Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cukinia po meksykańsku smakuje lepiej nawet od ogórków. Nigdy nie pomyślisz o innych przetworach
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.07.2022 12:01

Cukinia po meksykańsku smakuje lepiej nawet od ogórków. Nigdy nie pomyślisz o innych przetworach

Cukinia po meksykańsku smakuje lepiej nawet od ogórków. Nigdy nie pomyślisz o innych przetworach
canva/OlgaVolodina

Cukinia po meksykańsku jest świetnym pomysłem na zimowe przetwory. Jest wyraźna, pikantna, charakterna i posmakuje każdemu miłośnikowi meksykańskiej kuchni. Cukinia w aromatycznej zalewie z pomidorów i papryki to absolutny hit zimowych przetworów.

W połowie lata zaczynamy przygotowywać przetwory na zimę. To idealny czas, ponieważ wszystkie warzywa dojrzewają w pełnym słońcu, są więc najsmaczniejsze i najbardziej soczyste. Oprócz klasycznych przetworów, postawmy również na oryginalne smaki, np. cukinię po meksykańsku.

Cukinia po meksykańsku jest pikantna i wyraźna, a sekretem doskonałego smaku jest zalewa. Zalewa z podsmażonej na oliwie papryce, pomidorów, kminu rzymskiego, cukru i octu nadaje fenomenalny aromat i meksykańską nutę.

Przed przygotowaniem cukinii po meksykańsku dokładnie umyjmy i sparzmy słoiki. To konieczny krok, bez którego cukinia zepsuje się w spiżarni. Słoiki muszą być sterylnie czyste. Bardzo ważna jest również pasteryzacja, która sprawi, że przetwory będą smaczne i świeże aż do następnego sezonu.

Cukinia po meksykańsku. Smakuje lepiej od klasycznych ogórków na zimę

Składniki:

  • 2 kg małej i średniej cukinii

  • główka czosnku

  • łyżka soli

  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej

  • łyżeczka pieprzu cayenne

Składniki na zalewę:

  • duża papryka czerwona

  • 2 duże, soczyste pomidory

  • pół łyżeczki kminu rzymskiego

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 3/4 szklanki octu 10%

  • szklanka cukru

Jak zrobić cukinię po meksykańsku? Będzie idealną przekąską i dodatkiem do zimnej płyty

Cukinię umyj, pokrój z plastry, przełóż do większej miski. Pokrój ząbki czosnku, dodaj co cukinii. Do miski wsyp również sól, paprykę słodką, pieprz, wymieszaj i odstaw na 2 godziny.

Przygotuj zalewę: paprykę czerwoną pokrój w kostkę i podsmaż chwilę na oliwie, następnie dodaj obrane ze skóry, pokrojone pomidory, szczyptę kminu rzymskiego i smaż przez kilka minut, następnie zblenduj.

Cukinie z czosnkiem przełóż do wyparzonych słoików, wlej również trochę soku, który puściły warzywa. Sos przelej do garnka, wlej ocet, cukier i zagotuj. Gorącą zalewę wlej do słoików, zakręć.

Słoiki pasteryzuj 15 minut do góry dnem, następnie odstaw na blat kuchenny, żeby ostygły. Zimne przetwory wstaw do spiżarni.

Cukinię na zimę przygotujesz na wiele sposób- tu poznasz przepis na cukinię po indyjsku, jest bardzo aromatyczna. Jeśli masz ochotę na cukinię w słodkiej wersji, przygotuj cukinię a'la ananas przepisu siostry Anastazji.

Cukinia
canva/Ekspansio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: