Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka sadzone inaczej niż zwykle. Pyszny sposób na szybką kolację, którą pokocha każdy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.07.2022 22:45

Jajka sadzone inaczej niż zwykle. Pyszny sposób na szybką kolację, którą pokocha każdy

Jajka sadzone inaczej niż zwykle. Pyszny sposób na szybką kolację, którą pokocha każdy
canva/arfo

Jajka sadzone z kiełbasą, cebulą i pomidorem są rewelacyjnym daniem na dobry początek dnia. Śniadanie jest proste w przygotowaniu i bardzo pożywne, a dzięki jednemu prostemu trikowi będzie jeszcze smaczniejsze- wystarczy oddzielić żółtka od białek.

Jajka sadzone inaczej to doskonały pomysł na szybkie śniadanie. Dzięki oddzieleniu białek od żółtek, jajka są bardziej puszyste, a same żółtka płynne. Do jajek sadzonych inaczej koniecznie dodaj kiełbasę, np. Śląską, cebulę i szczypiorek, a wszyscy będą zachwyceni.

Do przygotowania jajek sadzonych potrzebna będzie teflonowa patelnia i masło. Jajka sadzone na maśle będą miały jeszcze lepszy smak. Dobra, teflonowa patelnia również jest bardzo ważna, aby danie się nie przypaliło.

Jajka sadzone inaczej smaż pod przykryciem na wolnym ogniu. Możesz dodać do nich również posiekaną natkę pietruszki, paprykę, boczek i inne, ulubione dodatki. Koniecznie pamiętaj jednak o oddzieleniu białek od żółtek.

Jajka sadzone inaczej niż zwykle z dodatkiem kiełbasy, cebuli i pomidora

Składniki na 2 porcje:

  • 4 większe jajka

  • mała cebula

  • duży, soczysty pomidor

  • kiełbasa

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

  • masło do smażenia

Jak zrobić jajka sadzone inaczej niż zwykle? Zrobisz je w kilka minut, a efekt zachwyci każdego smakosza.

Pokrój kiełbasę i pomidora w drobną kostkę, posiekaj szczypiorek, białka oddziel od żółtek. Na maśle podsmaż kiełbasę, następnie dodaj cebulę i smaż jeszcze kilka minut.

Na patelnię wlej białka, dodaj kawałki pomidora i przykryj pokrywką, smaż na wolnym ogniu. Gdy białko zacznie się ścinać, wlej żółtka, całość oprósz solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem.

Ponownie przykryj pokrywę i smaż na wolnym ogniu przez około 5- 7 minut, podaj z kromką świeżego pieczywa, smacznego. Z jajek zrobisz również rewelacyjny omlet z szynką oraz śniadanie mistrzów- szakszukę, palce lizać.

Jajko sadzone
canva/naito8

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl