Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kalafior pieczony w piekarniku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.11.2021 01:00

Kalafior pieczony w piekarniku

Kalafior pieczony w piekarniku
canva/vaaseenaa

Kalafior pieczony w piekarniku to doskonały dodatek do dań mięsnych, ryb i dań wegetariańskich. Delikatne różyczki w aromatycznej marynacie zapieczone w piekarniku posmakują Ci od pierwszego kęsa. Poznaj przepis na wyśmienitego, pieczonego kalafiora.

Kalafior jest bardzo zdrowym warzywem, od lat cenionym w kuchniach na całym świecie za swoje walory smakowe oraz prozdrowotne właściwości. Kalafior to bogactwo witamin z grupy B oraz silny przeciwutleniaczy, działających między innymi przeciwnowotworowo.

Kalafior ma delikatne smak i jest bardzo uniwersalnym warzywem, dlatego też możesz przygotować z niego wiele doskonałym potraw, między innymi placki wegetariańskie oraz rozgrzewającą zupę z curry. Kalafior pieczony w piekarniku jest miękki, ale jednocześnie delikatnie chrupiący, a marynata z papryki, kminu, kurkumy i wielu innych przypraw nadaje mu rewelacyjnego smaku.

Kalafiora możesz również upiec w całości- w tym artykule dowiesz się, jak upiec całą główkę kalafiora z aromatyczną marynatą.

Przepis na kalafior pieczony w piekarniku

Składniki:

  • kalafior

  • 200 ml oliwy z oliwek

  • łyżka mielonej papryki słodkiej

  • łyżeczka ostrej papryki mielonej

  • po pół łyżeczki: czosnku granulowanego, kurkumy soli morskiej, białego pieprzu, kminu rzymskiego

Jak przygotować kalafiora pieczonego w piekarniku?

Piekarnik nagrzej do 200 stopni z opcją pieczenia góra-dół. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki, następnie przygotuj marynatę z oliwy i wszystkich przypraw.

Kawałki kalafiora namocz dokładnie w przygotowanej marynacie, następnie przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 35 minut.

Kalafior