Smakosze.pl
Ptysie

commons.wikimedia.org/Piotrus CC BY-SA 3.0

Prosty przepis na ptysie

16 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ptysie przełożone puszystym i rozpływającym się w ustach kremem są prawdziwym rarytasem. Poniżej zdradzamy najprostszy przepis, dzięki któremu zawsze wykonasz je idealnie. Jedząc je ciężko się oderwać, są zwyczajnie zbyt dobre.

Ptysie są wykonane ze specyficznego parzonego ciasta, dzięki któremu zawdzięczają swoją charakterystyczną lekkość i konsystencje. Można wypełnić je zarówno zwykłym kremem śmietanowym, jak i budyniowym.

Co ciekawe nie potrzeba zbyt wielu składników do ich zrobienia, dzięki czemu deser może z powodzeniem być przygotowywany praktycznie każdego dnia.

Przepis na ptysie

Składniki:

  • 250 ml wody

  • 90 g masła

  • 160 g mąki pszennej

  • 4 duże jajka

  • szczypta soli

Krem śmietanowy:

  • 750 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 1 laska wanilii

Zacznij od zagotowania wody z masłem i solą. Na wrzątek wsyp mąkę i energicznie mieszaj. Gdy ciasto jest szkliste, odstaw je do wystudzenia. Po tym czasie utrzyj je z jajkami.

Kogel-mogel

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

CZYTAJ DALEJ

Ciasto przełóż do woreczka cukierniczego i wyciskaj porcje ciasta w sporych odstępach na blachę. Piecz je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 25 minut.

Śmietanę kremówkę ubij mikserem na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru oraz ziarenek wyciągniętych z laski wanilii. Przełóż kremem przecięte na pół ptysie. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kruche ciasteczka maślane. Ten tekst zdradza przepis na ciasto miodowe z dynią.

Ptysie

Źródło: canva/ma-no, Getty Images Pro


Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypieki

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Sos winegret do sałatki greckiej

Czytaj więcej >
Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa czosnkowa na rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >