Sałatka grecka z grzankami - klasyk z chrupiącym akcentem

Sałatka grecka z grzankami to pomysł na pyszną i lekką sałatkę w nowej odsłonie. Sałatka sprawdzi się zarówno jako pożywny lunch, zdrowa kolacja, jak i dodatek do dań mięsnych i ryb, również z grilla. Poznaj przepis na obłędną sałatkę grecką z grzankami.
Sałatka grecka to wyjątkowe danie kuchni greckiej, cenione na całym świecie za swój smak, wygląd, świeżość i lekkość. Sałatka z greckim serem feta, oliwą i natką pietruszki w towarzystwie warzyw jest podstawową wersją potrawy. Urozmaicę ją dzisiaj i dodam również mix sałat z aromatyczną rukolą i pyszne grzanki ziołowe.
Sałatka grecka z grzankami to genialny pomysł na pożywny lunch, niecodzienną kolację, jak również dodatek do głównych dań. Grill z rodziną lub przyjaciółmi nie może się odbyć bez połączenia grillowanej karkówki z lekką i świeżą sałaką. Sałatka doskonale łączy się z innymi rodzajami mięsa i rybami z grilla, tworząc wyjątkowo smaczne połączenie.
Grzanki przygotowuję z bagietki pszennej, którą wcześniej smaruję masłem i oprószam delikatnie ziołami prowansalskimi, aby dodać im ziołowego smaku. Do grzanek świetnie sprawdzi się również patelnia grillowa, dzięki której grzanki są gotowe w 2 minuty.
Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienite danie z grilla-tu dowiesz się, jak przyrządzić rybę z grilla i które ryby nadają się do grillowania.
Przepis na sałatkę grecką z grzankami
Składniki na 5-6 porcji:
mix sałat z rukolą
ogórek zielony
czerwona cebula
10-12 pomidorków koktajlowych
100 g sera fety
pół szklanki oliwek czarnych
czerwona papryka
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Dodatkowo:
mała bagietka pszenna
masło
zioła prowansalskie
Jak zrobić sałatkę grecką z grzankami?
Pomidorki przekrój na połówki, włóż do większej miski, dodaj sałatę, oliwki, pokrojoną paprykę, cebulę, ser feta. Oliwę wymieszaj z natką pietruszki. Przygotuj grzanki: bagietkę pokrój na kromki, każdą posmaruj z jednej strony masłem i oprósz ziołami prowansalskimi.

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp Bagietkę smaż na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony, aż pieczywo ładnie się zarumieni, następnie pokrój grzanki w kostkę. Do sałatki dodaj pokrojone grzanki, wlej oliwę z pietruszką, wymieszaj. Danie dopraw do smaku solą i pieprzem.



































