Uwielbiasz domowe pieczywo? Koniecznie wypróbuj przepis na bułeczki maślane. Smakują o wiele lepiej niż ze sklepu, a w dodatku odmienią zwykłe śniadanie w prawdziwą ucztę. Wypróbuj przepis, a efekt zaskoczy cię tak bardzo, że będziesz piekła je kilka razy w tygodniu.
Chleb jadamy właściwie codziennie. Wybór pieczywa jest ogromny, ale jaki chleb najlepiej wybrać? Najzdrowszy i najbardziej wartościowy chleb wskazała dr Magdalena Cubała, która jest lekarzem rodzinnym. Niestety po ten chleb sięgamy stanowczo zbyt rzadko.
Z tym przepisem zastąpisz chleb i bułki czymś o wiele lepszym. Wszyscy znają pizzę, ale focaccia, włoskie ciasto z drożdżowego pieczywa, to prawdziwa rewelacja w kategorii przekąsek. Świetnie pasuje do śniadań i kolacji, ale też sprawdza się jako doskonały produkt piknikowy. Latem warto często sięgać po ten przepis.
Najstarszy, polski chleb znalazł się na liście najlepszych rodzajów pieczywa z całego świata. Doceniony został przez zagranicznych krytyków. Nawet nie uwierzysz, o jakie pieczywo chodzi.
Marzą ci się domowe bułki? Skorzystaj z przepisu Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz robi je w błyskawiczny sposób, a bułki wyróżniają się delikatnością i pulchnością.
Najlepsze przepisy to te, które cieszą nas małymi niuansami. Przykład takiego znajdziesz poniżej. Za pomocą widelca wyczarujesz z ciasta prawdziwe cudo. Weź sztuciec do ręki i i zaczynamy.
Te doskonałe maślane bułeczki świetnie sprawdzą się na podwieczorek albo drugie śniadanie do pracy i szkoły. Są nie tylko pyszne i łatwe w przygotowaniu, lecz także piękne dzięki prostej, ale nieco tajemnej metodzie formowania ich w kształt listków.
Mąka pszenna czy żytnia to niejedyne rozwiązania, by uzyskać pyszny i miękki chleb. Oprócz alternatyw, których tak wiele w sklepach, możemy przygotować własną mąkę. Dziś proponujemy taką z siemienia lnianego.
Ulubienica polskich gospodyń Henia Foks jest zwolenniczką tradycyjnej polskiej kuchni. Jednak niektóre jej przepisy mogą zaskakiwać. Jednym z nich jest ten przepis na niezwykły chrupiący chlebek orkiszowy, pyszny i tak prosty, że niemal trudno uwierzyć.
Kucharz, piekarz i gwiazda telewizji – Piotr Kucharski, potrafi każdego zarazić pasją do gotowania. W swojej nowej książce „Piekarnia Kucharskiego” prezentuje dziesiątki przepisów na chleb, bułki i przysmaki zawierające pieczywo. Z nami podzielił się swoim ulubionym.
Zapomnij o kupowaniu bułek i chleba. Domowe pieczywo jest znacznie lepsze. Szczególnie, że z tym przepisem przygotujesz je łatwo i szybko. Upiecz i przekonaj się sama jakie jest pyszne. Domownicy od razu zauważą różnicę, a to wszystko za sprawą jednego dodatku.
Co stanie się, gdy dodasz namoczony ryż do mleka? Zapewniam, nie chodzi o żaden kleik ani ryżankę. Z tego prostego przepisu wyczarujesz coś, czego nigdy wcześniej nie widziałaś. Czytaj dalej, a dowiesz się wszystkiego.
Uwielbiasz świeże pieczywo na śniadanie? Teraz możesz mieć je codziennie, wystarczy, że zrobisz bułeczki z tego przepisu. Są doskonałe w smaku i co najważniejsze zawsze się udają. Sposób jest banalny i każdy sobie z nim poradzi.
Proste drożdżowe bułeczki na bazie mleka zmieniają się w niezwykłą śniadaniową przekąskę dzięki masą, którą je przekładamy. Takie roladki to niezwykle sycące połączenie i świetna przekąska na wytrawny podwieczorek lub porcja węglowodanów do śniadania.
Katarzyna Bosacka, niestrudzona promotorka zdrowego stylu życia, pokazała różnice między rodzajami pieczywa. Na filmie widać dokładnie, czym różni się zdrowa bułka od niezdrowej, a nawet można nauczyć się je rozpoznawać.
Dzięki temu przepisowi powszedni chleb zmienia się w pełny, pyszny i zaskakujący posiłek. Wystarczy dodać do niego jajka i wybrane dodatki. Ta potrawa to obiad inny niż wszystkie.
Te niezwykłe mleczne bułeczki w stylu amerykańskim doskonale sprawdzają się jako najlepszy towarzysz śniadania. Ich przygotowanie jest niezwykle szybkie, a dzięki lekko słodkawemu smakowi sprawdzą się świetnie zarówno przy słonych, jak i przy słodkich dodatkach.
Nie rób kanapek. Lepiej wydrążyć chleb i wypełnić go przepysznym farszem. To świetna przekąska nie tylko na imprezę, ale też na śniadanie, czy kolację. Robi się ją bardzo szybko, a w dodatku kosztuje grosze.
Znana popularyzatorka zdrowego stylu życia przypomniała, że bułka bułce nierówna. Dziś, kiedy w każdym sklepie mamy do wyboru spośród mnóstwa odmian tego rodzaju pieczywa, warto zwrócić uwagę, które rzeczywiście warto wybierać.
Oto przepis na niezwykle szybki deser z zaledwie czterech składników. Świetna, gorąca przekąska z lejącą się czekoladą to idealne drugie śniadanie albo podwieczorek. Kiedy napada nas nagły apetyt na ciepły, słodki deser sprawdzi się idealnie. Jego przygotowanie jest zaś prostsze, niż można sobie wymarzyć.
Domowe pieczywo nie jest zarezerwowane dla wybranych. W dzisiejszych czasach może je upiec absolutnie każdy. Nawet chleb na zakwasie nie wymaga tyle zachodu, ile jest mu przypisywane. We własnej kuchni możesz go mieć już w kilkadziesiąt minut.
Czytasz tytuł i zastanawiasz się, co oni znowu wymyślili? Uwierz, że jak raz zrobisz ciasto według tego przepisu, będziesz robić je dużo częściej. Efekt jest zaskakujący.
Czy wyobrażasz sobie życie bez chleba? Aromatyczny i chrupiący bochenek potrafi skusić każdego smakosza. Aby wyjść na przeciw potrzebom konsumentów, stworzona została specjalna mieszanka do wypieku pieczywa. Postanowiłam sprawdzić, co wart jest ten wynalazek.
Ciasto z ciecierzycy? Faktycznie brzmi niewiarygodnie, ale będziesz zaskoczona, co z tego wyjdzie. Raz zrobisz, a przestaniesz kupować chleb. To wspaniały element pysznego i zdrowego śniadania.
Nie ma jak świeży chleb. Najlepszy zrobisz samodzielnie w domowym zaciszu. Z przepisu poniżej wyjdzie doskonały. Jego miękkość i smak zachwyci całą twoją rodzinę. Nie ma sensu kupować chleba, lepiej upiec go samemu.
Chleb codziennie gości na naszym stole, ale teraz nie kupuję go już w piekarni. Piekę we własnej kuchni i wychodzi, że palce lizać. Ten przepis przyda się każdemu smakoszowi pieczywa. Domowy chleb jest mięciutki, apetyczny i ma niezwykle chrupiącą skórkę.
Nie kupuj słonych bułeczek. Dużo lepiej zrobić je samemu według tego przepisu. Z nim wychodzą tak pyszne, że cała moja rodzina je uwielbia. Upiecz i przekonaj się sama.
Koniecznie zrób ten podkarpacki przysmak. Specjalnie dla ciebie mam tradycyjny przepis na okrągłe chlebki, które zachwycą smakiem całą twoją rodzinę. Mnie smakują tak bardzo, że mógłbym jeść je codziennie.