Kiszone ogórki w klasycznej wersji zna każdy - można je jednak jeszcze bardziej usprawnić. Wystarczy dodać do słoików kilka gałązek igieł sosnowych. Dzięki nim po otwarciu kiszonki czuć zapach lasu iglastego, a same ogórki będą znacznie bardziej jędrne i świeże. Kiszone ogórki są jednym z dóbr kulturowych Polski. Uwielbiamy zajadać się nimi przy każdej możliwej okazji. Dużego słoja nie może zabraknąć na grillu, urodzinach czy chociażby hucznym weselu. Choć wiele osób woli kupować gotowe kiszeniaki w sklepach spożywczych, niektórzy preferują samodzielne kiszenie. Aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak, warto dodać do nich niecodzienny składnik. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki wiodą prym w naszej rodzimej kuchni. Wszystko za sprawą ich niecodziennych walorów smakowych. Pyszności zamknięte w słoikach wyjdą jeszcze lepiej, jeśli zalewę wzbogacimy o musztardę. Domownicy momentalnie spałaszują ogórki w takim wydaniu.Wyśmienite ogórki w zalewie musztardowej z pewnością przypadną do gustu smakoszom, którzy lubią wyraziste i lekko pikantne specjały. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien z nim sobie poradzić.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Smakowita zupa ogórkowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. W każdym domu specjał przygotowuje się odrobinę inaczej. Okazuje się, że uwielbianą ogórkową możemy wzbogacić o dodatek w postaci ryżu. Prośby o dokładkę są pewne.Zupa ogórkowa z ryżem może wydawać się dosyć kontrowersyjnym daniem. Mało kto spodziewałby się, że takie połączenie potrafi zachwycić smakiem. Domownicy będą pałaszować bez opamiętania.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki po kaszubsku są genialnym regionalnym przepisem, który pasuje praktycznie do wszystkiego. Dzięki dodaniu papryki mają odrobinę inny, bardziej wyrazisty smak. Niżej zdradzamy najprostszy przepis. Ogórki są smacznym i bardzo zdrowym produktem, jednak ogórki po kaszubsku wprowadzają duży powiew świeżości do kuchni. Co więcej, są znacznie prostsze w przygotowaniu niż kiszone. Tak sporządzone ogórki idealnie pasują do kanapek, dań głównych czy nawet jako składnik sałatek i surówek. Najwięksi smakosze docenią je jednak same w sobie - wprost ze słoika. Wtedy smakują zdecydowanie najlepiej. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wielu smakoszy para się domowym ogrodnictwem. Warzywa z własnej uprawy smakują najlepiej. Niestety stanowią one również pokusę dla szkodników. Najwięcej problemów sprawiają ślimaki. Na szczęście bez problemu możemy przygotować preparat na bazie piołunu i wody. Ślimaki w ogrodzie potrafią być prawdziwą zmorą. W sklepach możemy dostać rozmaite specyfiki na tych niechcianych gości. Okazuje się, że mogą nam nie być potrzebne. Samodzielnie przygotowany specyfik jest równie skuteczny.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki konserwowe cieszą się ogromną popularnością wśród smakoszy. Znaczna część wielbicieli kulinariów przyrządza je samodzielnie. Siostra Anastazja w swojej wersji ogórków konserwowych stawia na perfekcyjną zalewę. W jej skład wchodzi ocet, woda, cukier i sól. Jednak kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji.Smakowite ogórki konserwowe potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród entuzjastów swojskich specjałów. Tym razem sięgniemy po przepis samej siostry Anastazji. Efekt powala na łopatki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sezon na ogórki trwa -warto z niego korzystać! Doskonałym pomysłem jest wykorzystanie tych pysznych warzyw do przygotowania obłędnej mizerii. Surówka z pewnością stanie się nieodłącznym punktem wielu rodzinnych obiadów.Mizeria to klasyk, który bardzo często gości na naszych stołach. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszy się jej szwedzka wersja. Z pewnością nieco "charakteru" dodają jej dwa składniki - cebula dymka oraz ocet. Jak ją zrobić?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Przepis na mizerię po szwedzkuSkładniki:6 ogórków3 cebule dymki 1 sałataSos:szklanka kwaśnej śmietany1 łyżka cukru1 łyżka soli2 łyżki octu winnegoSposób wykonania:Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki sosu. Ogórki pokrój w cieniutkie plasterki, a cebulę dymkę drobno posiekaj.Delikatnie wymieszaj pokrojone warzywa wraz z sosem i schłódź je w lodówce. Podawaj wraz z listkami sałaty. Smacznego ;)Na naszej stronie znajdziecie również inne wyjątkowe przepisy na pyszne surówki m.in. z cukinii oraz marchewki.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Jak zrobić "sałatkę teściowej"?Chrupiąca pizza z cukinii z dodatkamiPuszyste knedle faszerowane kurkamiźródło: beszamel seZapraszamy na nasz Instagram
Ogórki często goszczą na naszych stołach. Na bazie tych uwielbianych warzyw przygotowuje się rozmaite przetwory. Tym razem wypróbujemy recepturę na ogórki po ukraińsku. Wyróżniają się wyrazistym czosnkowym posmakiem.Ogórki po ukraińsku znakomicie sprawdzają się w roli dodatku do obiadu. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić o nie, chociażby kanapki. Specjał zamknięty w słoiku będzie nas cieszył nawet zimą.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki małosolne są jednym z największych szlagierów polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby zajadać je nieustannie. Każdy, kto przyrządza samodzielnie ogórki małosolne, powinien wiedzieć, jak zrobić idealną zalewę. Na litr wody należy dodać łyżkę soli.Bez dwóch zdań ogórki małosolne można uznać za kultowy przysmak, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Sekret idealnego specjału tkwi w zalewie. Kluczowe są odpowiednie proporcje. Jednak należy także pamiętać o użyciu niezastąpionych dodatków.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki najczęściej jadamy na surowo lub pod postacią kiszonek - istnieje jednak jeszcze jeden sposób. Pokrojone w plasterki kiszone ogórki doskonale smakują po usmażeniu w panierce. Takie chipsy można podać do meczu czy na imprezie z sosem. Ogórki smażone w panierce na gorącym oleju mogą sprawiać wrażenie niełatwego zadania do wykonania, lecz prawda jest zupełnie inna. Przekąska ta jest bowiem banalnie prosta. Jeśli chcesz, aby twoi goście poczuli jeszcze większy zachwyt, podaj je ze swoim ulubionym sosem. Jednym z najlepszych będzie sos stworzony z ketchupu i majonezu, który podkreśli smak usmażonych i chrupiących ogórków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zabierasz się niedługo za przygotowanie przetworów z ogórków na zimę? Jeśli tak, poniższa receptura jest wręcz idealna dla ciebie, ponieważ możesz dzięki niej zrobić ogórki w zalewie gyros. Jest aromatyczna, a ogórki wychodzą chrupiące i soczyste. Ogórki w zalewie gyros są słodko-kwaśne, a silny zapach greckiej mieszanki przypraw sprawiają, że każdy kęs dostarcza niezapomnianych doznań. W sklepie ciężko znaleźć produkt o takiej jakości. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Co więcej, samo przygotowanie przetworu jest banalnie proste i polega głównie na połączeniu składników. Resztę pracy wykona za nas czas, podczas którego plasterki ogórka zamarynują się w octowej zalewie.
Surówka z buraków jest niekwestionowanie ulubionym dodatkiem obiadowym wielu Polaków. Klasyczna receptura pasuje do wielu mięs, a także dań mącznych. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a smak obłędny. Wielu smakoszy ucieszy również dodatek uwielbianych ogórków kiszonych.Buraki są wyjątkowo zdrowymi warzywami, które są szczególnie wartościowe dla rekonwalescentów oraz ludzi chorujących na anemię. Krwiotwórcze właściwości tej czerwonej bulwy pozwalają szybko powrócić do zdrowia. Poniższa propozycja jest bardzo uniwersalnym dodatkiem, który przypadnie do gustu zarówno osobom preferującym wytrawne surówki, jak i tym, którzy wolą delikatnie słodsze smaki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki często goszczą na naszych stołach. Z miłą chęcią zajadamy zarówno kiszone, jak i konserwowe frykasy. Dziś postawimy na ogórki w tej drugiej odsłonie, jednak przyrządzimy je zupełnie inaczej. Do zalewy dodamy musztardę. Kozacki specjał zachwyci wielbicieli przetworów z ogórków.Smakowite ogórki po kozacku znakomicie sprawdzają się zarówno w formie dodatku do obiadu, jak i składnika na kanapki. Warto przygotować je już teraz, by móc się nimi cieszyć zimą. Ogórki w tej odsłonie zachwycą domowników.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zostały Ci jeszcze ogórki? Cudownie! Ukiś je w koreańskim stylu. Niebanalne danie z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie! Sekretem jego smaku jest ostre chilli. Podajemy przepis na cudowny przetwór, który podbije serce niejednego smakosza.W Korei wszystkie kiszonki z dodatkiem chilli to po prostu kimchi. Zazwyczaj ksii się rzepę, ogórki oraz kapustę pekińską. Chociaż w Polsce dalej prym wiodą ogórki kiszone i małosolne, to warto się również skusić na koreańską wersję tego przysmaku. Jak go zrobić?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Prosty przepis na ogórki kiszone po koreańskuSkładniki:1,5 kg ogórków gruntowych3 łyżeczki soli kamiennej2 łyżki chilli2 łyżki startego korzenia imbiru6 drobno posiekanych ząbków czosnku2 łyżki sosu sojowego3 młode cebulkiszklanka wodySposób wykonania:Umyj ogórki i namocz je w zimnej wodzie przez około godzinę, a następnie potnij je wzdłuż na 6 lub 8 części.Przełóż warzywa do dużej miski, posyp je solą, chilli, imbirem, czosnkiem oraz cebulką, wlej sos sojowy. Wymieszaj wszystko, tak aby przyprawy pokryły wszystkie ogórki.Ogórki przełóż do wyparzonego naczynia lub słoików. Dodaj wodę, aby przykryła warzywa. Naczynie przykryj ściereczką lub gazą i pozostaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej.Po dobie schowaj ogórki do lodówki, już po trzech dniach będą one gotowe do jedzenia. Eksperci uważają jednak, że im stoją one dłużej, tym są lepsze. Ogórki kiszone po koreańsku należy przechowywać w chłodzie!Danie doskonale sprawdzi się jako pikantna przekąska, dlatego szczególnie polecamy ją wielbicielom ostrych smaków. Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne przetwory. Pisaliśmy już m.in. o ogórkach krokodylkach oraz cukinii po meksykańsku.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Chrupiąca, a zarazem soczysta surówka z kapusty pekińskiejStaropolskie kotlety schabowe według przepisu z 1860 rokuJak szybko ugotować ziemniaki?źródło: beszamel seZapraszamy na nasz Instagram
Jedni dodają do mizerii cukier, a inni sól — w niektórych regionach ludzie postanowili zakwaszać mizerię i do ogórków wlewają odrobinę octu jabłkowego. Najwięcej sporów wywołuje jednak inny dodatek, a mianowicie cebula. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej mizerii, dla innych fakt dodawania jej do ogórków stanowi wielkie zaskoczenie.Mizeria jest wyjątkowo ciekawą propozycją surówki do obiadu. Jej różne wersje łączy "szkielet", którym tradycyjnie jest ogórek wraz ze śmietaną. Wszystkie inne dodatki mogą się znacząco różnić w zależności od tego, w jakiej części Polski jemy mizerię. Nawet w jednej rodzinie możemy znaleźć ogromne różnice w przygotowywaniu surówki. Każdy ma inne podniebienie i każdemu smakują różne rzeczy. Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się mizeria po szwedzku, choć po piętach depcze jej również węgierska wersja.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dodatki, których używamy do kiszenia, są niezwykle istotne. Choć wydawałoby się, że pominięcie niektórych składników nie zmieni smaku ogórków - nic bardziej mylnego. Okazuje się, że chociaż bardzo często zapominamy o wrzuceniu do słoików różnorakich liści, ich pojawienie się w kiszonce ma ogromne znaczenie. Kiszenie ogórków to proces, który wymaga od nas sporo czasu, ale i odpowiedniego przygotowania. Aby ogórki wyszły idealne, potrzebne jest nie tylko wybranie odpowiednich warzyw, ale też wyselekcjonowanie przypraw, które maksymalnie podkręcą ich smak. Idealne ogórki kiszone to ogórki chrupiące i twarde. By takie uzyskać, trzeba zastosować się do paru cennych rad, ale też wybrać odpowiednie dodatki, które wpłyną na smak i aromat kiszonek. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kwintesencja smaku jak u babci jest w zasięgu ręki. Wystarczy, że przygotujesz chrupiącą sałatkę na bazie ogórków i papryki. Po warzywa zamknięte w słoiku możesz sięgnąć w dowolnym czasie. Wystarczy, że zrobisz je latem, a w zimie nadal będą tak samo smaczne. Przepis jest banalnie prosty. Sałatka jest zdrową potrawą, którą można zajadać zarówno jako danie główne jak i przekąskę. Niezależnie od zastosowania, najlepiej smakuje ta, do której przyzwyczaiły nas nasze babcie. Najczęściej przygotowujemy sałatkę jarzynową, jednak latem warto zrobić taką, którą bez problemu można delektować się przez cały rok.Już teraz możesz się dowiedzieć jak przygotować warzywny frykas, w którym pierwsze skrzypce gra ogórek i papryka. Sałatka na ich bazie jest obłędna i bardzo zdrowa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie od dziś wiadomo, że ogórki z własnego ogródka smakują najlepiej. Wiele osób stosuje różnego rodzaju specyfiki, które mają zapewnić ogromne zbiory. Okazuje się, że ogórki wyrosną znacznie lepiej za sprawą mikstury na bazie cukru.Liczne grono smakoszy decyduje się na samodzielną uprawę warzyw. Wśród nich prym wiodą ogórki. Warto wiedzieć, jak w naturalny sposób zadbać o nasze sadzonki. Wystarczy wykorzystać produkty z kuchni.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli masz ochotę na małosolne, ale nie chcesz czekać paru dni na to, aż będą gotowe, sięgnij po przepis na nietypową surówkę z ogórków. Fałszywe małosolne zrobisz w kilkanaście minut, a kolne pół godziny wystarczy, by były gotowe do zjedzenia. Wystarczy parę składników, a efekty są oszałamiające. Ogórki małosolne mają charakterystyczny smak, który doceniają amatorzy kiszonek. Swoim przepisem na te charakterystyczne ogórki podzieliła się z fanami m.in. jurorka "MasterChefa" Ania Starmach. By ogórki odpowiednio się ukisiły, potrzeba paru dni. Niekiedy wystarczy pół dnia, tak jak w przypadku ogórków małosolnych po rosyjsku. Jednak czasem, gdy przyjdzie nam ochota na małosolne, a akurat nie mamy pod ręką słoika z tymi przetworami, można poratować się oszukanymi małosolnymi. Robi się je w parę chwil.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zdarza się, że nasze ogórki kiszone po przegryzieniu lub przekrojeniu, okazują się puste w środku. Dzieje się tak z uwagi na wybranie zbyt dużych ogórków, które za długo dojrzewały. Aby tego uniknąć, wybieraj okazy małe i jędrne. Ogórki kiszone idealnie sprawdzają się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna przekąska między posiłkami. Niestety, niekiedy zdarza się, że są one puste w środku. Na szczęście istnieją banalnie proste sposoby, dzięki którym można uniknąć tego typu wpadki. Już nigdy więcej twoje przetwory nie okażą się nieudane, a każdy będzie zachwycony ich chrupkością i jędrnością. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kiszenie ogórków może wydawać się proste, trzeba jednak pamiętać szczególnie o jednej rzeczy. Decydując się na długie przechowywanie, po wlaniu gorącej zalewy należy odstawić słoiki pod kocem na 12 godzin. Dzięki temu kiszonka dobrze się zawekuje. Ogórki kiszone należą do tradycyjnych produktów spożywczych, które Polacy darzą wielką miłością. Dlatego w praktycznie żadnym domu nie może zabraknąć przynajmniej jednego słoika. Jeśli produkujesz je samodzielnie i chcesz zakonserwować je na długie miesiące, przykrycie ich kocem. W taki sposób będziesz miał pewność, że proces zakończył się pomyślnie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki konserwowe można przygotować na wiele sposobów. Jedną z interesujących propozycji są uwielbiane warzywa w pomidorowej zalewie. Ogórki konserwowe w tym wydaniu wprawiają kubki smakowe w stan ekstazy.Smakowite ogórki konserwowe niejednokrotnie wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Bez wątpienia z łatwością można się natknąć na smakoszy, którzy zajadają się nimi regularnie. Dziś postawimy na ogórki konserwowe w pomidorowym sosie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kiszone ogórki często wytwarzają na swojej powierzchni biały nalot, który może przestraszyć niejedną osobę. Widząc go bezpośrednio na kiszonkach, nie ma się czego obawiać. Z kolei biały kożuch na powierzchni kiszonki jest już znakiem, do wyrzucenia przetworu. Ogórki kiszone mogę się zepsuć na wiele sposób, a konsekwencje zjedzenia przetworów z białym nalotem mogą być bardzo opłakane dla zdrowia. Dlatego tak dużą uwagę przykładamy do ich prezencji i zapachu. Mimo wszystko ludzie, którzy dopiero zaczynają przygodę z kiszeniem warzyw, nie mają wypracowanej wprawy i nie są w stanie odróżnić kożucha od nalotu. Warto jednak pamiętać, że różnica jest diametralna. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dla wielu osób kiszone ogórki mogą wydawać się łatwe w przygotowaniu, lecz prawda jest zupełnie inna. W praktyce należy pamiętać o wielu zagadnieniach, takich jak gatunek ogórków, ich wygląd, rodzaj soli czy dodatków, które nadają kiszonce smak. Nawet niewielki błąd może bowiem sprawić, że cały produkt będzie niesmaczny. Najlepszymi odmianami ogórków do kiszenia są: Borus, Julian, Andrus, Śremianin oraz Octopus. Warto wybierać młode warzywa o jasnej skórce i średniej wielkości. Taki wygląd gwarantuje, że hodowca nie przenawoził ich związkami azotu, które przyspieszają gnicie ogórków w słoikach. Wszystkie składniki powinny być dokładnie oczyszczone, a ewentualne uszkodzenia należy odciąć. Do kiszenia doskonale sprawdza się niejodowana sól kamienna, ponieważ jod spowalnia proces fermentacyjny, a dodatkowe minerały zawarte w soli kamiennej, poprawią smak przetworu. Nie zalecamy korzystania z suszonych przypraw - pod wpływem długiego moczenia wydobywa się z nich goryczka, która następnie przenika do kiszeniaków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki często goszczą na naszych stołach. Wśród smakoszy ogromną popularnością cieszą się przetwory na ich bazie. Dziś wypróbujemy przepis na przepyszne ogórki w zalewie ketchupowej. Przygotuj je teraz i ciesz się nimi w zimę.Smakowite ogórki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno się natknąć na osoby, które regularnie sięgają po przetwory z tych przepysznych warzyw. Mało kto spodziewałby się, że ogórki z ketchupem mogą tak zachwycać smakiem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ogórki kiszone mogą wydawać się banalnie łatwe w przygotowaniu, jednak istnieje sporo możliwości popełnienia błędu. Źle dobrana sól, nieodpowiednie ułożenie ogórków czy złe przyprawy mogą zniszczyć całą twoją pracę. Niżej zdradzamy czego unikać.
Ogórki małosolne są uwielbiane przez liczne grono smakoszy. Niektórzy mogliby je zajadać praktycznie nieustannie. Poza granicami Polski nie cieszą się one taką popularnością. Na YouTube znajduje się nagranie, na którym ogórki małosolne są degustowane przez Włocha. Mężczyzna był zachwycony ich smakiem. Jednak przez pomyłkę użył słowa „katastrofa”.Smakowite ogórki małosolne niejednokrotnie wywoływały u nas autentyczny zachwyt. Nie bez powodu cieszą się takim uznaniem wśród polskich smakoszy. Pewna youtuberka postanowiła poczęstować specjałem swojego męża, który jest Włochem.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Mizeria jest jednym z najlepszych dodatków obiadowych. Nie bez powodu z miłą chęcią zajada ją tylu smakoszy. Istnieje wiele receptur na ogórki w tej odsłonie. Niektórzy dodają do mizerii ocet. Jednak my wykorzystamy sok z cytryny. Specjał wyjdzie perfekcyjnie.Pyszna mizeria niejednokrotnie przyprawiała nas o autentyczny zachwyt. Dodatek jest bardzo prosty w przygotowaniu i nawet smakosze bez większego doświadczenia powinni sobie z nim poradzić. Efekt zachwyci domowników.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu: