Do sieci trafiły wszystkie triki kucharki Jagny na zrobienie gołąbków o niepowtarzalnym smaku
Do sieci trafiły wszystkie triki kucharki Jagny na zrobienie gołąbków o niepowtarzalnym smaku. Poznajcie je i wykorzystajcie w swojej kuchni. Za ich sprawą uda wam się przygotować niezwykłe danie ze składników, które właśnie macie pod ręką. Będzie pysznie, zdrowo i oszczędnie.
Klasyczne gołąbki z kapusty zawierają w środku mięso lub farsz mięsno-ryżowy. Jednak jak się okazuje, do nadziania gołąbków można też wykorzystać inne składniki. Jakie? W poniższym przepisie zdradzi wam je kucharka Jagna. Ona nie tylko smacznie gotuje, ale też nie pozwala, by w kuchni coś się marnowało. To dobry zwyczaj i nie tylko na czas kryzysu.
Warzywne gołąbki według kucharki Jagny
Składniki:
1 główka kapusty młodej, włoskiej lub innej
5 dag suszonych grzybów, grzybów shiitake lub 15 dag pieczarek
1 duża cebula
olej
1/2 szklanki groszku świeżego lub mrożonego
1/2 ostrej papryczki
2-3 łodygi selera naciowego
2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak lub innej, ewentualnie ryżu lub tłuczonych ziemniaków
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ok. 1,5 szklanki sosu słodko-kwaśnego
2 łyżeczki prażonego sezamu
Przygotowanie niezwykłych gołąbków
Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Wytnij z niej głąb, posiekaj go. Główkę kapusty włóż do garnka z gorącą wodą i gotuj ją ok. 8 minut. Po tym czasie kapustę wyjmij i zdejmij z niej liście.
Grzyby namocz w letniej wodzie, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do niej groszek, posiekaną papryczkę, grzyby, głąb z kapusty, seler, kaszę i czosnek.
Całość smaż na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Warzywa powinny stracić jędrność, a z farszu powinien odparować nadmiar płynu. Farsz dopraw solą i pieprzem.
Porcje przygotowanego farszu kładź na liściach kapusty i formuj z nich gołąbki. Gołąbki ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Zalej je sosem słodko-kwaśnym.
Naczynie z gołąbkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 45 minut. Po tym czasie gołąbki wyjmij z piekarnika, posyp sezamem i podawaj. Wskazówka:
Grzyby w tym przepisie możesz też zastąpić np. fasolą, fasolką szparagową, cukinią lub szpinakiem. Użyj ich stosownie więcej, by były wyczuwalne w farszu.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na gołąbki. Szczególnie polecamy recepturę na gołąbki z ziemniakami i twarogiem, a także na gołąbki po kaszubsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Okrasa pokazał jak zrobić doskonałe szaszłyki na grilla. Sekretem jest marynata
Najlepszy przepis na sałatkę szopską. Jej sekretem jest wyjątkowy składnik
Poznaliśmy przepis na śląski rosół weselny. Absolutny hit, sekret tkwi w prostocie
Źródło: winiary