Wiele osób rezygnuje z robienia domowego ciasta drożdżowego, bo dużo przy nim pracy. Jednak pokażemy wam, że można je zrobić szybko i prosto. Wyrabianie będzie zbędne. Składniki połączymy łyżką. Oto przepis na najprostsze ciasto drożdżowe ze śliwkami.Ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka. Ten zestaw idealnie się dopełnia i doskonale smakuje. Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj z ich dodatkiem błyskawiczne ciasto drożdżowe. Pokażemy, że nie musisz go długo wyrabiać, lecz wystarczy, że tylko wymieszasz składniki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dynia potrafi cieszyć podniebienie i oczy. Jeszcze chwila i przed niektórymi domami pojawią się dyniowe lampiony. A wiesz, w jaki sposób najszybciej wydrążyć dynię? Oto prosty sposób z wykorzystaniem noża i łyżki.Dynia ma dość twardą skórkę, pod którą znajduje się zwarty miąższ. Jej wnętrze wypełnia gąbczasty miąższ, w którym jest mnóstwo pestek. Miękką część dyni usuwa się wraz z pestkami. Pestki oczywiście warto wysuszyć i zjeść. Natomiast wydrążoną czaszę dyni można łatwo pokroić na kawałki przeznaczone np. do pieczenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Suszenie grzybów to jedna z najpopularniejszych i najlepszych metod ich przetwarzania. Jednak jak wysuszyć grzyby, żeby w czasie przechowywania nie pleśniały? Jak to zrobić, jeśli nie masz specjalnej suszarki? Spokojnie, wystarczy ci piekarnik. Nasze babcie suszyły wieńce grzybów rozwieszając je nad kuchnenką. Kuchnie opalane drewnem czy węglem emitowały dużo ciepła, więc rzeczywiście było to możliwe. Teraz jednak w dobie kuchenek indukcyjnych czy gazowych sprawa jest utrudniona. Na szczęście mamy piekarniki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sernik zajmuje szczególne miejsce wśród deserów. Czasami podczas jego przygotowywania specjał opada. Z taki stan rzeczy odpowiadają nagłe zmiany temperatur oraz nieodpowiednie proporcje składników. Na szczęście mamy sprawdzony przepis, dzięki któremu sernik zawsze wychodzi idealnie.Pyszny sernik uchodzi za prawdziwy szlagier wśród ciast. Deser można przygotować na rozmaite sposoby. Praktycznie w każdym domostwie piecze się go odrobinę inaczej. Dziś wykorzystamy niezawodny przepis.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Idealna, upieczona karkówka powinna być soczysta i miękka. By jednak taka wyszła ważna jest jakość kupionego mięsa, a także sposób jego przyrządzenia. Najważniejsza jest boska marynata, która błyskawicznie zmiękcza mięso. Karkówka jest tym rodzajem mięsa, które najczęściej ląduje na naszych grillach. Ale lubimy też pieczoną w piekarniku. Sekretem jej popularności jest przede wszystkim to, że po upieczeniu potrafi być soczysta i rozpływająca się w ustach. Tu duży wpływ ma naturalnie występujący w niej tłuszczyk. Jednak już zakup właściwego mięsa w dużym stopniu przesądza o naszym sukcesie, znaczenie ma też właściwa jego obróbka.Kupując mięso wybieraj kawałki mięsa o różowej barwie, poprzerastane białym tłuszczem. Te cechy wskazują, że mięso pochodzi z młodej sztuki. Jeśli mięso jest jasnoróżowe zawiera dużo wody i po upieczeniu będzie twarde. Mięso o ciemnej barwie i żółtawym tłuszczu pochodzi zaś ze starszego zwierzęcia i też nie będzie miękkie. Kiedy już kupisz dobrej jakości mięso nie zepsuj go niewłaściwym przyrządzeniem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rafaello to wyborne ciasto o migdałowo-kokosowym smaku. Warstwy delikatnego biszkoptu przekładane aromatycznym kremem sprawiają, że ciasto jest niezwykle lekkie i wprost rozpływa się w ustach. Zobaczcie jak proponuje je przygotować Siostra Anastazja. Ciasto rafaello można przygotować na wiele sposobów. Jednak jego charakterystycznymi cechami jest migdałowo-kokosowy smak, jasne ciasto oraz krem. Rafaello z przepisu Siostry Anastazji zawiera też dodatek ajerkoniaku, ale możecie zmniejszyć jego dodatek lub zastąpić go np. malibu. Ciasto jest idealne do kawy, zwłaszcza w deszczowe popołudnie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Przepis na lekkie niczym chmurka ciasto rafaello od Siostry AnastazjiBiszkopt:8 dużych jajek1 i 1/3 szklanki drobnego cukru1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej4 łyżki oleju2 łyżki zimnej wody1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa:500 ml mleka2 budynie śmietankowe bez cukru4 łyżki cukru2-3 łyżki ajerkoniaku (w oryginale 1 szklanka)100 g wiórków kokosowych100 g spłatkowanych migdałów300 g miękkiego masłaDodatkowo:100 g wiórków kokosowych1 łyżka masła1 łyżka cukru
Krokiety są smaczne, ale można zarzucić im dużą zawartość tłuszczu, a przez to kaloryczność. Dlatego proponujemy je upiec zamiast smażyć. By zaś jeszcze bardziej je odmienić do panierowania użyjcie nie tartej bułki lecz zmielonych orzechów. Efekt będzie rewelacyjny. Jeśli macie ochotę na pyszne, wegetariańskie krokiety polecamy wam te z grzybowym farszem. Doskonałe będą grzyby leśne, jednak pieczarki w zupełności wystarczą. Idealnym uzupełnieniem potrawy będą orzechy włoskie użyte do panierowania. Po upieczeniu krokietów zyskają jeszcze wyraźniejszy smak. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli nie posmakowała wam gotowana brukselka spróbujcie zapiekanej. Z pewnością zachwyci was delikatnym smakiem i przyjemną chrupkością. Pieczenie pozbawi brukselkę goryczki, a wyjątkowe dodatki uczynią z niej danie, które często będzie gościć na waszych stołach. Brukselka to zimowa odmiana kapusty, która jest bardzo zdrowa, ale niezbyt popularna w naszej kuchni. Zazwyczaj serwuje się ją gotowaną, polaną tartą bułką zrumienioną na maśle. Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:My proponujemy brukselkę zapiekaną, która świetnie sprawdzi się jako danie wegetariańskie. Oczywiście również może być też serwowana jako dodatek np. do dań mięsnych.
Kalafior jest jednym z najbardziej smakowitych warzyw. Bez większych problemów można natknąć się na osoby, które zajadają go z miłą chęcią. Dziś postawimy na przepis, w którym u boku kalafiora zagości czosnek. Pieczony specjał zachwyci najbliższych.Nie da się ukryć, że kalafior zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Najczęściej po prostu go gotujemy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec go z aromatycznymi dodatkami. Efekt potrafi przyprawić o szybsze bicie serca.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie od dziś wiadomo, że smakosze uwielbiają ciastka. Dawniej kokosanki cieszyły się ogromną popularnością. Dziś są już nieco zapomniane. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je samodzielnie. Kultowe ciastka będą gotowe nawet w 30 minut.Kokosanki dla licznego grona osób są niepowtarzalnym smakiem beztroskiego dzieciństwa. Okazuje się, że istnieje prosty sposób, dzięki któremu będziemy mogli się nimi ponownie nacieszyć.
Ciasto drożdżowe proste w wykonaniu może wydawać się jedynie w teorii. W praktyce, trzeba nie lada umiejętności, by stworzyć puszysty, lekki wypiek, który zachwyca smakiem. Najważniejszym, babcinym dodatkiem jest masło, które nadaje mu wyjątkowych właściwości.Podczas pieczenia ciasta drożdżowego warto pamiętać, by nie robić go na ostatnią chwilę. Najlepiej skusić się na pieczenie w spokojny, bezstresowy dzień, aby dopilnować wszystkich istotnych etapów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pasteryzacja przetworów jest najważniejszym aspektem, jeśli chce się, aby przetrwały długie miesiące. Jednym z prostszych sposobów jest przeprowadzenie tej operacji w piekarniku. Wystarczy wstawić je do wnętrza i piec przez niecałą godzinę. Pasteryzowanie produktów spożywczych jest nie tylko ważne w kontekście ich wydłużonej przydatności do spożycia - należyta pasteryzacja praktycznie do zera zmniejsza szansę na ewentualne zatrucie. Co ciekawe taka metoda konserwowania żywności jest jedną z nowszych, gdyż wcześniej dostęp do szczelnych pojemników nie był zbyt łatwy. Dawniej konserwowane jedzenie dymem, solą, octem czy suszeniem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Szarlotka z papierówek nie ma sobie równych. Najpyszniejsze jabłka na świecie w połączeniu z kruchym spodem zrobią furorę na każdym przyjęciu. Gdy tylko pojawią się soczyste jabłka, koniecznie wypróbuj ten przepis.Szarlotka z dodatkiem papierówek będzie gwiazdą każdego podwieczorku. Wszelkie wariancje na temat szarlotki są uwielbiane w Polsce, dlatego nie ma mowy, by nie zniknęła z blaszki w ciągu kilku chwil. Najlepsze jest to, że przygotujemy ją w parę chwil, a uciecha z jedzenia będzie niewspółmierna do drobnego wysiłki. Koniecznie trzeba wypróbować ten przepis. Podpowiemy, że ta szarlotka obłędnie komponuje się z pysznymi lodami. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:src="
Pieczone pierogi to jedna z tych pozycji w menu, które doskonale łączą tradycyjny smak z odrobiną nowości. Ich wykonanie jest banalne, a efekt końcowy zachwyci nawet największych smakoszy. Sekretem jest pyszny farsz złożony z boczku i ziemniaków - uwaga, można uzależnić się do tego smaku.Szukasz pomysłu na szybki, a zarazem efektowny obiad? Doskonale trafiłeś. Pieczone pierogi, mają ogrom zalet, nie tylko z racji na walory smakowe. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Beza wyjdzie idealnie chrupiąca i biała, jeśli zastosujesz się do wszystkich naszych rad. Nie idź na łatwiznę i nie kupuj gotowców. Ten przepis jest sprawdzony i banalnie prosty. Nie ma prawa się nie udać. Beza to idealne ciasto na upały. Jest chrupiąca, lekka i świetnie komponuje się z soczystymi owocami, jak choćby truskawki. To idealny dodatek do mrożonej kawy, choć w niektórych przepisach dodaje się też do niej krem kawowy. Aby beza wyszła idealna, trzeba pamiętać o kilku radach. Dobrym sposobem na zwiększenie jej objętości jest pozwolenie, aby białka jaj odrobinę się ogrzały po wyjęciu z lodówki i osiągnęły temperaturę pokojową przed tym, jak zaczniemy je ubijać. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Piekarnik to sprzęt, którego nie może zabraknąć w absolutnie każdej kuchni. Jednak jego czyszczenie jest obowiązkiem, który może nas nieźle wyprowadzić z równowagi. W internecie rekordy popularności bije filmik, który może naprawdę ułatwić tę kwestię.Sekretny przycisk w piekarnikuCzyszczenie piekarnika nie należy do łatwych zadań. Najlepiej robić to oczywiście po każdym użyciu, ale nie zawsze jest to możliwe. Czasem odkładamy tę czynność tygodniami, przez co później jeszcze trudniej oczyścić nasz sprzęt.Najbardziej problematyczne wydaje się wyczyszczenie szyby piekarnika, która paruje i niestety może pojawić się na niej sporo wycieków. Okazuje się, że bez problemu można ją po prostu wyjąć za pomocą specjalnego przycisku.W ostatnim czasie prawdziwe rekordy popularności na TikToku bije film, z którego można się dowiedzieć jak ekspresowo wyjąć szybkę i oczyścić nasz piekarnik. Efekt naprawdę przechodzi wszelkie pojęcie!Zaskakujący trick
Z całą pewnością drożdże można uznać za jeden z najważniejszych składników wielu dań. Właśnie za ich sprawą możemy cieszyć się puszystymi wypiekami. Okazuje się, że drożdże są bogactwem cennych składników odżywczych.
Nie da się ukryć, że kuchenka kaflowa dawniej była niezwykle pożądanym elementem w kuchni. Oczywiście nadal można się na nią natknąć w niektórych domostwach, Jednak jest to prawdziwa rzadkość. Kuchenka kaflowa została zdetronizowana przez bardziej nowoczesne urządzenia.
Pieczenie ciasta budyniowego jest jedną z najprostszych możliwych metod, na uzyskanie smacznego wyrobu cukierniczego bez konieczności wielogodzinnej pracy w kuchni. Jeśli nie lubisz wypiekania ciast, poniższa receptura jest wręcz idealna dla ciebie. Zrobienie ciasta budyniowego trwa kilka chwil, nie jest męczące ani skomplikowane. Podczas pieczenia cały dom wypełni się waniliowym zapachem ciepłego budyniu, co szybko przyciągnie wygłodniałych domowników do kuchni, z której wydobywać się będzie ten wspaniały aromat.
Karkówka jest drugim najpopularniejszym kawałkiem wieprzowiny zaraz po schabie. Kotlety schabowe ciągle zajmują pierwsze miejsce, lecz dobrze upieczona karkówka sprawia, że każdy w domu nie może się jej oprzeć i nakłada kolejną porcję zaraz po zjedzeniu pierwszej. Największym problemem jest jednak uzyskanie należytej soczystości i delikatności mięsa, co dla wielu jest ogromnym wyzwaniem. Często pieczeń wychodzi sucha i twarda - takiego mięsa nikt nie chce jeść. Poniżej prezentujemy przepis na najlepszą pieczoną karkówkę, która wyjdzie ci za każdym razem.
Sernik bez pieczenia to najszybszy sposób, by cieszyć się uwielbianym smakiem bez spędzania kilku godzin w kuchni. Jego dodatkową zaletą z całą pewnością jest niski koszt wykonania. By zrobić sporą blaszkę wystarczy zaledwie kilkanaście złotych.
Nauka korzystania z piekarnika wcale nie jest prosta - teraźniejsze piekarniki mają dziesiątki najróżniejszych funkcji, przycisków i wyświetlaczy dlatego wyjątkowo łatwo można się w tym wszystkim pogubić. Największym problemem jest bez wątpienia przypalanie żywności. Sytuacja, w której pieczesz całego kurczaka dla wszystkich domowników i nagle czujesz swąd spalenizny, potrafi silnie podnieść tętno. Brak głównego składnika obiadu wywołuje wściekłość i uczucie bezsilności. Poniżej wyjaśniamy najczęstsze powody takiego obrotu spraw.
Nie da się ukryć, że żeberka są wyjątkowym smakołykiem. Wyborne danie niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Kilka prostych sztuczek sprawi, że żeberka wyjdą znacznie lepiej. Każdy powinien o nich pamiętać.
Utrzymanie piekarnika w całkowitej czystości wymaga dużej ilości pracy. Wysoka temperatura, jaka panuje w jego wnętrzu podczas gotowania, zapieka tłuszcz, tworząc swojego rodzaju twardą jak skała skorupę, którą bardzo ciężko usunąć konwencjonalnymi metodami. Jeszcze więcej problemów sprawia czyszczenie szybki, przez którą doglądamy naszych potraw. Mało kto wie, że w większości piekarników można ją w bardzo łatwy sposób zdemontować, przez co dokładne wyszorowanie zacieków z tłuszczu i plam będzie banalnie proste.
Kuchnia kaflowa, inaczej piec kaflowy, jest stosunkowo starym wynalazkiem. Jako pierwsi zaczęli z niego korzystać XVIII wieczni mieszkańcy Niemiec - to tam był przez wiele lat rozwijany i cieszył się ogromną popularnością. Bogato zdobione egzemplarze do dzisiaj stoją w wielu pałacach i szlacheckich dworkach. Obecnie mało kto z nich korzysta. Powszechny dostęp do elektryczności sprawił, że stosunkowo trudna i żmudna obsługa pieca kaflowego stała się mało wydajna i nieopłacalna. Piekarniki elektryczne czy gazowe są tańsze w eksploatacji, a ich użycie banalnie proste. Niestety, nowoczesnym rozwiązaniom czegoś brakuje.
Każdy smakosz przyzna, że zapiekanka to jeden z najlepszych pomysłów na szybki obiad. My uwielbiamy praktyczne rozwiązania, które przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i naszym pociechom. Dzisiejszy przepis to idealna propozycja dla wielbicieli tradycji z odrobiną kulinarnego szaleństwa.
Utarło się, że ziemniaki są tuczącym i zapychającym produktem, nie zawierającym zbyt wiele wartości odżywczych. Wysoka kaloryczność zależy jednak od dodatków, takich jak skwarki czy masło. Ponad to, we wnętrzu tych bulw skrywa się wiele cennych substancji. Przede wszystkim obfitują one w potas, który reguluje prace serca i obniża ciśnienie, a także magnez, bez którego kości i zęby nie byłyby mocne i zdrowe. Co więcej, ziemniaki posiadają więcej kwasu askorbinowego niż jabłka oraz dynie. Wartości te są również łatwo przyswajalne.
Nie wiesz co dziś zrobić na obiad? Polecamy zapiekany schab z pieczarkami i serem, który doskonale łączy ze sobą tradycję oraz nieco elegancji. Takie danie może być podane zarówno na zwykły obiad, jak i na przyjęcie. Ogromną zaletą tego przepisu jest fakt, że możemy przygotować je z dużym wyprzedzeniem. Kotlety posypane serem i pieczarkami możemy przez wiele godzin przechowywać w lodówce, a gdy nadejdzie pora obiadowa, po prostu wrzucić do piekarnika.