabiałem. Sól wyciąga z nich wodę, przez co całość zaczyna być nieprzyjemnie wodnista i wydaje się niedoprawiona. Niżej pokazujemy, jak przygotować najlepszą mizerię. Ogórki można przyrządzić na setki sposobów, dlatego są tak popularne na całym świecie. W Polsce poza kiszeniem i marynowaniem ich w zalewie octowej najczęściej miesza się je ze śmietaną i podaje w formie mizerii. Sałatka ta wydaje się banalnie prosta, składa się w końcu jedynie z najbardziej podstawowych produktów, które nie wymagają zbyt wiele pracy. Wystarczy jednak jeden błąd, który popełniany jest przez wielu amatorów gotowania, żeby całkowicie zniszczyć przyjemność płynącą z jej jedzenia.
Ogórkowa to zupa uwielbiana przez wielu smakoszy. Jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Każdy z nas robi ja jednak nieco inaczej. Dziś zdradzamy patent Jakuba Kuronia, który sprawia, że zupa nabiera głębokiego smaku.Jakub Kuroń podzielił się wyjątkową recepturą, w której ogórki podsmaża się na patelni. Dzięki temu zabiegowi zupa staje się naprawdę aromatyczna. Spróbujcie, a już nigdy nie pominiecie tego etapu przygotowania.
Niezależnie od świąt, które aktualnie wypadły, na stołach w polskich domach musi pojawić się sałatka jarzynowa. Tym razem pokazujemy przepis na jej niecodzienną wersję, ponieważ dodaje się do niej ryż. Dzięki temu sałatka jest znacznie bardziej sycąca i ma delikatnie inną fakturę. Z pewnością każdy domownik będzie zachwycony. Sałatka jarzynowa króluje na naszych stołach od dziesięcioleci i niezależnie od święta trzeba ją przygotować. Jeśli znudziła ci się jej standardowa wersja, warto trochę poeksperymentować w kuchni i zaprezentować swoim bliskim coś nowego. Dodanie ryżu do warzyw powoduje, że sałatka nabiera nowej konsystencji, a także trochę więcej wartości odżywczych - w ryżu bowiem znajduje się bardzo dużo węglowodanów.
Robert Makłowicz, jako ceniony znawca kulinariów, często wypytywany jest o swoje podejście do różnych produktów. Jego wypowiedź na temat kiszonych ogórków jest wyjątkowo. W młodości Makłowicz za nimi nie przepadał, jednak z wiekiem coraz bardziej zaczyna je lubić. Ogórki kiszone są w Polsce jednymi z najczęściej jedzonych produktów kiszonych. Zawierają wiele cennych substancji odżywczych, a także doskonale smakują. Wiele osób nie docenia jednak ich wartości, zarówno kulinarnych, jak i zdrowotnych. Niegdyś do tej grupy należał również sam Robert Makłowicz, o czym dowiedzieliśmy się w jego programie na YouTube.
Zupa ogórkowa należy do klasyki polskiej kuchni. Dziś chcieliśmy wam polecić niezwykle kremową i lekką ogórkową, ale przygotowaną ze świeżych ogórków. Jej doskonała konsystencja to też zasługa składnika niespodzianki. Gdy myślicie o zupie ogórkowej, to z pewnością przychodzą wam do głowy kiszone ogórki. Jednak zupę można też przygotować ze świeżych ogórków. Zaskoczy was orzeźwiającym smakiem i kremową konsystencją, której dodaje jej pyszne i zdrowe awokado.
Kimchi kojarzy nam się z kiszoną kapustą na ostro. Tymczasem w Korei mianem tym określić można każdą kiszonkę z dodatkiem chilli. Proponujemy ukisić w takim stylu rodzime ogórki gruntowe. Ich smak was pozytywnie zaskoczy.Zdradzaliśmy wam już jak zrobić kapustę pekińską po koreańsku. Ogórki przygotowuje się w bardzo podobny sposób. Pikantna sałatka z tej kiszonki będzie ciekawym urozmaiceniem waszych dań obiadowych. Jeżeli jednak chcecie przygotować ją z ogórków kiszonych tradycyjnie, zerknijcie na tę recepturę.
Lubimy kiszone ogórki, jednak po ich zjedzeniu często popełniamy błąd — wylewamy zalewę. Tymczasem jest ona bardzo zdrowa. Zobacz, dlaczego warto pić wodę z ogórków kiszonych? Dowiedz się też, jak możesz ją wykorzystać w różnych potrawach.Zalewa z kiszonych ogórków nie wygląda może nadzwyczaj apetycznie, ale kryje w sobie wiele zdrowia. Podobnie zresztą jak same kiszone ogórki. W czasie kiszenia składniki z zalewy i z ogórków wzajemnie się przenikają, w rezultacie mają więc podobny skład. Może niekoniecznie trzeba wypijać zalewę, która zostaje z kupnych, kiszonych ogórków. Jest bowiem duża szansa, że przed nastawieniem ogórki nie były dokładnie umyte. Jeśli jednak zostanie ci zalewa z własnoręcznie przygotowanych kiszeniaków, spokojnie możesz ją pić, jednak nie więcej niż szklankę dziennie.
Sałatka jarzynowa, choć najczęściej podawana podczas uroczystości czy świąt, jest na tyle popularna, że Polacy jadają ją na co dzień. Poniżej zdradzamy przepis Magdy Gessler. Według niej, do sałatki warto dodać również grzyby, które nadadzą jej lepszego smaku. Praktycznie każdy uwielbia dobrze przygotowaną sałatkę jarzynową, która zachwyca idealnie pokrojonymi warzywami oraz intensywnym smakiem i aromatem. Z przepisem Magdy Gessler zrobisz ją jeszcze lepiej. Gessler zdradza, aby nie używać mączystych białych kartofli, że odmiany żółte o dużej kleistości. Dzięki temu struktura sałatki będzie znacznie przyjemniejsza, a kawałki ziemniaków nie będą rozpadać się podczas mieszania.
Jedząc ogórki, często je obieramy, a skórki niemal odruchowo wrzucamy do kosza. Zupełnie niepotrzebnie, gdyż można je wykorzystać. Zdradzamy, co warto z nimi zrobić. Z ogórka przygotujecie zarówno pyszną surówkę, jak i smaczną kiszonkę. Czy można jednak coś zrobić z obierkami, które pozostaną? Wyjaśniamy, dlaczego nie powinniśmy ich wyrzucać.
Zupa ogórkowa jest tradycyjną, polską zupą, przygotowywaną głównie na kiszonkach. Poznaj nową odsłonę klasycznej ogórkowej i przygotuj niezwykle delikatną zupę ogórkową ze świeżych ogórków na aromatycznym bulionie warzywnym.Świeże ogórki gruntowe sprawdzą się nie tylko do mizerii, sałatek i kanapek. Przygotujesz z nich pyszną, sycącą zupę ogórkową. Ogórki świeże nadają zupie lekkości i wyjątkowego smaku, którego musisz spróbować. Zupę ogórkową oprósz świeżym koperkiem lub natką pietruszki.Zupę ogórkową możesz przygotować na wiele sposobów: z wkładką mięsną, makaronem, ziemniakami. Możesz również ugotować pyszną zupę-krem z ogórków, która z pewnością zachwyci Cię swoim wyjątkowym smakiem i aromatem.Świeże ogórki powinny być składnikiem codziennej diety. Dzięki wysokiej zawartości wody oraz chlorofilu skutecznie oczyszczają organizm z toksyn, wypłukują nadmiar wody, zmniejszając cellulit i obrzęki, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowego i nowotworów.
Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym jest prostą i smaczną propozycją na lunch lub kolację. Sałatka jest bardzo sycąca, aromatyczna, a delikatny sos majonezowo-ziołowy jest jej doskonałym uzupełnieniem. Sprawdź, jak przygotować szybką sałatkę z kurczakiem i selerem naciowym.Sałatka jest prosta, posiada tylko kilka składników, ale jest wyjątkowo smaczna, wyraźna w smaku i aromatyczna. Seler naciowy i czerwona cebulka przełamane są sałatą, ogórkiem i delikatnym sosem z majonezem i oregano. Kurczak marynowany w gyrosie doskonale łączy się z całością, dodając sałatce wyjątkową, orientalną nutę.Do sałatki możesz dodać również orzechy włoskie lub pomidorki koktajlowe. Świetnie komponują się z całym daniem i dodadzą sałatce ładnego koloru. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki-dodaj do sosu ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Sałatkę z kurczakiem i selerem naciowym podawaj z ziołowymi grzankami.Przygotuj również szybką sałatkę z selerem konserwowym, szynką drobiową i ananasem-idealną na rodzinne imprezy.
Sałatka jarzynowa ma wiele wersji i tak naprawdę wszystko zależy od tego, kto ją przygotowuje. Istnieje jednak jeden składnik, którego obecności nie może zabraknąć w żadnej z nich. Mowa oczywiście o porze, którego aromat świetnie komponuje się z resztą elementów potrawy. Sałatka jarzynowa kojarzona jest, nie bez powodu, ze świętami. To wtedy w każdym polskim domu przyrządza się wielki gar tej pysznej mieszanki warzyw, a niekiedy również i owoców. Por ma ostry i lekko cebulowy smak, dzięki czemu podbija resztę smaków. Po wymieszaniu wszystkich składników należy wstawić sałatkę do lodówki przynajmniej na kilka godzin, aby całość dobrze się przegryzła.
Sałatka jarzynowa jest wspaniałą klasyką, której nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Jeśli chcesz ją urozmaicić, dodaj do niej chrupiącą i słodką gruszkę. Dzięki niej podczas jedzenia będzie można poczuć słodką niespodziankę. Sałatka jarzynowa ma stosunkowo krótką historię, ponieważ na polskich stołach pojawiła się powszechnie dopiero w drugiej połowie XX wieku. Od tego czasu zdobyła ogromną popularność. Tradycyjnie składa się z wielu warzyw, sosu majonezowego z odrobiną musztardy oraz jajka. Tym razem prezentujemy jednak wersję z gruszką, która zaskakuje słodkim przełamaniem ogólnie słonego smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: