Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Banalna zupa z soczewicy od Ewy Wachowicz. Idealna na szybki obiad
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.06.2022 16:49

Banalna zupa z soczewicy od Ewy Wachowicz. Idealna na szybki obiad

Ewa Wachowicz, zupa z soczewicy
TRICOLORS/East News, canva/PingPongCat

Szukacie pomysłu na szybki i pożywny obiad? Doskonale w tej roli sprawdzi się banalna zupa z soczewicy od Ewy Wachowicz. Przy tej potrawie nie ma dużo pracy, a jej smak i aromat zachwycają. Proponowane danie stanowi też doskonałą odmianę od tradycyjnych, polskich zup. Warzywa strączkowe są nie tylko bardzo zdrowe, ale też sycące. W ich składzie znajdują się bowiem wartościowe białka, które są w stanie zastąpić nawet mięso w naszej diecie. Nic więc dziwnego, że po zjedzeniu potrawy z roślin strączkowych mamy zaspokojony apetyt na dłuższy czas.

Jednym ze smaczniejszych warzyw strączkowych jest soczewica. Występuje ona w 5 rodzajach — żółta, czerwona, brązowa, zielona i czarna. Najszybciej gotuje się soczewicę żółtą i czerwoną. Nie wymagają one też namaczania.

Składniki:

  • 20 dag soczewicy czerwonej lub żółtej

  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • kumin

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie zupy z soczewicy

Soczewicę opłucz. Bulion zagotuj, wsyp do niego soczewicę. Całość gotuj ok. 35 minut na niedużym ogniu.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na patelni z olejem. Dodaj do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekane łodygi selera. Całość smaż kilka minut.

Na patelnię wlej pomidory wraz z zalewą, wymieszaj i smaż całość ok. 10 minut. Zawartość patelni dodaj do garnka z soczewicą.

Garnek z zupą przykryj i gotuj ok. 5 minut. Gdy soczewica będzie miękka, całość zmiksuj, dopraw do smaku kuminem, solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posyp posiekaną natką.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy Ewy Wachowicz. Sprawdź, jak przyrządza młodą kapustę, a także, jak robi rosół bez mięsa.

soczewica
Źródło zdjęcia: canva/Zerbor

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz