Czyszczenie piekarnika nie jest prostym zadaniem - w jego wnętrzu zbiera się sporo trudnego w usunięciu brudu. Na szczęście nie trzeba posiłkować się drogą chemią. Wystarczy stara dobra folia aluminiowa, którą każdy z nas ma w domu. Piekarnik podczas używania łatwo ulega zabrudzeniom. Co więcej, jego specyfika sprawia, że wiele osób rzadko zabiera się za jego gruntowne wysprzątanie. W sklepach dostępne są liczne specyfiki do czyszczenia starego tłuszczu i przypalonych resztek jedzenie z wnętrza pieca. Okazuje się jednak, że wcale ich do tego nie potrzeba.
Babka z utartych, surowych ziemniaków jest specjałem kuchni białoruskiej, znanym też w różnych regionach Polski. Z dodatkiem podsmażonego boczku, dobrze przyprawiona, doskonale smakuje podana na ciepło z sosem. Poznaj przepis na kultową babkę ziemniaczaną. Babka ziemniaczana zwana babką kartoflaną znana jest u nas także pod innymi nazwami. Na Mazurach i Śląsku zwą ją kartoflakiem, w innych częściach Polski także kartoflarzem, tarciuchem, blaszakiem, rejbakiem czy kuglem. Jak zwał, tak zwał, jest naprawdę smaczna. Robi się ją z masy podobnej jak na placki ziemniaczane, tyle że wzbogaconej zrumienionym boczkiem i przyprawami. Tak przygotowaną masę piecze się, aż będzie miała chrupiącą skórkę. Doskonale smakuje podana na ciepło ze śmietaną, a także odsmażana.
Spośród suszonych owoców najpopularniejsze są śliwki. Można je dodawać do sałatek, przekąsek i ciast, ale przede wszystkim jeść na przekąskę. Są niezwykle smaczne i zdrowe. Zobacz jak ususzyć śliwki domowym sposobem. Suszenie śliwek jest doskonałym pomysłem na ich przetworzenie. Jeśli więc masz nadmiar tych owoców, bo obrodziły ci drzewa albo tanio kupiłaś śliwki, śmiało możesz je wysuszyć.Do suszenia najlepiej nadają się śliwki węgierki. Zawierają najmniej wody spośród wszystkich odmian śliwek, a przy tym mają wyraźny smak. Wybieraj owoce z pomarszczoną skórką przy ogonku — to gwarancja, że są już odpowiednio słodkie i dojrzałe.
Ptysie przełożone puszystym i rozpływającym się w ustach kremem są prawdziwym rarytasem. Poniżej zdradzamy najprostszy przepis, dzięki któremu zawsze wykonasz je idealnie. Jedząc je ciężko się oderwać, są zwyczajnie zbyt dobre. Ptysie są wykonane ze specyficznego parzonego ciasta, dzięki któremu zawdzięczają swoją charakterystyczną lekkość i konsystencje. Można wypełnić je zarówno zwykłym kremem śmietanowym, jak i budyniowym. Co ciekawe nie potrzeba zbyt wielu składników do ich zrobienia, dzięki czemu deser może z powodzeniem być przygotowywany praktycznie każdego dnia.
Delikatne, kruche, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są maślane herbatniki. Na dodatek mają ten cudowny, niepowtarzalny smak. Poznaj przepis na kruche ciastka od Ani Starmach i przygotuj je na najbliższą okazję albo nawet bez okazji. Zapewniamy, że znikną w okamgnieniu.Wiele przepisów podaje, że masło można zastąpić margaryną. Jednak jest to zabieg głównie oszczędnościowy, czasami mający też uzasadnienie zdrowotne. Jeśli zaś chodzi o odpowiedni smak i uczucie przyjemnego chłodu na języku, nie zapewni ich nawet najlepsza margaryna. Dlatego, jeśli nie grozi ci wysoki cholesterol, nie zastępuj nią masła. Zwłaszcza jeśli przygotowujesz kruche, maślane ciasteczka.
Ziemniaki są bardzo popularne w polskiej kuchni. Pomyślcie więc ile obierek marnuje się każdego dnia i w każdym roku. Tak, marnuje, bo obierki są podobnie jadalne, jak ziemniaki. Zobaczcie, jak można wykorzystać obierki po ziemniakach. Jeśli obieracie ziemniaki tradycyjnym nożem, powstają grube, mięsiste obierki. To znaczy, że wraz ze skórką usuwacie też sporą ilość miąższu. Takie obierki, aż proszą się, by je wykorzystać. Jeśli jednak będziecie chcieli spożytkować ziemniaczane obierki pamiętajcie, żeby przed przystąpieniem do obierania, ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką i opłukać.
Ciasto bez pieczenia jest doskonałym planem zapasowym na niedzielny obiad. Jeśli główny deser nie wyjdzie, można mieć w zanadrzu proste ciasto, które spełni oczekiwania wszystkich gości. Z uwagi na sezon dyniowy, tym razem prezentujemy przepis na słodycz z jej udziałem. Ciasto dyniowe bez pieczenia jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a czas, jaki należy w nie faktycznie włożyć, wynosi około godziny - tak więc nie potrzeba dużego wysiłku. Dekorując ciasto wiórkami czekolady, należy zdecydować się, jaki poziom słodkości ma mieć. Krem jest sam w sobie dość słodki, dlatego warto wykorzystać czekoladę deserową, aby przełamać ogólną słodycz.
Golonka jest kaloryczna, ale bardzo smaczna. Uwielbiają ją panowie, ale panie też chętnie uszczkną zawsze trochę tego przysmaku. Zobacz jak przygotować golonkę, by była miękka i delikatna. Idealna golonka powinna być miękka i mieć chrupiącą skórkę. Aby osiągnąć taki efekt, trzeba ją przygotować dwuetapowo. Najpierw ją ugotować, a potem zrumienić w piekarniku. Gotową golonkę najlepiej podać z tartym chrzanem i kiszonym ogórkiem.
Rosół przyrządzany w klasyczny sposób ma tradycyjny smak. Jeśli jednak chcecie poznać nowe oblicze tej zupy, przetestujcie nasz przepis. Zdradzimy w nim patent na esencjonalny rosół. Tradycyjny rosół gotujemy, zalewając mięso i warzywa zimną wodą. Po zagotowaniu się całości, zdjęciu szumowiny i gotowaniu ok. 3 godziny powstaje esencjonalny, lecz delikatny w smaku wywar. Niektórzy jednak, kierując się klarownością rosołu, wkładają mięso do gorącej wody. No cóż, każdy ma prawo do swoich eksperymentów.
Zakalec jest zmorą wielu domorosłych cukierników i piekarzy, którzy chcąc upiec pyszne ciasto, wyciągają z pieca nieudaną katastrofę. Aby tego uniknąć, należy stosować kilka podstawowych zasad. Najważniejszą jest bez wątpienia korzystanie ze składników o temperaturze pokojowej. Pieczenie ciasta na deser po obiedzie nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy zastosować się do porad z przepisu, a większość wypieków będzie doskonała. Zdarza się jednak, że przepis nie zawiera w sobie cennych porad - wtedy łatwo o zaliczenie wpadki, która najczęściej kończy się zakalcem i brakiem ciasta.
Pieczenie zakończyło się, a nasza blacha pełna jest tłustych plam oraz przypaleń? Podpowiadamy jak ją skutecznie doczyścić. Jeden środek dzieli naszą blachę od czystości. Ta metoda jest niezwykle prosta i skuteczna. Wystarczy, że skorzystamy z tego, co zawsze mamy w kuchni — soli.
Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką to świetna alternatywa dla zwykłych, tłuczonych ziemniaków. Chrupiąca skórka i czosnkowo-ziołowy aromat sprawią, że na nowo odkryjesz byliny i ich wyjątkowy smak. Pieczone ziemniaki doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań z grilla, steków, polędwiczek i pieczonych ryb. Sprawdź, jak je przygotować.Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką są pysznym dodatkiem to każdego dania. Najlepiej jednak komponują się z wołowiną, polędwiczkami wieprzowymi, karkówką z grilla i lekką sałatką warzywną. Pieczone ziemniaki przygotowuję głównie do steka z antrykotu z masłem czosnkowym. Tego połączenia koniecznie musisz spróbować.Do przygotowania pieczonych ziemniaków najlepiej sprawdzą się te o wysokiej zawartości skrobi, ponieważ nie rozlecą się podczas pieczenia, będą chrupiące i nie wchłoną wody. Wybieraj więc ziemniaki typu B lub C, np: Sante, Agnes, Bryza, Legenda, Magnolia. Możesz przygotować ziemniaki z suszonym tymiankiem, jednak świeże gałązki wydobędą więcej smaku i aromatu.
Idealny sernik nie stawia oporu podczas jedzenia, jest delikatny i puszysty, jak chmurka. Aby uzyskać taki efekt, wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed przygotowaniem ciasta. Sernik nierzadko króluje wśród deserów, uznawany, jako jeden z trudniejszych zadań do wykonania. W praktyce ciasto to jest banalnie proste, należy jedynie ściśle trzymać się przepisu. Dlatego tak istotna jest odpowiednia temperatura wszystkich składników, które dodaje się do ciasta. Jakiekolwiek wahania mogą sprawić, że sernik nie wyrośnie lub popęka podczas pieczenia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gotowanie sprawia niesamowitą przyjemność. Po pełnych pasji zmaganiach z produktami trzeba jednak posprzątać. Podpowiadamy jak zrobić to skutecznie w przypadku piekarnika. Najlepiej sięgnąć po mieszankę octu i wody.Piekarnik to urządzenie niezastąpione w każdej kuchni. Możemy w nim piec, podgrzewać, dusić, grillować, a nawet pasteryzować dania. Niestety w czasie korzystania, podobnie jak inne sprzęty, brudzi się. Ze względu na wysoką temperaturę, brud w piekarniku może być trudniejszy do usunięcia niż ten znajdujący się na innych powierzchniach. Co więc zrobi, gdy szorowanie z użyciem mleczka zawiodło? Szczęśliwie są metody, by poradzić sobie z zanieczyszczeniami. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wszyscy doskonale znamy kalafiora w bułce tartej, jako dodatek do głównego dania, zup, sałatek. Zapieczony kalafior z mięsem mielonym to smaczny i bardzo pożywny pomysł na obiad. Kalafiora z mięsem przygotujesz w godzinę, a efekt zaskoczy całą rodzinę.Niezależnie od tego, czy gotujesz kalafiora na parze, czy w wodzie, zawsze gotuj go al dente. Przegotowany kalafior jest niesmaczny i traci wszystkie zdrowotne właściwości. Do przygotowania kalafiora z mięsem mielonym potrzebny będzie duży, świeży kalafior. Te najładniejsze i najświeższe dostaniesz jeszcze na bazarku warzywnym od lokalnych rolników. Mięso mielone podsmaż z oliwą i cebulką, dopiero później dodaj przyprawy. Sól dodana zbyt wcześnie znacznie osłabia smak i aromat mięsa. Kalafior z mięsem mielonym doskonale łączy z ziemniakami podsmażonymi na cebulce lub ziemniakami gotowanymi w mundurkach.Jeśli szukasz pomysłu na obiad z mięsem mielonym - tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy, jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z kapustą kiszoną i mięsem mielonym.
Kalafior pieczony w całości jest szybkim i niezwykle smacznym dodatkiem do głównych dań mięsnych i wegetariańskich. Kalafiora możesz również przygotować jako samodzielną przekąskę lub lunch - u mnie znika w mgnieniu oka. Sprawdź, jak przygotować chrupiącego, aromatycznego kalafiora pieczonego w całości.Kalafior to warzywo niezwykle uniwersalne. Możesz przygotować z niego steki, dodać do curry, dań mięsnych, ugotować, usmażyć, upiec. Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej. Jedynym minusem jest nieprzyjemny zapach podczas gotowania, którego możesz się jednak szybko pozbyć, dodając do wody łyżeczkę sody oczyszczonej.Kalafior przed upieczeniem musi być delikatnie podgotowany, gotuj go więc maksymalnie 5 minut, aby zachował swoją strukturę i nie rozpadł się podczas pieczenia. Do przygotowania kalafiora pieczonego w całości użyj wyłącznie przypraw, które na pewno posiadasz w domu - sól, pieprz i bułka tarta w zupełności wystarczą, aby warzywo zyskało niepowtarzalny smak. Pamiętaj również o oliwie z oliwek. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny dodatek do głównego dania - tu znajdziesz przepis na aromatycznego kalafiora pieczonego z czosnkiem i kurkumą.
Wątróbkę zazwyczaj przygotowuje się na patelni, jednak można z równym sukcesem wykorzystać piekarnik. Jeśli nie znasz dobrego przepisu, mamy dla ciebie doskonałe wieści. Poniżej zdradzamy, jak sporządzić ją pieczoną wraz z jabłkiem, cebulką oraz żurawiną. Aby cieszyć się smaczną wątróbką, nie wolno jej solić do samego końca gotowania. Sól wyciąga wilgoć z produktów, przez co te stają suche, żylaste i twarde, a nikt nie chce jeść takiej wątróbki. Bardzo istotne jest również nienakłuwanie wątróbki przy użyciu widelca czy noża. Przez dziurki ponownie wyciekną płyny z mięsa, przez co gotowa potrawa będzie mało smaczna. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kurczak jest mięsem, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Ziołowo czosnkowa marynata sprawi, że cały korpus będzie niezwykle delikatny i aromatyczny. Sprawdź, jak przygotować i upiec kurczaka, który zachwyci wszystkich doskonałym smakiem oraz chrupiącym, ale delikatnym mięsem.Do pieczenia kurczaka w całości koniecznie wybierz mięso z hodowli ekologicznej lub zagrodowej. Mięso pochodzące z takich miejsc nie zawiera w sobie sztucznych konserwantów oraz antybiotyków. Kurczaka musisz dokładnie obrać: należy odciąć szyję, gruczoł kuprowy, końcówki skrzydełek. Zdejmij też nadmiar tłuszczu przy skórze.Ważnym elementem pieczenia kurczaka jest jego stopniowe podlewanie mięsa wodą, aby nie było suche, a także marynata oraz zioła, którymi nafaszerujesz korpus. Kurczaka możesz podawać z ziemniakami, frytkami, ulubionymi warzywami na parze lub surówką. Ze wszystkim będzie smakował wyśmienicie.
Na rynku wciąż można kupić doskonałe w smaku śliwki węgierki. Są świetne na przekąskę, do mięs czy ciast. Możesz z nich również zrobić zimowe przetwory. Jak się okazuje, nie tylko słynne powidła, ale też oryginalną konfiturę śliwkową z imbirem. Węgierki to jedne ze smaczniejszych śliwek. Oprócz wyrazistego smaku i mięsistego miąższu mają też inne zalety. Bez problemu usuwa się z nich pestki i nadają się do dość długiego przechowywania. Z tego powodu są chętnie wykorzystywane w kuchni.Całkiem niedawno podawaliśmy przepis na knedle ze śliwkami. A jeśli lubisz wypieki z owocami, koniecznie skorzystaj z przepisu na ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką.Imbir jest przyprawą o palącym smaku i cytrynowo-korzennym zapachu. Ma pikantny smak i cytrynowo-korzenny zapach. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo i rozgrzewająco. Używa się go w kuchni orientalnej, ale też w naszej np. do doprawiania flaków. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kalafior zapiekany w panierce świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Jest też dobrą alternatywą dla chipsów czy popcornu. Dowiedz się jak go przygotować.Kalafior często podaje się gotowany z dodatkiem podsmażanej na maśle bułki tartej. I, mimo iż smak tego warzywa jest w tym połączeniu niezapomniany, dla wielu z nasz tożsamy z ciepłem domowej kuchni, warto pójść krok dalej i przygotować kalafiora w panierce. Proponujemy upiec go w piekarniku, by pozostał bogaty w wartości odżywcze i lekki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Piekarnik z biegiem czasu może się nieźle zabrudzić od plam tłuszczu i resztek jedzenia. Wysoka temperatura spieka tłuszcz, przez co ciężko go wyczyścić. Wystarczy jednak wykorzystać kostkę do zmywarki, a piekarnik będzie lśnił, jak nowy. Piekarnik jest urządzeniem ulegającym łatwym zabrudzeniom. Wystarczy chwila nieuwagi przy wyciąganiu pieczeni albo gwałtownego bulgotania podczas pieczenia i całe wnętrze jest brudne. W takiej sytuacji wielu z nas ze zrezygnowaniem zabiera się do żmudnego i ciężkiego szorowania, od którego bolą ręce, lecz plamy nie znikają z łatwością. Mamy na to na szczęście świetny sposób. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Piersi z kurczaka zapiekane z szynką parmeńską i pomidorkami to sposób na szybkie, proste i efektowne danie, które zachwyci zarówno Twoją rodzinę, jak i gości. Delikatne, pieczone mięso i dojrzewająca szynka to połączenie, którego musisz spróbować. Pietruszka, czosnek i suszone zioła natomiast sprawią, że potrawa będzie niezwykle smaczna i aromatyczna.Kurczak przygotowany w ten sposób doskonale komponuje się między innymi z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Danie możesz podać również z domowymi grzankami czosnkowymi oraz sałatką ze świeżych warzyw, skropionej sosem winegret na bazie oliwy musztardy i soku z cytryny. Sprawdź, jak przygotować piersi z kurczaka zapieczone w sosie pomidorowym.
Biszkopt to podstawa niemal każdego tortu. Ważne więc by był udany i wyrośnięty. Dróg do osiągnięcia tego celu jest kilka, ale czy wiecie, dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny? Jeśli nie, przetestujcie poniższy przepis, a zobaczycie, jakie są z tego korzyści.Podstawą biszkoptu są dobrze ubite białka. To właśnie one stanowią jakby rusztowanie dla całego ciasta. Potem łączymy je z żółtkami i mąką. Niektórzy dodają mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, są też tacy co dolewają trochę oleju lub octu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Choć dynia kojarzy się wszystkim z kolorem pomarańczowym to nie zawsze tak jest. Co prawda jej miąższ ma kolor w różnych odcieniach żółci i pomarańczy, skórka już nie zawsze. A wiecie jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię? Prezentujemy kilka pomysłów. Odmian dyni jest naprawdę dużo. Różnią się wielkością, kształtem, kolorem skórki, także smakiem i konsystencją. Zwartości wody i konsystencja miąższu dyni to te walory, które warto wziąć pod uwagę dopasowując odmianę dyni do potrawy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Magdę Gessler można lubić lub nie. Jeśli jednak chodzi o jej potrawy, to najpierw wszystkich szokują, a potem znikają z talerzy pozostawiając jedzących w niedosycie. Z pewnością tak samo będzie z soczystym kurczakiem nadziewanym wątróbką zrobionym według przepisu Magdy Gessler. Kurczaka można piec w całości tylko natartego przyprawami lub dodatkowo nadzianego. Taką właśnie, pełną wersję kurczaka proponuje nam Magda Gessler. Mięso jest smaczne, ma chrupiącą skórkę, a w środku pyszne, pożywne nadzienie. Sami spróbujcie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Maszynka do mielenia mięsa nie służy jedynie do tej jednej czynności. Za jej pomocą można przygotować przepyszne ciastka. Niżej zdradzamy banalnie prosty przepis i wykonanie krok po kroku. Ciastka z maszynki są klasycznym deserem, którego smak, jak i tekstura są nie do podrobienia. Delikatny maślany smak oraz duża kruchość sprawiają, że świetnie komponują się z wieczorną herbatą, a także poranną kawą. Aby wykonać ciastka o idealnym kształcie, należy zamontować na maszynce nakładkę przeznaczoną do owych ciasteczek. Jeśli jej jednak nie masz, możesz skorzystać z nakładki do kiełbas - choć wtedy kształt wypieku nie będzie tak równy.
Sękacz znany jest w kilku krajach, u nas uchodzi za regionalny specjał Podlasia, Suwalszczyzny i Kaszub. Tradycyjnie ciasto to wypieka się nad ogniskiem polewając nim obracający się, drewniany rożen. Na szczęście sękacz można też zrobić prostszym sposobem, w domu. Sękacz to pożywne ciasto biszkoptowo-tłuszczowe. Wyglądem przypomina przecięte drzewo z sękami, czemu zawdzięcza swoją nazwę. A wygląd sękacza to zasługa procesu jego wypiekania. Dość rzadkie ciasto wylewa się warstwami na obracający się nad ogniskiem drewniany wałek. Wierzchnie warstwy ciasta przypiekają się, wyglądając jak słoje drewna. Z kolei nadmiar ciasta w czasie obracania się wałka spływa i zastyga w postaci sopli przypominających sęki. Jeśli lubicie sękacz mamy dla was dobrą wiadomość. Możecie go upiec w domu, zastępując rożen np. tortownicą. Ciasto nie będzie miało sęków, ale jasne i ciemne paski jak najbardziej. A i jego smak nie będzie odbiegał od oryginału.
Jeśli biała kiełbasa, to żurek. Ale nie tylko. Biała kiełbasa doskonale nadaje się też do pieczenia. Zwłaszcza w towarzystwie cebuli i chmielowego trunku. Zobaczcie jak przygotować idealną na obiad lub kolację białą kiełbasę pieczoną w cebuli i piwie. Z kiełbasy można wyczarować kilka pożywnych dań. Nawet z białej kiełbasy. Robi się je łatwo i szybko. W końcu kiełbasa to nic innego jak zapakowana w osłonkę porcja mielonego, doprawionego mięsa. Takie danie najlepiej smakuje z dobrym chlebem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: