Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Piekarnik

Piekarnik

zapiekanka makaronowa
17.01.2022 01:00 Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Pyszny i niedrogi obiad

Zastanawiasz się, co zrobić na obiad? Mamy przepis na proste i tanie danie, a mianowicie na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym. Będzie to pyszny i niedrogi obiad, który zrobisz z zaledwie kilku składników. A z pewnością zachwyci się nim cała twoja rodzina. Co ważne, danie to doskonale nadaje się do odgrzewania.Mielone mięso i makaron to produkty, których nie powinno zabraknąć w kuchni osób zabieganych. Można bowiem z nich przygotować szybkie i pożywne danie. I co istotne, można to zrobić na wiele sposobów. Jednym z nich jest właśnie prosta zapiekanka.

Zakręcone ziemniaki
17.01.2022 01:00 Kultowy przysmak - pieczone spirale z ziemniaków w boskich przyprawach

W wakacyjnych kurortach i miasteczkach spirale z ziemniaków są wyjątkowo popularną przekąską, która jest łatwa do zrobienia w domu. Wystarczy w odpowiedni sposób pokroić ziemniaki i doprawić mieszanką przypraw. Po upieczeniu w piekarniku stają się chrupiące, aromatyczne i intensywne w smaku - idealne do filmu czy serialu. Pieczone spirale z ziemniaków prezentują się wyjątkowo okazale z uwagi na swój specyficzny kształt. Komercyjnie uzyskuje się na specjalnych krajalnicach, jednak nie są one konieczne do ich zrobienia. Wystarczy w domowych warunkach długa wykałaczka oraz ostry cienki nóż. Polecamy eksperymentować z dodawanymi przyprawami oraz użytymi do podania sosami. Takie kartofle można aromatyzować najróżniejszymi smakami, aby móc odwzorować smaki różnych kultur. Niektórzy posypują je również serem żółtym, żeby jeszcze poprawić smak przekąski.

Anna Starmach, pieczona karkówka
15.01.2022 01:00 Prosty patent Ani Starmach na soczystą karkówkę z piekarnika

Jeśli macie ochotę na pieczone mięso, zdradzimy wam prosty patent Ani Starmach. Zobaczycie, jak znana jurorka przyrządza soczystą karkówkę z piekarnika. Jeśli raz przygotujecie mięso w taki sposób, z pewnością będziecie wracać do tego przepisu. Przekonacie się bowiem, że pieczenie jest bardzo proste. Mięso pieczone w kawałku to prosty sposób na smaczny i pożywny obiad. Wystarczy tylko odpowiednio wcześniej przyprawić karkówkę czy łopatkę, a potem włożyć do piekarnika i po mniej więcej 1,5 godziny cieszyć się jej smakiem. Jeśli czasami pieczone mięso wychodzi wam zbyt suche, przetestujcie patent Ani Starmach. Zamarynowane mięso piecze ona w foliowym rękawie. Dzięki temu mięso jest miękkie, soczyste i bardzo smaczne.

Pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką
09.01.2022 01:00 Przepyszne pieczone ziemniaki z boską chrupiącą skórką

Znudziły wam się klasyczne frytki? Przygotujcie chrupiące ziemniaczane łódeczki. Wystarczy, że podgotujecie warzywo przed upieczeniem, a łatwiej będzie uzyskać pożądany efekt. Tak przyrządzone ziemniaczki możecie podać z ulubioną surówką lub zjeść solo. W każdej formie będą wyśmienite. Proponowaliśmy wam już przyrządzenie znakomitych ziemniaków z pieczarkowym nadzieniem i zdradzaliśmy jak zrobić obłędną marynatę musztardową, która z tym warzywem komponuje się idealnie. Tym razem podpowiadamy jak przygotować ziemniaczki, by uzyskać zniewalająco chrupiącą skórkę.

pieczone ziemniaki
07.01.2022 01:00 Przepyszne pieczone ziemniaczki otoczone gęstym sosem BBQ

Ziemniaki w polskiej kuchni najczęściej serwuje się gotowane, jako dodatek do obiadu. Tymczasem można je też smażyć i piec i uczynić z nich nawet danie główne albo co najmniej treściwą przekąskę. Taką rolę mogą z pewnością pełnić pieczone ziemniaczki otoczone gęstym sosem BBQ. Są przepyszne i nie wymagają żadnych dodatków. Pieczone ziemniaki kojarzą się z ogniskiem lub grillem. Jednak bez problemu można je też przygotować w piekarniku. Co prawda nie będą pachniały dymem, co jednak dla niektórych może się okazać zaletą. A jeśli je odpowiednio przyprawisz, będą smakować rewelacyjnie. Zastąpią ci nawet cały obiad, a z pewnością będą idealne na przekąskę.

czyszczenie piekarnika
07.01.2022 01:00 Jak wyczyścić piekarnik za pomocą soli?

Mówi się, że czysty piekarnik mają tylko ci, którzy z niego nie korzystają. Jednak dla żadnej pani domu zapuszczony, kuchenny sprzęt nie jest chlubą. Dziś podpowiemy wam jak wyczyścić piekarnik bez użycia chemicznych środków, a za pomocą soli. Rozsyp ją w piekarniku i włącz grzanie, a zobaczysz kosmiczną zmianę. Będzie tanio, ekologicznie i skutecznie. Choć w sklepach bez problemu można kupić środki wyspecjalizowane w usuwaniu tłuszczu, przypaleń czy rdzy, to jednak nie należą one do najtańszych. A co więcej, użyta w nich chemia jest bardzo silna. Może podrażniać drogi oddechowe i skórę i intensywnie pachnie. Jeśli więc chcesz wyczyścić piekarnik skutecznie, ale bez skutków ubocznych, sięgnij po sól.

Ziemniaki pieczone z farszem pieczarkowym
03.01.2022 01:00 Nieziemsko pyszne pieczone ziemniaki z farszem z pieczarek

Pieczone ziemniaki są doskonałą ciepłą przekąską, która sprawdzi się przy wielu okazjach. Nafaszerujcie ziemniaczane łódeczki pieczarkami i serem, a staną się niezwykle sycącym daniem obiadowym, które na długo pozostanie w pamięci domowników. Przygotujecie je wyjątkowo szybko. Ziemniaki smakują doskonale zarówno w postaci chrupiących placków, jak i kopytek. Przyrządźcie je w piecu wypełnione aromatycznym grzybowym farszem, a również was zachwycą. Nie ma nic pyszniejszego niż delikatny ziemniaczany miąższ z dodatkiem ciągnącego się sera i duszonych grzybów.

Faszerowany bakłażan
30.12.2021 01:00 Szybka i lekka kolacja na ciepło - bakłażan faszerowany pieczarkami

Powrót do domu po całym dniu pracy i wizja konieczności gotowania dużego posiłku nie jest zbyt przyjemna. Pieczony bakłażan faszerowany pieczarkami i ryżem robi się w kilka chwil, więc jest idealnym rozwiązaniem na taki scenariusz. Można podawać bakłażana jako samodzielne danie lub jako dodatek - wszystko zależy od twoich preferencji. Szybka i smaczna kolacja jest marzeniem dla mnóstwa zmęczonych osób, które wracają z ciężkiego dnia pracy. Bakłażan faszerowany pieczarkami i ryżem, a następnie zapieczony w piekarniku wymaga wyjątkowo mało wysiłku do przygotowania. Jako nadzienie można użyć nie tylko pieczarek i ryżu, lecz wszystkiego, co ma się akurat w lodówce. Doskonale komponują się czerwona papryka, pomidory, fasola i inne produkty. Jeśli chcesz dodać do nich mięsny aspekt, przetestuj zwykłą wędzoną kiełbasę lub szynkę.

pieczony łosoś
28.12.2021 01:00 Najgorszy błąd przy podgrzewaniu łososia - przez niego jest suchy i niesmaczny

Łosoś jest rybą, po którą chętnie sięgamy przy okazji świąt i uroczystości. Cieszy się powodzeniem, bo jej delikatne mięso nie ma ości i jest bardzo soczyste. Problem pojawia się, jednak gdy upieczoną rybę odgrzewamy. Zobacz, jaki najgorszy błąd popełniamy przy podgrzewaniu łososia. Przez niego ryba jest sucha i niesmaczna. Każda potrawa jest niewątpliwie najsmaczniejsza od razu po przyrządzeniu. Zachowuje wtedy pełny smak i aromat. Czasami jednak zdarza się, że czegoś przygotujemy za dużo. Pozostałe porcje potrawy odgrzewamy następnego dnia, bo przecież wciąż są świeże i smaczne. Jak się okazuje, przy odgrzewaniu możemy popełnić błąd, który sprawi, że danie straci swą soczystość. Jest to szczególnie zauważalne w przypadku łososia i innych ryb. Ich mięso jest bowiem delikatne i nie znosi przegrzania. Wtedy traci soki, a białko mięsa zbyt mocno się ścina.

parówki w cieście
28.12.2021 01:00 Idealna przekąska na Sylwestra - parówki zapiekane w cieście francuskim

Dopiero minęły Święta, a za chwilę koniec roku. Już dziś zaplanuj więc, co podasz domownikom lub zaproszonym gościom. Może będą to parówki zapiekane w cieście francuskim? Niewątpliwie są one idealną przekąską na Sylwestra. Proste do przygotowania, wszystkim smakują i szybko znikają z półmiska.Parówki same w sobie może nie kojarzą się z przyjęciem. Jednak jeśli przygotujemy potrawę z ich udziałem, zaprezentują się zupełnie nie śniadaniowo. A wcale nie trzeba wielkiego wysiłku. Wystarczy zawinąć je w ciasto francuskie. To połączenie delikatnego, chrupiącego ciasta z pożywną parówką jest naprawdę smaczne.

Ciasto czekoladowe
25.12.2021 01:00 Jak zrobić najprostsze ciasto czekoladowe?

Dobre ciasto czekoladowe może być idealnym ukoronowaniem szykownego obiadu dla całej rodziny lub najbliższych. Wiele receptur jest dość skomplikowanych, dlatego tym razem pokazujemy przepis na banalnie proste i szybkie ciasto. W smaku jest intensywnie czekoladowe i aromatyczne, a dzięki dodaniu jednej łyżeczki proszku do pieczenia uzyskuje lekkość, jak chmurka. Ciasto czekoladowe kojarzy się większości z amerykańskim brownie, czyli niewyrastającym ciastem o wilgotnym środku i chrupiącej otoczce. Nie zawsze można mieć ochotę na takie wypieki, więc jeśli pragniesz wgryźć się w puszyste, a zarazem intensywne ciasto, nie mogłeś trafić lepiej. W składnikach zawarta jest gorzka czekolada, która znajduje się tam nie bez powodu. Całe ciasto jest bardzo słodkie, więc dodanie mlecznej tabliczki przesłodziłoby deser, a gorzka czekolada miło kontrastuje. Jest także specyficzną niespodzianką - zaraz po upieczeniu czekolada jest roztopiona, więc przepięknie wycieka po rozkrojeniu.

Keks
24.12.2021 01:00 Przepis na szybki keks świąteczny

Keks świąteczny jest świetnym ukoronowaniem wigilijnej wieczerzy zaraz obok klasycznego makowca. Słodkie ciasto z owocami jest proste w przygotowaniu, a także pięknie się prezentuje na stole. Możesz dodać do niego nie tylko rodzynki i kandyzowaną skórkę z pomarańczy, lecz i inne owoce - im bardziej kolorowe, tym lepiej. Oprócz pieczenia wystarczy poświęcić zaledwie 20 minut na przygotowania.Keks świąteczny nie jest lekkim i dietetycznym wypiekiem, jednak w czasie Bożego Narodzenia można sobie nieco pofolgować. Takich okazji do świętowania w ciągu całego roku nie ma bowiem zbyt wiele. Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzić - przejedzenie się nie jest przyjemne. Keks jest jednym z najłatwiejszych do zrobienia ciast, ponieważ tak naprawdę trzeba tylko pamiętać o odpowiedniej kolejności dodawania składników. To od tego zależy czy keks wyrośnie i będzie lekki jak chmurka.

Projekt bez tytułu - 2021-12-22T213230.442
22.12.2021 01:00 Jaka strona folii aluminiowej nadaje się do pieczenia? Warto wiedzieć przed świętami

Przygotowanie potraw w piekarniku jest zdrowe, a często też niezwykle proste. Nierzadko wykorzystujecie wtedy folię aluminiową. Czy wiecie, że to, którą strona się ją ułoży, ma znaczenie? Dowiedzcie się jak poprawnie używać tego produktu. W piekarniku przyrządzimy zarówno ciasta, jak i dania wytrawne. Do zrobienia tych drugich często wykorzystujemy folię aluminiową. Wielu z nas jednak zawija produkty w sposób przypadkowy. Gdybyśmy zrobili to zgodnie ze sposobem, w jaki zaprojektowany został ten produkt nasze ziemniaki czy buraki gotowe były szybciej. Podpowiadamy jak poprawnie użyć folii.

ciasto drożdżowe
21.12.2021 01:00 Wilgotne, nasączone owocami ciasto drożdżowe na jogurcie

Od ciasta drożdżowego oczekujemy, że będzie puszyste i wilgotne. Wtedy bowiem jest najsmaczniejsze. Dlatego dziś podamy wam przepis na wilgotne, nasączone owocami ciasto drożdżowe na jogurcie. Dopełnieniem całości może być kruszonka. Jeśli jednak chcecie zaoszczędzić nieco kalorii, możecie ją pominąć. Ciasto drożdżowe należy do tych delikatniejszych i mniej tuczących. Nie ma w nim bowiem zbyt dużo tłuszczu i cukru. To ciasto kusi swoim zapachem, miękkością i maślanym smakiem. Lubimy, kiedy jest wilgotne, bo wtedy rozpływa się w ustach. Taki efekt można osiągnąć, dodając do niego jogurt i sezonowe owoce.

Keks cwibak Ani Starmach
20.12.2021 01:00 Cudowny, świąteczny keks - cwibak z przepisu Ani Starmach

Cwibak jest pyszną odmianą keksu. Tradycyjnie oprócz bakalii dodaje się do niego skórki z cytryny, a wyrosnąć powinien nawet mimo braku proszku do pieczenia w składzie. Wykonajcie wypiek według przepisu Ani Starmach a na pewno się uda. Domownicy poproszą o dokładkę.Świąteczne wypieki to nie tylko piernik, makowiec czy szarlotka. W wielu domach piecze się również keks. Ciasto to pochodzi z Wielkiej Brytanii, gdzie przyrządza się je właśnie na Boże Narodzenie. W Polsce również rozgościło się ono na dobre i ma nawet swoje warianty. Wypróbujcie koniecznie tego lekkiego i słodkiego specjału.

Projekt bez tytułu - 2021-12-18T111313.943
18.12.2021 01:00 Jak zmiękczyć zbyt twarde pierniczki?

Pierniczki stwardniały? Zamiast wieszać je na choince lub wyrzucać wykorzystajcie nasze triki. Dzięki nim znów będą zdatne do spożycia. Metody, które proponujemy, nie będą wymagały specjalnych zakupów czy wyszukanych sprzętów. Sprawdźcie koniecznie. Piernik i pierniczki to desery, których przygotowanie wymaga odrobiny cierpliwości planowania. Jeżeli bowiem będziemy chcieli cokolwiek przyspieszyć lub zabierzemy się za pieczenie na ostatnią chwilę, może się okazać, że nasze wyroby są niejadalne. Co robić w takiej sytuacji?

Pierniczki
16.12.2021 01:00 Błyskawiczne pierniczki babci - najszybszy przepis na Boże Narodzenie

Pierniczki świąteczne wcale nie muszą leżakować kilku tygodni, aby stały się miękkie i pyszne. Pierniczki babci są przepisem na ciasteczka, które są gotowe zaraz po upieczeniu - istnieje więc szansa, że zdąży się wykonać je jeszcze przed Świętami. Poniżej pokazujemy całą recepturę krok po kroku, więc każdy może ją zrobić bez żadnych przeszkód. Pierniczki babci są zdecydowanie najszybszym przepisem na ich zrobienie. Wraz z wymieszaniem i wyrobieniem ciasta, cały proces można zmieścić nawet poniżej 30 minut. W smaku są bardzo intensywne i nie da się zauważyć różnicy, porównując je do pierniczków leżakujących w pudełku przez kilka tygodni. Pamiętaj, żeby przed dodaniem mokrych składników dokładnie przesiać mąkę oraz sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia. Jakiekolwiek grudki źle wpływają na konsystencję ciasta, co łatwo przekłada się na cukiernicze fiasko. Pierniczki robią się wtedy zbyt kruche i pękają pod najmniejszym dotykiem.

Makowiec
15.12.2021 01:00 Rewolucyjny makowiec japoński - bez zawijania

Jesteśmy przyzwyczajeni, że w Polsce makowcem nazywamy zawijane w roladę ciasto z nadzieniem makowym. Japończycy opracowali rewolucyjny przepis, który pozwala wykonać to ciasto bez zwijania. Taki wypiek jest znacznie prostszy w wykonaniu, smakuje obłędnie i doskonale pasuje na świątecznym stole. Poniżej prezentujemy sposób na jego przygotowanie.Makowiec kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia, kiedy wiele domów wypełnionych jest zapachami przyprawy do piernika, maku oraz pieczonych ryb. Tradycyjnie ciasto to jest zawijane w roladę bądź nadzienie zamknięte jest pomiędzy dwoma warstwami ciasta. W Japonii makowca robi się jednak zupełnie inaczej i masę z maku od razu łączy się z ciastem. Dzięki temu należy włożyć w niego o wiele mniej pracy, smak maku jest równomiernie rozprowadzony po całym łakociu, a po polaniu go polewą wygląda doskonale i wyjątkowo apetycznie.

pieczone ziemniaki
12.12.2021 01:00 Ziemniaki pieczone z boczkiem - szybki i tani patent na obiad

Ziemniaki są naszym ulubionym, obiadowym dodatkiem. Zwykle je gotujemy, jednak doskonale smakują też upieczone lub usmażone. Dziś podamy wam przepis na ziemniaki pieczone z boczkiem. Jest to doskonały patent na szybki i tani obiad. Przekonajcie się o tym sami. Pieczone ziemniaki mają zupełnie inną konsystencję niż gotowane. Zwłaszcza jeśli upiecze się je w skórce. Kto próbował, ten wie. Są bardziej wilgotne i zwarte. Zachowują też więcej składników odżywczych, bo nie wymywa ich woda. Jeśli zaś wzbogacisz je o dodatki smakowe, takie jak wędzony boczek, czosnek i cebulę, nabiorą doskonałego smaku i aromatu. Boczek sprawi też, że ziemniaki ładnie się przyrumienią i staną się chrupiące.

Obierki po jabłkach
09.12.2021 01:00 Sprytne sposoby na wykorzystanie obierek po jabłkach

Choć zaleca się jeść jabłka w całości razem ze skórką, nie zawsze mamy taką możliwość - do szarlotki owoce muszą zostać bowiem obrane. Jeśli zostało ci sporo obierek, nie wyrzucaj ich do kosza na śmieci. Zamiast tego możesz wykorzystać je do zrobienia pysznych cynamonowych przekąsek, czy kompotu ze skórek. Skórka z jabłek zawiera najwięcej wartości odżywczych w całym owocu, dlatego pozbywanie się jej jest wyjątkową stratą. Niektórzy nie lubią jej lekko gorzkiego smaku i specyficznej faktury - mamy na to idealny sposób. Więcej już nigdy nie zutylizujesz nawet jednej skórki. Obierki można dodać do kompotu, co nada mu więcej smaku, a także wypełni go witaminami i minerałami. Dzisiaj zajmujemy się mimo wszystko cynamonową przekąską, która sprawdza się jako coś do przegryzienia, a także na imprezach i innych wydarzeniach. Miseczka z chrupiącymi chipsami owocowymi dodatkowo pięknie wygląda i ozdabia podana do stołu.

Ryba po grecku
09.12.2021 01:00 Ryba po grecku z piekarnika

Ryba po grecku należy do typowo świątecznych dań, które najczęściej przygotowuje się w okolicy Świąt Bożego Narodzenia. Klasyczna wersja sporządzana jest na bazie smażonej ryby w panierce, co daje jednak kaloryczne rezultaty. Poniżej prezentujemy przepis na pieczoną rybę po grecku, która jest lżejsza i bardziej dietetyczna. Ryba po grecku wbrew pozorom nie ma żadnych konotacji z samą Grecją. Nazwana została tak z uwagi na postrzeganie przez Polaków kuchni śródziemnomorskiej, która według nas, wypełniona jest smażonymi na oliwie warzywami oraz rybami. W praktyce poniższa potrawa rzadko kiedy podawana jest do stołu poza świętami, jednak jest dobrym sposobem na przemycenie do diety trochę ryby i warzyw. Lekkostrawna pieczona wersja pomaga także dbać o codzienne odżywianie, dzięki zmniejszeniu ilości tłuszczu do minimum.

zapiekanka z jajkiem
09.12.2021 01:00 Zapiekanka śniadaniowa z ziemniaków, jajka i sera

Lubisz pożywne śniadania? Masz ziemniaki z poprzedniego dnia i jajko? Przygotuj zapiekankę śniadaniową z ziemniaków. Tak naprawdę możesz do niej dodać jeszcze inne składniki, które masz pod ręką. Dzięki temu powstanie kolorowa i bardzo sycąca kompozycja. Ziemniaki może nie koniecznie kojarzą się ze śniadaniem, ale jajko już z pewnością tak. Jednak jedno z drugim doskonale idzie w parze, a przy okazji dobrze harmonizuje też z innymi dodatkami. Takie śniadanie najlepiej przygotować, gdy zostaną ci ziemniaki z poprzedniego dnia albo, gdy ugotujesz je wieczorem dzień wcześniej.

Makowiec
09.12.2021 01:00 Co zrobić żeby makowiec nie pękał? Niezawodne babcine patenty

Nawet najsmaczniejszy makowiec może sprawić zawód, jeśli po upieczeniu nie prezentuje się wystarczająco okazale. Pękające ciasto jest największą zmorą każdego amatora tego wypieku. Aby uniknąć tego problemu, należy zastosować się do trzech porad, o których piszemy niżej. Najważniejszą z nich są składniki w temperaturze pokojowej, dlatego przed pieczeniem warto wyjąć je na 40 minut z lodówki. Makowiec kojarzy się zdecydowanej większości ze Świętami Bożego Narodzenia. W tym czasie domy wypełnione są zapachem korzennych przypraw, mielonego maku oraz gotowanej kapusty kiszonej z grzybami. Świąteczny stół po wigilijnej kolacji nie może obejść bez wielu kawałków najróżniejszych ciast, z których najważniejszym jest makowiec. Wilgotna i aromatyczna masa makowa, zawinięta w kruche, acz delikatne ciasto wieńczy wieczerzę i dopełnia i tak już pełne żołądki.

Domek z piernika
08.12.2021 01:00 Zachwycający domek z piernika krok po kroku

Domek z piernika jest doskonałym urozmaiceniem świątecznego stołu - widać w nim bowiem kunszt i włożoną pracę. Jeśli chcesz zachwycić swoich domowników przepięknym jadalnym domem, niżej zdradzamy krok po kroku, jak go wykonać. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że bez problemu można z niego zrobić również pierniczki czy ozdoby na choinkę. Domek z piernika to dość skomplikowane przedsięwzięcie, więc warto zarezerwować sobie na jego przygotowanie trochę wolnego czasu. Szczególnie dużym podziwem będą darzyły go z pewnością dzieci, które mimo wszystko długo nie wytrzymają i w końcu zaczną go jeść.

Zakalec
08.12.2021 01:00 Proste sposoby na uniknięcie zakalca

Sztuka wypieku ciast nie jest najprostszym zajęciem w kuchni, dlatego wiele osób obawia się pieczenia. Największy strach wywołuje wizja zakalca, który niszczy całą blachę ciasta, nad którym pracowało się dużo czasu. Niżej zdradzamy sposoby, dzięki którym unikniesz zakalca za każdym razem - między innymi jak mieszać oraz odmierzać składniki.Pieczenie ciast jest zajęciem, które wymaga od gotującego mnóstwo uwagi i cierpliwości. Wystarczy w końcu kilka niewielkich błędów, aby zniweczyć całą pracę. Zakalec jest bodaj najbardziej znienawidzoną wpadką, która dotknęła prawdopodobnie każdego amatora ciast. Zanim osiągnie się poziom na tyle zaawansowany, aby nie obawiać się zakalca, musi minąć przynajmniej kilka sesji pieczenia. Dla początkujących mamy jednak kilka porad, dzięki którym szansa na pojawienie się zakalca spada do minimum.

Brudny piekarnik
05.12.2021 01:00 Jak skutecznie wyczyścić piekarnik?

Najprostszym sposobem na wyczyszczenie piekarnika jest umycie ścianek ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Jednak, gdy mamy do czynienia z zaschniętym brudem ten patent niestety zawodzi. Pomocny wtedy okaże się sok z cytryny. Podgrzany wraz z wodą, zmiękczy plamy i zniweluje nieprzyjemny zapach. Wypróbujcie tę metodę. Podpowiadaliśmy wam już jak uwolnić lodówkę od nieprzyjemnych zapachów, a czajnik od kamienia. Tym razem zdradzamy sekret idealnie czystego piekarnika. Do utrzymania go w porządku wystarczą produkty, które każdy z nas ma w kuchni. Przyda się też termoobieg.

Pieczone ziemniaczki Nigeli Lawson
05.12.2021 01:00 Chrupiące i obłędnie pysznie ziemniaczki pieczone według Nigelli Lawson

Zazwyczaj ziemniaki jadamy gotowane w wodzie, jednak pieczenie ich jest znacznie lepsze - nie tylko zdrowsze, lecz również smaczniejsze. Nigela Lawson, znana brytyjska autorka książek kucharskich, opracowała przepis, dzięki któremu ziemniaki wychodzą delikatne w środku i aromatyczne oraz chrupiące z zewnątrz. Mogą być podane jako dodatek do obiadu, czy samodzielny posiłek. Ziemniaki są wyjątkowo uniwersalnym warzywem, z którego można sporządzić dziesiątki, jak nie setki najróżniejszych potraw. Pieczenie ziemniaków jest jednym z najbardziej popularnych sposobów na ich ugotowanie, w końcu wysoka temperatura nadaje im wyjątkowej chrupkości. Receptura Nigeli składa się jedynie z kilku składników, dlatego nie potrzeba żadnych dodatkowych zakupów czy sprzętów kuchennych. Warto łączyć je ze świeżymi ziołami, jak na przykład rozmaryn oraz suszonymi przyprawami - jedną z najlepszych kombinacji są pieczone kartofle z wędzoną papryką. Smak wędzonki nadaje bulwom smak niczym z ogniska.

Czyszczenie mikrofalówki
04.12.2021 01:00 Jak szybko wyczyścić mikrofalówkę?

Ubrudzone tłuszczem naczynia czy kratkę kuchenki możemy wymoczyć w wodzie z octem. Co jednak zrobić, by pozbyć się plam po jedzeniu z mikrofalówki? Istnieją domowe sposoby, dzięki którym jej wnętrze znów zachwyci czystością. Użyjcie cytryny, a usuniecie również nieprzyjemny zapach. Wystarczy kilka plasterków owocu. Radziliśmy wam już jak skutecznie domyć czajnik elektryczny oraz jak pozbyć się przykrych zapachów z lodówki. Tym razem przychodzimy z pomocą po raz kolejny i podpowiadamy jak dokładnie wyczyścić kuchenkę mikrofalową. Nasz trik sprawi, że znów będzie lśniąco czysta i pachnąca. Przekonajcie się sami.