Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Piekarnik

Piekarnik

Cytryny
22.02.2021 01:00 Banalny sposób na wyczyszczenie piekarnika za pomocą cytryny

Piekarnik często bywa przez nas zaniedbywany w czasie codziennych porządków. Siłą rzeczy potrafi zbierać brud i spaleniznę nawet przez kilka tygodni, sprawiając, że przygotowywanie w nim jedzenie może nawet zagrażać naszemu zdrowiu. Zaniedbany piekarnik jest bardzo trudny do skutecznego wyczyszczenia, a specjalistyczne środki potrafią kosztować fortunę. Gdy już wydawać, by się mogło, że nie ma wyjścia, pojawia się ona - niepozorna cytryna.

Pieczywo należy mrozić w odpowiedni sposób
20.02.2021 01:00 Jak poprawnie mrozić pieczywo?

Nie da się ukryć, że pieczywo odgrywa istotną rolę w jadłospisie wielu osób. Raczymy się nim niemal każdego dnia. Niektórzy decydują się na zamrożenie chleba, który chcemy wykorzystać w późniejszym czasie.

Jak przeprowadzić pieczenie, aby uniknąć zakalca jak ze zdjęcia?
18.02.2021 01:00 Proste sposoby na uniknięcie zakalca w cieście

Pieczenie dla mniej wtajemniczonych w tajniki piekarnictwa może być trudną sztuką. Dostosowanie odpowiedniej temperatury piekarnika, dobre połączenie składników i wiele innych szczegółów sprawiają, że całe przedsięwzięcie nie jest proste. Jeśli więc większość twoich ciast wychodziła z zakalcem, bądź sernik nigdy nie mógł wyrosnąć - w poniższym tekście zawarliśmy wszystko, co potrzebne, aby piekarnik był doskonałym narzędziem do gotowania pysznych smakołyków.

Pieczone kapuśniaczki
16.02.2021 01:00 Prosty przepis na efektowne pieczone kapuśniaczki

Pieczone kapuśniaczki zazwyczaj kupujemy już gotowe w piekarni. Jeśli jednak chociaż raz spróbujesz zrobić je samodzielnie, już nigdy nie wrócisz do dawnych zwyczajów. Bez grama konserwantów czy sztuczności, domowe wypieki to zawsze doskonały sposób na poprawę humoru.

Termoobieg w piekarniku
15.02.2021 01:00 Wskazówki dotyczące używania ważnej funkcji w piekarniku

Termoobieg korzysta z bardzo prostej zasady. Zazwyczaj polega on na wprawieniu w ruch gorącego powietrza za pomocą wirników, wiejących do wewnątrz piekarnika. W taki sposób temperatura jest równo rozprowadzana po całym urządzeniu. Niestety, wiele osób nie wie kiedy korzystać z termoobiegu, dlatego włączają go za każdym razem. W takim wypadku niektóre potrawy mogą się nie udać, ponieważ nie każdy produkt wymaga równomiernego rozłożenia energii cieplnej. Poniżej wyjaśniamy kiedy najlepiej jest włączyć tę funkcję.

Pieczenie w czystym piekarniku jest znacznie przyjemniejsze
15.02.2021 01:00 Genialny sposób czyszczenia blachy do pieczenia i piekarnika

Pieczenie jest jedną z najzdrowszych form gotowania. Jeśli używa się pergaminu do pieczenia i silikonowych form, nie trzeba nawet korzystać z dodatku tłuszczu. Dzięki temu kaloryczność może zostać zachowana na stosunkowo niskim poziomie. Dodatkowo, podczas pieczenia w żywności pozostaje znacznie więcej substancji odżywczych, które w trakcie smażenia czy gotowania w wodzie ulatniają się do oleju lub wody. Niestety, pieczenie ma także swoje ciemne strony, a jedną z najgorszych jest czyszczenie.

Piekarnik może Cię zaskoczyć
15.02.2021 01:00 Nieznane funkcje piekarnika

Nie da się ukryć, że piekarnik jest bliski sercom wielu smakoszy. Niejednokrotnie mogliśmy przekonać się o tym, jak bardzo przydatne jest to urządzenie. Mało kto spodziewałby się, że zwykły piekarnik może być wyposażony w takie funkcje.

Anna Lewandowska i pączki
11.02.2021 01:00 Przepis na zdrowe pączki według Ani Lewandowskiej

Tłusty czwartek to najlepsza okazja, by zajadać pączki bez ograniczeń. Nie brakuje osób, które w tym dniu pobijają kolejne rekordy pochłaniania tych pyszności. Jednak co z tymi, którzy ciężko pracują na wymarzoną sylwetkę? Całe szczęście, dzięki recepturze Ani Lewandowskiej, nie musimy sobie niczego odmawiać. Zdrowe, pieczone pączki są bajecznie proste do przygotowania, a smak nie odbiega od tradycyjnej wersji.

Kuchenka kaflowa
07.02.2021 01:00 Pamiętacie stare kuchenki kaflowe? Potrawy z nich smakowały niebiańsko

W Polskich domach kuchenka kaflowa jest już jedynie wspomnieniem. Obecnie królują przede wszystkim płyty grzewcze, które wyparły już całe stare, doskonale znane kuchenki gazowe. Kuchenki kaflowe możemy teraz spotkać jedynie w domach na wsi. Osoby, które wychowały się na potrawach, przygotowywanych na kuchni kaflowej są zdania, że nic nie może się z nimi równać. Żywy ogień nie tylko pozwalał podgrzać potrawy, ale i całą kuchnię zapewniając cudowny, melancholijny klimat.

Faworki ekspresowe
06.02.2021 01:00 "Oszukane" faworki zrobisz w 15 minut. Nie ma prostszego przepisu

Faworki to tradycyjne chrupiące ciastka o słodkim smaku. Są smażone na głębokim tłuszczu i obficie posypywane cukrem pudrem. Ich proces przygotowywania jest stosunkowo długi i skomplikowany, a nie każdy ma czas i chęci do długiego gotowania. Są jednak sposoby, które pozwalają zminimalizować czas i pracę do minimum - poniżej prezentujemy jeden z najlepszych, który przy pomocy ciasta francuskiego pozwala sporządzić je w 15 minut. Idealna receptura dla zabieganych, którzy chcą zjeść coś słodkiego.

Piekarnik posiada nietypowe zastosowanie
04.02.2021 01:00 Szuflada pod piekarnikiem ma genialne zastosowanie

Nie da się ukryć, że piekarnik jest jednym z najbardziej przydatnych urządzeń, które goszczą w naszych kuchniach. Mało kto spodziewałby się, że tak popularny przedmiot może skrywać przed nami jakiekolwiek tajemnice.

Idealne ciasto drożdżowe
26.01.2021 01:00 Obłędne, wilgotne ciasto drożdżowe. Zawsze się udaje dzięki genialnej recepturze

Ciasto drożdżowe jest jednym z największych przysmaków, który uwielbiany jest przez praktycznie każdego fana słodkich doznań. Niestety, zdarza się, że przygotowanie go sprawia niektórym kłopoty na tyle duże, że nie są w stanie cieszyć się wilgotnym i puszystym deserem.Z tego powodu postanowiliśmy pokazać wam jeden z najlepszych przepisów, który z łatwością przeprowadzi was krok po kroku do upragnionego celu. Smak tego wypieku jest obłędny, a każdy kto chce raczyć się nim, powinien zaopatrzyć się w coś ciepłego do picia - z kawą lub herbatą po prostu smakuje najlepiej.

pieczenie
09.11.2020 01:00 Kruche rogaliki drożdżowe umilą niejeden jesienny dzień. Mamy najlepszy przepis

Pieczenie jest aktywnością, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Nie można jednak powiedzieć, że chodzi tutaj o całokszałt tego przedsięwzięcia. Efekty końcowe zachwycają wszystkich, jednak samo zabranie się za pieczenie może stanowić niemały kłopot.Wiele przepisów wydaje się być skomplikowana i trudna do odtworzenia. Dzielimy się z wami przepisem na najpyszniejsze, drożdżowe rogaliki, które bez problemu wykonacie w domu. Pieczenie to prawdziwa misja możliwa do realizacji. Pieczenie ma swoich zwolenników oraz przeciwników.Pieczemy różne rzeczy, a w tym desery, pieczywo czy wytrawne potrawy jak pasztety, zapiekanki, a nawet dania mięsne. Jeśli chodzi o pieczenie słodkości, to czynność, która wielu odstrasza i na którą decydujemy się jedynie od święta. Zbliża się okres jesienny i zimowy, w którym trzeba będzie trochę osłodzić tę jesienną chandrę.Rogaliki drożdżowe kojarzą się wielu z domem rodzinnym i najlepszymi przepisami babć, które robiły je najlepiej. Z powidłami czy nadzieniem, zawsze smakują obłędnie. Znamy przepis na rogaliki drożdżowe, które są niesamowicie kruche i smaczne.Co najważniejsze, każdy będzie w stanie przygotować je samodzielnie, a efekty zachwycą nawet najstarsze pokolenia, które postępują jedynie według własnej receptury.Składniki na 32 sztuki:Ciasto krucho- drożdżowe:* 500 g mąki pszennej* 250 g zimnego masła (lub margaryny)* 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant * 1 łyżeczka cukruźródło: domowe-wypieki.pl* 2 jajka (rozmiar M) * 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego (daję 45 g)* szczypta soli Nadzienie: * marmolada lub gęste powidłaDodatkowo:* 1 jajko* cukier Sposób przygotowania:Śmietanę lub jogurt, w zależności od wyboru, przekładamy do miski. Miskę wstawiamy do gorącej wody i dokładnie mieszamy śmietanę aż do uzyskania ciepłej. Po tej czynności dorzucamy cukier oraz pokruszone, świetne drożdże lub te suszone.Mieszamy całość bardzo dokładnie i odstawiamy na bok pod przykryciem. Czekamy około 15 minut na wstępne wyrośnięcie. Kolejnym etapem będzie wzięcie drugiej miski i wrzucenie do niej mąki, sól, jajka, kawałki masła oraz wyrośnięty już zaczyn. Od tego momentu wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie i jednolite. Uzyskaną masę owijamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na blacie posypanym mąką.Zależy nam na cieście o grubości około 3 mm, które podzielimy na 8, równych trójkątów. Na każdy z trójkątów nakładamy łyżeczkę wybranych przez nas powideł i zawijamy od podstawy trójkąta do jego wierzchołka. Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod rogalik.Tak przygotowane rogaliki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać, aby ułożyć rogaliki w odpowiednich od siebie odstępach, żeby się nie stykały. Powinny wyjść nam dwie blachy pysznych rogalików, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, do ponownego urośnięcia. Rozmąconym jajkiem smarujemy wyrośnięte już rogaliki i możemy dodatkowo posypać je cukrem. Tak przygotowane rogaliki wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Temperatura 180 stopni powinna być ustawiona z termoobiegiem. Możemy przetrzymywać gotowe rogaliki w puszce lub woreczkach foliowych. Idealnie nadadzą się również do zamrożenia, a więc możemy je zrobić z przeznaczeniem na zbliżającą się uroczystość ze znacznym wyprzedzeniem. Smacznego.źródło: domowe-wypieki.plZapraszamy na naszego Instagrama