Smakosze.pl
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Canva / Ksdphoto; Pawel Wodzynski/East News

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

15 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Delikatne, kruche, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są maślane herbatniki. Na dodatek mają ten cudowny, niepowtarzalny smak. Poznaj przepis na kruche ciastka od Ani Starmach i przygotuj je na najbliższą okazję albo nawet bez okazji. Zapewniamy, że znikną w okamgnieniu.

Wiele przepisów podaje, że masło można zastąpić margaryną. Jednak jest to zabieg głównie oszczędnościowy, czasami mający też uzasadnienie zdrowotne. Jeśli zaś chodzi o odpowiedni smak i uczucie przyjemnego chłodu na języku, nie zapewni ich nawet najlepsza margaryna. Dlatego, jeśli nie grozi ci wysoki cholesterol, nie zastępuj nią masła. Zwłaszcza jeśli przygotowujesz kruche, maślane ciasteczka.

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej, może być krupczatka

  • 25 dag masła

  • 10 dag cukru plus cukier do obtoczenia ciasteczek

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Kogel-mogel

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie maślanych ciasteczek

Do miski wsyp mąkę pszenną, cukier i cukier wanilinowy. Dodaj masło pokrojone w plasterki lub na kawałki.

Masło rozcieraj w palcach z cukrem i mąką, aż powstanie „piasek". Potem zagnieć miękkie, kruche ciasto.

Z przygotowanego ciasta odrywaj kawałki i formuj w dłoniach nieduże kulki. Każdą obtocz w cukrze.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Kładź na niej kulki ciasta i lekko je rozpłaszczaj.

Ciastka układaj w 3-4 cm odstępach, bo dość mocno rosną. Piecz ok. 10 minut w piekarniku o temperaturze 190 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na proste i pyszne ciastka. Zobacz jak przygotować baletki, a także jak zrobić ciasteczka owsiane z jabłkami i cynamonem.

ciastka na blasze

ciastka na blasze




Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Farsz na krokiety z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >