Prosty przepis na ptysie
Ptysie przełożone puszystym i rozpływającym się w ustach kremem są prawdziwym rarytasem. Poniżej zdradzamy najprostszy przepis, dzięki któremu zawsze wykonasz je idealnie. Jedząc je ciężko się oderwać, są zwyczajnie zbyt dobre.
Ptysie są wykonane ze specyficznego parzonego ciasta, dzięki któremu zawdzięczają swoją charakterystyczną lekkość i konsystencje. Można wypełnić je zarówno zwykłym kremem śmietanowym, jak i budyniowym.
Co ciekawe nie potrzeba zbyt wielu składników do ich zrobienia, dzięki czemu deser może z powodzeniem być przygotowywany praktycznie każdego dnia.
Przepis na ptysie
Składniki:
250 ml wody
90 g masła
160 g mąki pszennej
4 duże jajka
szczypta soli
Krem śmietanowy:
750 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
4 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii
Zacznij od zagotowania wody z masłem i solą. Na wrzątek wsyp mąkę i energicznie mieszaj. Gdy ciasto jest szkliste, odstaw je do wystudzenia. Po tym czasie utrzyj je z jajkami.
Ciasto przełóż do woreczka cukierniczego i wyciskaj porcje ciasta w sporych odstępach na blachę. Piecz je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 25 minut.
Śmietanę kremówkę ubij mikserem na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru oraz ziarenek wyciągniętych z laski wanilii. Przełóż kremem przecięte na pół ptysie. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kruche ciasteczka maślane. Ten tekst zdradza przepis na ciasto miodowe z dynią.
Źródło: canva/ma-no, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojewypieki