Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Piekarnik

Piekarnik

Jak zrobić dobry pieczony schab?
14.03.2021 01:00 Przepis na soczysty pieczony schab na Wielkanoc

Schab jest nie tylko mięsem, z którego można przygotowywać kotlety schabowe. Świetnie sprawdza się również w całości jako aromatyczna i soczysta pieczeń. Taki sposób gotowania jest także o wiele prostszy niż smażone kotlety - po włożeniu mięsa do piekarnika, nie trzeba już nic robić. Jeśli nie wiesz jednak w jaki sposób upiec pieczeń tak, aby zachowała sporą soczystość i delikatność - możesz posiłkować się recepturą zaprezentowaną poniżej. Dzięki niej będziesz w stanie zaskoczyć swoją rodzinę pysznym daniem, które jest banalnie proste.

Piekarnik i jego ukryte funkcje
14.03.2021 01:00 Ukryte zastosowania zwykłego piekarnika

Piekarnik sprawił, że gotowanie w domu znacznie różni się od tego, do czego przyzwyczajeni byli nasi dziadkowie. W obecnych czasach umożliwia nam znacznie łatwiejsze wykonywanie czynności, które niegdyś zarezerwowane były jedynie dla urządzeń w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych. Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem nowoczesnego piekarnika, istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że nie znasz wszystkich jego funkcji. Wystarczy dokładnie przyjrzeć się jego budowie i panelowi sterowania, a wszystkie sekrety zostaną przed tobą odkryte.

Biszkopt domowy
09.03.2021 01:00 Ekspresowy przepis na puszysty biszkopt

Biszkopt jest bez wątpienia jednym z najważniejszych elementów dobrego tortu, czy ciasta przekładanego kremem. To puszyste ciasto jest swojego rodzaju rusztowaniem, na którym montowane są krem, dodatki i dekoracje, odpowiadające za smak i wygląd.Dobranie odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia mogą sprawiać kłopoty, jednak receptura prezentowana niżej jest tak prosta, że nikt nie będzie musiał się tym przejmować. Wystarczy kierować się zaleceniami, a wszystko w 100% się uda i domownicy będą zachwyceni twoim cukierniczym kunsztem.

Jak szybko wyczyścić piekarnik?
08.03.2021 01:00 Genialne wykorzystanie zwykłej cytryny

Piekarnik jest wyjątkowo istotnym sprzętem kuchennym. Bez niego nie moglibyśmy zrobić wielu pysznych ciast, pieczeni i innych potraw, bez których nasze kulinarne doznania nie byłyby takie same. Niestety, utrzymanie piekarnika w czystości może przysporzyć sporo kłopotów. Wysoka temperatura, jaka panuje w jego wnętrzu sprawia, że wszelkie resztki jedzenia zapiekają się i stają się wyjątkowo twarde oraz trudne w usunięciu. W takim wypadku liczna grupa ludzi sięga po sklepową chemię - są jednak lepsze, domowe sposoby.

Pieczenie bez zakalca - jak to zrobić?
07.03.2021 01:00 5 najczęstszych błędów podczas pieczenia ciasta

Pieczenie może sprawiać trudności dla ludzi, którzy nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z piekarnikiem i ciastami. Prawda jest jednak wyjątkowo korzystna, ponieważ wystarczy znać kilka tajników piekarnictwa, a żaden wypiek nie będzie nawet najmniejszą przeciwnością. Zakalec i opadające ciasto w żadnym wypadku nie są przyjemnym doświadczeniem podczas jedzenia. Jeśli więc często miałeś z nimi problem i przez to nie chcesz więcej zajmować się pieczeniem - zastosuj się do poniższych porad, które pozwolą uniknąć ci 5 najpopularniejszych błędów.

Ciasto bez pieczenia, które zachwyca smakiem i delikatnością
07.03.2021 01:00 Przepis na szarlotkę bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia nadaje się dla każdego, jednak najwięcej pożytku będą mieli ci, którzy nie posiadają piekarnika. Brak tego sprzętu sprawia, że nie można cieszyć się smakiem wielu pyszny ciast - jeśli tęsknisz za możliwością pieczenia, spróbuj wykonać poniższą szarlotkę. Kruche ciasto nie jest konieczne, aby ją sporządzić. Zamiast niego układa się warstwami herbatniki lub biszkopty, które nadają chrupkości i kontrastu, dla delikatnej tekstury masy jabłkowej oraz kremu. Łakoć nie jest zbyt słodki, dlatego świetnie spisuje się jako dietetyczny deser.

Sernik wyjdzie idealnie
05.03.2021 01:00 Trik, by sernik nie opadł i nie popękał

Smakowity sernik jest nie lada rarytasem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Wielu smakoszy decyduje się na samodzielnie przygotowywanie go we własnej kuchni. Jednym z największych rozczarowań jest pęknięty sernik.

Papier do pieczenia ma wiele zastosowań
28.02.2021 01:00 Bajeczne zastosowania papieru do pieczenia

Papier do pieczenia jest genialnym wynalazkiem, który znacznie ułatwił życie i pracę kucharzy. Dzięki niemu nie trzeba aż tak bardzo martwić się o blachy do pieczenia czy naczynia żaroodporne, ponieważ po jego użyciu rzadko będą one w ogóle zabrudzone. Nie trzeba go wykorzystywać jedynie podczas pieczenia ciasteczek czy innych produktów. Jest on na tyle uniwersalny, że doskonale sprawdza się także w innych dziedzinach domowej gastronomii, a kilka poniższych trików znacznie ułatwia pracę w kuchni.

Kurczak piecz z dodatkiem masła
26.02.2021 01:00 Kurczak z rozkosznie chrupiącą skórką, prosty przepis

Kurczak należy do mięs, które są wyjątkowo "plastyczne" i uniwersalne, jeśli chodzi o gotowanie. Można przygotować je na setki jak nie tysiące sposobów, a każdy z nich będzie smakował zupełnie inaczej, z całkowicie różną fakturą i uczuciem podczas jedzenia. Mimo wszystko jednym z najczęstszych sposobów przygotowywania tego zwierzęcia do jedzenia, jest najzwyklejsze pieczenie go w całości w piekarniku. Okazuje się, że jeden dodatek zmienia o 180 stopni przyjemność, jaka płynie z jedzenia kurczaka.

Jajka
24.02.2021 01:00 Czym zastąpić w przepisach jajko?

Jajka znajdziemy w ogromnej ilości uwielbianych przez nas potraw. Ciężko wyobrazić sobie bez nich naleśniki czy ciasta, a nawet panierkę do klasycznych kotletów schabowych.W kuchni cenimy je przede wszystkim za właściwości wiążące konsystencję potraw oraz dostępność i prostotę zastosowania. Czasem zdarza się jednak, że akurat nie mamy ich pod ręką. W takiej sytuacji nie zawsze musimy od razu biec do sklepu. W kuchennych szafkach znajdziesz ich świetne zamienniki.

Cytryny
22.02.2021 01:00 Banalny sposób na wyczyszczenie piekarnika za pomocą cytryny

Piekarnik często bywa przez nas zaniedbywany w czasie codziennych porządków. Siłą rzeczy potrafi zbierać brud i spaleniznę nawet przez kilka tygodni, sprawiając, że przygotowywanie w nim jedzenie może nawet zagrażać naszemu zdrowiu. Zaniedbany piekarnik jest bardzo trudny do skutecznego wyczyszczenia, a specjalistyczne środki potrafią kosztować fortunę. Gdy już wydawać, by się mogło, że nie ma wyjścia, pojawia się ona - niepozorna cytryna.

Pieczywo należy mrozić w odpowiedni sposób
20.02.2021 01:00 Jak poprawnie mrozić pieczywo?

Nie da się ukryć, że pieczywo odgrywa istotną rolę w jadłospisie wielu osób. Raczymy się nim niemal każdego dnia. Niektórzy decydują się na zamrożenie chleba, który chcemy wykorzystać w późniejszym czasie.

Jak przeprowadzić pieczenie, aby uniknąć zakalca jak ze zdjęcia?
18.02.2021 01:00 Proste sposoby na uniknięcie zakalca w cieście

Pieczenie dla mniej wtajemniczonych w tajniki piekarnictwa może być trudną sztuką. Dostosowanie odpowiedniej temperatury piekarnika, dobre połączenie składników i wiele innych szczegółów sprawiają, że całe przedsięwzięcie nie jest proste. Jeśli więc większość twoich ciast wychodziła z zakalcem, bądź sernik nigdy nie mógł wyrosnąć - w poniższym tekście zawarliśmy wszystko, co potrzebne, aby piekarnik był doskonałym narzędziem do gotowania pysznych smakołyków.

Pieczone kapuśniaczki
16.02.2021 01:00 Prosty przepis na efektowne pieczone kapuśniaczki

Pieczone kapuśniaczki zazwyczaj kupujemy już gotowe w piekarni. Jeśli jednak chociaż raz spróbujesz zrobić je samodzielnie, już nigdy nie wrócisz do dawnych zwyczajów. Bez grama konserwantów czy sztuczności, domowe wypieki to zawsze doskonały sposób na poprawę humoru.

Piekarnik może Cię zaskoczyć
15.02.2021 01:00 Nieznane funkcje piekarnika

Nie da się ukryć, że piekarnik jest bliski sercom wielu smakoszy. Niejednokrotnie mogliśmy przekonać się o tym, jak bardzo przydatne jest to urządzenie. Mało kto spodziewałby się, że zwykły piekarnik może być wyposażony w takie funkcje.

Pieczenie w czystym piekarniku jest znacznie przyjemniejsze
15.02.2021 01:00 Genialny sposób czyszczenia blachy do pieczenia i piekarnika

Pieczenie jest jedną z najzdrowszych form gotowania. Jeśli używa się pergaminu do pieczenia i silikonowych form, nie trzeba nawet korzystać z dodatku tłuszczu. Dzięki temu kaloryczność może zostać zachowana na stosunkowo niskim poziomie. Dodatkowo, podczas pieczenia w żywności pozostaje znacznie więcej substancji odżywczych, które w trakcie smażenia czy gotowania w wodzie ulatniają się do oleju lub wody. Niestety, pieczenie ma także swoje ciemne strony, a jedną z najgorszych jest czyszczenie.

Termoobieg w piekarniku
15.02.2021 01:00 Wskazówki dotyczące używania ważnej funkcji w piekarniku

Termoobieg korzysta z bardzo prostej zasady. Zazwyczaj polega on na wprawieniu w ruch gorącego powietrza za pomocą wirników, wiejących do wewnątrz piekarnika. W taki sposób temperatura jest równo rozprowadzana po całym urządzeniu. Niestety, wiele osób nie wie kiedy korzystać z termoobiegu, dlatego włączają go za każdym razem. W takim wypadku niektóre potrawy mogą się nie udać, ponieważ nie każdy produkt wymaga równomiernego rozłożenia energii cieplnej. Poniżej wyjaśniamy kiedy najlepiej jest włączyć tę funkcję.

Anna Lewandowska i pączki
11.02.2021 01:00 Przepis na zdrowe pączki według Ani Lewandowskiej

Tłusty czwartek to najlepsza okazja, by zajadać pączki bez ograniczeń. Nie brakuje osób, które w tym dniu pobijają kolejne rekordy pochłaniania tych pyszności. Jednak co z tymi, którzy ciężko pracują na wymarzoną sylwetkę? Całe szczęście, dzięki recepturze Ani Lewandowskiej, nie musimy sobie niczego odmawiać. Zdrowe, pieczone pączki są bajecznie proste do przygotowania, a smak nie odbiega od tradycyjnej wersji.

Kuchenka kaflowa
07.02.2021 01:00 Pamiętacie stare kuchenki kaflowe? Potrawy z nich smakowały niebiańsko

W Polskich domach kuchenka kaflowa jest już jedynie wspomnieniem. Obecnie królują przede wszystkim płyty grzewcze, które wyparły już całe stare, doskonale znane kuchenki gazowe. Kuchenki kaflowe możemy teraz spotkać jedynie w domach na wsi. Osoby, które wychowały się na potrawach, przygotowywanych na kuchni kaflowej są zdania, że nic nie może się z nimi równać. Żywy ogień nie tylko pozwalał podgrzać potrawy, ale i całą kuchnię zapewniając cudowny, melancholijny klimat.

Faworki ekspresowe
06.02.2021 01:00 "Oszukane" faworki zrobisz w 15 minut. Nie ma prostszego przepisu

Faworki to tradycyjne chrupiące ciastka o słodkim smaku. Są smażone na głębokim tłuszczu i obficie posypywane cukrem pudrem. Ich proces przygotowywania jest stosunkowo długi i skomplikowany, a nie każdy ma czas i chęci do długiego gotowania. Są jednak sposoby, które pozwalają zminimalizować czas i pracę do minimum - poniżej prezentujemy jeden z najlepszych, który przy pomocy ciasta francuskiego pozwala sporządzić je w 15 minut. Idealna receptura dla zabieganych, którzy chcą zjeść coś słodkiego.

Piekarnik posiada nietypowe zastosowanie
04.02.2021 01:00 Szuflada pod piekarnikiem ma genialne zastosowanie

Nie da się ukryć, że piekarnik jest jednym z najbardziej przydatnych urządzeń, które goszczą w naszych kuchniach. Mało kto spodziewałby się, że tak popularny przedmiot może skrywać przed nami jakiekolwiek tajemnice.

Idealne ciasto drożdżowe
26.01.2021 01:00 Obłędne, wilgotne ciasto drożdżowe. Zawsze się udaje dzięki genialnej recepturze

Ciasto drożdżowe jest jednym z największych przysmaków, który uwielbiany jest przez praktycznie każdego fana słodkich doznań. Niestety, zdarza się, że przygotowanie go sprawia niektórym kłopoty na tyle duże, że nie są w stanie cieszyć się wilgotnym i puszystym deserem.Z tego powodu postanowiliśmy pokazać wam jeden z najlepszych przepisów, który z łatwością przeprowadzi was krok po kroku do upragnionego celu. Smak tego wypieku jest obłędny, a każdy kto chce raczyć się nim, powinien zaopatrzyć się w coś ciepłego do picia - z kawą lub herbatą po prostu smakuje najlepiej.

pieczenie
09.11.2020 01:00 Kruche rogaliki drożdżowe umilą niejeden jesienny dzień. Mamy najlepszy przepis

Pieczenie jest aktywnością, którą jedni kochają, inni nienawidzą. Nie można jednak powiedzieć, że chodzi tutaj o całokszałt tego przedsięwzięcia. Efekty końcowe zachwycają wszystkich, jednak samo zabranie się za pieczenie może stanowić niemały kłopot.Wiele przepisów wydaje się być skomplikowana i trudna do odtworzenia. Dzielimy się z wami przepisem na najpyszniejsze, drożdżowe rogaliki, które bez problemu wykonacie w domu. Pieczenie to prawdziwa misja możliwa do realizacji. Pieczenie ma swoich zwolenników oraz przeciwników.Pieczemy różne rzeczy, a w tym desery, pieczywo czy wytrawne potrawy jak pasztety, zapiekanki, a nawet dania mięsne. Jeśli chodzi o pieczenie słodkości, to czynność, która wielu odstrasza i na którą decydujemy się jedynie od święta. Zbliża się okres jesienny i zimowy, w którym trzeba będzie trochę osłodzić tę jesienną chandrę.Rogaliki drożdżowe kojarzą się wielu z domem rodzinnym i najlepszymi przepisami babć, które robiły je najlepiej. Z powidłami czy nadzieniem, zawsze smakują obłędnie. Znamy przepis na rogaliki drożdżowe, które są niesamowicie kruche i smaczne.Co najważniejsze, każdy będzie w stanie przygotować je samodzielnie, a efekty zachwycą nawet najstarsze pokolenia, które postępują jedynie według własnej receptury.Składniki na 32 sztuki:Ciasto krucho- drożdżowe:* 500 g mąki pszennej* 250 g zimnego masła (lub margaryny)* 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant * 1 łyżeczka cukruźródło: domowe-wypieki.pl* 2 jajka (rozmiar M) * 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego (daję 45 g)* szczypta soli Nadzienie: * marmolada lub gęste powidłaDodatkowo:* 1 jajko* cukier Sposób przygotowania:Śmietanę lub jogurt, w zależności od wyboru, przekładamy do miski. Miskę wstawiamy do gorącej wody i dokładnie mieszamy śmietanę aż do uzyskania ciepłej. Po tej czynności dorzucamy cukier oraz pokruszone, świetne drożdże lub te suszone.Mieszamy całość bardzo dokładnie i odstawiamy na bok pod przykryciem. Czekamy około 15 minut na wstępne wyrośnięcie. Kolejnym etapem będzie wzięcie drugiej miski i wrzucenie do niej mąki, sól, jajka, kawałki masła oraz wyrośnięty już zaczyn. Od tego momentu wyrabiamy ciasto, które powinno być gładkie i jednolite. Uzyskaną masę owijamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na blacie posypanym mąką.Zależy nam na cieście o grubości około 3 mm, które podzielimy na 8, równych trójkątów. Na każdy z trójkątów nakładamy łyżeczkę wybranych przez nas powideł i zawijamy od podstawy trójkąta do jego wierzchołka. Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod rogalik.Tak przygotowane rogaliki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać, aby ułożyć rogaliki w odpowiednich od siebie odstępach, żeby się nie stykały. Powinny wyjść nam dwie blachy pysznych rogalików, które przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, do ponownego urośnięcia. Rozmąconym jajkiem smarujemy wyrośnięte już rogaliki i możemy dodatkowo posypać je cukrem. Tak przygotowane rogaliki wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Temperatura 180 stopni powinna być ustawiona z termoobiegiem. Możemy przetrzymywać gotowe rogaliki w puszce lub woreczkach foliowych. Idealnie nadadzą się również do zamrożenia, a więc możemy je zrobić z przeznaczeniem na zbliżającą się uroczystość ze znacznym wyprzedzeniem. Smacznego.źródło: domowe-wypieki.plZapraszamy na naszego Instagrama