Piotr Ogiński robi pulpety inaczej niż wszyscy. Do mięsa mielonego dodaje ugotowany, zimny ryż, startą marchewkę oraz zeszkloną na maśle cebulę. Dzięki tym dodatkom kultowe danie smakuje jeszcze lepiej. Kucharz podaje pulpety z domowym sosem pomidorowym.
Obieranie pomidorów wydaje się niewykonalne? Piotr Ogiński zna najlepszy na to sposób. Popularny kucharz pokazuje, jak obrać pomidor ze skórki wzorem najlepszych specjalistów. Zdziwicie się, jak banalna jest to czynność.
Ceny warzyw w ostatnim czasie wołają o pomstę do nieba. Niektóre z nich są nawet kilkukrotnie wyższe, niż przed rokiem. Producenci żywności o takim zjawisku ostrzegali od dawna. Brak rządowej reakcji na czas, odbije się na nas wszystkich.
Fasolka po bretońsku jest bardzo pożywnym i aromatycznym daniem. Rzadko kiedy mamy jednak odpowiednią ilość czasu, aby je ugotować. Babcia Ania zdradziła, jak obejść problem wielogodzinnego namaczania głównego składnika. Wymyśliła sposób na fasolkę po bretońsku bez namaczania fasoli przyrządza z użyciem fasolki z puszki.
Piotr Żyła podzielił się przepisem na ,,wykwintną kolację", składającą się z bułki i parówek. Mistrz świata w skokach narciarskich uwielbia szybkie i proste dania, a paprykę mógłby jeść dziennie. Żyła twierdzi, że to właśnie dzięki niej zdobywa tak fenomenalne wyniki.
Masz ochotę na coś słodkiego? Zamiast ciastek i ciężkich ciast z kremami, sięgnij czekoladowy deser, który ma zaledwie 130 kcal i dużo białka. Ciasto czekoladowe z pomidorów jest absolutnym hitem. Jedz bez wyrzutów sumienia.
Katarzyna Cichopek podzieliła się swoim pomysłem na smaczny obiad. Padło na spaghetti, czyli danie z jej ukochanej włoskiej kuchni. Co ciekawe aktorka nie trzyma się kurczowo klasycznego przepisu. Jak zapewnia, mięso mielone w potrawie można bez problemu pominąć.
Zupa pomidorowa często podawana jest z ryżem lub makaronem. Pyszne lane kluski będą jednak o niebo smaczniejsze. Wiedziała o tym doskonale ciocia Bunia. Jej receptura na pomidorówkę z delikatnym dodatkiem z jajek i mąki wcale nie jest skomplikowana. Musicie spróbować. Jeśli do przyrządzanej na rosole zupy pomidorowej zawsze wrzucacie makaron lub ryż, zachęcamy do przetestowania innego dodatku, który wspaniale podkreśli jej smak. Kluski lane pasują doskonale, a robi się je w zaledwie kilka chwil. Ciocia Bunia po prostu gotuje je w daniu. Prościej się nie da.
Szukacie pomysłu na kolację na Walentynki? Proste grzanki z pieczonymi pomidorami zaproponowane przez Katarzynę Cichopek i Macieja Kurzajewskiego z pewnością przypadną Wam do gustu. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste, a aromat nieziemski. Musicie spróbować.Najprostsze dania często są najsmaczniejsze. Grzanki z dodatkiem aromatycznego sera koziego i zapieczonych wraz z czosnkiem i bazylią pomidorków, pokazane przez Katarzynę Cichopek i Macieja Kurzajewskiego są doskonałym tego przykładem. Wykonacie je w kilka chwil, a będą bajecznie pyszne. Warto skosztować.
Siostra Anastazja słynie ze swojego wyczucia smaku. Tym razem podzieliła się pomysłem na surówkę z kiszonej kapusty. Do warzywa dołożyła nietypowe składniki w postaci soczystego pomidora oraz sycącej czerwonej fasoli. Tę surówkę możesz podać do obiadu lub pałaszować jako smaczną i zdrową przekąskę. Cały sekret tej doskonałej surówki tkwi w doborze dodatków. Siostra Anastazja idealnie połączyła kwaśny smak kapusty z ostrym szczypiorkiem, aromatycznym kminkiem i odrobiną słodyczy cukru. Wystarczy pokroić i wymieszać wszystkie składniki w odpowiednich proporcjach, by cieszyć się fenomenalną potrawą. Bajecznie prosty przepis daje zaskakująco pyszny rezultat.
Na obiad robisz gołąbki? Sprawdź, jak błyskawicznie zmiękczyć liście kapusty bez gotowania. Liście będą idealnie miękkie, elastyczne i gotowe do zawijania farszu. Sposób na zmiękczenie kapusty do gołąbków bez grama wody pokochały miliony Polaków.Bez względu na to, czy przyrządzamy gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, z kaszą, grzybami, czy warzywami, na początku musimy przygotować kapustę. Liście muszą być jędrne, miękkie i elastyczne, żeby nie popękały podczas zawijania farszu. Wiele osób zmiękcza kapustę na gołąbki w tradycyjny sposób, czyli gotując całą główkę w gorącej wodzie. Ta metoda jest dość czasochłonna i wymaga sporo pracy. Kapustę musimy obrócić, żeby równomiernie zmiękła, a po gotowaniu ostudzić i wysuszyć wszystkie liście.Kapustę na gołąbki zmiękczymy o wiele szybciej i sprawniej, wykorzystując popularne urządzenie do podgrzewania i rozmrażania jedzenia. To najlepszy sposób, który cieszy się coraz większą popularnością.
Zupa pomidorowa jest klasykiem polskiej kuchni. Najczęściej podajemy ją z ryżem czy makaronem, ale z soczewicą czerwoną będzie jeszcze smaczniejsza. Zyska też sporo cennych składników odżywczych. Musicie spróbować. Dobrej zupy pomidorowej nikt nie odmówi. Często przygotowywane na rosole danie może być podane również w lekkiej, bezmięsnej wersji. Jeśli dodacie do niego czerwonej soczewicy, będzie równie sycące, a dzięki odpowiednim przyprawom aromat zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Korzyści z sięgnięcia po soczewicową zupę pomidorową będą ogromne. Poza sporą dawką roślinnego białka strączek obfituje w potas i żelazo, które są niezwykle cenne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia m.in. anemii. Zawiera też sporo błonnika oraz cenny zwłaszcza dla kobiet kwas foliowy.
Znacie powiedzenie, że najprostsze przepisy są najlepsze. Nie moglibyśmy zgodzić się bardziej. Z pomocą 4 składników przyrządzisz rewelacyjny obiad dla całej rodziny. Połącz makaron , mięso mielone, sos pomidorowy i ser żółty w pyszną całość.Składniki niezbędne do zrobienia zapiekanki makaronowej należą do produktów niedrogich i łatwo dostępnych. Ponadto taki obiad możesz przygotować w zaledwie 30 minut. Potem wystarczy włożyć danie do piekarnika i poczekać, aż reszta zrobi się sama. Domownicy nie będą mogli wyjść z podziwu.
Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup w naszym kraju. Chętnie przygotowujemy ją przez cały rok. Jeśli chcesz, aby zupa pomidorowa nabrała niezwykłej kremowości, dodaj do niej majonez. Efekt końcowy jest totalnie zaskakujący.W zimnych miesiącach roku smak sklepowych pomidorów pozostawia wiele do życzenia. Na szczęście nadal bez trudu możesz przygotować swoją ulubioną zupę pomidorową. Zamiast świeżych warzyw, postaw na pomidory z puszki. Doskonale sprawdzi się także pomidorowa passata.
Strzelczyk zdradził swój ciekawy przepis na fasolkę po bretońsku. Kucharz podsmaża osobno mięso, doprawia je cząbrem, majerankiem i podlewa czerwonym, wytrawnym winem. Dopiero później łączy z resztą składników. Fasolka przyrządzona w ten sposób smakuje fantastycznie.Tomasz Strzelczyk jest znanym kucharzem, który udziela się w mediach społecznościowych. Prowadzi również kanał na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, w którym dzieli się z fanami przepisami na tradycyjne dania w nieco innej odsłonie. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis wykorzystany w naszym artykule. Fasolka po bretońsku autorstwa Strzelczyka rozpływa się w ustach.Strzelczyk doprawia fasolkę po bretońsku dużą porcją suszonego majeranku, cząbrem i ostrą papryką mieloną. Dodaje również szklankę czerwonego wina wytrawnego, które rewelacyjnie podkręca smak całej potrawy. Podczas gotowania alkohol całkowicie wyparowuje, zostaje jedynie aromat wina. Fasolę namaczamy dzień przed przygotowywaniem potrawy i odstawiamy na całą noc. Jeśli do strączków dodamy łyżkę kminku, fasolka po bretońsku nie będzie ciężka i nie będzie powodować wzdęć i uczucia pełności. To najlepszy sposób na lekkie dania z fasoli i grochu.
Zupa pomidorowa według przepisu Jakuba Kuronia zachwyca smakiem i aromatem. Kucharz nigdy nie zagęszcza jej jednak mąką. Do wywaru dodaje śmietanę wymieszaną z żółtkiem oraz ugotowaną marchewkę. Pomidorówka za każdym razem wychodzi pyszna i aksamitna. Jakub Kuroń prowadzi stronę internetową kuron.com.pl, na której dzieli się przepisami kulinarnymi. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w naszym artykule. Kuroń zdradził, jak przyrządzić aksamitną i gęstą pomidorówkę bez grama mąki.Do ugotowania zupy pomidorowej potrzebujemy 2 l wywaru warzywnego lub drobiowego. Możemy wykorzystać również resztkę rosołu z poprzedniego obiadu. W ten sposób nic w kuchni się nie zmarnuje. Zrezygnujmy z gotowania zup na gotowych kostkach rosołowych. Takie kostki to sama sól i chemiczne ulepszacze.Zrezygnujmy również z zagęszczania zupy mąką. Jakub Kuroń zagęszcza danie śmietaną wymieszaną z żółtkiem oraz ugotowaną marchewką. Zupę pomidorową podajemy z ulubionymi dodatkami. Jedni wolą ryż, inni makaron lub lane kluski. Pomidorówkę posypujemy również posiekaną natką pietruszki.
Polka kupiła w Biedronce kilka pomidorów. Zapłaciła za nie ponad 40 zł. Popularna sieć sklepów często przeprowadza akcje promocyjne, jednak ceny pomidorów malinowych, zwłaszcza poza sezonem, są gigantyczne. Jest drożej niż w poprzednich latach.Szalejąca inflacja przyczyniła się do znacznego wzrostu cen żywności, paliwa oraz praktycznie wszystkich produktów i usług. W styczniu odnotwany został delikatny spadek w porównaniu z poprzednimi miesiącami, jednak ceny w sklepach, również w Biedronce w dalszym ciągu są gigantyczne. W Internecie pojawił się filmik, na którym młoda tiktokerka pokazuje paragon z Biedronki. W markecie kupiła między innymi pomidory malinowe, których cena dosłownie zwala z nóg. Kilogram warzyw kosztuje prawie 25 zł. Pomidory nie są jedynymi produktami, które kupimy znacznie drożej. Pieczywo, świeże warzywa i owoce, mięso i nabiał, czyli podstawowa żywność ma coraz wyższe ceny, nawet w sklepach, takich jak Biedronka, które często przeprowadzają akcje promocyjne.
Szukasz pomysłu na lekkie i pożywne śniadanie? Przygotuj bagietkę z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i kremową burratą. Oczywiście składniki możesz zastąpić tymi, które właśnie masz pod ręką. Wyjątkowy posiłek przygotujesz w 30 minut. Będzie lepszy niż z restauracji. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z profilu lilmasti na TikTok-u. Znana celebrytka zdradziła swój patent na śniadanie w prawdziwie włoskim stylu. Zapieczoną bagietkę podaje z pieczonymi warzywami i kremowym serkiem burratą. Śniadanie jest lekkie, pożywne i przepyszne.Burrata jest włoskim, białym serem. Z wierzchu ma twardszą skórkę, po przekrojeniu natomiast wylewa się z niej kremowa śmietanka o konsystencji serka wiejskiego. Burrata jest delikatna w smaku i świetnie komponuje się z warzywami, pieczywem i włoską pizzą. Śniadanie z kremowym serkiem zachwyci każdego.Do przygotowania włoskiego śniadania potrzebujesz burraty, pomidorków koktajlowych, papryki, czosnku i bagietki. Jeśli jednak nie masz burraty pod ręką, możesz sięgnąć po ricottę, białą mozzarellę czy kremowy twarożek. Pomidorki koktajlowe bez problemu zastąpisz plastrami zwykłych, a bagietkę inną bułką. Danie dopraw posiekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą. Jeśli jednak nie przepadasz za smakiem kolendry, zamień ją na natkę pietruszki. Danie będzie gotowe w 30 minut.
Wiele osób wprost przepada za zapiekanką makaronową. Można przyrządzić ją szybko i bez żadnych trudności. Jeśli chcesz, aby Twoje danie było wyjątkowo soczyste, dodaj do niego puszkę krojonych pomidorów. Ten warzywny składnik nada całości przyjemnej, odświeżającej nuty.Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym inspirowana jest daniami kuchni włoskiej. Stanowi doskonałe danie obiadowe, ale może być podana także jako kolacja na ciepło. Potrawę warto przygotować w większej ilości i cieszyć się jej smakiem nawet przez 2-3 dni. Taka zapiekanka doskonale nadaje się do odgrzewania.
Wielu dorosłych zna nieprzyjemne uczucie na dzień po imprezie. Ból głowy i ogólne zmęczenie potrafią męczyć przez długie godziny. Co jeść na kaca, aby pomóc organizmowi się zregenerować? Na nogi postawi Cię między innymi pożywny koktajl z warzyw.Kluczowe w walce z kacem jest nawodnienie organizmu. Wskazane jest spożywanie wody, soków owocowych i warzywnych, a także elektrolitów. Podczas picia alkoholu tracimy dużo wody, którą następnego dnia należy sukcesywnie uzupełnić. Wiemy już co pić, a co jeść na kaca?Najlepszą rada na to, co jeść na kaca, są lekkostrawne potrawy. Nie ma potrzeby obciążania żołądka ciężkostrawnym jedzeniem. Idealnie nadadzą się wszelkie dania z jajek, o niewielkim stopni ścięcia. Taki posiłek stanowi swego rodzaju okład na wymęczony układ pokarmowy.Poalkoholowe straty glukozy warto uzupełnić czymś słodkim. Stan ten charakteryzuje się nieprzyjemnymi objawami, jak przyspieszone tętno, uczucie niepokoju czy kłopoty z koncentracją. Zamiast batona lub czekolady, wybierz jednak zdrowsze produkty, takie jak dżem lub miód.
Różnorodność sposobów na przygotowanie śledzi nie przestaje zadziwiać. Nasza dzisiejsza propozycja wyraźnie jednak wyróżnia się spośród innych przepisów. Do tradycyjnego śledzia z cebulką zdecydowaliśmy się dodać rodzynki oraz apetyczny sos pomidorowy. Smak potrawy jest doskonale zbalansowany.Śledzie z rodzynkami i sosem pomidorowym mogą być niemałym zaskoczeniem. Idealnie balansują w sobie smak słony, słodki oraz kwaśny. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Apetyczne śledzie wedle tego przepisu najlepiej przygotować na dzień poprzedzający ich podanie.
Ryba pod podhalańsku jest jedną z tradycyjnych, świątecznych potraw. Kawałki dorsza zapieczone z potrawką z warzyw, suszonymi śliwkami i sosem śmietanowo-pomidorowym smakuje o wiele lepiej od popularnej ryby po grecku. Danie przygotujesz błyskawicznie. Wykorzystasz w nim ziemniaki i cebulę, które znajdziesz w każdej kuchni.Ryba po grecku jest kultowym daniem, które wszyscy doskonale znamy. Mało kto wie jednak, że dorsza w warzywach możemy przyrządzić w jeszcze lepszy sposób. Ryba po podhalańsku jest niezwykle aromatyczna. Sekretem smaku są przyprawy i dodatki. Tradycyjne danie zachwyci każdego smakosza.Do przygotowania ryby po podhalańsku potrzebujesz warzyw rosołowych, ziemniaków oraz kilku aromatycznych dodatków: suszone śliwki, sok z cytryny, skórka z cytryny, pieprz cytrynowy. Bardzo ważnym składnikiem jest również gęsty sos doprawiony natką pietruszki. Danie jest proste w przygotowaniu i będzie totalnym hitem na świątecznym stole.Rybę po podhalańsku przyrządzisz w prosty sposób. Należy podsmażyć warzywa, przesmażyć doprawioną rybę i przygotować śliwki i sos. Wszystkie składniki doprawiasz według uznania i wstawiasz do piekarnika na około 20 minut. Rybę piecz z opcją grzania góra- dół, termoobieg wysuszy potrawę.
Przedstawiamy niecodzienny pomysł na gołąbki. Rybne nadzienie z dodatkiem kaszy manny jest wyjątkowo delikatne i apetyczne. Takie gołąbki możesz postawić na świątecznym stole lub przygotować je na rodzinny obiad. Niezależnie od okazji zachwycą swoim smakiem.Nasz gołąbki przez wstawieniem do piekarnika są rumienione na patelni. Dzięki temu zyskują niezwykle intensywny aromat. Do przygotowania tego dania idealnie sprawdzi się dorsz lub mintaj. Te ryby doskonale komponują się z pomidorowym sosem do gołąbków.
Omlet we francuskim stylu jest puszysty i bardzo aromatyczny. Warto przygotować go na pożywne śniadanie dla całej rodziny. Dorzuć do niego pomidorki koktajlowe, ser, ewentualnie szpinak czy paprykę. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się oryginalnym, pysznym posiłkiem. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Musi być pożywne, żeby dostarczyć energii na cały poranek. Jedną z lepszych opcji śniadaniowych są jajka, podane w formie jajecznicy, pasty czy omleta. Omlet we francuskim stylu nie wymaga obracania na drugą stronę, co dla niektórych może być wielką zaletą. Do omleta potrzebujemy jajek, odrobiny mleka, mąki i masła. Jajeczne danie będzie o wiele smaczniejsze, kiedy usmażymy je z solidną porcją posiekanego szczypiorku. Omlet przełożony pomidorkami koktajlowymi jest pożywnym posiłkiem, który posmakuje całej rodzinie.Omlet we francuskim stylu możemy wzbogacić o ulubione składniki. Cebula czerwona, papryka, ser feta, rukola, awokado. To tylko niektóre produkty, którymi możemy przełożyć puszysty placek z jajek. Efekt zachwyci każdego.
Zupa pomidorowa jest za rzadka? Przesmaż koncentrat pomidorowy na patelni, dodaj odrobinę wywaru i wlej do zupy. Prosty sposób jest niezwykle skuteczny i o wiele lepszy od mąki, która wzmacnia kaloryczność potrawy.Zupę pomidorową każdy gotuje nieco inaczej. Niektórzy gotują ją na rosole, inni na wywarze warzywnym, jeszcze inni na wołowinie, czy żeberkach. Klasyczną pomidorówkę podajemy z makaronem, lanymi kluskami lub ugotowanym na sypko ryżem. Do przygotowania zupy pomidorowej potrzebne są oczywiście soczyste, świeże pomidory, ewentualnie pomidory z puszki. Nie może zabraknąć również koncentratu pomidorowego. Przecier nie tylko wzmacnia smak całego dania. Dodany do zupy w odpowiedni sposób zagęszcza również zupę i sprawia, że pomidorówka jest aksamitna.Zupę pomidorową zawsze doprawiamy również cukrem. Słodka przyprawa doskonale neutralizuje cierpkość pomidorów i koncentratu pomidorowego. Cukier dodajemy pod sam koniec, kiedy doprawiamy całe danie. Zupę możemy dodatkowo zabielić kwaśną śmietaną.
W wigilijny wieczór postaw na eleganckie i nietuzinkowe danie. Pieczone śledzie faszerowane porem i cebulką wprawią Twoich najbliższych w osłupienie. Potrawa jest bardzo łatwa do przyrządzenia i poradzi sobie z nią każdy miłośnik gotowania. Koszt poszczególnych składników także miło Cię zaskoczy.Do przygotowania pieczonych śledzi faszerowanych, najlepiej nadają się śledzie zielone. Jest to holenderska odmiana, charakteryzująca się mniejszą zawartością tłuszczu, niż te lepiej nam znane. Jeśli nie masz dostępu do śledzi zielonych, z powodzeniem możesz zastąpić je bardziej popularnymi matiasami. Wybierz produkt świeży, który łatwo rozpoznasz po błyszczących i wypukłych oczach.
Prezentujemy dziś smakowitą alternatywę dla klasycznej smażonej ryby. Karp w pikantnym sosie z pewnością znajdzie swoich zagorzałych zwolenników. Dobrze przyprawiony sos pomidorowy z dodatkiem cebuli i pieczarek sprawia, że każdy prosi o dokładkę. Zaskocz bliskich tą niezwykłą odsłoną karpia na święta.Sos do tej potrawy przygotowuje się na bazie rybnego wywaru. Dzięki temu ryba może poszczycić się intensywnym smakiem. Gotowe danie warto obficie udekorować koperkiem. Dodatek zioła nadaje karpiowi w pikantnym sosie przyjemnej świeżości.
Gołąbki są świetnym daniem na rodzinny obiad. Soczysty farsz, elastyczna, miękka kapusta i domowy sos pomidorowy lub grzybowy smakują fantastycznie. Jak zrobić, żeby gołąbki nie były suche? Kluczowe są trzy zasady, dzięki nim farsz zawsze będzie miękki i soczysty.Podstawą wyśmienitych gołąbków jest mięso, odpowiednio ugotowany, miękki ryż oraz dodatek wywaru warzywnego lub rosołu. Zrezygnuj z chudego kawałka wieprzowiny. Tłuszcz jest nośnikiem smaku i sprawia, że farsz jest dobrze nawilżony, a składniki łatwo się łączą. Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Do farszu, oprócz mięsa, ryżu i jajka koniecznie dodaj również składniki wzmacniające walory smakowe. Składniki te dodatkowo nawilżają nadzienie. Jak zrobić, żeby gołąbki nie były suche? Dodaj do farszu zeszkloną cebulę, suszone grzyby i odrobinę majeranku. Farsz przygotowany w ten sposób nie ma sobie równych.Bardzo istotna jest również kapusta. Tradycyjne parzenie kapusty jest dość czasochłonne. Liście będą miękkie i elastyczne w kilka chwil. Wystarczy, że nastawić mikrofalówkę na najwyższą moc i do środka włożysz liście. Będą sparzone po kilkunastu sekundach.