Banalna zupa z soczewicy od Ewy Wachowicz. Idealna na szybki obiad
Szukacie pomysłu na szybki i pożywny obiad? Doskonale w tej roli sprawdzi się banalna zupa z soczewicy od Ewy Wachowicz. Przy tej potrawie nie ma dużo pracy, a jej smak i aromat zachwycają. Proponowane danie stanowi też doskonałą odmianę od tradycyjnych, polskich zup. Warzywa strączkowe są nie tylko bardzo zdrowe, ale też sycące. W ich składzie znajdują się bowiem wartościowe białka, które są w stanie zastąpić nawet mięso w naszej diecie. Nic więc dziwnego, że po zjedzeniu potrawy z roślin strączkowych mamy zaspokojony apetyt na dłuższy czas.
Jednym ze smaczniejszych warzyw strączkowych jest soczewica. Występuje ona w 5 rodzajach — żółta, czerwona, brązowa, zielona i czarna. Najszybciej gotuje się soczewicę żółtą i czerwoną. Nie wymagają one też namaczania.
Składniki:
20 dag soczewicy czerwonej lub żółtej
2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
1 cebula
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 puszka krojonych pomidorów
kumin
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie zupy z soczewicy
Soczewicę opłucz. Bulion zagotuj, wsyp do niego soczewicę. Całość gotuj ok. 35 minut na niedużym ogniu.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na patelni z olejem. Dodaj do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekane łodygi selera. Całość smaż kilka minut.
Na patelnię wlej pomidory wraz z zalewą, wymieszaj i smaż całość ok. 10 minut. Zawartość patelni dodaj do garnka z soczewicą.
Garnek z zupą przykryj i gotuj ok. 5 minut. Gdy soczewica będzie miękka, całość zmiksuj, dopraw do smaku kuminem, solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posyp posiekaną natką.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy Ewy Wachowicz. Sprawdź, jak przyrządza młodą kapustę, a także, jak robi rosół bez mięsa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sezonowa zupa z bobu i młodych ziemniaków. Kunsztu nadaje jej wyjątkowy ser
Delikatne i soczyste pulpety na parze. Lekka i smaczna wersja klasyki
Tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe. Obiad za grosze dla całej rodziny
Źródło: ewawachowicz