Zupa pomidorowa jest świetnym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Potrawa gotowana na wywarze mięsno-warzywnym z przesmażonymi na maśle pomidorami bije na głowę wszystkie inne. Pomidorówka smakuje jak u babci, a więc najlepiej, jak tylko może. Pomidorówka jest prostą i smaczną zupą, którą podajemy z makaronem lub ryżem. Klasyczna zupa pomidorowa będzie o wiele smaczniejsza, kiedy przygotujemy ją według babcinej receptury. Zupa gotowana na wywarze mięsno-warzywnym nie ma sobie równych.Sekretem doskonałego smaku pomidorówki jest wywar i odpowiednio przygotowane pomidory. Warzywa koniecznie podsmażmy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku, dopiero wtedy dodajmy je do zupy. To prosty trik, dzięki któremu pomidorówka nabierze niepowtarzalnego aromatu i będzie aksamitna.W sezonie sięgamy po świeże, aromatyczne pomidory. Jesienią i zimą warto je zastąpić pomidorami z puszki. Mogą być całe lub krojone. Pomidorówkę koniecznie zabielmy kwaśną śmietaną i oprószmy posiekaną natką pietruszki. Tak podana zupa zniknie z talerzy błyskawicznie.
Przeżywanie sportowych emocji jest dużo łatwiejsze ze smacznymi przekąskami pod ręką. Kupne chipsy lub nachosy podaj do najbliższego meczu z wyśmienitą domową salsą. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Pikantna salsa pomidorowa to sos idealny.Przygotowanie salsy pomidorowej jest błyskawiczne. Aby cieszyć się jej pełnym smakiem należy jednak przed podaniem schłodzić ją w lodówce. Z podanych przez nas składników otrzymasz dość pikantny sos pomidorowy. Ilość ostrych dodatków możesz w razie potrzeby dostosować do własnych upodobań.
Pożywna zupa mięsna z pomidorami i kiszonymi ogórkami jest rewelacyjnym daniem obiadowym dla całej rodziny. Zupa gotowana na wywarze z mięs, grzybów i warzyw rosołowych jest pełna smaku i niepowtarzalnego aromatu. Będziecie zachwyceni tą potrawą. Pożywna zupa mięsna to świetny kompromis, kiedy zastanawiacie się, czy na obiad ma być pomidorowa, czy ogórkowa, a może gulasz. Zupa jest bardzo esencjonalna i ma wyraźny smak. Danie gotowane na trzech rodzajach mięsa, warzywach rosołowych i innych składnikach bije na głowę inne zupy.Wywar do pożywnej zupy gotujemy na łopatce wieprzowej i suszonych grzybach. Grzyby dzień wcześniej zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc, żeby zmiękły. Następnie kroimy je i dodajemy do mięsa. Podlewamy również wodą z moczenia, woda jest bardzo aromatyczna i wzmocni smak.Do zupy dodajemy też wodę po ogórkach kiszonych. Pożywną zupę pod sam koniec gotowania zagęszczamy mąką. Mąkę mieszamy wcześniej z niewielką ilością zimnej wody, żeby w daniu nie powstały grudki. Całość solidnie oprószamy posiekaną zieleniną i podajemy.
Nachosy i chipsy najlepiej smakują podane z sosem. Domowa, pikantna salsa jest pomysłem na pyszny sos rodem ze słonecznego Meksyku. Jest o wiele smaczniejsza i przede wszystkim zdrowsza od gotowego produktu. Przygotujesz ją błyskawicznie.Organizujesz przyjęcie dla znajomych? A może masz ochotę na coś do pochrupania do filmu lub w czasie oglądania meczu? Chipsy i nachos będą smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujesz do nich pikantna salsę. Domowy sos będzie strzałem w dziesiątkę.Do przygotowania pikantnej salsy potrzebujesz kilku podstawowych składników. Większość z nich z pewnością masz w swoim domu. Sekretem smaku są marynowane papryczki jalapeño, które dodają charakteru całej potrawie.Bazą pikantnej salsy są pomidory. Sos koniecznie dopraw cukrem i octem spirytusowym. Pod koniec gotowania zagęść go mąką ziemniaczaną. Salsę podaje się z posiekaną, świeżą kolendrą. Jeśli nie przepadasz za jej smakiem, zamień ją na natkę pietruszki.
Pyszna, sycąca i niecodzienna- taka właśnie jest proponowana przez nas rozgrzewająca zupa rybna. Jej przygotowanie nie wymaga wielu składników, a te, których potrzebuje nie zrujnują naszego portfela. Ta zupa to idealna propozycja na jesienne i zimowe chłody. Dodatek chilli oraz tartego imbiru skutecznie rozgrzewa i sprawia, że potrawa ma wyjątkowy, pikantny smak.Sytości tej rozgrzewającej zupie rybnej nadaje nie tylko rybie mięso. Uczciwy dodatek tartego żółtego sera dba o odpowiednią kaloryczność oraz konsystencję dania. Do przygotowania zupy możesz użyć dowolnego fileta rybnego. Morski czy słodkowodny, świeży czy mrożony, każdy sprawdzi się idealnie.
Ewa Wachowicz zdradziła swój sprawdzony przepis na rosół. Mimo pozornie tradycyjnej receptury, możemy znaleźć w nim kilka niestandardowych składników. Grzyby, pomidor i sos sojowy sprawiają, że rosół Ewy Wachowicz wyraźnie wyróżnia się spośród pozostałych. Warto wypróbować ten patent.Pomidor w rosole nadaje zupie przyjemnej nuty smakowej oraz zapewnia intensywny złocisty kolor. Sos sojowy podkręca całość i gwarantuje nieco orientalny wymiar zupy. Do tego dochodzi intensywny grzybowy aromat. Twoi domownicy oszaleją za zachwytu.
Zupa pomidorowa ma wiele odsłon. W zasadzie każda gospodyni wypracowała na tę klasyczną potrawę swój własny patent. O takim dodatku jednak prawdopodobnie jeszcze nie słyszeliście. Mowa o dodaniu do zupy garści suszonej żurawiny.Suszona żurawina jest produktem bogatym w antyoksydanty. Stanowi także dobre źródło błonnika. Zupa pomidorowa z dodatkiem tego owocu ma nieoczywisty intrygujący smak. Z pewnością przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi dobrej kuchni.
Duszone żeberka w pomidorach są prostą i niedrogą propozycją na obiad. Soczysta wieprzowina w aromatycznym sosie po prostu rozpływa się w ustach. Dzięki starannemu duszeniu mięso z łatwością odchodzi od kości. Takie danie idealnie syci oraz rozgrzewa.Duszone żeberka w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe. Dzięki temu ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a przy tym nie generuje w kuchni zbędnego bałaganu. Na przygotowanie żeberek zarezerwuj sobie odpowiednią ilość czasu. Duszenie mięsa potrwa ok. 90 minut.
Zapomnij o ryżu i makaronie. Zupa pomidorowa z kaszą gryczaną jest bardziej pożywna i smakuje rewelacyjnie. Domowa pomidorowa gotowana na wywarze z kurczaka i warzyw jest pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny.Zupę pomidorową zwykle podajemy z makaronem lub ryżem. Niektórzy przygotowują do niej lane kluski z mąki, soli i jajka. Mało kto wie, że zupę możemy podać również z ugotowaną kaszą. Ten niecodzienny dodatek rewelacyjnie podkreśla smak, a całe danie jest bardzo pożywne.Zupa pomidorowa z kaszą będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy pomidory zblendujemy razem z marchewką. W ten sposób delikatnie zagęścimy wywar, a pomidorówka będzie naprawdę sycąca. Zupę po ugotowaniu zabielamy śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i koncentratem.Dania z dodatkiem pomidorów warto doprawić również cukrem. Zupa pomidorowa z kaszą gryczaną będzie o wiele delikatniejsza, kiedy dodamy do niej łyżeczkę słodkiej przyprawy. Cukier doskonale neutralizuje cierpkość pomidorów i koncentratu.
Papryka faszerowana kaszą bulgur i suszonymi pomidorami jest pomysłem na pyszne danie z piekarnika. Nie ma przy nim dużo pracy, wystarczy napełnić warzywa nadzieniem i całość zapiec. Danie jest sycące i pełne smaku, doskonale nadaje się też do odgrzewania. Warzywa faszerowane możemy przygotować na wiele sposobów. Papryka, bakłażan, czy cukinia będą smakować rewelacyjnie z każdym nadzieniem. Do faszerowania doskonale sprawdzą się kasze, ryż, mięso mielone i kurczak, a także sery, np. feta, mozzarella, parmezan.Papryka faszerowana kaszą bulgur i suszonymi pomidorami to wegetariańska wersja dania, która posmakuje największym fanom mięsnych potraw. Farsz przygotowany z cukinii, cebuli, oliwek, czosnku i natki pietruszki jest prosty, ale niezwykle aromatyczny. Przysłowiową wisienką na torcie jest starty parmezan, którym posypuję paprykę przed włożeniem do piekarnika.Wszystkie składniki na farsz przesmażam na mieszance klasycznej oliwy i oliwy z suszonych pomidorów. W ten sposób farsz zyskuje rewelacyjny smak. Ugotowana kasza przechodzi aromatem wszystkich składników. Do naczynia żaroodpornego wlewam niewielką ilość wody, żeby papryka się nie przypaliła. Danie będzie gotowe po 30 minutach pieczenia.
Pomidorówka jest jedną z najbardziej lubianych w Polsce zup. Często przerabiamy na nią rosół, który został z poprzedniego dnia. I rzeczywiście potrawa wychodzi bardzo smaczna. My mamy jednak nieco inny, równie szybki sposób na pyszną zupę pomidorową. Gotujemy ją na bazie gęstego soku pomidorowego. Jest pyszna i świeżutka. Rosół z poprzedniego dnia możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Z mięsa i warzyw przygotujemy farsz do pierogów lub pasztet do chleba. Sam wywar będzie doskonałą bazą do wielu zup i sosów, w tym do zupy pomidorowej. Pomidorówka na rosole smakuje doskonale i jest bardzo aromatyczna.Zupę pomidorową na rosole z poprzedniego obiadu ugotujemy w zaledwie 10 minut. Jeśli jednak mamy ochotę na pomidorówkę, a nie mamy rosołu, równie szybko możemy ją zrobić na bazie soku pomidorowego. Wystarczy go wymieszać z gorącą wodą i pogotować z suszonymi warzywami. Potem doprawić do smaku. Niektórzy pomidorówkę jedzą wyłącznie z makaronem, inni podają ją z ryżem. Dodatek śmietany do zupy również uzależniony jest ściśle od preferencji smakowych domowników. Zawsze jednak do pomidorowej dodajmy świeżą natkę pietruszki i doprawmy ją cukrem. Cukier neutralizuje cierpkość pomidorów, przez co zupa staje się łagodniejsza.
Jeśli Twoje danie wyszło zbyt rozwodnione, mamy kilka prostych sposobów, jak temu zaradzić. Nie musisz nawet używać do tego celu mąki. Wystarczy dodać jeden ze sprawdzonych składników lub zwyczajnie zredukować ilość wody w potrawie. Zobacz, jak prosto i skutecznie zagęścić sos bez mąki.Intensywny, gęsty sos to podstawa wielu potraw. Zagęszczanie go mąką może jednak zmienić smak podanego posiłku, ponad to stanowi ona także źródło zbędnych kalorii. Na szczęście istnieją skuteczne metody jak zagęścić sos bez mąki. Zdziwisz się, jakie to proste.
Masz ochotę na smakowite śniadanie? Nasza puszysta jajecznica na sodzie smakuje tak, jakby wyszła spod ręki mistrzów sztuki kulinarnej. Wystarczy dodać szczyptę proszku, aby jajka były tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Już nigdy nie przyrządzisz jajecznicy w inny sposób.Przepis na puszystą jajecznice na sodzie jest banalnie prosty do wykonania. Wystarczy oddzielić białka od żółtek i ubić je z odrobiną sody. Dzięki temu jajecznica będzie apetyczna i puchata. Dodaj do niej swoje ulubione dodatki lub zainspiruj się naszym pomysłem.
Prezentujemy niecodzienny przepis na faszerowane pomidory. W tym wariancie do nadzienia nie używamy ryżu, a jedynie soczystego sycącego mięsa mielonego. Smakowite wnętrze przykryte jest aromatyczną cebulką z dodatkiem ziół oraz czosnku. Czy oprzesz się takiej pokusie?Aby pomidory podczas pieczenia nie rozpadły się, wystarczy użyć prostej sztuczki. Na dno każdego wydrążonego pomidora włóż kilka ziarenek suchego ryżu. Ten niepozorny dodatek wchłonie nadmiar wody wydzielonej podczas obróbki termicznej. Dzięki temu pomidory pozostaną jędrne i apetyczne.
Gołąbki bez zawijania są doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Gołąbki są proste w przygotowaniu i o wiele szybsze od tradycyjnego dania. Gołąbki obsmażamy na oleju i zapiekamy w aromatycznym sosie pomidorowym, nikt im się nie oprze.Gołąbki bez zawijania to danie, które przygotujemy również na święta i większe uroczystości, kiedy będziemy gotować obiad nie tylko dla najbliższych. Gołąbki nie są czasochłonne, nie musimy parzyć kapusty i zawijać w nią farszu. Gołąbków nie dusimy, a obsmażamy i pieczemy w piekarniku.Do gołąbków bez zawijania gorąco polecam domowy sos pomidorowy gotowany na naturalnym wywarze warzywnym lub rosołu z poprzedniego obiadu. Zrezygnujmy z gotowania sosu na kostkach rosołowych, ponieważ nie będzie już tak smaczny, kostki to sama sól i konserwanty.Gołąbki bez zawijania muszą być przygotowane z mięsa najwyższej jakości. Do potraw tego typu polecam łopatkę lub szynkę wieprzową, które mają przerosty tłuszczu, tłuszcz jest nośnikiem smaku, z chudego mięsa nie zrobimy najlepszych gołąbków.
Zapiekanka warzywna z serem feta jest pomysłem na pyszny, rodzinny obiad lub ciepłą kolację. Kruche ciasto zapieczone z warzywami i sosem śmietanowo-jajecznym zachwyca smakiem. Stanowi też doskonałą odmianę od zwykle serwowanych dań. Naprawdę warto się na nią skusić. Zapiekanka warzywna na kruchym, wytrawnym cieście jest jednym z dań, które dość często przygotowuję na obiad. Ma same zalety, bo jest prosta, szybka i smakuje rewelacyjnie. Gotowa zapiekanka wygląda bardzo apetycznie, a jej zapach przyciąga wszystkich do kuchni.Ciasto na zapiekankę warzywną szybo nabiera odpowiedniej konsystencji. Musi być elastyczne, dzięki czemu z łatwością rozprowadza się po dużej, prostokątnej blasze. Ciasta nie obciążam grochem, nakłuwam jedynie widelcem, żeby się nie wybrzuszyło. Po około 15 minutach pieczenia ciasto na zapiekankę jest gotowe.Warzywa do zapiekanki przesmażam najpierw na oliwie z czosnkiem i cebulą, żeby miały pełniejszy smak i były idealnie miękkie. Warzywa przekładam na ciasto, polewam sosem z jajka i słodkiej śmietanki, dodaję fetę, pomidory, oliwki i wkładam do piekarnika. Zapiekanka za każdym razem znika z talerzy błyskawicznie.
Słodką zupę pomidorową każdy z nas pamięta z czasów dzieciństwa. Babcie dosypywały do dania nieco cukru, żeby zrównoważyć kwaskowość pomidorów. Przepis na ten przysmak jest niezwykle prosty. Musicie spróbować — rodzina zje ze smakiem. Kultowa babcina pomidorówka nie może powstać bez dodatku cukru. Dobrze znana przyprawa pozwala wydobyć bogaty smak pomidorów i zbalansować ich naturalny kwaśny posmak. Babciny trik sprawi, że wasze danie będzie znakomite.
Robert Makłowicz zabiera nas w kolejna kulinarną podróż. Tym razem gościmy wraz z nim na jednej z jońskich wysp, by przyjrzeć się bliżej przepisowi na zupę pomidorową po grecku. Okazuje się, że obowiązkowym składnikiem pomidorówki jest tam cynamon. Nie można przejść obojętnie wobec takiej sensacji.Poza nietypowym doborem przypraw, pierwsze skrzypce w zupie pomidorowej po grecku grają dojrzałe soczyste pomidory. Robert Makłowicz, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, krok po kroku tłumaczy, jak z tych składników przygotować pożywne danie. Zasmakuj w niezwykłym greckim specjale.Zupę pomidorową po grecku najlepiej przygotować ze świeżych warzyw. Jeśli to danie zamarzy Ci się jednak poza sezonem, możesz z powodzeniem użyć dobrej jakości pomidorów z puszki. Dopuszczalne jest także sposób prezentowany przez Roberta Makłowicza, czyli połączenie zarówno warzyw świeżych jak i konserwowych.
Kasia Cichopek zdradziła swój patent na sałatkę z kapusty pekińskiej. To ekspresowe pyszne danie sprawdzi się w wielu sytuacjach, od śniadania po kolację. Smakowita sałatkowa propozycja przypadnie do gustu absolutnie każdemu miłośnikowi tego typu potraw. Koniecznie sprawdź ten przepis.Sekretem pysznej sałatki według Kasi Cichopek, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na portalu Instagram, jest dodatek słonego sera typu feta. Do tego soczyste pomidory i chrupiąca papryka, a nasza sałatka jest niemal gotowa. Do szczęścia brakuje jej tylko obłędnego kremowego sosu. Wprost ślinka cieknie.
Czy wiecie, jak doprawić leczo, by zachwycało już od spróbowania? Dwa dodatki są często pomijane, a doskonale podkreślają smak dania. Mowa o cukrze i soku z cytryny. Każdy z nas ma je w kuchni, a jednak rzadko trafiają do potraw. W przypadku leczo już niewielkie ilości tych produktów mogą korzystnie wpłynąć na efekty.Skomponowanie mieszanki przypraw do leczo może wydawać się proste. Paprykowy rarytas przecież wystarczy posolić, oprószyć pieprzem i dodać nieco ostrej chili. Smak dania może być jednak zdecydowanie głębszy, jeśli zdecydujemy się jeszcze na dodanie cukru i soku z cytryny.
Omlet z jajek jest znaną i lubianą propozycją śniadaniową. Dziś przedstawiamy przepis na tę potrawę z dodatkiem suszonych pomidorów oraz zaskakującej kurkumy. Recepturą podzieliła się sama Anna Lewandowska. W kwestii żywienia z całą pewnością można jej zaufać.Anna Lewandowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu w portalu Instagram, nie boi się kuchennych eksperymentów. Dodatek kurkumy do omletu to odważny, ale jak się okazuje właściwy krok. Dzięki niezwykłym właściwościom tej przyprawy, poza cudownym smakiem zyskujemy także szereg korzystnych dla naszego zdrowia składników.
Dynia króluje obecnie w polskich kuchniach, gdzie możemy wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. My proponujemy dziś zupę krem z dyni Magdy Gessler. Niebanalny dodatek gruszki i sera Gruyere sprawia, że ta zupa jest niepodobna do żadnej innej, którą jedliście do tej pory.Rozgrzewająca zupa krem z dyni Magdy Gessler, poza owocowym bonusem, zawiera także pomidory, które lekkim kwaskowatym smakiem uzupełniają dyniowa słodycz. Intensywny ser pleśniowy idealnie dopełnia aromatu całości.
Zabielana zupa pomidorowa jest dobrze znana na naszych stołach. Czy próbowaliście jednak kiedyś użyć do zabielenia majonezu? Ten prosty trik sprawia, że nasza pomidorówka staje się niezwykle kremowa i delikatna. Zapomnij o dodawaniu do zupy śmietany.Zupa pomidorowa zabielana majonezem zyskuje nowy zaskakujący smak. Ilość dodanego sosu zależy od własnych preferencji smakowych. Pamiętać należy, że majonez w przeciwieństwie do śmietany, zawiera dodatek soli, w związku z tym należy ostrożnie dobierać jego ilość w daniu.
Jeśli marzą Ci się obłędnie soczyste kotlety mielone, jesteś we właściwym miejscu. Wypróbuj nasz niezawodny patent na kotlety mielone z ziemniakami i pomidorem. Po usmażeniu podlej mięso odrobiną wody i podduś je na patelni. Masz gwarancję, że cała wilgoć pozostanie w kotletach, a one same będą niesamowicie pyszne.Kotlety mielone z ziemniakami i pomidorem to świeże spojrzenie na tradycyjny polski obiad. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wymieszać je z mieloną łopatką. Nasze kotlety nie wymagają dodatkowego panierowania, dzięki czemu ich przygotowanie jest niezwykle szybkie. Końcowy efekt zwala z nóg.
Paulina Sykut- Jeżyna podzieliła się swoim pomysłem na śniadanie. Postawiła na pożywną i zdrową szakszukę, jednak w nieco zmienionej formie. Zrezygnowała z klasycznej papryki, do tunezyjskiego specjału dodała natomiast ser feta. Internauci oszaleli na punkcie tego dania.Szakszuka wywodzi się z Tunezji i składa się z jajek gotowanych w pomidorowym sosie. Poza niezwykłym smakiem i aromatem, szakszuka dostarcza nam sporo białka i witamin, do tego jest bardzo pożywna. Paulina Sykut Jeżyna, której powyższe zdjęcie pochodzi z profilu @paulinasykutjezyna na portalu Instagram, nie wyobraża sobie lepszego śniadania.
Szukacie pomysłu na tani obiad? Zrobienie makaronu z kiełbasą i sosem pomidorowym nie zajmie wam wiele czasu, a danie z pewnością spodoba się domownikom. Jest sycące i niezwykle aromatyczne.Prosty i tani obiad na bazie makaronu nie może być złym pomysłem. Przysmak nie wymaga wielu składników, a zachwyca smakiem i robi się go niemalże ekspresowo. Warto spróbować, jeśli nie mamy ochoty na długie pitraszenie, a głodni domownicy czekają na posiłek. Będą zachwyceni.
Na jesienną niepogodę najlepsza jest rozgrzewająca zupa. Sycący i aromatyczny krupnik w sam raz sprawdzi się w tym zadaniu. Dodatek kurem nadaje mu niezwykłego grzybowego smaku. Nasz krupnik to idealna propozycja także dla wegetarian.Krupnik z kurkami jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie zawiera mięsa, więc jest lekko strawny, ale za sprawą kaszy i ziemniaków niezwykle sycący. Każdy poprosi o dokładkę.
Szukasz pomysłu na pyszną, domową zupę? Skorzystaj z faktu, że na bazarku wciąż można kupić świeże, gruntowe pomidory i przygotuj z nich wyśmienitą zupę. Będzie niezwykle aromatyczna i smaczna, o wiele lepsza, niż ta zrobiona na bazie przecieru czy koncentratu pomidorowego. Rodzina z pewnością Ci podziękuje za ten pyszny obiad. Pomidorówka ze świeżych pomidorów jest jedną z tych zup, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. Zachwyca aksamitną konsystencją, doskonałym smakiem i aromatem. Warto doprawić ją świeżymi ziołami, np. bazylią, tymiankiem. Do zup nigdy nie dodaję kostek rosołowych, to sama sól i konserwanty. Kostki nie poprawią smaku zupy, lepiej doprawić ją klasycznie solą i pieprzem, kiedy już się ugotuje. Zupę pomidorową gotuję na bulionie drobiowym lub rosole z poprzedniego dnia, dzięki czemu w mojej kuchni nic się nie marnuje. Zupę pomidorową zwykle podaję z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i domowymi grzankami ziołowymi. Jednak jej rzadsza wersja doskonale smakuje też z makaronem czy ryżem.