Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Do sieci trafiły wszystkie triki kucharki Jagny na zrobienie gołąbków o niepowtarzalnym smaku
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.07.2022 18:06

Do sieci trafiły wszystkie triki kucharki Jagny na zrobienie gołąbków o niepowtarzalnym smaku

gołąbki z kapusty
canva/Nataly Hanin

Do sieci trafiły wszystkie triki kucharki Jagny na zrobienie gołąbków o niepowtarzalnym smaku. Poznajcie je i wykorzystajcie w swojej kuchni. Za ich sprawą uda wam się przygotować niezwykłe danie ze składników, które właśnie macie pod ręką. Będzie pysznie, zdrowo i oszczędnie.

Klasyczne gołąbki z kapusty zawierają w środku mięso lub farsz mięsno-ryżowy. Jednak jak się okazuje, do nadziania gołąbków można też wykorzystać inne składniki. Jakie? W poniższym przepisie zdradzi wam je kucharka Jagna. Ona nie tylko smacznie gotuje, ale też nie pozwala, by w kuchni coś się marnowało. To dobry zwyczaj i nie tylko na czas kryzysu.

Warzywne gołąbki według kucharki Jagny

Składniki:

  • 1 główka kapusty młodej, włoskiej lub innej

  • 5 dag suszonych grzybów, grzybów shiitake lub 15 dag pieczarek

  • 1 duża cebula

  • olej

  • 1/2 szklanki groszku świeżego lub mrożonego

  • 1/2 ostrej papryczki

  • 2-3 łodygi selera naciowego

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak lub innej, ewentualnie ryżu lub tłuczonych ziemniaków

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • ok. 1,5 szklanki sosu słodko-kwaśnego

  • 2 łyżeczki prażonego sezamu

Przygotowanie niezwykłych gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Wytnij z niej głąb, posiekaj go. Główkę kapusty włóż do garnka z gorącą wodą i gotuj ją ok. 8 minut. Po tym czasie kapustę wyjmij i zdejmij z niej liście.

Grzyby namocz w letniej wodzie, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do niej groszek, posiekaną papryczkę, grzyby, głąb z kapusty, seler, kaszę i czosnek.

Całość smaż na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Warzywa powinny stracić jędrność, a z farszu powinien odparować nadmiar płynu. Farsz dopraw solą i pieprzem.

Porcje przygotowanego farszu kładź na liściach kapusty i formuj z nich gołąbki. Gołąbki ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zalej je sosem słodko-kwaśnym.

Naczynie z gołąbkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 45 minut. Po tym czasie gołąbki wyjmij z piekarnika, posyp sezamem i podawaj. Wskazówka:

Grzyby w tym przepisie możesz też zastąpić np. fasolą, fasolką szparagową, cukinią lub szpinakiem. Użyj ich stosownie więcej, by były wyczuwalne w farszu.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na gołąbki. Szczególnie polecamy recepturę na gołąbki z ziemniakami i twarogiem, a także na gołąbki po kaszubsku.

gołąbki
canva/Naked King

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary