Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki

Ogórki

Mizeria
30.10.2021 02:00 Najgorszy błąd, który niszczy smak mizerii

Mizeria jest naczelnym dodatkiem podawanym w polskich domach do najróżniejszych dań mięsnych, dlatego tak wielu Polaków uwielbia jej smak. Aby uniknąć rozwodnienia śmietany i zniszczenia smaku sałatki, ogórki trzeba solić przed zalaniem nabiałem. Sól wyciąga z nich wodę, przez co całość zaczyna być nieprzyjemnie wodnista i wydaje się niedoprawiona. Niżej pokazujemy, jak przygotować najlepszą mizerię. Ogórki można przyrządzić na setki sposobów, dlatego są tak popularne na całym świecie. W Polsce poza kiszeniem i marynowaniem ich w zalewie octowej najczęściej miesza się je ze śmietaną i podaje w formie mizerii. Sałatka ta wydaje się banalnie prosta, składa się w końcu jedynie z najbardziej podstawowych produktów, które nie wymagają zbyt wiele pracy. Wystarczy jednak jeden błąd, który popełniany jest przez wielu amatorów gotowania, żeby całkowicie zniszczyć przyjemność płynącą z jej jedzenia.

Zupa ogórkowa
28.10.2021 02:00 Prosty patent Kuronia na pyszną zupę ogórkową

Ogórkowa to zupa uwielbiana przez wielu smakoszy. Jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Każdy z nas robi ja jednak nieco inaczej. Dziś zdradzamy patent Jakuba Kuronia, który sprawia, że zupa nabiera głębokiego smaku.Jakub Kuroń podzielił się wyjątkową recepturą, w której ogórki podsmaża się na patelni. Dzięki temu zabiegowi zupa staje się naprawdę aromatyczna. Spróbujcie, a już nigdy nie pominiecie tego etapu przygotowania.

Sałatka jarzynowa
28.10.2021 02:00 Sałatka jarzynowa z dodatkiem ryżu

Niezależnie od świąt, które aktualnie wypadły, na stołach w polskich domach musi pojawić się sałatka jarzynowa. Tym razem pokazujemy przepis na jej niecodzienną wersję, ponieważ dodaje się do niej ryż. Dzięki temu sałatka jest znacznie bardziej sycąca i ma delikatnie inną fakturę. Z pewnością każdy domownik będzie zachwycony. Sałatka jarzynowa króluje na naszych stołach od dziesięcioleci i niezależnie od święta trzeba ją przygotować. Jeśli znudziła ci się jej standardowa wersja, warto trochę poeksperymentować w kuchni i zaprezentować swoim bliskim coś nowego. Dodanie ryżu do warzyw powoduje, że sałatka nabiera nowej konsystencji, a także trochę więcej wartości odżywczych - w ryżu bowiem znajduje się bardzo dużo węglowodanów.

Robert Makłowicz o ogórkach kiszonych
27.10.2021 02:00 Zaskakująca wypowiedź Roberta Makłowicza o ogórkach kiszonych

Robert Makłowicz, jako ceniony znawca kulinariów, często wypytywany jest o swoje podejście do różnych produktów. Jego wypowiedź na temat kiszonych ogórków jest wyjątkowo. W młodości Makłowicz za nimi nie przepadał, jednak z wiekiem coraz bardziej zaczyna je lubić. Ogórki kiszone są w Polsce jednymi z najczęściej jedzonych produktów kiszonych. Zawierają wiele cennych substancji odżywczych, a także doskonale smakują. Wiele osób nie docenia jednak ich wartości, zarówno kulinarnych, jak i zdrowotnych. Niegdyś do tej grupy należał również sam Robert Makłowicz, o czym dowiedzieliśmy się w jego programie na YouTube.

Projekt bez tytułu (9)
27.10.2021 02:00 Niezwykle kremowa i lekka ogórkowa ze składnikiem niespodzianką

Zupa ogórkowa należy do klasyki polskiej kuchni. Dziś chcieliśmy wam polecić niezwykle kremową i lekką ogórkową, ale przygotowaną ze świeżych ogórków. Jej doskonała konsystencja to też zasługa składnika niespodzianki. Gdy myślicie o zupie ogórkowej, to z pewnością przychodzą wam do głowy kiszone ogórki. Jednak zupę można też przygotować ze świeżych ogórków. Zaskoczy was orzeźwiającym smakiem i kremową konsystencją, której dodaje jej pyszne i zdrowe awokado.

Kimchi z ogórków
26.10.2021 02:00 Przepyszne ogórki kiszone po koreańsku

Kimchi kojarzy nam się z kiszoną kapustą na ostro. Tymczasem w Korei mianem tym określić można każdą kiszonkę z dodatkiem chilli. Proponujemy ukisić w takim stylu rodzime ogórki gruntowe. Ich smak was pozytywnie zaskoczy.Zdradzaliśmy wam już jak zrobić kapustę pekińską po koreańsku. Ogórki przygotowuje się w bardzo podobny sposób. Pikantna sałatka z tej kiszonki będzie ciekawym urozmaiceniem waszych dań obiadowych. Jeżeli jednak chcecie przygotować ją z ogórków kiszonych tradycyjnie, zerknijcie na tę recepturę.

Projekt bez tytułu - 2021-10-21T175158.998
21.10.2021 02:00 Dlaczego warto pić wodę z kiszonych ogórków?

Lubimy kiszone ogórki, jednak po ich zjedzeniu często popełniamy błąd — wylewamy zalewę. Tymczasem jest ona bardzo zdrowa. Zobacz, dlaczego warto pić wodę z ogórków kiszonych? Dowiedz się też, jak możesz ją wykorzystać w różnych potrawach.Zalewa z kiszonych ogórków nie wygląda może nadzwyczaj apetycznie, ale kryje w sobie wiele zdrowia. Podobnie zresztą jak same kiszone ogórki. W czasie kiszenia składniki z zalewy i z ogórków wzajemnie się przenikają, w rezultacie mają więc podobny skład. Może niekoniecznie trzeba wypijać zalewę, która zostaje z kupnych, kiszonych ogórków. Jest bowiem duża szansa, że przed nastawieniem ogórki nie były dokładnie umyte. Jeśli jednak zostanie ci zalewa z własnoręcznie przygotowanych kiszeniaków, spokojnie możesz ją pić, jednak nie więcej niż szklankę dziennie.

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler
15.10.2021 02:00 Sposób Magdy Gessler na sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa, choć najczęściej podawana podczas uroczystości czy świąt, jest na tyle popularna, że Polacy jadają ją na co dzień. Poniżej zdradzamy przepis Magdy Gessler. Według niej, do sałatki warto dodać również grzyby, które nadadzą jej lepszego smaku. Praktycznie każdy uwielbia dobrze przygotowaną sałatkę jarzynową, która zachwyca idealnie pokrojonymi warzywami oraz intensywnym smakiem i aromatem. Z przepisem Magdy Gessler zrobisz ją jeszcze lepiej. Gessler zdradza, aby nie używać mączystych białych kartofli, że odmiany żółte o dużej kleistości. Dzięki temu struktura sałatki będzie znacznie przyjemniejsza, a kawałki ziemniaków nie będą rozpadać się podczas mieszania.

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków
14.10.2021 02:00 Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Zupa ogórkowa jest tradycyjną, polską zupą, przygotowywaną głównie na kiszonkach. Poznaj nową odsłonę klasycznej ogórkowej i przygotuj niezwykle delikatną zupę ogórkową ze świeżych ogórków na aromatycznym bulionie warzywnym.Świeże ogórki gruntowe sprawdzą się nie tylko do mizerii, sałatek i kanapek. Przygotujesz z nich pyszną, sycącą zupę ogórkową. Ogórki świeże nadają zupie lekkości i wyjątkowego smaku, którego musisz spróbować. Zupę ogórkową oprósz świeżym koperkiem lub natką pietruszki.Zupę ogórkową możesz przygotować na wiele sposobów: z wkładką mięsną, makaronem, ziemniakami. Możesz również ugotować pyszną zupę-krem z ogórków, która z pewnością zachwyci Cię swoim wyjątkowym smakiem i aromatem.Świeże ogórki powinny być składnikiem codziennej diety. Dzięki wysokiej zawartości wody oraz chlorofilu skutecznie oczyszczają organizm z toksyn, wypłukują nadmiar wody, zmniejszając cellulit i obrzęki, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowego i nowotworów.

Obieranie ogórka
14.10.2021 02:00 Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Jedząc ogórki, często je obieramy, a skórki niemal odruchowo wrzucamy do kosza. Zupełnie niepotrzebnie, gdyż można je wykorzystać. Zdradzamy, co warto z nimi zrobić. Z ogórka przygotujecie zarówno pyszną surówkę, jak i smaczną kiszonkę. Czy można jednak coś zrobić z obierkami, które pozostaną? Wyjaśniamy, dlaczego nie powinniśmy ich wyrzucać.

Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym
14.10.2021 02:00 Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym - prosta i pyszna

Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym jest prostą i smaczną propozycją na lunch lub kolację. Sałatka jest bardzo sycąca, aromatyczna, a delikatny sos majonezowo-ziołowy jest jej doskonałym uzupełnieniem. Sprawdź, jak przygotować szybką sałatkę z kurczakiem i selerem naciowym.Sałatka jest prosta, posiada tylko kilka składników, ale jest wyjątkowo smaczna, wyraźna w smaku i aromatyczna. Seler naciowy i czerwona cebulka przełamane są sałatą, ogórkiem i delikatnym sosem z majonezem i oregano. Kurczak marynowany w gyrosie doskonale łączy się z całością, dodając sałatce wyjątkową, orientalną nutę.Do sałatki możesz dodać również orzechy włoskie lub pomidorki koktajlowe. Świetnie komponują się z całym daniem i dodadzą sałatce ładnego koloru. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki-dodaj do sosu ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Sałatkę z kurczakiem i selerem naciowym podawaj z ziołowymi grzankami.Przygotuj również szybką sałatkę z selerem konserwowym, szynką drobiową i ananasem-idealną na rodzinne imprezy.

Sałatka jarzynowa
10.10.2021 02:00 Klasyczny, niezawodny przepis na sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa ma wiele wersji i tak naprawdę wszystko zależy od tego, kto ją przygotowuje. Istnieje jednak jeden składnik, którego obecności nie może zabraknąć w żadnej z nich. Mowa oczywiście o porze, którego aromat świetnie komponuje się z resztą elementów potrawy. Sałatka jarzynowa kojarzona jest, nie bez powodu, ze świętami. To wtedy w każdym polskim domu przyrządza się wielki gar tej pysznej mieszanki warzyw, a niekiedy również i owoców. Por ma ostry i lekko cebulowy smak, dzięki czemu podbija resztę smaków. Po wymieszaniu wszystkich składników należy wstawić sałatkę do lodówki przynajmniej na kilka godzin, aby całość dobrze się przegryzła.

Sałatka jarzynowa
06.10.2021 02:00 Sałatka jarzynowa ze słodką niespodzianką

Sałatka jarzynowa jest wspaniałą klasyką, której nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Jeśli chcesz ją urozmaicić, dodaj do niej chrupiącą i słodką gruszkę. Dzięki niej podczas jedzenia będzie można poczuć słodką niespodziankę. Sałatka jarzynowa ma stosunkowo krótką historię, ponieważ na polskich stołach pojawiła się powszechnie dopiero w drugiej połowie XX wieku. Od tego czasu zdobyła ogromną popularność. Tradycyjnie składa się z wielu warzyw, sosu majonezowego z odrobiną musztardy oraz jajka. Tym razem prezentujemy jednak wersję z gruszką, która zaskakuje słodkim przełamaniem ogólnie słonego smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-10-05T193757.163
05.10.2021 02:00 Sałatka z kiszonych ogórków z obłędnym słodkim sosem

Jeśli szukacie prostego przepisu na pyszną sałatkę, właśnie go znaleźliście. Proponujemy wam sałatkę z kiszonych ogórków z obłędnym sosem. Będzie ona idealnym dodatkiem do dań obiadowych, sprawdzi się też jako przekąska. Ogórki kiszone są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Kwaśne, twarde i chrupiące, wnoszą dużo dobrego do zup czy sałatek. W tych ostatnich można jednak w pełni skorzystać z ich walorów zdrowotnych, bo nie niszczy ich wysoka temperatura. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórki małosolne
04.10.2021 02:00 Najszybsze ogórki małosolne świata - wystarczy godzina

Ogórki małosolne wcale nie wymagają wielogodzinnego kiszenia w zalewie - można je zrobić na sucho w około godzinę. Smakują doskonale, są chrupiące i lekko słone. Takie ogórki świetnie pasują do kanapek i wielu innych dań. Ogórki małosolne to nic innego, jak krótko kiszone ogórki, które nie miały możliwości przejścia pełnej fermentacji. Stąd ich charakterystyczny smak, który jest bardziej słony niż kwaśny. Małosolne na sucho to dobry sposób, aby przygotować je w ekspresowym tempie jeszcze przed obiadem lub kolacją. W końcu domowe przetwory zawsze robią znacznie większe wrażenie, niż gotowe ze sklepu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-10-01T175944.682
01.10.2021 02:00 Ekspresowa pasta do kanapek z kiszonych ogórków

Kiszone ogórki pełne są smaku, kiszone ogórki pełne są zdrowia. I aż proszą się, by sięgać po nie jak najczęściej. Można je jeść na przekąskę, dodawać do zup, sałatek i innych potraw. My proponujemy ekspresową pastę do kanapek z kiszonych ogórków. Pasty do pieczywa to coś, co można przygotować szybko i prosto. Na dodatek pozytywnie zaskakują smakiem, bo po wymieszaniu 2-3 składników powstaje zaskakująco pyszne smarowidło. Pasty do pieczywa są doskonałą odmianą dla wędlin czy serów. Rób je więc jak najczęściej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

sałatka grecka
01.10.2021 02:00 Jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką?

Trochę pokrojonych warzyw, oliwki, feta, oliwa i sałatka grecka gotowa. Aż trudno uwierzyć, że jest taka prosta, a taka smaczna. No cóż, tajemnica jej smaku tkwi we właściwym doborze składników. Zobaczcie jak zrobić prawdziwą sałatkę grecką. Podróżując po Grecji, najchętniej jemy sałatkę grecką, zwaną wiejską. Jest na tyle prosta, że każdy mógłby ją zrobić w 5 minut. Jednak tam, na miejscu smakuje doskonale. Dobrze wkomponowuje się w tamtejszy klimat, smakuje nawet w upał, ba, jest doskonała na upał. Sałatka grecka jest coraz popularniejsza również na naszych stołach. Chętnie zapożyczamy przepis na nią, bo jest bardzo prosty. Czasami nawet wkładamy swoją inwencję twórczą i wzbogacamy ją w sałatę. Grecy oczywiście sałaty nie używają, chyba że do sałatki serwowanej w fast foodach. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zupa ogórkowa
29.09.2021 02:00 Szybka i lekka ogórkowa - niezawodny przepis

Zupa ogórkowa wcale nie musi być ciężkostrawnym posiłkiem, po którym człowiek czuje się ociężale. Dlatego prezentujemy recepturę na znacznie lżejszą wersję. Co więcej, poniższa zupa może zostać ugotowana w około 45 minut. Zupa ogórkowa jest klasycznie gotowana na żeberkach wieprzowych, a niektórzy dodają do niej również odrobinę boczku. Takie składniki tworzą doskonałą w smaku potrawę, lecz przy okazji sprawiają, że staje się ciężkostrawna. Dla tych, którzy nie zawsze chcą odczuwać ciężkości po posiłku, mamy idealny przepis. W tym przypadku ogórkowa gotowana jest na wywarze warzywnym, a śmietanę zamienia się na znacznie lżejszy jogurt naturalny. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu (28)
27.09.2021 02:00 Klasyczna sałatka gyros krok po kroku

Sałatka gyros jest warstwową sałatką składającą się z kurczaka, kapusty pekińskiej, warzyw. Uzupełnieniem jest majonez i ketchup, które dodają smaku i łączą wszystkie składniki. Sałatka jest niezwykle prostym i smacznym pomysłem na kolację oraz spotkanie z przyjaciółmi. Sprawdź, jak przygotować sałatkę gyros krok po kroku.Gyros to tradycyjna potrawa kuchni greckiej. Idealnie doprawiony, opieczony w rożnie kurczak jest podstawą wielu dań, również tych typu fast-food. Podaje się go między innymi z ziemniakami i surówką warzywną, a także w tradycyjnej picie. W Polsce sałatka z gyrosem od lat cieszy się ogromną popularnością. Jest szybka, prosta, tania i przede wszystkim smaczna. Przyprawa do gyrosa zawiera odpowiednio wyselekcjonowane zioła i składniki, takie jak: czosnek. kurkuma, kolendra, chilli, gorczyca i wiele innych. Dzięki nim kurczak marynowany w przyprawie jest niezwykle aromatyczny i doskonały w smaku.

zupa ogórkowa z koperkiem
25.09.2021 02:00 Jak zrobić aromatyczną zupę ogórkową?

Klasyczną zupę ogórkową zna chyba każdy. Amatorzy smaku kiszonych ogórków powinni spróbować jej pysznego wariantu z dodatkiem koperku. Ten smak przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Otwieranie słoika
25.09.2021 02:00 Jak z łatwością otworzyć słoik?

Długo zamknięty słoik potrafi stawić niezły opór, gdy chce się go otworzyć - taka sytuacja zdarza się najczęściej wtedy, gdy jest nam potrzebna jego zawartość. Na szczęście istnieją sposoby, aby łatwo sobie z tym poradzić. Poniższe trzy metody sprawią, że więcej nie będziesz potrzebować pomocy. Z czasem słoik potrafi się mocno połączyć z zakrętką, przez co ta nie chce puścić podczas odkręcania. Zdarza się, że nawet najsilniejszy domownik nie może dać rady takiemu słoikowi. Nie trzeba się jednak żegnać z jego zawartością, wyrzucając zapieczony słoik. Trzeba jedynie odrobiny sprytu, a zakrętka wręcz sama wyskoczy z gwintu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Mizeria i kwestia śmietany
24.09.2021 02:00 Jaką śmietanę dodawać do mizerii?

Bez wątpienia mizeria zalicza się do klasycznych dodatków obiadowych naszej rodzimej kuchni. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Niektórzy wzbogacają ją o śmietanę 18%. Jednak część osób stawia na produkt o 30% zawartości tłuszczu. Okazuje się, że oba rodzaje dobrze się sprawdzają. Wymagają one odpowiedniego przygotowania.Mizeria ma status kultowego dodatku do obiadu. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby specjał na bazie ogórków i śmietany. Efekt naszych przygotowań w znacznej mierze zależy od tego, jaki rodzaj nabiału wybierzemy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Śmietana śmietanie nierównaNie da się ukryć, że mizeria króluje na polskich stołach. Pyszny dodatek można wzbogacić o śmietanę 18% lub 30%. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, w jaki sposób ubijać popularny produkt.Najczęściej podczas przygotowywania mizerii wykorzystujemy śmietanę 18%. Jej zaletą jest prostota. Użycie takiej śmietany nie wymaga niczego poza doprawieniem mizerii solą i pieprzem. Oczywiście można wzbogacić ją również o inne składniki.Mizeria ze śmietaną 18% będzie charakteryzowała się wyraźnym kwaśnym smakiem. Można go nieco zniwelować za sprawą dodatku w postaci odrobiny cukru. Do mizerii ze śmietaną 18% dobrze pasuje również czosnek.

ogórki kiszone
19.09.2021 02:00 Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

Kiszone ogórki są produktem pysznym i zdrowym. Nierzadko jednak po pewnym czasie ich skórkę zaczyna pokrywać niepokojący biały nalot. Wielu z was zastanawia się wtedy, czy może je jeszcze spożyć. Postaramy się rozwiać te wątpliwości.Ogórki kiszone to bogactwo witaminy C, polecane szczególnie osobom dbającym o linię. Po ukiszeniu ogórki stają się bowiem lekkostrawne. Czy jednak spożycie pokrytych białą warstewką warzyw będzie bezpieczne? Nie zawsze.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka jarzynowa
17.09.2021 02:00 Wyśmienita sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler

Sałatka jarzynowa to świąteczna klasyka, jednak Magda Gessler postanowiła pokazać Polak, jak ją odpowiednio przygotować. Gwiazda telewizji całkowicie zakazuje używania cebuli. Według niej cebula ma zbyt intensywny smak, który zakrywa wszystkie inne. Sałatka jarzynowa jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych sałatek, które zazwyczaj lądują na stołach w trakcie świętowania. Jak według Magdy Gessler należy ją wykonać?Gessler uważa, że wrzucenie cebuli do miski z sałatką całkowicie ją psuje. Polska cebula ma bowiem bardzo silny smak i aromat, przez co dominuje inne składniki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Mizeria
13.09.2021 02:00 Inna niż wszystkie - mizeria z dodatkiem ogórków konserwowych

Mizeria to dodatek do obiadu, który jest doskonale znany każdemu Polakowi. Klasycznie ogórki skąpane w śmietanie wspaniale pasują do niemal każdego mięsnego dania. Dziś przedstawiamy zupełnie nową wersję tego klasyka - mizerię z dodatkiem ogórków konserwowych. Mizeria z ogórkami konserwowymi świetnie łączy się z cięższymi mięsami, na przykład śląską roladą czy pieczonym schabem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Ogórek konserwowy nadaje klasycznej mizerii słodko-kwaśnego charakteru i sprawia, że okrywamy ten doskonale znany smak na nowo.

Projekt bez tytułu - 2021-09-09T124943.107
09.09.2021 02:00 Sałatka z ogórków kiszonych z obłędnym sosem

Kiszone ogórki można chrupać na przekąskę lub podać do obiadu. Gdy jednak zrobisz z nich kolorową sałatkę zamienią się w pyszny dodatek. Polecamy ciekawą sałatkę z kiszonych ogórków, której smaku dodaje obłędny sos. Kiszony ogórek potrafi podnieść smak niejednej potrawy. Jest składnikiem np. tradycyjnej sałatki jarzynowej, której dodaje wyrazu. Lecz kiszeniak dobrze komponuje się nie tylko z warzywami korzeniowymi. W sałatkach można go łączyć np. z burakiem, konserwowym groszkiem, cebulą. My zestawiliśmy go z pomidorem i wyjątkowym, miodowo-musztardowym sosem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Obieraczka
09.09.2021 02:00 Zaskakująca ukryta funkcja obieraczki do warzyw

Macie w domu obieraczkę do warzyw? Jeśli tak, to posiadacie proste, ale wszechstronne narzędzie. Wiecie co przy pomocy takiej obieraczki możecie zrobić? Nie tylko obierać warzywa i owoce, ale też wykorzystać ją do różnych, zaskakujących zadań.Ten mały nożyk szczelinowy kosztuje kilka złotych, a potrafi naprawdę dużo. Przede wszystkim łatwiej i szybciej obierzesz nim warzywa i owoce o różnym kształcie i o różnej twardości. Poradzi sobie z marchewką, ziemniakiem, ogórkiem czy jabłkiem. Jest na tyle bezpieczny, że obieranie nim możesz zlecić nawet dziecku. Co więcej, obieraczka do warzyw usuwa bardzo cienką skórkę, o co trudno posługując się tradycyjnym nożem. A wiadomo, tuż pod skórką warzyw i owoców kryje się najwięcej cennych składników. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-09-07T163942.784
07.09.2021 02:00 Czy powinno się obierać ogórki do zupy ogórkowej?

Zupa ogórkowa to jedna ze smaczniejszych polskich zup. Danie od lat cieszy się ogromną popularnością i często gości na naszych stołach. Sporo emocji budzi jednak sposób jej przygotowania. Sporna kwestia dotyczy doboru ogórków - czy należy obierać je czy nie?Zupa ogórkowa gości niemal w każdym domu. Sposób jej przyrządzania zależy od tego, z jakich korzystamy przepisów. Często zależą one choćby od tego, w jakim rejonie Polski mieszkamy. Sporną kwestią jest choćby fakt, czy należy obierać ogórki kiszone do zupy ogórkowej, czy nie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Czy powinno obierać się ogórki do zupy ogórkowej, czy nie?Niezbędnym składnikiem zupy ogórkowej są ogórki kiszone. W niektórych regionach polski są one specjalnie smażone przed dodaniem do dania (więcej na ten temat przeczytacie w tym artykule).Kolejną sporną kwestią jest fakt, czy należy obierać ogórki kiszone do zupy ogórkowej. Wiele osób uważa, że nie jest to konieczne, ponieważ obieranie warzyw może sprawić, że zostaną one pozbawione swojego charakterystycznego smaku. Jego źródło znajduje się właśnie we wspomnianej skórce. Jak najlepiej doprawić zupę ogórkową?Jak doprawić zupę ogórkową?Aby wydobyć w pełni smak zupy ogórkowej warto użyć konkretnych ziół i przypraw. Doskonałym pomysłem jest choćby koperek, który dodany do tej potrawy idealnie podkreśli jej delikatny aromat. Warto jednak pamiętać aby robić to pod koniec gotowania, ponieważ w przeciwnym razie zatracimy jego smak i właściwości zdrowotne.Doskonałym wyborem jego również lubczyk, którego charakterystyczny smak również podkręci walory zupy ogórkowej. Wiele osób sięga również po natkę pietruszki.Doskonały przepis na zupę ogórkową znajdziesz tutaj.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Przepis siostry Anastazji na cudowne knedle ze śliwkamiProsty sposób na idealnie soczyste kotlety mielonePyszna marchewka z groszkiem z zasmażką na maśleźródło: newsy gotujmyZapraszamy na nasz Instagram