Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach
Delikatne, kruche, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są maślane herbatniki. Na dodatek mają ten cudowny, niepowtarzalny smak. Poznaj przepis na kruche ciastka od Ani Starmach i przygotuj je na najbliższą okazję albo nawet bez okazji. Zapewniamy, że znikną w okamgnieniu.
Wiele przepisów podaje, że masło można zastąpić margaryną. Jednak jest to zabieg głównie oszczędnościowy, czasami mający też uzasadnienie zdrowotne. Jeśli zaś chodzi o odpowiedni smak i uczucie przyjemnego chłodu na języku, nie zapewni ich nawet najlepsza margaryna. Dlatego, jeśli nie grozi ci wysoki cholesterol, nie zastępuj nią masła. Zwłaszcza jeśli przygotowujesz kruche, maślane ciasteczka.
Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej, może być krupczatka
25 dag masła
10 dag cukru plus cukier do obtoczenia ciasteczek
1 łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie maślanych ciasteczek
Do miski wsyp mąkę pszenną, cukier i cukier wanilinowy. Dodaj masło pokrojone w plasterki lub na kawałki.
Masło rozcieraj w palcach z cukrem i mąką, aż powstanie „piasek". Potem zagnieć miękkie, kruche ciasto.
Z przygotowanego ciasta odrywaj kawałki i formuj w dłoniach nieduże kulki. Każdą obtocz w cukrze.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Kładź na niej kulki ciasta i lekko je rozpłaszczaj.
Ciastka układaj w 3-4 cm odstępach, bo dość mocno rosną. Piecz ok. 10 minut w piekarniku o temperaturze 190 st. C.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na proste i pyszne ciastka. Zobacz jak przygotować baletki, a także jak zrobić ciasteczka owsiane z jabłkami i cynamonem.
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniastarmach