Fasolka po bretońsku to chyba najpopularniejsze danie robione u nas z suchej fasoli. W zestawieniu z kiełbasą i marchewką jest niezwykle pożywna. My proponujemy dodać do niej też ziemniaki — będzie jeszcze bardziej sycąca i stanie się pełnym daniem obiadowym.Fasola, podobnie jak i inne warzywa strączkowe, dostarcza nam białko o wysokiej wartości odżywczej. Dlatego z powodzeniem możemy nią zastępować dania mięsne. Jednak mięso, a zwłaszcza wędzona wędlina potrafi dodać jej doskonałego smaku. No cóż, fasolka bez dodatku kiełbasy czy wędzonego boczku to nie ta sama fasolka. Z fasolą dobrze harmonizuje też cebula, marchew i przyprawy. Pożądany jest listek laurowy i ziele angielskie, ale jeszcze bardziej majeranek, cząber i tymianek. Zioła te nie tylko podnoszą smak fasolowych potraw, ale też ułatwiają ich trawienie. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa pomidorowa była jedzona przez nas bardzo często w dzieciństwie. Wtedy była ona jednak gotowana na przecierach i koncentracie. Dlatego tym razem pokazujemy, jak wykonać ją ze świeżych pomidorów. Zupa pomidorowa jest wyjątkowo aromatyczną, pyszną i sycącą potrawą, która potrafi wypełnić żołądek na długie godziny. Aby przygotować ją w najlepszy sposób, należy wykorzystać świeże i pełne smaku pomidory. Gotowanie z przecieru i koncentratu jest wygodne, jednak ciężko uzyskać odpowiedni profil smakowy i konsystencję. Warto przy okazji pamiętać, że wcale nie zabiera taki sposób zbyt dużo czasu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Czas na śniadanie. Czas więc na jajka, ale nie takie zwykłe, lecz w pomidorach. Magda Gessler podpowiada, jak taką potrawę przygotować, a przede wszystkim przyprawić by smakowała doskonale. Ta potrawa przypomina nieco jajka sadzone na duszonych pomidorach, ale dzięki dodatkowi ciekawych przypraw smakuje niepowtarzalnie. Wywodzi się z Afryki Północnej, a jej oryginalna nazwa to shakshuka. Zobacz jak przyrządza ją słynna restauratorka, Magda Gessler. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa pomidorowa Anny Lewandowskiej jest niesamowita, ponieważ dietetyczka dodaje do niej krewetki. Dodatek ten nie tylko podkręca smak, lecz również genialnie wygląda. Przepis na to danie jest banalnie prosty i szybki. Zupa pomidorowa jest bez wątpienia wyjątkowo popularnym daniem w Polsce. Polacy uwielbiają jej delikatny smak, a możliwość spożytkowania rosołu z dnia wcześniejszego jedynie umacnia jej niezachwianą pozycję. Jeśli jednak chcesz urozmaicić swój jadłospis, przetestuj recepturę Anny Lewandowskiej na pomidorówkę. Zachwycisz się sytością, intensywnym smakiem, a także prostotą wykonania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa pomidorowa jest jedną z najczęściej jedzonych zup w Polsce. Niestety wiele osób popełnia kardynalny błąd podczas jej przygotowywania. Zanim dodamy pomidory do wywaru, należy je przesmażyć - dzięki temu uzyskuje się znacznie głębszy smak i aromat. Zupa pomidorowa ma miliony miłośników na całym świecie, w końcu jej gęsta konsystencja i intensywny smak nie pozwalają przejść obok niej obojętnie. My sami zazwyczaj podajemy ją dnia następnego po zrobieniu rosołu. Baza wykonana z bulionu mięsnego idealnie uzupełnia pomidory swoim smakiem oraz tłustością. Jeśli chcesz, aby pomidorówka byłą jeszcze lepsza, zastosuj się do poniższych porad. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa pomidorowa to absolutny szlagier, który bardzo często gości na naszych stołach. Latem warto postawić na jej cudowną sezonową wersję. W roli głównej: oczywiście pomidory, które chyba nigdy nie smakują tak wspaniale jak w sierpniu.Zupa pomidorowa to jedno z tych dań, które przynajmniej raz w tygodniu goszczą na naszych stołach. Ilu szefów kuchni, tyle sposobów na jej przyrządzenie. Niedawno zdradzaliśmy Wam jak "pomidorówkę" gotuje Magda Gessler oraz Karol Okrasa. Dziś zachęcamy Was do przygotowania sezonowej wersji tego dania.
Wielu smakoszy para się domowym ogrodnictwem. Warzywa z własnej uprawy smakują najlepiej. Niestety stanowią one również pokusę dla szkodników. Najwięcej problemów sprawiają ślimaki. Na szczęście bez problemu możemy przygotować preparat na bazie piołunu i wody. Ślimaki w ogrodzie potrafią być prawdziwą zmorą. W sklepach możemy dostać rozmaite specyfiki na tych niechcianych gości. Okazuje się, że mogą nam nie być potrzebne. Samodzielnie przygotowany specyfik jest równie skuteczny.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa pomidorowa może być przygotowana na wiele sposobów. Okazuje się, że Magda Gessler wzbogaca swój specjał o kontrowersyjny dodatek. Mowa o soku pomidorowym. Za jego sprawa zupa smakuje jeszcze lepiej. Nie da się ukryć, że zupa pomidorowa zalicza się do swojskich klasyków, które często goszczą na polskich stołach. Z pewnością warto sięgnąć po przepis od najsłynniejszej restauratorki. Magda Gessler stawia na niekonwencjonalne rozwiązanie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Brukselka nie należy do grona najpopularniejszych warzyw. Niektórzy smakosze nie są do niej zbytnio przekonani. Okazuje się, że można przygotować z niej obłędnie pyszny specjał, który smakuje niczym gołąbki. Danie będzie gotowe w 20 minut.Brukselka przeważnie jest traktowana bardziej jako dodatek do rozmaitych potraw. Niekiedy możemy się na nią natknąć w zupach. Dziś sięgniemy po przepis, w którym brukselka gra pierwsze skrzypce.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ocet pomidorowy ma szereg prozdrowotnych właściwości, a możliwości użycia go w kuchni są ogromne. Co więcej, można z łatwością przygotować go w domowym zaciszu. Jego smak świetnie komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej, dipami czy sosami sałatkowymi. Ocet pomidorowy zalecany jest osobom z chorobami układu krążenia, ponieważ likopen zawarty w pomidorach zmniejsza ciśnienie krwi i spowalnia odkładanie się blaszek miażdżycowych. Dodatkowo powinny spożywać go osoby chore na anemię, ponieważ ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza. Dużą zaletą tego octu jest niski indeks glikemiczny, dlatego diabetycy mogą konsumować go bez przeszkód. Można dodawać go do sałatek, zup, sosów, marynat, pesto i innych dań, w których sprawdzają się produkty o intensywnym smaku. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pomidory z własnego ogródka wyrosną o wiele bardziej okazałe, jeśli użyjemy odpowiedniego nawozu. Niezawodną miksturę przygotujemy bez najmniejszych problemów w domowym zaciszu. Wykorzystamy w niej między innymi mleko.Nie da się ukryć, że pomidory są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Nie bez powodu liczne grono smakoszy decyduje się na samodzielną uprawę w domowych warunkach. W takim przypadku warto sięgnąć po niezawodny nawóz.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pomidory najczęściej jemy na surowo w formie plasterków na kanapce lub pod postacią sosu do makaronu. Okazuje się, że soczyste i czerwone owoce idealnie nadają się do kiszenia, o czym wiele osób mogło nigdy wcześniej nie słyszeć. Niżej zdradzamy najprostszy przepis. Kiszenie pomidorów nie jest w żadnym wypadku trudnym zadaniem. Choć większość z nas jest przyzwyczajona do jedzenia kiszonej kapusty oraz ogórków, zdecydowanie powinniśmy dać szansę także innym produktom. Mają bowiem zupełnie inny smak niż ich świeże warianty. Tak przygotowane pomidory doskonale sprawdzają się jako baza do zupy pomidorowej, która przypomina w smaku ogórkową. Świetnie komponują się jako dodatek do sałatek oraz na kanapkach.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pasta jajeczna jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Istnieje wiele receptur na rozmaite wydania tego smakowitego specjału. Dziś sięgniemy po przepis na pastę jajeczną, w której zagoszczą pomidory. Efekt powala na łopatki.Przepyszna pasta jajeczna potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Wzbogacenie jej o pomidory, sprawi, że śniadanie momentalnie zniknie z talerzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pomidory stanowią bardzo istotną część naszej diety, dlatego bardzo często można znaleźć je w naszych kuchniach. Zdarza się, że niekiedy widać w ich wnętrzu kiełki - czy można je jeść? Jak twierdzą specjaliści, nie ma żadnych przeciwskazań do tego. W naszej diecie pomidory stanowią bardzo ważny składnik, bez którego wiele dań nie byłoby takich samych. Sosy, zupy, gulasze czy ketchup nie byłyby tym samym, jeśli jednym ze składników nie byłyby te czerwone owoce. Zdarzają się jednak sytuacje, w których po rozkrojeniu owocu na pół, naszym oczom ukazuje się widok zielonych oraz białych podłużnych nitek, które z początku mogą przypominać larwy much. Czym one są?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W trakcie upalnego lata należy bardzo dobrze dbać o swoją dietę. Z tego powodu tak ważne jest regularne spożywanie świeżych warzyw i owoców, jak truskawki, wiśnie czy szparagi. W taki sposób dostarcza się do swojego organizmu dużo witamin i minerałów, a także innych substancji odżywczych, jak przeciwutleniacze, korzystnie wpływających na funkcjonowanie ludzkiego ciała. Zbilansowana dieta zawiera w sobie wiele porcji warzyw i owoców każdego dnia, a latem również powinniśmy zachować korzystne przyzwyczajenia żywieniowe. Wszak w tym okresie wykonujemy często wzmożony wysiłek fizyczny. Gdy organizm wystawiony jest na większą temperaturę i zmęczenie, wiele mikroelementów jest wypłukiwanych wraz z potem. Aby temu zapobiec, należy jeść dużo warzyw i owoców. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Pomidory najczęściej jemy na surowo w formie plasterków na kanapce lub pod postacią sosu do makaronu. Okazuje się, że soczyste i czerwone owoce idealnie nadają się do kiszenia, o czym wiele osób mogło nigdy wcześniej nie słyszeć. Niżej prezentujemy prosty przepis, z którym nikt nie będzie miał kłopotów. Kiszenie pomidorów nie jest w żadnym wypadku trudnym zadaniem. Choć my jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia kiszonej kapusty oraz ogórków, zdecydowanie powinniśmy dać szansę także innym produktom. Takie pomidory idealnie pasują jako dodatek do sałatek oraz na kanapki. Możemy przygotować z nich również zupę, która w smaku przypomina klasyczną pomidorową, choć kwasowość kiszonki przywodzi na myśl ogórkową.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Pomidory często goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy je w rozmaitych daniach. Na bazie pysznych warzyw możemy przygotować wyśmienite przetwory. Pomidory z cebulą w zalewie octowej momentalnie znikają z talerzy.Pomidory w formie przetworów zachwycają niepowtarzalnym smakiem, który przyprawia o szybsze nicie serca. Najlepiej, jeśli połączymy je z cebulą i zalewą octową. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Placki ziemniaczane często goszczą na naszych stołach. Okazuje się, że smakowite frykasy możemy przygotować również z innych warzyw. Dziś wypróbujemy przepis na placki z pomidorów. Efekt zachwyci domowników.Nie da się ukryć, że liczne grono smakoszy uwielbia placki różnej maści. Najczęściej zajadamy te przygotowanie z ziemniaków. Warto wypróbować również fantastyczne placki, w których główną rolę odgrywają pomidory.Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Ogromne upały zachęcają nas do sięgania po schłodzone napoje, co jest ogromnym błędem. W ten sposób zmusza się organizm do ogrzania się, co może pogorszyć sytuację. Najlepsza jest szklanka zwykłej wody z odrobiną cytryny czy listkiem mięty. Wysokie temperatury za oknem wywołują nadmiernie pocenie się organizmu - to system chłodzący, podczas którego parujący na skórze pot ochładza ją i zmniejsza ogólną temperaturę ciała.Aby sobie ulżyć, mnóstwo ludzi decyduje się na picie wody z lodem lub innych intensywnie schłodzonych napojów. Wydaje się nam bowiem, że niska temperatura płynu obniży temp. od wewnątrz. Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Jeśli masz w swoim przydomowym ogródku kilka krzaków pomidorów, zalecamy odrywanie dolnych partii liści roślin. W taki sposób zwiększysz cyrkulacje powietrza i uchronisz pomidory przed infekcjami. Co więcej, dzięki temu roślina skupi całe swoje siły na wydaniu doskonałych owoców. Nie ma nic lepszego niż samodzielnie wyhodowane pomidory. Ich smak, soczystość oraz barwa wynagradzają cały wysiłek, jaki został włożony w pielęgnację, nawożenie oraz podlewanie krzaczków. Jeśli chcesz, aby twoje plony były jeszcze smaczniejsze oraz większe, sukcesywnie usuwaj liście pomidorów, zaczynając od najniższych partii. Taka metoda zagwarantuje najlepszy efekt. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Zupa w upał? Nic nie stoi na przeszkodzie. Idealnie sprawdzi się przysmak rodem z gorącej Hiszpanii. Gazpacho jest banalnie proste w przygotowaniu i nawet osoby, które przeważnie stronią od kulinarnych aktywności, poradzą sobie z nią bez najmniejszych problemów.Smakowita zupa może być przyrządzona na rozmaite sposoby. Kiedy żar leje się z nieba, znakomicie sprawdzają się chłodniki. Świetną propozycją obiadową jest wyśmienite gazpacho. Przygotowanie dania zajmuje chwilę, a efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Leczo jest jednym z tych smakołyków, któremu bardzo ciężko się oprzeć. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po niezwykle prostą recepturę. Na leczo w tej odsłonie wydamy niewielkie pieniądze. Jego smak zachwyci najbliższych za sprawą dodatku w postaci wędzonej papryki.Nie da się ukryć, że leczo cieszy się sporą popularnością. Istnieje wiele wariantów tej kultowej potrawy. Często najprostsze przepisy sprawdzają się najlepiej. Nie inaczej jest w przypadku niniejszego dania. Leczo w takiej odsłonie szybko znika z talerzy.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Suszone pomidory w oleju można wykorzystać na wiele sposobów. Jedni dodaję je do makaronów i sałatek. Inni wzbogacają o nie mięsne dania. Niestety, za słoiczek czasem trzeba zapłacić nawet 10 złotych. Okazuje się, że z łatwością można samodzielnie przygotować suszone pomidory.Pyszne suszone pomidory niejednokrotnie przyprawiały o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Mało kto spodziewałby się, że ich przygotowanie jest tak proste. Wystarczy kilka niedrogich składników.
Pomidory często goszczą na naszych stołach. Liczne grono smakoszy decyduje się na samodzielną uprawę tych przepysznych warzyw. Czasami odpowiednie doglądanie krzaków nie jest wystarczające. Okazuje się, że pomidory nie powinny być sadzone obok niektórych roślin. Chwila nieuwagi może doprowadzić do ogrodniczej katastrofy.Bez wątpienia pomidory odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Dodaje się je do rozmaitych dań i nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają te czerwone warzywa. Warto wiedzieć, na co trzeba uważać podczas uprawy pomidorów.
Uprawianie pomidorów w domowym zaciszu jest w Polsce coraz bardziej popularne. Największą zaletą takiej uprawy jest przede wszystkim produkt końcowy, który otrzymujemy, gdy pomidory już wyrosną. Mamy wtedy pewność, że nie były one pryskane i że spożywamy produkt najlepszej jakości.Nieraz wspominaliśmy już o tym, jakie nawozy zastosować, żeby pomidory szybko rosły. Tym razem jednak skupimy na trochę mniej oczywistych, a równie istotnych kwestiach wpływających na ich szybsze dojrzewanie.
Kiszenie to wschodni zwyczaj przechowywania warzyw. Nie tracą one swoich cennych właściwości, a przy tym stają się naturalnym probiotykiem. W Polsce rekordy popularności biją kiszone ogórki, okazuje się, że warto również postawić na pomidory!
Choć pomidory kojarzą się bardziej z kuchnią włoską, w Polsce równie chętnie po nie sięgamy. Zupa pomidorowa czy gołąbki w sosie pomidorowym to potrawy, bez których ciężko wyobrazić sobie typowy jadłospis Polaków.
Pomidory są bardzo ważnym elementem naszej codziennej diety. Dostarczają nam licznych substancji odżywczych, które są konieczne do odpowiedniej pracy ludzkiego ciała. Ich niedobory mogą wywołać poważne schorzenia, dlatego zbilansowane żywienie jest wyjątkowo istotne. Pomidory są na tyle prostą w uprawie rośliną, że wiele osób decyduje się hodować je samodzielnie we własnym ogródku, a niekiedy nawet na balkonie. Jeśli chcesz, aby zbiory pomidorów były ogromne, zastosuj poniższy nawóz, który zwiększy plony.