Flaczki są jedną z pożywniejszych, polskich zup. Gotuje się je na rosole, dodaje sporo warzyw i przypraw, dzięki którym zyskują głęboki smak. Dziś zapraszamy was na nietypowe i pyszne flaczki wołowe w pomidorach. Są jeszcze pełniejsze smakowo i pożywniejsze, a do tego wartościowsze. Choć nie każdy skusi się na flaczki, to jednak ci, co już ich spróbowali, chętnie do nich wracają. Ta zupa z dodatkiem podrobów jest bowiem nie tylko pożywna, ale też smaczna. Dodatek pomidorów doskonale podkręca jej smak. Zupa staje się też gęściejsza, więc nie koniecznie potrzebuje już zasmażki. Także same plusy.
Szukasz pomysłu na obiad jak z włoskiej restauracji? Przygotuj domowy sos do spaghetti bolognese z mięsa wołowego, pomidorów i marchewki. Sos jest bardzo aromatyczny, smaczny i bardzo pożywny. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować sos do spaghetti bolognese, czyli włoskiego makaronu z mięsem. Sos do spaghetti bolognese ma wyraźny, pomidorowy smak, a dzięki marchewce także lekko słodki. Mięsny sos boloński jest bardzo pożywnym sosem z wyczuwalną nutą bazylii i oregano. Makaron z sosem możesz dodatkowo oprószyć parmezanem i ozdobić świeżą bazylią, aby poczuć się jak w słonecznej Italii.Do sosu wykorzystaj mięso mielone wołowe, ponieważ jest delikatniejsze od mięsa wieprzowego i ma mocniejszy smak i aromat. Dodając cukier do sosu pozbędziesz się cierpkiego smaku przecieru i pomidorów z puszki.Jeśli szukasz pomysłu na włoskie danie- tu poznasz przepis na spaghetti carbonarę z boczkiem i aromatycznym serem pecorino.
Zupa meksykańska jest pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupą z mięsem mielonym, czerwoną fasolą, kukurydzą i dużą ilością świeżej kolendry i aromatycznych przypraw. Zupa meksykańska jest świetnym pomysłem na szybki, rodzinny obiad rodem ze słonecznego Meksyku. Poznaj przepis na aromatyczną zupę meksykańską z mięsem mielonym.Kuchnia meksykańska słynie z pikantnych i doskonale doprawionych dań. Kolendra, czosnek, chili i kmin rzymski to przyprawy, które są podstawą każdej meksykańskiej potrawy. Kuchnia meksykańska jest kuchnią, w której króluje również mięso, fasola, ryż i oczywiście lokalne placki z mąki kukurydzianej- tortilla.Zupa meksykańska jest zupą, w której kmin rzymski jest najważniejszą przyprawą. Kmin ma bardzo intensywny aromat, jest pikantny i gorzkawy, doskonale komponuje się z mięsem i warzywami, nadając im wyraźnego smaku. W zupie meksykańskiej nie może zabraknąć również ostrej papryczki chili oraz świeżej, posiekanej kolendry.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad jak z Meksyku- tu poznasz przepis na quinoę po meksykańsku, czyli proste, ale bardzo aromatyczne danie jednogarnkowe.
Zupa solferino to włoska propozycja na wyśmienity obiad lub kolację na ciepło dla całej rodziny. Zupa powstaje na bulionie warzywnym z passatą pomidorową, warzywami, a jej sekretnym składnikiem są żółtka jaj. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę solferino, jak z włoskiej restauracji.Zupa solerino to włoska zupa pomidorowa z porem, groszkiem, passatą i żółtkami jaj. Zupa jest bardzo pożywna i niezwykle aromatyczna. Jest gęsta, słodka i jednocześnie lekko pikantna. Zupa jest prostą zupą, której przygotowanie zajmie Ci niecałą godzinę.Zupę solferino możesz przygotować na rosole z poprzedniego dnia lub ugotować wcześniej wywar warzywny. Nie gotuj dania na kostkach rosołowych, ponieważ zmienią smak tej oryginalnej zupy. Przed dodaniem żółtego do solferino dokładnie wymieszaj je z zupą i śmietaną.Jeśli szukasz pomysłu na zupę jak z włoskiej restauracji- tu poznasz przepis na krem z pieczonej papryki i pomidorów.
Sałatka grecka Ewy Wachowicz to tradycyjna sałatka w nowej odsłonie, czyli z sosem pietruszkowym na bazie oliwy z oliwek. Sałatka ze świeżych warzyw, sera fety smakuje doskonale w towarzystwie wyraźnego sosu, który dodaje jej wyjątkowego aromatu. Poznaj przepis na sałatkę grecką Ewy Wachowicz.Sałatka grecka z warzywami i serem feta jest propozycją na lekką, rodzinną kolację. Sałatka smakuje również dobrze w towarzystwie pieczonego mięsa i potraw z grilla. Jest świeża, lekkostrawna i jednocześnie sycąca, a aromatyczny sos pietruszkowi jest jej doskonałym wykończeniem.Ser feta jest tradycyjnym, grecki serem podpuszczkowym z mleka koziego. Dojrzewa w solance, której zawdzięcza swój wyraźny, słony smak. Ser feta jest serem, z którego przygotujesz zarówno pyszne sałatki, jak i makarony, zapiekanki i warzywa faszerowane.
Gołąbki są pyszne, jednak jest przy nich trochę pracy. Niektórych zniechęca samo sparzenie kapusty. I tu mamy dla was dobrą wiadomość. Możecie przygotować ekspresowe gołąbki w kapuście pekińskiej. Jej główka bez problemu da się podzielić na pojedyncze liście, wystarczy je chwilę sparzyć i już można zawijać w nie farsz. Przygotowanie gołąbków składa się z kilku etapów. Pierwszym jest parzenie liści kapusty, tak by stały się elastyczne i dało się w niej zawijać farsz. Drugim jest przygotowanie samego farszu, trzecim formowanie gołąbków, ostatnim ich gotowanie lub pieczenie. Pierwszy etap robienia gołąbków zwykle jest najtrudniejszy i najbardziej zniechęcający. Główkę kapusty trzeba bowiem kilkakrotnie sparzać i ściągać z niej elastyczne liście. Tu niestety łatwo się oparzyć, a czynność zajmuje trochę czasu. Jeśli zaś sięgniesz po kapustę pekińską, ominą cię największe wyzwania przy robieniu gołąbków. A potrawa wyjdzie tak samo smaczna.
Jeśli masz już dość kanapek i jajecznicy na śniadanie, przygotuj wytrawne muffinki z dodatkami. Zrobisz je w 10 minut i zjesz z wielką przyjemnością. Takie ekspresowe śniadanie z jajek proponuje Ania Starmach. Z całą pewnością pokocha je twoja rodzina. Mamy kilka wymagań co do śniadania. Musi być szybkie do zrobienia, pożywne i smaczne. Muffinki od Ani Starmach właśnie takie są. Choć Ania dodaje do nich paprykę, cebulę i pomidory, ty możesz przygotować własną kompozycję.Do muffinek dodaj to, co lubisz lub masz właśnie pod ręką. Może to być boczek, kukurydza z puszki, liście szpinaku czy podsmażone grzyby.
Zupa pomidorowa należy do jednych z najpopularniejszych u nas zup. Głównie dlatego, że jest smaczna i pożywna. Poza tym można ją przygotować na wiele sposobów, co również jest jej wielką zaletą. Dziś zaserwujemy wam zupę pomidorową z mlekiem kokosowym. Tym razem zasmakujecie klasyki w orientalnym wydaniu. Popularność zupy pomidorowej jest prawie taka sama jak rosołu. Trudno się temu dziwić, wszak często następnego dnia rosół przerabiamy właśnie na pomidorówkę. Zupę pomidorową można ugotować na wywarze mięsnym — wołowym lub drobiowym. Jednak smaczna jest też, gdy przyrządzi się ją na samych warzywach. Zupę pomidorową zwykle zabiela się śmietaną lub zagęszcza mieszaniną śmietany i mąki. Śmietana czy też jogurt naturalny dodają jej aksamitności i doskonale przełamują kwaskowy smak pomidorów. Spróbujcie jednak wlać do niej mleczko kokosowe — zupa nabierze ciekawego wyrazu.
Gołąbki nie są potrawą, którą można cieszyć się w kilka chwil od rozpoczęcia gotowania - warto przy tym pamiętać, że ich smak z nawiązką wynagradzają włożony w nie wysiłek. Ania Starmach zaprezentowała swój własny przepis, z którego gołąbki wręcz rozpływają się w ustach. Gdy tylko spróbujesz jej wersji, już nigdy nie wrócisz do innych receptur. Gołąbki są jednym z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej i praktycznie w każdym domu przygotowuje się je stosunkowo często. Wymagają jednak dużej ilości pracy, aby zarówno farsz, jak i sos spełniały wysokie oczekiwania jedzących, w końcu Polacy są specjalistami w ocenianiu ich smaku. Ania Starmach stara się, aby jej gołąbki jak najbardziej przypominały te wychodzące spod ręki mam lub babć, co pozwala na przypomnienie sobie nostalgicznych czasów dzieciństwa. Cały proces gotowania można zmieścić w około dwóch godzinach, dlatego należy zarezerwować sobie trochę czasu.
Aromatyczna, gęsta, rozgrzewająca. Taka właśnie jest zupa krem z pomidorów i papryki. Warzywa pieczone w piekarniku zyskują niepowtarzalny aromat. Dodaj do nich zioła oraz paprykę wędzoną, a odkryjesz nowy, genialny smak kremu, który zachwyci wszystkich smakoszy. Poznaj przepis na zupę krem z pomidorów i papryki. Zupę krem z pomidorów i papryki przygotowuję na szybki obiad, a także na lunch lub kolację na ciepło. Sekretem doskonałego smaku zupy jest pieczenie, następnie smażenie i duszenie warzyw przed zblendowaniem na gęsty krem. Kluczowym elementem są również przyprawy, takie jak tymianek, bazylia oraz wędzona papryka. Zupa krem z pomidorów i papryki jest bardzo rozgrzewającą i zdrową zupą, szczególnie polecam ją więc w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić organizm i uniknąć przeziębienia. Zupę krem podaję z grzankami czosnkowymi, pokruszonym serem feta lub świeżymi liśćmi bazylii. Każda wersja smakuje doskonale. Baw się smakami i odkryj swoją ulubioną wersję kremu z pomidorów. Wypróbuj również zupę krem z mascarpone i bazylią oraz indyjską wersję zupy, czyli krem z pomidorów z mlekiem kokosowym i imbirem.
W kuchni bardzo często sięgamy po pomidory. To pyszne warzywo czasami jest jednak nieco kwaśne. Znamy sposoby, by nadać mu słodyczy i charakteru. Jest jeden składnik, na którego dodanie byście nie wpadli, a z pomidorami komponuje się fantastycznie. Spróbujcie do sosu wsypać cynamonu i sprawdźcie, co się stanie. Pomidory komponują się z wieloma pysznymi przyprawami. Poza klasykami takimi jak sól, pieprz czy czosnek, istnieje szereg mniej oczywistych dodatków. Najdziwniejszym może wydawać się cynamon. Polecamy wam jednak spróbować — naszym zdaniem pokochacie ten duet.
Gołąbki to danie, które wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. W końcu to nasze mamy i babcię opanowały sztukę ich tworzenia do perfekcji. Tradycyjny farsz składa się najczęściej z mięsa, cebuli i ryżu, ale tym razem nieco go podkręcimy. Za sprawą dodatku startego sera, stanie się jeszcze pyszniejszy. Gołąbki z mięsem i tartym serem uwielbiamy za ich zaskakujący smak i fakt, że już jedna sztuka potrafi nas nasycić w porze obiadowej. Gołąbki w tej odsłonie możesz podać z dowolnym sosem: grzybowym, klasycznym pomidorowym, a nawet mniej u nas popularnym - paprykowym. Ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Ze świecą możemy szukać osób, które nie uwielbiają gołąbków. Niestety, jest to danie dość pracochłonne i nie zawsze mamy czas, aby je przygotować. Całe szczęście, znamy sposób na zamrożenie nadmiaru gołąbków, o czym dowiecie się z tego artykułu.
Makaron można przygotować na wiele sposobów. Smakosze często dodają do niego sos na bazie szpinaku. Specjał warto wzbogacić o sery camembert. Dzięki nim danie nabierze wyjątkowego smaku i aromatu, któremu ciężko się oprzeć.Pyszny makaron ze szpinakiem znakomicie sprawdzi się w roli obiadu. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy. Przygotujesz je nawet w 30 minut. Domownicy z pewnością pokuszą się o dokładkę.
Gołąbki są jednym z najbardziej charakterystycznych dań naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Tym razem wypróbujemy przepis na fantastyczne gołąbki bez zawijania. Recepturę docenią zabiegane osoby.Smakowite gołąbki potrafią przyprawić o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Niestety, ich przygotowanie przeważnie jest dosyć czasochłonne. Na szczęście cały proces można znacząco przyśpieszyć. Wystarczy zrezygnować z zawijania.
Sałatka z melonem jest niezwykle zdrową i pożywną sałatką, która z pewnością skradnie serca wszystkim smakoszom. Jest lekka, małokaloryczna, ale dobrze zbilansowana. Sałatka swój wyjątkowy smak zawdzięcza prażonym orzechom i sosie na bazie miodu. Poznaj przepis na pyszną i zdrową sałatkę z melonem.Melon jest niezwykle zdrowym owocem. Zawiera duże ilości potasu oraz witamin z grupy B, dzięki czemu pomaga walczyć z nadciśnieniem, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także wspiera pracę serca i całego układu nerwowego. Melon jest mało kalorycznym i dość wodnistym owocem, dzięki czemu wspomaga proces odchudzania i oczyszczania organizmu z toksyn.Sałatka z melonem doprawiona jest aromatycznym sosem z sokiem z cytryn, miodu i oliwy, który nadaje daniu świetny, słodko-kwaśny smak. Do sałatki dodaj również prażone orzeszki piniowe, migdały lub pestki słonecznika. Uprażone orzechy i bakalie zyskują doskonały smak, ponieważ wytrąca się z nich tłuszcz, a obróbka termiczna uwalnia ich mocny zapach i aromat.Jeśli szukasz pomysłu na ciekawe danie z melonem-tu znajdziesz doskonałe Prosciutto e Melone, czyli wykwintne koreczki z melonem i szynką parmeńską, doskonałe na imprezę.
Idąc do supermarketu, zapłacimy dziś dużo więcej za te same zakupy, niż rok temu, a nawet kilka miesięcy temu. Niestety wszystko gwałtownie drożeje. Po podwyżkach oleju, nabiału i mięsa, wysokie ceny można też zauważyć, kupując warzywa. Niestety, prognozy nie są dobre — jest drogo, a będzie jeszcze drożej.Wzrost cen paliw, energii i gazu, ma niewątpliwy wpływ na ceny wszystkich produktów. Z tego powodu, od kilku miesięcy obserwujemy gwałtowne podwyżki m.in. produktów spożywczych. Wzrost cen coraz bardziej można też zauważyć na sklepowych działach warzywnych. Niestety z dnia na dzień musimy coraz mocniej trzymać się za kieszenie.
Gołąbki kojarzą się z pożywnym farszem zawiniętym w liście kapusty. Jednak gołąbki można przygotować też z innych liści i nadziać dowolnym farszem. Dziś zaprezentujemy wam rewolucyjne, mniej kaloryczne gołąbki bez kapusty. Są delikatniejsze w smaku, ale też lżejsze dla żołądka.Tradycyjne gołąbki z liści kapusty są pyszne, choć dla niektórych nieco ciężkostrawne. To przede wszystkim kwestia kapusty, która u niektórych powoduje wzdęcia i zalega na żołądku. Te osoby powinna więc ucieszyć nasza wersja gołąbków. Przygotujemy je nie z kapusty, a z sałaty lodowej. Farsz również nie będzie oczywisty. Koniecznie spróbujcie naszych delikatnych gołąbków.
Śniadanie nie musi być nudne i nie musi oznaczać kanapek z wędliną czy serem. Dziś proponujemy wam pyszną pastę z makreli z dodatkiem suszonych pomidorów. Możecie przygotować ją wieczorem, w lodówce poleży nawet dwa dni. Jest smaczna i zdrowa, doskonała do smarowania pieczywa.Ryby dość rzadko goszczą w naszym menu, choć są bardzo wartościowe. Zwykle myślimy o nich przy okazji obiadu, jednak mogą nam towarzyszyć już od śniadania. Wędzone ryby doskonale nadają się na kanapki. Na pieczywie można kłaść po prostu kawałki ryby lub zrobić z nich pyszną pastę. Ta druga opcja jest o tyle dobra, że wzbogacając pastę o różne dodatki, wzbogaca się jej wartość odżywczą i odmienia smak. Na rybne pasty idealna jest zwłaszcza wędzona makrela. Jest to morska, tłusta ryba, a więc ta najwartościowsza, bo bogata w zdrowe tłuszcze i jod. Na dodatek należy do najtańszych i jest łatwo dostępna.
Zupę pomidorową większość z nas gotuje na świeżych pomidorach, koncentratach lub passatach - takie metody uznawane są za najszybsze. Można jednak zwielokrotnić jej smak poprzez wprowadzenie jednego kroku podczas przygotowania. Wystarczy podsmażyć pomidory na patelni z dodatkiem czosnku i cebuli, dzięki czemu zupa nabierze znacznie głębszego smaku. Niżej prezentujemy cały przepis krok po kroku. Zupa pomidorowa gości na naszych stołach zazwyczaj w poniedziałki, ponieważ dzień wcześniej gotowany był rosół, który w jakiś sposób należy wykorzystać. Mamy jednak recepturę o wiele smaczniejszą i zachwycającą każdego, kto jej spróbuje. Pomidory zawierają w sobie ogromną ilość wody, dlatego nie zaleca się dodawania ich surowych do zupy. Zamiast tego można je szybko przesmażyć na patelni, odparowując nadmiar płynu i intensyfikując wspaniały smak. Podawaj ją klasycznie z makaronem lub ryżem, aby cieszyć się doskonałym obiadem.
Prosta zupa pomidorowa to doskonały przepis dla wszystkich, którzy są zabiegani i nie mają czasu na gotowanie. Zupę przygotujesz w zaledwie chwilę, a będzie aromatyczna, smaczna i mocno pomidorowa. Sprawdź, jak przygotować niezwykle prostą i pyszną zupę pomidorową gotową w kilkanaście minut.Prostą zupę pomidorową przygotowuję na passacie pomidorowej z dodatkiem czerwonej cebulki, makaronu i aromatycznej natki pietruszki, która jest kluczowym składnikiem doskonałych zup i potraw. Pietruszka z pomidorami komponuje się wprost idealnie.Makaron wrzucam do zupy, aby ugotował się na wywarze i zyskał pomidorowy smak. Do zupy pomidorowej zawsze dodaję pół łyżeczki cukru, ponieważ świetnie podkreśla jej aromat. Zupę gotuję bez dodatków warzyw, aby przygotować ją w dosłownie chwilę.Równie szybką i smaczną zupę przygotujesz w formie kremu. Tu znajdziesz przepis na zupę pomidorową dla początkujących z dodatkiem aromatycznej bazylii i oregano.
Jeśli lubisz orientalne, azjatyckie smaki, koniecznie przygotuj indyjską zupę pomidorową, którą pokochają wszyscy miłośnicy doskonale doprawionej, pikantnej i aromatycznej kuchni. Zupa pomidorowa przygotowywana jest z mlekiem kokosowym, garam masalą, imbirem i kminem rzymskim. Jest rozgrzewająca i ma wyraźny, rewelacyjny smak. Poznaj przepis na doskonałą zupę pomidorową w indyjskim stylu.Czosnek, imbir, mleko kokosowe, garam masala i chili to podstawowe składniki kuchni indyjskiej. Zupa pomidorowa przygotowywana z aromatycznymi przyprawami zyskuje nowy, wyraźny smak, który zachwyci wszystkich miłośników orientalnych dań. Indyjska zupa pomidorowa smakuje wyśmienicie podana z posiekanym szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.Garam masala to tradycyjna, indyjska przyprawa, którą kupisz w większym markecie lub sklepie z orientalnymi przyprawami. To mieszanka cynamonu, imbiru, kminu, chili i wielu innych doskonale wyselekcjonowanych, suszonych ziół, aby danie było doskonale doprawione, pikantne i niezwykle aromatyczne. Z przyprawą garam masala przygotujesz również wiele świetnych dań. Jednym z nich jest tradycyjny kurczak tikka masala w aromatycznym sosie, podany z ryżem lub chlebkami naan.
Pizza jest daniem, które lubi chyba każdy. Nie ma wszak nic lepszego niż chrupiące ciasto z puszystymi bokami pokryte sosem pomidorowym i ciągnącym się serem. Spróbujcie receptury Magdy Gessler, a odkryjecie ciekawe dodatki, które idealnie pasują do tradycyjnego smaku włoskiej margherity.
Znudziła Ci się tradycyjna pomidorowa z ryżem lub makaronem? Przygotuj kremową wersję zupy pomidorowej z ziemniakami podsmażonymi na oliwie z czosnkiem i przyprawami. Zupa jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Poznaj przepis na kremową zupę pomidorową, doskonałą dla całej rodziny.Zupa pomidorowa jest bardzo uniwersalną zupą, którą możesz doprawić wieloma przyprawami i ugotować ją na mięsie, kostce, warzywach. Wszystko zależy od tego, na jaką zupę masz akurat ochotę. Kremowa zupa pomidorowa ma gęstą konsystencję i świetny smak, który zawdzięcza dobrze doprawionym ziemniakom i pomidorom.Ziemniaki do zupy pomidorowej zawsze podsmażam na czosnku z dodatkiem bazylii i wędzonej papryki, które dają im wyjątkowy aromat. Podsmażone ziemniaki gotuję następnie w pomidorach, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i nadały wyjątkowy smak tradycyjnej pomidorowej. Zupę dekoruję kleksem śmietany 18% i świeżymi liśćmi bazylii.Zupę pomidorową możesz przygotować również w orientalnm stylu. Tu znajdziesz przepis na doskonałą, indyjską zupę pomidorową z mlekiem kokosowym i imbirem.
Wegetariańska zupa pomidorowa to propozycja na szybki i smaczny posiłek w deszczowy, jesienny dzień. Zupa jest doskonale sycąca, aromatyczna i rozgrzewa, wzmacniając tym samym naszą odporność. Zupa pomidorowa to świetny pomysł na bezmięsny, zdrowy obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na wegetariańską zupę pomidorową.Wegetariańska zupa pomidorowa swój niezwykły smak aromat zawdzięcza świeżym, słodkim pomidorom podsmażonym z czosnkiem i bazylią. Jeśli przygotujesz je w ten sposób, nie będziesz potrzebować ani koncentratu, ani przecieru pomidorowego, żeby wzmocnić smak zupy. Smak pomidorów wzmacnia również słodka marchewka i szczypta cukru.Wegetariańską zupę pomidorową możesz przygotować w kilku wersjach: z makaronem, ryżem, kluskami lanymi lub zmiksować na gęsty krem. Każda opcja smakuje doskonale dzięki pomidorom smażonym z czosnkiem i gotowanym na warzywnym wywarze. Pomidory smakują równie świetnie z pieczoną dynią. PZ warzyw przygotujesz wyjątkowo smaczny krem dyniowo-pomidorowy, oprószony prażonymi pestkami dyni.
Zupa pomidorowa dla początkujących jest prostą zupą, która składa się z kilku składników, ale jest przy tym bardzo świeża, aromatyczna i niezwykle smaczna. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę kulinarną lub nie masz czasu na gotowanie, przygotuj błyskawiczną i prostą zupę pomidorową dla początkujących - wychodzi za każdym razem.Zupa pomidorowa dla początkujących nie wymaga przygotowania ani wywaru warzywnego, ani mięsnego. Podsmażone z czosnkiem pomidory mają bardzo intensywny smak i doskonale sprawdzą się jako baza do zupy, a marchewka i odrobina cukru dodatkowo podkreśli ich aromat. Zioła są niezbędne do przygotowania pysznego kremu. Do pomidorowej wykorzystaj suszoną bazylię i oregano, a przed samym podaniem oprósz dodatkowo świeżą natką pietruszki oraz aromatycznym, kolorowym pieprzem. Do kremu z pomidorów możesz również przygotować grzanki czosnkowe, które są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy, że posmarujesz pokrojoną bagietkę masłem, oprószyć czosnkiem granulowanym, oregano i podsmażysz chwilę na patelni grillowej. Jeśli lubisz włoskie smaki-dodaj do pomidorowej mozzarellę lub parmezan. Tu znajdziesz przepis na ekspresowy krem z pomidorów z mozzarellą w prawdziwym, włoskim stylu.
Zupa pomidorowa z papryką to prosty pomysł na pyszny i sycący obiad lub kolację. Pieczona papryka, pomidory i cebula z suszonymi ziołami to świetna baza na doskonały krem jak z restauracji. Poznaj przepis na rewelacyjną zupę-krem z pomidorów.Zupa pomidorowa z papryką przygotowana z pieczonych warzyw ma zupełnie inny, wyjątkowy smak i aromat. Jest wprost idealna na pożywny obiad lub kolację dla całej rodziny. Warzywa skropione oliwą i oprószone ziołami przeniosą Cię w kulinarną podróż po słonecznej Italii. Zupę pomidorową przygotowuję w formie gęstego kremu. Zupę podaję ze świeżą bazylią, chlebkiem czosnkowym lub grzankami. Każdy dodatek doskonale komponuje się z kremem, tworząc wyjątkowe danie. Zupa pomidorowa znika z talerzy błyskawicznie.
Gołąbki zawsze chętnie byśmy zjedli, ale ciężko nam się zabrać za ich przygotowanie. Rzeczywiście wymagają trochę pracy, lecz ich smak wynagrodzi poświęcony czas. Zwłaszcza że jak już je zrobimy, to mamy obiad na 2 dni. Dziś zdradzimy wam sprytny patent Okrasy na pyszne gołąbki z wyjątkowym sosem. Zachwycą wszystkich domowników.Tradycyjne gołąbki to farsz mięsno-ryżowy, zawijany w liście kapusty. Całość jest duszona lub pieczona w sosie pomidorowym. Karol Okrasa, poszukiwacz ciekawych smaków, proponuje nam nieco odmienić skład gołąbków. Gwarantujemy, że te z kaszą gryczaną, w musztardowym sosie przypadną wam do gustu.
Zupa pomidorowa może być pyszna i bez śmietany. Gotowana na bulionie z ryżem ma intensywny smak i aromat. Pomidorowa z ryżem jest jedną z moich ulubionych wersji zupy. Doprawiona bazylią i świeżą natką pietruszki znika z talerzy w mgnieniu oka. Poznaj przepis na doskonałą zupę pomidorową bez śmietany.Zupa pomidorowa jest zupą, którą możesz przygotować na wiele sposobów. Może być delikatna, bardziej intensywna w smaku, słodsza, pikantna. Wszystko zależy od tego, z jakich składników ją przygotujesz i jak doprawisz. Zupa pomidorowa gotowana na udku i warzywach nie wymaga zabielania. Jej smak jest mocno pomidorowy, przełamany ryżem i pietruszką.Zupy gotowane na wywarze mięsno-warzywnym to już klasyki domowej kuchni. Zupy przygotowywane w ten sposób smakują jak u babci i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy. Na domowym wywarze ugotujesz równie wyśmienitą zupę ogórkową z ryżem. Niezwykle aromatyczną, smaczną i sycącą.